Чувствителна кожа на тялото – Запознаване с причините и как да я защитим

чете се за 12 минути
Виж повече

Кожата на тялото може да стане чувствителна поради много причини, от фактори на средата, като промени в температурата, до вътрешни фактори, като хормонални промени. Макар че някои хора са предразположени към изостряне на състоянието, то е до голяма степен непредвидимо и може да се появи във всеки един момент от живота на човека. Също така може да се появи навсякъде по тялото. Сухата чувствителна кожа не е заболяване, а да имаш „чувствителна кожа” е напълно нормално.

Макар че не съществува реален лек за сухата чувствителна кожа, разбирането на нейните причинители, симптоми и „език” може да ви помогне да се справите със състоянието, като избягвате фактори, които водят до реакция, и защитавате кожата, за да намалите нейната чувствителност до минимум.

Признаци & Симптоми

Как да разпознаем сухата чувствителна кожа по тялото?

Структурата и еластичността на здравата кожа се поддържат от нейната естествена защитна функция, която я защитава от влиянието на външната среда и ограничава прекомерната загуба на хидратация. Леко киселинното ниво е от ключово значение за тази функция, като спомага едновременно десквамацията (обновяване) на кожата и нейната защита от ежедневните стресови фактори като замърсяване, бактерии и алергени.

Какви са симптомите на сухата, чувствителна кожа?

Симптомите, които се наблюдават в резултат на това, включват:

 • белене
 • зачервяване
 • подуване и
 • грапавост

придружени от невидими усещания като:

 • сърбеж
 • пробождане
 • парене и
 • чувство на опънатост

Ако симптомите не бъдат адресирани, това може да доведе до напукване на кожата на различни места по тялото. Дори големи зони по кожата върху ръцете, краката, деколтето, раменете, лактите, прасците и коленете, са податливи, а чувствителността може да се предизвиква от горещи душове, агресивни продукти за тяло, излагане на слънце, потене по време на спорт или излагане на климатици.

Някои зони са по-предразположени към сухота и чувствителност от други. Те включват задната част на дланите, където недостигът на секрецията, необходима за поддържане на естествената защитна функция на кожата означава, че има по-малка защита от външни влияния. Редовното миене с алкални сапуни също така значително компрометира естественото рН ниво на кожата. Нарушената защитна функция може да доведе до появата на повишена чувствителност, която причинява контактен дерматит, възпаление под формата на мехури, сухота и напукване.

Скалпът често е предразположен към сухота и чувствителност, като около 60% от жените и 40% от мъжете имат симптоми като зачервяване, опъната кожа и сърбеж. Има все повече доказателства, че чувствителността на скалпа се дължи на микровъзпаления. Научете повече за симптомите и причините за чувствителност на скалпа.

Кожата в интимната зона се различава от други части от тялото и има множество бариери, които я защитават. Ако те бъдат нарушени, например чрез прекомерно почистване, кожата може да стане по-предразположена към сърбеж, дискомфорт и дори инфекции.

Промените, които се дължат на разтягане на кожата – по време на бременност, напълняване или растеж – могат да доведат до появата на стрии, които също могат да са силно чувствителни и лесно дразними. Те обикновено се появяват по гърдите, корема и в горната част на бедрата. Прочетете повече за кожата по различните части от тялото.

Други кожни проблеми споделят сходни симптоми, но причините за тях – и начините за третирането им – са различни.

Слънчевите алергии могат да доведат до зачервяване и сърбеж на кожата. Тези симптоми могат да са придружени и от мехури, пустули и релефни обриви. Най-засегнатите места обикновено са вътрешната част на ръцете, дланите и деколтето. Тези алергии, които включват полиморфни светлинни ерупции (PLE), са сравнително често срещани и се причиняват от UV лъчението. Някои хора имат и алергична реакция към съставките в определени слънцезащитни продукти. Прочетете повече за PLE и други слънчеви алергии.

Дехидратираната кожа по същество представлява здрава кожа с недостиг на хидратация, което се дължи на липсата на аквапорини или протеинови канали, които контролират трансфера на вода в и извън клетките. Създаването на нови аквапорини е постигнато в клинични условия чрез активната съставка Глюко-глицерол.

Сухата кожа може да има различни симптоми, от грапавина до белене и зачервяване
. Обикновено е съпроводена от силен сърбеж. Подобно на сухата чувствителна кожа, сухата кожа може да се появи навсякъде по тялото, но е най-често срещана на дланите, краката, коленете и лактите. Причинява се от дефицит на задържащи хидратацията вещества или „естествени хидратиращи фактори” (NMFs), по-специално Уреа.

Дехидратираната и суха кожа може да стане и чувствителна, какъвто е случаят и при други кожни проблеми и заболявания.

Attention

Ако не сте сигурни какъв кожен проблем имате, консултирайте се с вашия лекар или дерматолог за официална диагноза.

Причини & Фактори

Какво причинява сухата чувствителна кожа на тялото?

Естествени защитни системи

Кожата има няколко естествени системи, които я защитават и поддържат здрава. На повърхността й има хидролипиден слой, съставен от вода, мастни киселини и липиди. Той има pH ниво приблизително 5, което е леко киселинно, и по този начин предпазва кожата от навлизането на микроби и влиянието на алкални дразнители като сапун. Хидролипидиният слой неутрализирала алкалните вещества и възстановява естествения киселинен баланс на кожата.

Хидролипидният слой се намира върху повърхността на най-горния слой на епидермиса, известен като рогов слой или стратум корнеум. Той се състои от липиди и клетки, които заедно образуват промокаема бариера. Той има предимството на средно рН ниво 5, което спомага:

 • нормалното падане на мъртви кожни клетки, или десквамация
 • поддържане на нивата на хидратация на кожата
 • предпазната функция на кожата

Когато се изменя естествения рН баланс на кожата, защитните ѝ механизми отслабват. Кожата страда от прекомерна загуба на вода и различни дразнители могат да проникнат във вътрешността ѝ.

 

Роговият слой (стратум корнеум) формира най-горната част от епидермиса и защитава тялото от влиянието на околната среда.

Това е валидно особено за местата по тялото с по-тънка кожа, например задната част на дланите. Намаленият брой себумни жлези осигурява по-малко пот и липиди, които формират хидролипидния слой. Излагането на голям брой външни фактори означава, че ръцете много бързо се изсушават и могат да станат силно чувствителни.

Кожата в интимната зона също е различна от тази на други части от тялото. Тя има по-киселинен защитен слой, с рН между 3.5 и 5 преди менопаузата. Тази стойността се поддържа от полезни бактерии, известни като лактобацили, които потискат развитието на патогенни микроорганизми, като произвеждат лактична киселина. Промяната в рН нивата може да доведе до дразнене, сърбеж, парене и инфекции.

Вътрешни причини за чувствителна кожа на тялото

 • Макар че сухата кожа може да се появи на всяка възраст, най-често срещана е при бебетата и при по-възрастните хора. В тези два етапа от живота кожата е по-тънка, а защитната ѝ и функция е по-малко ефективна, което може да доведе до рН дисбаланс и увеличена загуба на вода. Бебешката кожа е особено предразположена към чувствителност в зоната на кожните гънки и около интимната зона. Прочетете повече за кожата в различните възрасти.
 • Хормоналните промени, които се дължат на менструален цикъл, бременност, пубертет и менопауза, могат да окажат влияние върху устойчивостта на кожата към дразнители. През бременността например често се появяват стрии, които са предразположени към зачервяване и болка.
 • Различни кожни проблеми могат да са придружени от чувствителност към дразнители, включително атопичен дерматит (екзема) и суха кожа.
 • Хората, които страдат от алергии от тип I, има вероятност да изпитват чувствителност на кожата заради проникването на полени в кожата.

