Признаци на стареене Общ процес на стареене на кожата

След 25-годишна възраст на повърхността на кожата започват да се появяват първите видими признаци на стареене. Първо фините линии, а с течение на времето и бръчки, загуба на обем и загуба на плътност

Стареенето на кожата се дължи на комбинация от различни причини. Не всички от тях са неизбежни, на някои може да се повлияе. Останалите можем да контролираме до известна степен чрез холистичен подход на превенция. Разбирането на вътрешните и външни фактори, които влияят на структурата и функцията на кожата, помага за превенцията и избора на третиране.


ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Видими признаци на стареене на кожата

Процесът на стареене на кожата има три основни симптома. Всеки от тях повлиява външния вид на лицето по различен начин.

Бръчки
След 25-годишна възраст първият видим признак на стареене са фините линии и бръчките. Те се появяват в различни зони на лицето и е лесно да бъдат забелязани. Първи се появяват фините линии. Тези малки, плитки бръчки обикновено се формират около външните ъгълчета на очите. Известни са още като "линии на смеха" или пачи крак. Фините линии могат да се появят и по бузите. По челото бръчките се появяват под формата на хоризонтални линии, причинени от лицевите мимики. С течение на времето те се задълбочават. По-малките, вертикални линии между веждите се дължат на намръщването. 

По-дълбоките бръчки между носа и устата формират назолабиалните гънки, които са свързани с увисването на кожата и загубата на обем.

Загуба на обем
Понякога трудна за установяване, загубата на обем е известна още като увиснала кожа, нарушаване на лицевия контур, пилешка кожа или "смъкнато лице". За разлика от загубата на плътност и бръчките, загубата на обем променя общата изразителност на лицето по начин, който е по-трудно да бъде описан. Най-общо, отпуснатият лицев контур и намаленият обем придават на лицето негативен, тъжен или стресиран вид. Това на свой ред води до погрешно възприемане на нашето настроение или изражение.

Загуба на плътност
Загубата на плътност е най-често срещана при жените във възраст след менопауза и се означава под формата на по-тънка и слаба кожа. 

За разлика от бръчките и загубата на обем, загубата на плътност засяга кожата на цялото лице, а не определени зони. 

Загубата на плътност често е свързана и с появата на по-дълбоки бръчки, загубата на блясък и тенденция към по-блед и уморен вид.

Зряла жена с бръчки около устата и очите.
С течение на времето структурата на кожата се променя. Първият признак за настъпилите промени обикновено са бръчките.
Жена опъва кожата по брадичката си с ръка.
Един от признаците за загуба на обем е отпускането на контура на лицето, което води до появата на участъци с увиснала кожа.
Зряла жена докосва лявата си буза с ръка
Когато структурата на кожата е увредена, загубата на плътност става очевидна. Често тя е съчетана с усещане за изтъняване на кожата и по-блед, уморен вид.
ПРИЧИНИ И ФАКТОРИ

Стареенето на кожата не се дължи на една определена причина, а на комбинация от вътрешни и външни фактори. Разбирането на тези фактори помага за създаването на холистичен подход за превенция.


Стареенето на кожата може да се появи във всеки слой на кожата

Признаците на стареене се появяват на повърхността на кожата в следствие на промени в нейните слоеве.

Епидермис
По-бавното обновяване на клетките и намаленото производство на липиди предразполага кожата към изсушаване и загрубяване. С възрастта епидермисът става по-чувствителен към UV лъчите. Естествените защитни функции на кожата намаляват, което може да доведе до увеличаването на кожните инфекции и по-бавното зарастване на рани.

Дерма

След 25-годишна възраст съдържанието на един от основните „изграждащи материали“ на кожата – колагена, намалява с около 1% всяка година. Заедно с намаленото съдържание на еластин това води до дезорганизация в съединителната тъкан. Засегната е кожната структура и кожата става по-склонна към образуването на бръчки. Намалената еластичност също така прави кожата по-податлива на увреждания и спукани капиляри. Доставката на хранителни вещества и кислород до повърхността е по-неефективна заради намаления приток на кръв. Това води до намаляване на розовината на тена, характерна при младата кожа.

Подкожие
Основната промяна в по-дълбоките слоеве на кожата е в намаления размер и брой на мастните клетки. Тази промяна има мултиплициращ ефект върху загубата на обем и на свой ред може да доведе до дълбоки бръчки, хлътнали бузи и нарушена оздравителна функция.

Графично представяне на кожата и нейните слоеве.
Стареенето причинява промени във всички слоеве на кожата, като засяга едновременно нейната форма и субстанциите в състава ѝ.

Вътрешни причини за стареене

Някои от причините за стареенето на кожата на лицето са неизбежни и не могат да бъдат предотвратени. Нашата биологична възраст определя структурните промени в кожата и ефективността на функциите на клетките, които се забавят с всяка изминала година.

По-слабият приток на кръв към кожата води до затрудненото снабдяване на нейния повърхностен слой с хранителни вещества и кислород. Преобладава бледият, уморен тен и изчезва присъщата за младата кожа розовина на тена.

Нашите гени имат ключова роля за начина, по който кожата ни се променя с възрастта. Етническата ни принадлежност и типът кожа, с който сме родени, определят на какъв етап се появяват признаците на стареене. По-светлата и чувствителна кожа например е предразположена към образуване на бръчки на по-ранна възраст, докато появата на неравномерен тен и бръчки при кожата от азиатски тип се случва на по-късен етап. Изсушаването на кожата в следствие на напредване на възрастта също може да бъде повлияно от специфичния ни генетично обусловен тен на кожата.

Прочетете повече за начина, по който етническата ни принадлежност влияе на кожата

Графично представяне на млада кожа и взаимодействието между слоевете.
Активното взаимодействие между отделните слоеве при младата кожа осигурява ефективно разпределение на вода и хранителни вещества.
Графично представяне на зряла кожа със забавено взаимодействие между слоевете.
С течение на времето връзките между слоевете отслабват, процесите в кожата стават по-бавни и неефективни. Резултатът е видимо стареене на кожата.

Външни причини за стареене

Всички външни фактори, влияещи върху скоростта на стареене на кожата, се дължат на един основен процес - оксидативния стрес. Процесът се състои в освобождаването на молекули в тялото, наречени свободни радикали или реактивни кислородни видове. Според теорията за свободните радикали стареенето се дължи на натрупването на увреждания, причинени от свободните радикали, с напредването на възрастта. Свободният радикал е силно нестабилен атом или молекула, която се състои от един-единствен свободен електрон във външната обвивка. Повечето свободни радикали имат способността да увреждат всички клетъчни структури, включително липидите и протеините.

При нормални обстоятелства свободните радикали се улавят и обезвреждат от защитни антиоксиданти в кожата: молекули, които имат способността да ги неутрализират. Въпреки това, с течение на времето способността на кожата да неутрализира свободните радикали намалява. Като резултат се увреждат всички компоненти на кожните клетки. Редица фактори от начина ни на живот предразполагат и усилват оксидативния стрес.

Слънчева светлина
Основният външен фактор, отговорен за стареенето на кожата чрез оксидативен стрес, е излагането на слънчева светлина. Увреждането на кожата, причинено от продължително или всекидневно излагане на UV лъчи, се нарича фотостареене. Следствие от фотостареенето е и неравномерната пигментация.

Замърсяване
Замърсяването на околната среда, най-вече в големите градове, може да провокира производство на увреждащите кожата свободни радикали. В допълнение замърсяването влошава вредното въздействие на слънцето, като засилва оксидативния стрес.

Пушене
Химичните вещества и никотина, които се съдържат в цигарите, са отговорни за повишаване на количеството свободни радикали в кожата. Подобно на замърсяването те усилват вредното въздействие на слънчевите лъчи, което води до оксидативен стрес.
Долна част на женско лице с лунички.
Луничките и хиперпигментация са резултат от опита на кожата да се предпази от вредното въздействие на слънцето.
Жена в градска среда с трафик зад нея.
Замърсяването в големите градове може да ускори последиците от вредното въздействие на свободните радикали, особено когато е съчетано с излагане на слънце.

Хранене
Антиоксидантите са молекули, които имат способността да неутрализират свободните радикали, отговорни за увреждането на кожата и ускоряването на процеса на стареене. Лишената от антиоксиданти диета не помага за забавянето на този процес. За сметка на това, хранителният режим, който включва повече богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци, може да се превърне в ключов инструмент от един цялостен подход на превенция срещу процеса на стареене.

Недостатъчна грижа
Кожа, за която се не се полагат достатъчно грижи, е предразположена към преждевременно стареене. Цялостното почистване с продукти, подходящи за съответния тип кожа, заедно с редовното ползване на продукти за грижа, съобразени със специфичното състояние на кожата, може силно да повлияе процеса на стареене. Ползването на ефективна слънчева защита при излагане на слънчева светлина е ключова част от превенцията.

РЕШЕНИЯТА

Намаляване на белезите от процеса на стареене

Разбирането на процеса на стареене на кожата ни помага да вземаме информирани решения за това какви мерки да предприемем. Трите ключови признаци на стареене: загуба на обем, загуба на плътност и бръчки са разгледани по-подробно в отделни секции. Намаляването на видимите белези от процеса на стареене, както и предотвратяването на по-нататъшно стареене на кожата, могат да бъдат постигнати чрез холистичен подход. Той включва съобразната промяна на начина ви на живот и полаганите грижи за кожата.

Начин на живот
Предвид че оксидативният стрес е основната причина за стареенето на кожата, всички промени в начина на живот трябва да целят максималното му ограничаване.

Хранене
Здравословният хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, осигурява прием на антиоксиданти, които помагат за ограничаване на вредното въздействие на свободните радикали върху кожата. Добре е той да включва разнообразие, като някои храни са известни с особено високо съдържание на антиоксиданти и дори е възможно да имат защитно за кожата действие: моркови, кайсии и други оранжеви и жълти на цвят плодове и зеленчуци, боровинки, зелени листни зеленчуци, камби, домати, боб и други бобови растения, риба - особено сьомга, и ядки.

Освен за избора на правилните храни има и доказателства, които показват, че някои храни трябва да се избягват. Установено е, че хранителният режим с твърде високо съдържание на мазнини и въглехидрати подпомага процеса на стареене.

Пушене
Пушенето значително ускорява процеса на стареене, намалява еластичността на кожата и причинява сивкав тен. Спирането на цигарите помага за подобряване на външния вид на кожата, като преустановява въздействието на наличните в цигарите химикали и никотин.

Жена спи.
Доброто наспиване може да помогне като част от холистичния подход на превенция срещу стареенето.
Жена държи вилицата с парче домат върху нея.
Редовното приемане на подходящия тип храни може да бъде част от холистичния подход на превенция.

Грижа за кожата

Кожата се променя във всеки етап от възрастта и начинът, по който се грижим за нея, трябва да отговаря на различните ѝ нужди.


Подходящият режим на грижа за кожата е основна част от холистичния подход за третиране на всички признаци на стареене: загуба на обем, загуба на плътност, бръчки и свързаните с тях състояния на кожата като например изсушаване, причинено от възрастта, или преждевременно стареене при чувствителна кожа.

Ако кожата ви е здрава, правилната грижа ще осигури запазването на доброто ѝ състояние. Ако не е, последователният

режим на грижа може да помогне за подобряването на нейното състояние. Режимът на грижа за кожата трябва да включва три стъпки: почистване, грижа и слънчева защита.

Почистването премахва от кожата грима, замърсяванията и химикалите. Това е изключително важно, тъй като химикалите, попаднали върху кожата в следствие на замърсяването на околната среда, могат да причинят оксидативен стрес.

Грижата осигурява възстановяването и хидратирането на кожата, като трябва да се ползват продукти, създадени за специфичното ѝ състояние. Третирането му с подходящите продукти и техните активни съставки, като например хиалуронова киселина, глюкозид-сапонин или коензим Q10, може значително да подобри външния ѝ вид. Защитата на кожата от UV лъчите е най-важната стъпка за превенцията срещу по-нататъшно стареене. Продуктът със слънцезащитен фактор (SPF) трябва да бъде избран според типа и състоянието на кожата.

Прочетете повече за слънчевата защита за лице

Жена на средна възраст държи лицето си с двете си ръце.
Редовното почистване на лицето премахва вещества, които могат да предизвикат оксидативен стрес.
Лице на жена с тампони за очи за грижа под очите.
Хидратиращите маски за лице могат да подобрят външния вид на кожата.