Жена, която маже крака си с крем.

Ксероза Симптоми, причини и решения

Повечето хора са имали ксероза, или суха кожа, на определен етап в живота си. Когато състоянието се влоши, това засяга хората както физически, така и емоционално. Спазването на подходяща грижа за кожата, която не влошава състоянието и осигурява подходяща грижа и хидратация е ключово при контролирането на симптомите на ксерозата. Разбирането на различните причини и съответните решения помага за изработването на специална рутина за постигане на ефективни резултати.

Ксероза – какво представлява?

„Ксероза” е медицинското наименование за суха кожа. Идва от гръцки  – „xero” означава „сух”, а „osis” –  „болест”. Причинява се от липса на вода в кожата, което от своя страна може да е поради стареене (сенилна ксероза) или поради други заболявания, като например диабет. Резултатът е суха, груба и опъната кожа, която може да стане много грапава и дори да се бели.

 

Когато имате подозрения относно състоянието на кожата си е важно да се консултирате с дерматолог, който да Ви постави диагноза след преглед. Тестът на кожата също може да е полезен.

Способността на кожата да регулира хидратацията (концентрацията на вода в повърхностните слоеве) зависи от три ключови фактора, които възникват на различна дълбочина в кожата:

 • В горните слоеве на кожата вода се привлича и задържа от различни хидроскопични молекули, като урея, лактат, PCA (пиролидонова карбоксилна киселина), соли и аминокиселини,които привличат и задържат големи количества вода.
 • Бариерните липиди на кожата (напр. серамид-3) изпълняват важната функция за намаляване на загубата на вода в резултат на изпарение.
 • В дълбоките слоеве, хидратиращата мрежа на кожата транспортира вода към повърхността посредством аквапорините.

Прочетете повече обща информация за сухата кожа

Тази деликатна система работи добре и се адаптира към нуждите на кожата за хидратация, като по този начин поддържа адекватна концентрация на вода в променящата се среда. Няколко вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни) фактори обаче могат да нарушат системата, като резултатът от това е суха кожа. Сериозността на симптомите зависи от броя комбинирани фактори.

Близък план на суха кожа
Сухата кожа не може да регулира хидратацията си.
Близък план на суха кожа
Вътрешни и външни фактори могат да нарушат способността на кожата да се хидратира.

Ксероза – признаци и симптоми

Ксерозата е често срещано състояние сред милиони хора, хронично или остро. Както редица фактори допринасят за хидратацията на кожата, така и липсата на вода в кожата може да се проявява по многи начини. Най-често сухата кожа има няколко от тези симптоми, докато много сухата кожа обикновено комбинира всеки от тях до известна степен:

 • Чувството на опънатост се причинява от загубата на еластичност на кожата поради дехидратиране. Кожата става по-малко гъвкава, когато е дехидратирана, и губи обем, когато има недостиг на вода.
 • Грубата повърхност също се причинява от сухота, която ускорява умирането на клетки в горните слоеве на кожата и оставя дебел слой мъртви клетки на повърхността. 
 • Образуването на люспи е подобно на грубата кожа, само че горният рогов слой става сух и губи гъвкавостта си.
 • Белещата се кожа се наблюдава когато от кожата се белят сухи частици. Понякога това може да е само фин прашец. 
 • Сърбежът е друг резултат от сухотата и е импулсивна реакция на неудобството, причинено от опънатата и недобре функционираща кожа.
 • Чувствителността е причинена от невъзможността на сухата кожа да предотврати проникването на дразнители, като например гореща вода, парфюми и химикали. Обаче чувствителната кожа не винаги е причинена от сухота.
  Сухата кожа може да се появи навсякъде по тялото, макар че обикновено води до локализирани зони, които са по-засегнати от останалата част от тялото.

Жена, чешеща деколтето си
Сърбежът (дължащ се на сухота) може да е един от резултатите от опънатата и зле функционираща кожа.
Женско чело, което изглежда зачервено и белещо се
Сухата, груба и опъната кожа може да засегне и лицето.

Възпаленията на кожата като атопичен дерматит и псориазис обикновено предизвикват появата на локализирани зони от суха кожа. Прочете повече за псориазис, атопичен дерматит по лицето или тялото или атопична детска кожа по лицето или тялото.

Винаги търсете професионален съвет и лично поставена диагноза, ако развиете някой от тези симптоми.

Ксероза – какво я причинява?

Три основни недостига в кожата допринасят за развитието на ксероза:

Недостиг на бариерни липиди в кожата
Клетките в роговия слой се придържат заедно от епидермални липиди. Тези липиди са изключително важни за здравата кожа: те създават защитна бариера и задържат влага. Когато липидите липсват, кожата става суха и може да е опъната и груба.

Недостиг на естествени хидратиращи фактори (NMFs)
В допълнение към уреята, кожата също така съдържа няколко други естествени хидратиращи фактори (NMFs). Те са лактат, PCA, соли и захари. Подобно на уреята, тези естествени хидратиращи фактори привличат влагата и я задържат в роговия (най-горен) слой на кожата, като по този начин предотвратяват изсушаване, белене и нараняване. 

Недостиг в хидратиращата мрежа на кожата
Аквапорините са микроскопични водни канали, разположени в клетъчните мембрани, които контролират движението на вода в и извън клетките.
Аквапорините изграждат мрежа, която придвижва влагата през различните епидермални слоеве на кожата.

Илюстрация на естествени хидратиращи фактори, които се изпаряват през кожата
Когато в кожата има недостиг на липиди или други естествени хидратиращи фактори, тя може да стане суха и наранена.
Илюстрация на намален брой аквапорини.
Намалено ниво на вода, дължащо се на ограничен брой аквапорини.

Фактори, които допринасят за сухотата на кожата a

Няколко външни фактора могат да причинят гореописаните физиологични промени, които могат да доведат до ксероза:

Външната среда – влажност, почистване и слънчева светлина

 • Сухата кожа е по-често срещана при ниска атмосферна влажност. Това се случва през зимата и понякога в горещото лятно време.
 • Почистването, особено ако е често, разрушава естествената защита на кожата. Това се случва особено при използване на груби почистващи средства или прахове за пране.
 • Слънчевата светлина може да причини сухота на кожата, тъй като UV светлината увеличава темпа на изпарение от кожата и в дългосрочен план може да доведе до преждевременно стареене, което оказва влияние върху способността за правилна хидратация. 

Вътрешната среда на кожата – възраст, дехидратация, хранене, медикаменти и заболявания

 • Изследванията показват, че нивата на липиди в роговия слой на кожата намаляват с напредване на възрастта. Това може да доведе до сухота, предизвикана от стареене.
 • Дехидратираното тяло не може да си позволи да доставя вода на кожата.
 • Хранителният режим е важен, тъй като важните липиди, NMFs и хранителни вещества са необходими на здравата кожа.
 • Определени медикаменти, особено диуретиците, причиняват обезводняване на тялото, което от своя страна води до сухота на кожата.
 • Кожни състояния като атопичен дерматитпсориазис и диабет могат да включват сухота на кожата сред често срещаните си симптоми. 
Жена в зимни дрехи.
Факторите на околната среда, като например студа, могат да предизвикат физиологични промени.
Насапунисани ръце.
С миенето не бива да се прекалява, за да не разруши естествената защитна бариера на кожата.
Жена, която взима хапче.
Някои медикаменти могат да доведат до дехидратация.

Ксероза – какво може да се направи?

В миналото лечението на ксерозата е било предимно симптоматично, като целта е била краткосрочно облекчение на симптомите чрез атопично нанасяне на липиди, предимно зеленчукови масла и NMFs, като урея и лактат. С научаване на повече относно причините и поводите за ксерозата, лекарите откриват наличието на по-холистичен, последователен подход за лечение. Тази стратегия започва с избягване или минимизиране на причините и факторите, които допринасят за появата на ксерозата, фокусира се върху адекватна грижа при почистване и хидратиране на кожата на лицето и тялото.

Почистване на сухата кожа

Щадящото, но ефективно почистване на кожата е важна предпоставка не само за последващото нанасяне на топичен продукт, напр. при атопичен дерматит, но също и при използването на хидратиращи продукти за лице за суха кожа. Изборът на подходящ продукт за почистване, който не нарушава защитните функции на кожата, е от изключителна важност за ефективността на последващата хидратираща терапия.

Жена почиства лицето си с памучен тампон.
Препоръчва се използването на щадящи продукти.

Подобряване на хидратацията на кожата

Хидратацията на кожата се регулира по много начини, всеки един от които е изложен на влиянието на редица различни фактори. С цел ефективното лечение на ксеорозата, трябва да се обърне внимание на всеки фактор, участващ в модулацията и поддръжката на хидратацията на кожата.

Често в сухата кожа има недостиг на урея и затова тя е често срещана съставка в хидратиращите продукти. Допълнителни причинители на ксероза са липсата на допълнителни естествени хидратиращи фактори (NMFs) и бариерни липиди. Локалното нанасяне на продукти, съдържащи тези жизнено важни молекули може да възстанови възможността на кожата да регулира хидратацията. В допълнение, новооткрит овлажнител и съединение на глицерол и глюкоза, глицерил глюкозид (GG), доказано стимулира естествената хидратираща мрежа на кожата.

При клинични тествания за лечение на ксероза в сравнение с лосиони със съдържание на урея, лактична киселина и глицерол, хидратиращите продукти, които съдържат редица NMFs, глюкоглицерол и серамид-3 осигуряват по-добра и дълготрайна хидратация и следователно представляват напредък в лечението на ксероза. Освен това, вторите хидратиращи продукти подобряват хидратацията на кожата, подсилват бариерната й функция, намаляват сухотата и премахват грубата повърхност по-ефективно от първите. Поносимостта от кожата също е много добра.

В обобщение може да се каже, че продуктите за грижа за кожата, подобни на продуктовата линия Eucerin Urea, съдържащи уникална комбинация от ефективни хидратиращи кожата агенти, които целят справяне с основните  видове недостиг, характеризиращи ксерозата, осигуряват подобрени терапевтични възможности за лечението на този кожен проблем.

Жена по сутиен, която докосва дясната си ръка.
Използвайте продукти с урея, важна съставка в хидратиращите кремове.
Женски ръце, които докосват краката.
Продуктите Eucerin Dry Skin осигуряват ефективна грижа за суха и много суха кожа.
Илюстрация на загуба на вода и разпределение на вода в кожата

Ако симптомите ви се променят или не сте сигурни кое лечение е най-подходящо за вас, моля, потърсете съвет от дерматолог.

Избягване на допълнителните фактори

В допълнение на добра рутина за почистване и хидратиране на кожата е важно да се избягват фактори, които допринасят за нейната сухота. Това ще намали влиянията върху сухата кожа и нуждата от специална терапия:

 • Избягвайте сухия въздух, като прекарвате по-малко време навън когато е горещо или студено и като използвате овлажнител при пуснато отопление.
 • Намалете времето, прекарано в гореща вода, като взимате бързи хладки душове вместо от дълго горещи вани.
 • Използването на ръкавици при миене на съдовете ще Ви помогне да избегнете досега с горещата вода и силните препарати.
 • Носете дрехи от естествени материали като памук и коприна, които не дразнят кожата, Вълната е естествена, но може да дразни атопичната кожа, следователно в такива случаи трябва да бъде избягвана.
 • Опитайте да използвате прах за пране без оцветители и парфюми, тъй като те могат да останат по дрехите след прането и да дразнят сухата кожа.

Жена държи чаша с вода.
Уверете се, че пиете достатъчно вода.