Външни причини за сухата чувствителна кожа на тялото

 • Излагането на ниска влажност и студен въздух кара тялото да запазва топлина чрез свиване на кръвоносните съдове по кожата, като намалява необходимата хидратация. Кожата може лесно да стане суха и да започне да се бели.
 • Високата температура и влажност карат кожата да се поти повече; изпарявайки се, потта изсушава кожата.
 • Свободните радикали, формирани от UV лъчение, озон и замърсители, доказано отслабват естествените защитни механизми на кожата, като водят до изсушаване и раздразнение. Научете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.
 • Някои медицински терапии като радиотерация и приемът на антибиотици могат да направят сухата кожа чувствителна, а антибиотиците увреждат полезни бактерии като лактобацилите.
 • Традиционните сапуни и повърхностно активни вещества не само премахват замърсяването, но отмиват и важни защитаващи кожата липиди, което води до дисбаланс на рН нивата и раздразнение на кожата.

Допълнителни Фактори

Фактори, които повишават чувствителността на кожата

В допълнение към факторите, които причиняват чувствителност на кожата, има много стимули, които влошават състоянието. Това може да затрудни изолирането на отделни фактори, причинили обостряне на състоянието.

Стегнатите синтетични материи могат да причинят по-обилно потене, което води до загуба на хидратация, особено в интимната област.

Ръцете могат да са в контакт в голям брой химични вещества, както на работа, така и у дома. Фризьорите, строителите и работниците в промишлеността например често влизат в контакт с киселини, основи и разтворители в ежедневната си работа.

Редовното използване на хидратиращи и почистващи продукти с алкално рН натоварва неутрализиращата способност на кожата, като я прави податлива на дразнители и инфекции. Някои повърхностно активни вещества като натриев лаурил сулфат, могат да причинят увреждане на структурите в роговия слой и да нарушат предпазната бариера. В резултат на това, кожата може да се изсуши и да стане чувствителна.

Продължителният контакт с вода увеличава пропускливостта на здравата кожа десетократно чрез загубата на естествените хидратиращи фактори на кожата (NMF) и повърхностни липиди.

В някои случаи, търкането може да увеличи чувствителността в резултат на загуба на повърхностни липиди. Това може да стане при сушене на кожата с търкане и използването на скрабове и луфи.

Решения

Облекчаване на сухата чувствителна кожа и предпазване от допълнително дразнене

Предотвратяване на повторна поява

Непредвидимостта на сухата чувствителна кожа означава, че в много случаи решенията са свързани по-скоро с превенция, а не с лечение.

Защитата на кожата от слънчевите лъчи може да помогне за намаляване на чувствителността. Най-добре е напълно да избягвате слънцето между 11 сутринта и 3 следобед, както и да носите предпазно облекло. Това е особено важно за деца под 3-годишна възраст. Изберете слънцезащитен продукт, който не съдържа дразнители като парфюми, и нанасяйте щедро количество 30 минути преди излизане, а след това – на всеки два часа.

Променете ежедневния си режим на почистване, като ограничите времето, прекарано под душа или във ваната, и използвате топла, а не гореща вода. Избягвайте скрабовете за тяло и сушете кожата с потупване, а не с търкане.

Избирайте дрехи от естествени, а не синтетични материали. Това е особено важно с оглед предотвратяване на бактериални инфекции в интимната област.

Покриването може да защити ръцете от вредни вещества – може да използвате ръкавици при контакт с повърхностно активни вещества, почистващи продукти и други дразнители.

Проучванията показват, че разнообразното хранене, което включва храни, богати на антиоксиданти, може да спомогне за запазване на здравата кожа. Това включва жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, зелени зеленчуци, риба – особено сьомга, както и ядки. Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

Клиничните и дерматологични проучвания показват, че редица естествено извлечени съставки спомагат за увеличаване на устойчивостта и намаляване на чувствителността на сухата чувствителна кожа.

 • Цитратният буфер, производно на лимонената киселина, е активна съставка в уникалната рН балансираща система на Eucerin. Той спомага за възстановяване и стабилизиране на естественото рН на кожата, като я прави по-устойчива на фактори на околната среда.
 • Декспантенолът, който се извлича от пантотенова киселина (известна още като витамин В5), е изключително ефективна хидратираща съставка, която повишава хидратацията в най-горния слой на кожата. Той спомага за намаляване на трансепидермалната загуба на вода и поддържа кожата мека и еластична. Декспантелонът повишава регенерацията и възстановяването на кожата и спомага зарастването на рани. При редовна употреба значително подобрява симптомите на кожни раздразнения като сухота, грапавост, белене и зачервяване.
 • Естествените, чисти растителни масла като бадемово масло и масло от жожоба съдържат линолеична киселина, ненаситена мастна киселина, която засилва естествената защитна функция на кожата. Ако се нанасят чрез редовен масаж, могат да стимулират кръвообращението и да подобрят еластичността на кожата.

Избиране на продукти за грижа за кожата

Сухата чувствителна кожа лесно се дразни от фактори на околната среда, което я прави още по-чувствителна. Тя изисква повече от нежно почистване и хидратация, за да се намали чувствителността ѝ.

Почистване на сухата чувствителна кожа на тялото

Много почистващи продукти са толкова силни, че почистват не само замърсяването върху кожата ни, но и хидролипидния слой, който я защитава. Търсете продукти, които съдържат нежни повърхностно активни вещества и съставки, които спомагат за възстановяване на оптималното рН ниво на кожата. Може да е добра идея и да избягвате продукти със съдържание на дразнители, като например оцветители.

Всички почистващи продукти в серията Eucerin pH5 съдържат рН балансираща система с цитратен буфер и изключително нежни повърхностно активни вещества, които спомагат възстановяване на оптималното рН ниво на кожата. Формулата е клинично и дерматологично доказано идеална за ежедневна употреба при суха чувствителна кожа. Тя защитава кожата от изсушаване (дори при чести миене), спомага трайната хидратация и оставя кожата мека и гладка на вид и допир.

За цялото тяло: Изберете измежду Eucerin pH5 Измиващ лосион за чувствителна кожа, Eucerin pH5 Душ олио за чувствителна кожа и Eucerin pH5 Сапун за чувствителна кожа.

За вашите ръце: Опитайте Eucerin pH5 Сапун за чувствителна кожа.

За интимната област: Опитайте Eucerin Интимен измиващ гел. С формула, която съдържа лактичната киселина, съдържаща се в кожата, лосионът има рН ниво 4.5 (същото като интимната област при жените) и съдържа бизаболол, който има доказани противовъзпалителни свойства.

За суха чувствителна кожа на скалпа: Опитайте Eucerin DermoCapillaire pH5 Шампоан за чувствителен скалп.

Хидратация на сухата чувствителна кожа на тялото

Когато избирате хидратиращ продукт за суха чувствителна кожа, не е достатъчно да се уверите, че не съдържа дразнители. Продуктът трябва да действа активно под повърхността на кожата, като стимулира собствените процеси на регенерация и естествените защитни механизми на кожата.

Търсете продукти, които съдържат Декспантенол, активна съставка, известна с регенеративните си свойства, както и цитратен буфер, който възстановява и защитава естественото рН ниво на кожата.

Всички продукти за грижа в серията Eucerin pH5 са специално разработени така, че да адресират нуждите на сухата чувствителна кожа.
Формулата съдържа уникалната рН балансираща система на Eucerin с Цитратен буфер и Декспантенол за възстановяване на естествените защитни механизми на кожата и намаляване на чувствителността ѝ. Формулата осигурява на кожата ежедневната хидратация, от която тя се нуждае, за да изглежда и да се чувства мека и гладка.

За цялото тяло: Линията от кремове и лосиони включва: Eucerin pH5 Лосион

За вашите ръце: Опитайте Eucerin pH5 Крем за ръце.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа