Признаци на стареене – Процесът на стареене при чувствителна кожа

чете се за 6 минути
Виж повече

Процесът на стареене променя структурата на кожата и това се отразява на външния ѝ вид. 

Нивата на естествените субстанции, които придават на кожата стегнат и младежки вид, намаляват и като резултат се появяват фини линии и бръчки. Последващото прогресивно отслабване на вътрешната структура на кожата може да доведе до загуба на обем или загуба на плътност. Чувствителността на кожата също може да се увеличи.

Признаци И Симптоми

КАК ПРОТИЧА ПРОЦЕСЪТ НА СТАРЕЕНЕ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Чувствителната кожа на лицето има различни признаци и симптоми. Това специфично състояние на кожата може да е съпроводено от сърбеж, чувство на опънатост или обриви. 

Обикновено след 25-годишна възраст на повърхността на кожата се появяват първите видими признаци на стареене. Най-лесно забележими са фините линии и бръчките, загубата на обем и загубата на плътност. Не всички промени обаче могат да бъдат забелязани. При чувствителната кожа най-осезаемата промяна е в начина, по който усещате кожата си.

Стареенето на кожата засяга различните слоеве на кожата.

След 25-годишна възраст годишният спад в нивата на колаген и еластин води до дезорганизация в съединителната тъкан на кожата.
Спадът в нивата на мастните клетки може да доведе до образуването на бръчки около носа и устата например.

1.Епидермис
По-бавното обновяване на клетките и намаленото производство на липиди на повърхността предразполага кожата към изсушаване и загрубяване. С възрастта епидермисът става по-чувствителен към UV лъчите. Естествените защитни функции на кожата намаляват, което може да доведе до увеличаването на кожните инфекции и по-бавното зарастване на рани. Тя става по-отпусната и по-склонна към раздразнения.


2. Дерма
След 25-годишна възраст съдържанието на един от основните „изграждащи материали“ на кожата – колагена, намалява с около 1% всяка година. Заедно с намаленото съдържание на еластин това води до дезорганизация в съединителната тъкан на кожата. Засегната е кожната структура и кожата става по-склонна към образуването на бръчки. Намалената еластичност също така прави кожата по-податлива на увреждания и спукани капиляри. Доставката на хранителни вещества и кислород до повърхността е по-неефективна заради намаления приток на кръв. Това води до намаляване на розовината на тена, характерна при младата кожа.


Как изглежда и се усеща процесът на стареене при чувствителна кожа

Неизбежните процеси на стареене се задълбочават заради изчерпващите се нива на хиалуронова киселина и коензим Q10.
Различни симптоми като зачервяване, изсушаване, чувство на опънатост и чувствителност към външни фактори могат да бъдат индикатори за чувствителна кожа.

Кожата на лицето е изключително тънка и чувствителна, което я прави по-податлива на увреждания и раздразнения, причинени от външни фактори. Естествените и неизбежни процеси на стареене намаляват нейната способност да регулира хидратацията, да се регенерира и защитава. Това се дължи на нарушената й бариерна функция, а състоянието ѝ се влошава допълнително заради естественото изчерпване на субстанции като хиалуроновата киселина, които хидратират отделните слоеве на кожата.

При чувствителна кожа, която е засегната от преждевременно стареене, могат да се появят следните симптоми:

 • Зачервяване
 • Изсушаване и загрубяване
 • Фини линии и бръчки
 • Чувство на опънатост
 • Повишена чувствителност към външни фактори

Причини И Фактори

КАКВО ПРИЧИНЯВА ОСТАРЯВАНЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА?

Здравата кожа съдържа естествени субстанции с нива, които поддържат здравословните ѝ функции. Промените в нивата на тези субстанции, настъпващи в следствие на общия процес на стареене, променят и начина, по който кожата изглежда и се усеща. Едно от тези вещества, коензим Q10, стимулира кожните клетки и подобрява регенеративната им функция, за да могат те да се възстановяват по-ефективно. 

Дефицитът на коензим Q10 води до намаляване на капацитета на регенерация на клетките, в резултат на което кожата става по-податлива на увреждания, причинени от оксидативен стрес. Това може да доведе до чувствителна кожа, която показва признаци на преждевременно стареене като фини линии и бръчки и изсушаване.

Допринасящи Фактори

КАКВО ДРУГО ВЛИЯЕ НА ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА?

Освен неизбежните процеси на стареене, протичащи в кожата, включително намаляването на клетъчната енергия с възрастта, има редица допълнителни фактори, които допринасят за преждевременното стареене на чувствителната кожа.

Оксидативен стрес

Стресиращият и забързан начин на живот провокира оксидативен стрес.

Оксидативният стрес играе съществена роля за биологичните фактори, които ускоряват процеса на стареене на кожата. Определени детайли от начина ни на живот и излагането на определени субстанции водят до производството на свободни радикали - нестабилни молекули, които атакуват клетъчната структура на кожата, като я правят по-слаба и предразполагат по-ранното проявление на видимите признаци на преждевременното стареене като бръчки, загуба на обем и загуба на плътност.

Факторите от начина ни живот, които допринасят за оксидативен стрес са:

Слънцето
Излагането на UV лъчи без слънчева защита е основната причина за стареенето на кожата. Освен че ускорява разграждането на колаген, който е изключително важен за структурата на кожата, излагането на ултравиолетови лъчи води до възпаления и слънчеви изгаряния, които могат да направят кожата по-чувствителна.

Пушене
Никотинът и токсичните химикали в цигарите се отразяват на здравето на клетките, което затруднява тяхното ефективно функциониране.


Решенията

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

Основни съставки

Освен че трябва да се избягват посочените фактори от начина ни на живот, има редица активни съставки, за които е доказано, че намаляват признаците на стареене при чувствителна кожа.

 • Коензим Q10
  Коензимът Q10 е субстанция, която  присъства естествено в организма ни и помага на клетките да преобразуват хранителните вещества в енергия. Продуктите за грижа, които съдържат коензим Q10, зареждат клетките с енергия и подобряват техния регенеративен потенциал, за да ги направят по-силни и да им помогнат да функционират по-ефективно. Q10 също така има мощни антиоксидантни свойства, благодарение на които неутрализира свободните радикали, причинени от външни фактори на околната среда. Тези фактори, като например UV лъчите и замърсяването, допринасят за намаляването на нивата на колаген и еластин, на което се дължи появата на първите признаци на стареене - фини линии и бръчки.

 • Хиалуронова киселина
  Хиалуроновата киселина е субстанция, която естествено се произвежда в кожата. Една от основните ѝ функции е да задържа вода, като има способността да задържа до 30 пъти повече вода от теглото на собствената си молекула. С напредване на възрастта естествената способност на кожата да произвежда хиалуронова киселина намалява, което води до образуването на бръчки и тяхното задълбочаване. Продуктите, които съдържат хиалуронова киселина, като серията Eucerin Hyaluron-Filler, помагат за облекчаване на издушаването на кожата, което често е свързано с преждевременното стареене при чувствителната кожа.

 • Серамид-3
  Серамидите естествено присъстват в най-горните слоеве на кожата. Те са вид липиди, формиращи част от защитната ѝ бариера, която има основната функция да задържа влагата и да не пропуска дразнители. Когато кожата е суха, често съществува недостиг на серамиди. Продуктите за грижа, които съдържат серамиди, помагат за укрепване на бариерната функция на кожата, облекчават изсушаването и предотвратяват раздразненията.

Чувствителната кожа се нуждае от продукти за специална грижа, които са силно толерантни и не дразнят кожата. Серията Eucerin Q10 ACTIVE има добра поносимост дори при много чувствителна кожа и благодарение на Коензим Q10 има допълнителни свойства против стареене.


Режим на грижа

Eucerin DermatoCLEAN Почистващо мляко е подходящо за чувствителна кожа.


Важно е да се отнасяте внимателно към стареенето на чувствителната кожа и да следвате режим на всекидневна грижа, който няма да раздразни или изостри съществуващите симптоми. Изборът на леки почистващи продукти, които са без изкуствени оцветители и парфюм, като например серията Eucerin DermatoCLEAN, помага за ограничаване на раздразненията.


Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа