Разбиране на стареенето на кожата – Как старее кожата и как трябва да се грижа за нея?

чете се за 9 минути
Виж повече

От около 25-годишна възраст започват да се появяват първите признаци на стареене по повърхността на кожата. Първо се появяват фини линии, а с течение на времето се забелязват бръчки, загуба на обем и загуба на еластичност. 
Нашата кожа старее поради много различни причини. Много от причините за стареене на кожата са напълно естествени и не могат да бъдат повлияни. Има обаче няколко фактора, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата, и върху тях можем да окажем влияние. Холистичният подход към начина на живот и грижата за кожата може да спомогне за намаляване на видимите признаци на стареене и за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.  

Разбирането на начина, по който вътрешни и външни фактори оказват влияние върху структурата и функцията на кожата, може да помогне за вземане на информиран избор по отношение на терапии и грижа.

Признаци И Симптоми

Кои са признаците на стареене на кожата?

Има три основни признака на стареене на кожата и всеки от тях оказва различно влияние върху кожата на лицето: 

Фините линии и бръчки обикновено са първите видими признаци на стареене на кожата.
Увисналата кожа е признак на загубата на обем.
Със загубата на еластичност кожата става по-малко плътна и се образуват по-дълбоки бръчки.

Бръчки
Първите забележими признаци на стареене на кожата са фините линии и бръчки. Малките, недълбоки бръчки, познати като „линии на смеха” или „пачи крак”, се забелязват обикновено около външните ъгълчета на очите. Те могат да се появят около 30-годишна възраст, но процесът на стареене е индивидуален и зависи от генетичната ни предразположеност и начина ни на живот. След тях се появяват бръчки по челото. Първоначално те са видими само при движение на кожата – при промяна на изражението на лицето – затова са познати като мимически бръчки. С напредване на възрастта стават по-ясно изразени и се превръщат в постоянни бръчки, които са видими дори при липсата на мимики. Мръщенето може да доведе до появата на вертикални линии между веждите. 

Загуба на обем
Понякога е трудно да се установи загуба на обем и лицеви контури. Първите признаци за загуба на обем в устните се забелязват, когато червилото се разтича. Загубата на лицев обем се проявява под формата на увиснала кожа, изтъняване на бузите и появата на „пуешка шия”. Тя променя цялостния вид на лицето  - изглеждаме негативни, тъжни или уморени. 

Гънката, която се образува между носа и устата, наричана назолабиална гънка, също е свързана с отпускането на кожата и загубата на обем. 

Загуба на еластичност и дълбоки бръчки 
При достигане на зрялост на кожата, нейната структура започва да отслабва и да губи своята еластичност и плътност. Също така, кожата става по-суха, изглежда „восъчна” и губи сияйността, която асоциираме с младата кожата. Тъй като кожата ни е също толкова индивидуална, колкото самите нас, тези промени стават видими по различно време, но са най-разпространени след 50-годишна възраст. 
 

Причини И Фактори

Кожата старее в резултат от комбинация от фактори – както вътрешни, така и външни. Разбирането на тези фактори ни помага да се грижим за кожата по време на процеса на стареене, да намаляваме видимите признаци на стареене и да предотвратяваме преждевременното стареене на кожата.

Какво представлява процесът на стареене на кожата?

Стареенето на кожата протича във всеки слой на кожата и се проявява на повърхността. 

Епидермални слоеве
Намаленото съдържание на хиалуронова киселина, по-бавното клетъчно обновяване и намаленото производство на себум на повърхността на кожата увеличават вероятността от загрубяване и сухота. Стареейки, този слой на кожата става по-чувствителен към слънчевите лъчи. Кожата се възстановява по-бавно, а намалената имунна функция може да доведе до появата на повече кожни възпаления и по-бавно зарастване на рани. 

Дермални слоеве

Приблизително след 25-тата година колагенът, един от основните елементи в кожата, започва да намалява с 1% годишно. Заедно с намаляване на функционалния еластин, това води до дезорганизация на дермалната тъкан. Структурата на кожата е компрометирана и се увеличава вероятността от появата на фини линии и бръчки. След достигане на зрялост на кожата, еластичността продължава да намалява и се образуват по-дълбоки бръчки. Производството на хиалуронова киселина – което е обилно при младата кожа – се забавя, така че кожните клетки не могат толкова ефективно да поемат вода и са предразположени към сухота. Кожата също така става по-слаба и податлива на увреждане и спукани капиляри. Намалената микроциркулация означава по-неефективно разпределение на хранителни вещества и кислород към повърхността, което води до намаляване на сияйния тен, типичен за младата кожа. 

Субдермални слоеве 
В по-дълбоките слоеве най-забележителните промени са намаляване на размера и броя на съхраняващите липиди клетки в адипозния слой. Това води до увисване на кожата и загуба на обем, което може да причини появата на по-дълбоки бръчки и изтъняване на слепоочията и бузите.

Процесът на стареене на кожата засяга всички кожни слоеве: 1 Епидермални слоеве 2 Дермални слоеве 3 Субдермални слоеве

Какви са вътрешните причини за стареене на кожата?

Някои от причините за стареене на кожата са неизбежни. Нашата биологична възраст определя структурните промени в кожата и ефективността на клетъчните функции. Те се забавят с всяка изминала година. 

В младата кожа силните връзки между слоевете спомагат за ефективно преминаване на хидратация и хранителни вещества към видимите слоеве. (схематично изображение)
С течение на времето тези връзки и системи се забавят. (схематично изображение)

Хормонални промени. Намаляващите нива на естроген (хормон, отговорен за предаване на инструкции) водят до по-малко комуникация между клетките. 

По-слабото кръвоснабдяване на кожата
означава, че доставянето на хранителни вещества и кислород до повърхността на кожата е възпрепятствано. Сияйният вид, типичен за младата кожа, се губи.  

Генетични причини. Генетиката играе ключова роля в процеса на стареене на кожата. Фототипът и типът на кожата, с които сме родени, оказват влияние върху появата на първите признаци на стареене по повърхността на кожата. Например:

  • Светлата кожа или фототип I – II и/или чувствителната кожа е по-предразположена към появата на бръчки в по-ранна възраст от по-тъмните фототипове V - VI
  • Фототип III може да е предразположен към неравномерен тен на кожата, но бръчките се появяват по-късно, отколкото при други фототипове.

Научете повече в Как се различава кожата на основните етнически групи.

Какви са външните причини за стареене на кожата?

Всички външни фактори, влияещи върху скоростта на стареене на кожата, се дължат на един основен процес - оксидативния стрес. Процесът се състои в Всички външни фактори, които оказват влияние върху скоростта на стареене на кожата, се дължат да един процес: оксидативен стрес

Оксидативният стрес освобождава молекули, наречени свободни радикали, които се състоят от единичен електрон във външна обвивка. Свободните радикали причиняват преждевременно стареене, като увреждат структурите на кожните клетки и разграждат компоненти на кожата като хиалуронова киселина, колаген и функционален еластин. При нормални обстоятелства свободните радикали се улавят и неутрализират от антиоксиданти в кожата: молекули със способността да ги поглъщат и спират. С течение на времето обаче способността на кожата да деактивира свободните радикали намалява. Резултатът е увреждане на всички компоненти от кожните клетки.  

Оксидативният стрес се причинява и ускорява от редица фактори в начина на живот:

Неравномерната пигментация е един от първите признаци на стареене на кожата
Замърсяването може да ускори вредното действие на свободните радикали, особено в комбинация с излагане на слънце.

Слънце 
Слънчевите лъчи са основната външна причина за стареене на кожата поради оксидативен стрес. Увреждането на кожата от слънцето е известно като фотостареене, а неравномерната пигментация често е един от първите видими признаци, които се наблюдават. Не само продължителното излагане на UV лъчите води до увреждане, ежедневното излизане на слънце също оказва влияние върху кожата.  

Замърсяване

Излагането на замърсяване, най-често в градовете, може да причини освобождаването на увреждащи кожата свободни радикали. Замърсяването също влошава ефекта от излагането на слънце, като ускорява оксидативния стрес. 

Пушене 
Химикалите и никотинът, които се съдържат в цигарите, са отговорни за рязко покачване в броя на свободните радикали в кожата. Подобно на замърсяването, те засилват ефекта на излагането на слънце и водят до оксидативен стрес.

Хранене
Антиоксидантите са молекули, способни да неутрализират свободните радикали, които увреждат кожата и ускоряват нейното стареене. Включването на много богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци в хранителния режим е важна част от грижата за кожата с напредване на възрастта. 

Неподходяща грижа за кожата
Кожата старее по-бързо, ако за нея не се полагат добри грижи или ако използвате продукти, които я дразнят. Цялостното почистване с нежни продукти, подходящи за типа кожа, както и редовното нанасяне на продукти за кожа, предназначени за справяне с конкретен проблем, спомагат грижата за кожата. Ефективната защита от слънце е от ключово значение за предотвратяване на преждевременно стареене на кожата.

Решения

Как мога да се грижа за стареещата кожа и да намаля преждевременното ѝ стареене?

Разбирането на процеса на стареене на кожата ни помага да вземаме информирани решения относно грижата за нея. Трите ключови признаци на стареенето: фини линии и бръчки, увисване и загуба на обем, както и загуба на еластичност и дълбоки бръчки, са обяснени по-подробно в отделни статии. 

Холистичният подход към начина на живот и грижата за кожата може да спомогне за намаляване на видимите признаци на стареене и за предотвратяване преждевременното стареене на кожата.

Добрият нощен съм може да помогне като част от цялостния подход към предотвратяване стареенето на кожата.
Приемането на повече полезни храни може също да е част от цялостния подход към грижата за кожата.

Начин на живот
Тъй като оксидативният стрес е основната външна причина за стареене на кожата, промените в начина на живот трябва да се фокусират върху минимизиране на ефекта от него. 

Хранене

Здравословният хранителен режим, който е богат на плодове и зеленчуци, гарантира прием на антиоксиданти, които могат да спомогнат за ограничаване на вредните ефекти от свободните радикали върху кожата. Трябва да има възможно най-голямо разнообразие, но някои храни са доказано богати на антиоксиданти и могат да имат защитаващо кожата действие: моркови, кайсии, други оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, боровинки, зелени листни зеленчуци, чушки, домати, фасул и други бобови култури, мазна риба (като сьомга) и ядки. 

Пушене
Пушенето видимо ускорява процеса на стареене, като намалява еластичността и лишава кожата от блясък. Отказването на цигарите спомага за подобряване на външния вид на кожата.

Грижа за кожата
Кожата се променя през всеки етап от живота и грижите, които полагаме за нея, трябва да отразяват променящите ѝ се нужди. 

„Добрата грижа за кожата е изключително важна част от цялостния подход за справяне с всички признаци на стареене: бръчки, загуба на обем, загуба на еластичност и свързани условия като причинената от стареене сухота или чувствителна старееща кожа”. 

Редовното почистване премахва химикалите, които могат да причинят оксидативен стрес.

Ако кожата ви е здрава, добрата грижа ще гарантира, че тя ще остане в добро състояние. Ако не, редовното спазване на режим може да помогне за подобряването ѝ. Основната грижа за кожата трябва да се състои от три стъпки: почистване, грижа и защита от слънце. 

  • Почистване за премахване на грим, замърсяване и химикали от кожата. Това е изключително важно, тъй като химикалите, натрупани по повърхността на кожата в резултат от замърсяването, могат да предизвикат оксидативен стрес. С нежно, но ефективно действие, почистващите продукти от гамата Eucerin DermatoCLEAN помагат на кожата да диша по-добре.
  • Грижа за възстановяване и хидратиране на кожата с продукти, фокусирани върху основните проблеми на кожата. Eucerin Hyaluron-Filler е специално разработен така, че да адресира първите признаци на стареене, като фини линии и бръчки. Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift адресира увисването на кожата и загубата на обем, като запълва дълбоките бръчки и дефинира лицевия контур, придавайки лифтинг ефект. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity подхранва зрялата кожа, запълва дълбоките бръчки и подобрява еластичността на кожата.
  • Защита. Защитата на кожата от слънчевите лъчи, дори в облачни дни, е най-важната стъпка за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата. Изберете дневен крем със слънцезащитен фактор, който защитава кожата от слънцето – а при по-интензивно излагане използвайте специален слънцезащитен продукт. Прочетете повече за кожата на лицето и слънцето.
  • Могат да се използват и кремове с цветни пигменти за изравняване и коригиране на тена на лицето. Изберете CC крем, който изравнява тена и озарява лицето.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа