Жена държи ръце пред лицето си.

Признаци на стареене Процесът на стареене при чувствителна кожа

Процесът на стареене променя структурата на кожата и това се отразява на външния ѝ вид. 

Нивата на естествените субстанции, които придават на кожата стегнат и младежки вид, намаляват и като резултат се появяват фини линии и бръчки. Последващото прогресивно отслабване на вътрешната структура на кожата може да доведе до загуба на обем или загуба на плътност. Чувствителността на кожата също може да се увеличи.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

КАК ПРОТИЧА ПРОЦЕСЪТ НА СТАРЕЕНЕ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Чувствителната кожа на лицето има различни признаци и симптоми. Това специфично състояние на кожата може да е съпроводено от сърбеж, чувство на опънатост или обриви. 

Обикновено след 25-годишна възраст на повърхността на кожата се появяват първите видими признаци на стареене. Най-лесно забележими са фините линии и бръчките, загубата на обем и загубата на плътност. Не всички промени обаче могат да бъдат забелязани. При чувствителната кожа най-осезаемата промяна е в начина, по който усещате кожата си.

Стареенето на кожата засяга различните слоеве на кожата.

1.Епидермис
По-бавното обновяване на клетките и намаленото производство на липиди на повърхността предразполага кожата към изсушаване и загрубяване. С възрастта епидермисът става по-чувствителен към UV лъчите. Естествените защитни функции на кожата намаляват, което може да доведе до увеличаването на кожните инфекции и по-бавното зарастване на рани. Тя става по-отпусната и по-склонна към раздразнения.


2. Дерма
След 25-годишна възраст съдържанието на един от основните „изграждащи материали“ на кожата – колагена, намалява с около 1% всяка година. Заедно с намаленото съдържание на еластин това води до дезорганизация в съединителната тъкан на кожата. Засегната е кожната структура и кожата става по-склонна към образуването на бръчки. Намалената еластичност също така прави кожата по-податлива на увреждания и спукани капиляри. Доставката на хранителни вещества и кислород до повърхността е по-неефективна заради намаления приток на кръв. Това води до намаляване на розовината на тена, характерна при младата кожа.


Графично представяне на кожата и нейните слоеве.
След 25-годишна възраст годишният спад в нивата на колаген и еластин води до дезорганизация в съединителната тъкан на кожата.
Долна част на лицето на жената.
Спадът в нивата на мастните клетки може да доведе до образуването на бръчки около носа и устата например.

Как изглежда и се усеща процесът на стареене при чувствителна кожа

Кожата на лицето е изключително тънка и чувствителна, което я прави по-податлива на увреждания и раздразнения, причинени от външни фактори. Естествените и неизбежни процеси на стареене намаляват нейната способност да регулира хидратацията, да се регенерира и защитава. Това се дължи на нарушената й бариерна функция, а състоянието ѝ се влошава допълнително заради естественото изчерпване на субстанции като хиалуроновата киселина, които хидратират отделните слоеве на кожата.

При чувствителна кожа, която е засегната от преждевременно стареене, могат да се появят следните симптоми:

 • Зачервяване
 • Изсушаване и загрубяване
 • Фини линии и бръчки
 • Чувство на опънатост
 • Повишена чувствителност към външни фактори
Жена нанася крем върху лявата си буза с пръст.
Неизбежните процеси на стареене се задълбочават заради изчерпващите се нива на хиалуронова киселина и коензим Q10.
Жена докосва дясната си буза с ръка.
Различни симптоми като зачервяване, изсушаване, чувство на опънатост и чувствителност към външни фактори могат да бъдат индикатори за чувствителна кожа.
ПРИЧИНИ И ФАКТОРИ

КАКВО ПРИЧИНЯВА ОСТАРЯВАНЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА?

Здравата кожа съдържа естествени субстанции с нива, които поддържат здравословните ѝ функции. Промените в нивата на тези субстанции, настъпващи в следствие на общия процес на стареене, променят и начина, по който кожата изглежда и се усеща. Едно от тези вещества, коензим Q10, стимулира кожните клетки и подобрява регенеративната им функция, за да могат те да се възстановяват по-ефективно. 

Дефицитът на коензим Q10 води до намаляване на капацитета на регенерация на клетките, в резултат на което кожата става по-податлива на увреждания, причинени от оксидативен стрес. Това може да доведе до чувствителна кожа, която показва признаци на преждевременно стареене като фини линии и бръчки и изсушаване.

ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

КАКВО ДРУГО ВЛИЯЕ НА ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА?

Освен неизбежните процеси на стареене, протичащи в кожата, включително намаляването на клетъчната енергия с възрастта, има редица допълнителни фактори, които допринасят за преждевременното стареене на чувствителната кожа.

Оксидативен стрес

Оксидативният стрес играе съществена роля за биологичните фактори, които ускоряват процеса на стареене на кожата. Определени детайли от начина ни на живот и излагането на определени субстанции водят до производството на свободни радикали - нестабилни молекули, които атакуват клетъчната структура на кожата, като я правят по-слаба и предразполагат по-ранното проявление на видимите признаци на преждевременното стареене като бръчки, загуба на обем и загуба на плътност.

Жена в поза на покой.
Стресиращият и забързан начин на живот провокира оксидативен стрес.

Факторите от начина ни живот, които допринасят за оксидативен стрес са:

Слънцето
Излагането на UV лъчи без слънчева защита е основната причина за стареенето на кожата. Освен че ускорява разграждането на колаген, който е изключително важен за структурата на кожата, излагането на ултравиолетови лъчи води до възпаления и слънчеви изгаряния, които могат да направят кожата по-чувствителна.

Пушене
Никотинът и токсичните химикали в цигарите се отразяват на здравето на клетките, което затруднява тяхното ефективно функциониране.


РЕШЕНИЯТА

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

Основни съставки

Освен че трябва да се избягват посочените фактори от начина ни на живот, има редица активни съставки, за които е доказано, че намаляват признаците на стареене при чувствителна кожа.

 • Коензим Q10
  Коензимът Q10 е субстанция, която  присъства естествено в организма ни и помага на клетките да преобразуват хранителните вещества в енергия. Продуктите за грижа, които съдържат коензим Q10, зареждат клетките с енергия и подобряват техния регенеративен потенциал, за да ги направят по-силни и да им помогнат да функционират по-ефективно. Q10 също така има мощни антиоксидантни свойства, благодарение на които неутрализира свободните радикали, причинени от външни фактори на околната среда. Тези фактори, като например UV лъчите и замърсяването, допринасят за намаляването на нивата на колаген и еластин, на което се дължи появата на първите признаци на стареене - фини линии и бръчки.

 • Хиалуронова киселина
  Хиалуроновата киселина е субстанция, която естествено се произвежда в кожата. Една от основните ѝ функции е да задържа вода, като има способността да задържа до 30 пъти повече вода от теглото на собствената си молекула. С напредване на възрастта естествената способност на кожата да произвежда хиалуронова киселина намалява, което води до образуването на бръчки и тяхното задълбочаване. Продуктите, които съдържат хиалуронова киселина, като серията Eucerin Hyaluron-Filler, помагат за облекчаване на издушаването на кожата, което често е свързано с преждевременното стареене при чувствителната кожа.

 • Серамид-3
  Серамидите естествено присъстват в най-горните слоеве на кожата. Те са вид липиди, формиращи част от защитната ѝ бариера, която има основната функция да задържа влагата и да не пропуска дразнители. Когато кожата е суха, често съществува недостиг на серамиди. Продуктите за грижа, които съдържат серамиди, помагат за укрепване на бариерната функция на кожата, облекчават изсушаването и предотвратяват раздразненията.

Чувствителната кожа се нуждае от продукти за специална грижа, които са силно толерантни и не дразнят кожата. Серията Eucerin Q10 ACTIVE има добра поносимост дори при много чувствителна кожа и благодарение на Коензим Q10 има допълнителни свойства против стареене.


Режим на грижа


Важно е да се отнасяте внимателно към стареенето на чувствителната кожа и да следвате режим на всекидневна грижа, който няма да раздразни или изостри съществуващите симптоми. Изборът на леки почистващи продукти, които са без изкуствени оцветители и парфюм, като например серията Eucerin DermatoCLEAN, помага за ограничаване на раздразненията.


Жена почиства дясната си буза с памучен тампон.
Eucerin DermatoCLEAN Почистващо мляко е подходящо за чувствителна кожа.