Типове кожа – особености и предизвикателства

чете се за 9 минути
Виж повече

Четири са основните типове кожа при хората: нормална, суха, мазна и комбинирана. Видовете кожа се определят най-вече от генетичните фактори. От друга страна са всекидневните грижи, които полагаме и външните фактори, които ни въздействат. Продуктовата гама на Eucerin има решение и специализирани продукти за всички типове кожа. Това ви дава възможност да имате сияйна и привлекателна кожа без компромиси.

Attention

Ако имате нужда от помощ, за да определите към кой от типовете кожа спадате, тестът за кожата може да е полезен инструмент. Ако се нуждаете от допълнителен съвет за това как най-добре да се грижите за нея, Eucerin препоръчва да се свържете с дерматолог или фармацевт.

Основни типове кожа

Човешката кожа е най-големият орган в нашето тяло. Тя е обвивката, която ни предпазва и защитава от несгодите на времето и физически влияния. Кожата на всеки човек е различна, изисква специфични грижи и внимание, но все пак специалистите успяват да разграничат четири основни типове кожа. За да разберем логиката на това разделение на различни видове кожа, е необходимо да знаем начина, по който тя работи.

Както посочихме по-горе, кожата ни е изложена на всевъзможни външни влияния. За да се справи с тях, кожните клетки се обновяват средно на 2-3 седмици. През този период кожата ни се овлажнява и поддържа еластична благодарение на т.нар. мастни жлези, които произвеждат вещества наричани с общия термин себум.


Двата елемента – обновяване на кожните клетки и работата на мастните жлези водят до формирането на различните типове кожа. Ускорената или забавена работа на мастните жлези или ускорената или забавена подмяна на кожата водят до прекалено суха или прекалено мазна кожа на лицето и тялото.


Споменаваме лицето на първо място по ред причини. От една страна лицето ни е открито почти през цялото време. С него ние се представяме пред околните и държим то да изглежда добре. От друга страна по кожата на лицето има най-голямо количество мастни жлези.


Така стигаме и до четирите типове кожа – нормална, суха, мазна и комбинирана кожа.


Нормална кожа

Нормалната кожа е добре балансирана: нито твърде мазна, нито твърде суха.

Нормална кожа е термин, който се използва във връзка с добре балансираната кожа. Научният термин за здравата кожа е „еудермична”. Тя не е в нито една от двете крайности – прекалено омазнена или прекалено суха. Най-просто казано това е идеалният сред типовете кожа. Хората с такава кожа имат генетичната даденост да изглеждат добре с минимални усилия. Това далеч не значи, че не бива да полагат грижи за външния си вид. 

При липса на подходяща грижа, дори хората с нормална кожа могат да се окажат в състояние на крайности и да имат симптоми на суха или мазна кожа.


Суха кожа

Сухата кожа може да е опъната, груба и лишена от блясък.

Изразът суха кожа се използва за описание на тип кожа, при който мастните жлези произвеждат по-малко себум от необходимото. Като резултат от липсата на себум, кожата има недостиг на липидите, за да задържи хидратацията си и да изгради защитен слой срещу външни влияния.  

Мазна кожа

Мазната кожа е лъскава, с видими пори

Понятието мазна кожа се използва за описание на типове кожа с увеличено производство на себум. Свръхпроизводството се нарича себорея. Прекомерната работа на мастните жлези води до разграничаването на трети от типовете кожа. Прекомерното производство на себум е и първопричина за появата на акне.

Комбинирана кожа

При комбинираната кожа се различава типът на кожата в Т-зоната и по бузите.

Както предполага името й, комбинираната кожа е смесица от различни типове кожа. Това означава, че в определени участъци имаме мазна кожа, докато в други суха кожа. Това може да се превърне в особено предизвикателство, но съвсем не означава, че трябва да се предавате.

НОРМАЛНА КОЖА

Какво представлява нормалната кожа?

Нормална кожа е термин, често използван, за да назовава добре балансираната кожа. Научният термин за здравата кожа е „еудермична“. Т зона на лицето (челото, брадичката и носът) могат да са малко мазни, но като цяло себумът и хидратацията са балансирани и кожата не е нито твърде мазна, нито твърде суха.

Как да познаете нормалната кожа

Кадифено меката и гладка текстура е признак на здравата и блестяща кожа.

Нормалната кожа има:

 • фини пори
 • добро кръвообращение
 • кадифено мека и гладка текстура
 • свеж розов цвят и равномерна прозрачност 
 • липса на пъпки

и не е чувствителна.

При напредване на възрастта, нормалната кожа може да стане по-суха. Прочетете повече за предизвикваната от стареене сухота.

СУХА КОЖА

Какво представлява сухата кожа?

Суха кожа се използва за описване на тип кожа, която произвежда по-малко себум от нормална кожа. В резултат от липсата на себум, на сухата кожа й липсват липидите, от които се нуждае, за да задържа влага и да изгражда защита срещу външни влияния. Това води до нарушена бариерна функция. Сухата кожа (ксероза) може да има различни степени и форми, които не винаги са ясно разграничими.  

Значително повече жени страдат от суха кожа, отколкото мъже, а всяка кожа става все по-суха с напредване на възрастта. Проблемите, свързани със сухата кожа, са често срещано оплакване и на тях се дължат 40% от посещенията при дерматолози.

Причините за сухата кожа

Чувството за опъната и груба повърхност на кожата често е признак за сухота.
Възрастните жени със суха кожа имат по-ясно изразени бръчки и линии.

Хидратацията на кожата е резултат от вода в слъбоките слоеве на кожата и от пот.

Кожата непрекъснато губи вода посредством:

 • Потене: активна загуба на вода от порите, причинена от горешина, стрес и физическа активност.
 • Трансепидермална загуба на вода (TEWL): естественият пасивен начин, по който кожата губи около половин литър вода на ден от сълбоките слоеве на кожата. 

Сухата кожа се причинява от недостиг на:

 • Естествени хидратиращи фактори (NMFs) – особено урея, аминокиселини и лактична киселина – които спомагат задържането на вода.
 • Епидермални липиди като церамиди, мастни киселини и холестерол, които са необходими за бариерната функция на здравата кожа.

В резултат от това бариерната функция на кожата може да се компрометира.

Научете повече за сухата кожа.

Как да се определят различните степени на сухата кожа

Сухата кожа варира от кожа, която е малко по-суха от обичайното, през много суха кожа, до изключително суха. Разликите обикновено могат да се определят по следния начин:

Способността на кожата за хидратация може да бъде повлияна от вътрешни и външни фактори.
Стъпалата са предразположени към сухота и напукване.

Суха кожа
Леко сухата кожа може да е опъната, грапава и лишена от блясък. Еластичността също е намалена.

Много суха кожа
Ако сухотата не се третира, могат да се появят следните проблеми:

 •  леко белене 
 • груб вид, петна (понякога кожата може да изглежда преждевременно остаряла) 
 • чувство на опънатост 
 • вероятен сърбеж

Също така е чувствителна на дразнене, зачервяване и риск от инфекция. Открийте повече за сухата кожа.

Изключително суха кожа
Определени части от тялото – особено ръцете, стъпалата, лактите и коленете – са предразположени към: 

 • неравна повърхност
 • напукване с възможност за формиране на сериозни пукнатини
 • мазоли
 • белене
 • чест сърбеж

Изключително сухата кожа най-често се появява по възрастни или изключително дехидратирани ръце. Прочетет повече за груба и напукана кожа на тялото.

 

МАЗНА КОЖА

Какво представлява мазната кожа?

„Мазна“ се използва за описание на тип кожа с увеличено производтсво на себум. Свърхпроизводството му е известно като себорея.

Причини за мазната кожа

Мазната кожа е предразположена към появата на пъпки.

Редица проблеми предизвикват свръхпроизводството на себум:

 • генетика
 • хормонални промени и дисбаланс
 • медикаменти
 • стрес
 • комедогенна козметика (козметични продукти, които предизвикват дразнене)

Какви са признаците на мазна кожа

Мазната кожа може да се характеризира в разширени и видими пори.
Акнето често се появява в Т-зоната, особено през пубертета.

Мазната кожа се характеризира с:

 • уголемени, видими пори;
 • блясък;
 • по-голяма дебелина и по-светъл цвят: кръвоносните съдове не се виждат

Мазната кожа е предразположена към комедони (черни точки и бели пъпки) и различни разновидности на акне.

При леките форми на акне по лицето се появява голям брой комедони, а често и по врата, раменете, гърба и гръдния кош.

В умерени до тежки случаи се появяват папули (подутини без видим бял връх или черна точка) и пустули (средни по размер подутини със забележим бял или жълт център), а кожата става зачервена и възпалена.

Прочетете повече за акне.

КОМБИНИРАНА КОЖА

Какво представлява комбинираната кожа?

Мазна Т-зона (чело, нос и брадичка) и сухи бузи са признак на т.нар. комбинирана кожа.

При комбинираната кожа типът кожа се различава в Т зона на лицето и по бузите. Т.нар. Т зона може да е много различна – от много тясна до по-широка площ. 

Комбинираната кожа се характеризира с:

 • мазна Т зона на лицето (чело, брадичка и нос)

 • увеличени пори в тази зона, както и възможни комедони 

 • нормална до суха кожа на бузите

Причините за комбинираната кожа

По-мазните части от комбинираната кожа се предизвикват от свръхпроизводство на себум. Сухите части от комбинираната кожа се предизвикват от липсата на себум и съответния недостиг на липиди.


Видове кожа и оценяване на състоянието

За разлика от типовете кожата, състоянието може да е много различно в различните периоди от живота. Многото вътрешни и външни фактори, които определят състоянието й, са: климат и замърсяване, медикаменти, стрес, наследствени фактори, които оказват влияние на нивата от себум, потенето и естествените хидратиращи фактори, които кожата произвежда, както и продуктите, които използвате и изборите, които правите по отношение на грижата за кожата.

 

Продуктите за грижа за кожата трябва да бъдат съобразени не просто с типовете кожа, а и с моментното й състояние. Дерматолозите и други експерти в грижите за кожата определят типа кожа и нейното състояние, като вземат предвид следните фактори: 


Използването на продукти против стареене може да намали появата на бръчки.
B-ресорцинол, основната активна съставка в продуктовата линия Eucerin EVEN BRIGHTER, доказано намалява появата на пигментни петна.

Признаци на стареене
В различни фази от човешкия живот, можем да говорим за различни типове кожа. Мазната кожа през пубертета понякога след това става по-суха, а нормалната кожа може да стане суха с напредване на възрастта.

При стареене, всички типове кожа губят обем и плътност; появяват се фини линии и бръчки и се появяват промени в пигментацията. Разбирането и измерването на тези признаци на стареенето ни помагат да определим състоянието на кожата. Прочетете повече в стареене на кожата.

 

Цвят на кожата
Цветът на кожата и етническата принадлежност оказват влияние върху това как кожата ни реагира на външни влияния като слънце, проблеми с пигментацията, дразнене и възпаление. Основният цвят на кожата се определя от плътността на епидермиса и разпределението на меланин. Прочетете повече за кожата при различните етноси.

Зачервяването на кожата също е полезен измерител за състоянието на кожата; то показва колко успешна е нашето кръвообращение и може да помогне при диагностицирането на състояния като купероза и розацея.


При мазна кожа е много важно да спазвате ежедневен режим на грижа с подходящи продукти.

Производство на себум и пот
Количеството себум, което се произвежда от себумните жлези в кожата, контролира ефикасността на бариерната функция на кожата и в резултат на това и състоянието на кожата. Свръхпроизводството на себум води до мазна, предразположена към акне кожа, докато слабото производство на себум предизвиква суха кожа

Потните жлези в кожата произвеждат пот, за да помогнат на тялото да поддържа оптималната си температура. Прекомерното или слабо производство на пот може да увреди състоянието на кожата.


Естествени хидратиращи фактори (NMF’s)
Естествено произвеждани в здравата кожа, NMF’s, като например аминокиселини, подпомагат задържането на вода в кожата, поддържат нейната еластичност и плътност и я предпазват от дехидратация. Когато защитната бариера на кожата е увредена, тя не може да задържи тези важни хидратиращи фактори, така че съдържанието на вода намалява и състоянието й се влошава. 

Чувствителност на кожата
Чувствителната кожа е кожа, която лесно се дразни и реагира повече от нормалната кожа. Идентифицирането и оценяването на симптомите й, сред които зачервяване, обрив, парене и сърбеж помагат при определяне на състоянието на кожата.

За финал

Четири са основните типове човешка кожа – суха, нормална, мазна и комбинирана кожа. Това разграничение до голяма степен е относително. Причината е, че всеки от нас е индивидуален и има свои индивидуални потребности. Освен това не бива да подценяваме и факта, че в различни географски ширини, при различен тип всекидневие и в различен етап от живота ни, кожата реагира различно. Добре е да знаете, че Eucerin предлага изключително богата гама от продукти, с които всеки може да осигури на тялото си необходимата грижа. Ако кожата ви е прекалено мазна, доверете се на серията Eucerin DERMOPURE. При прекалено суха кожа опитайте гамата UreaRepair PLUS. Нашите продукти са дерматологично тествани и доказано облекчават симптомите. Поръчайте своя продукт сега!

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа