Чувствителна кожа на лицето – Запознаване с причините и как да я защитим

чете се за 10 минути
Виж повече

Макар че симптомите на чувствителна кожа могат да се проявят навсякъде по тялото, тя е най-очевидна по лицето. Това става, когато естествената бариерна функция на кожата е нарушена, което води до намаляване на естествената влага и позволява проникването на дразнители. Симптомите се влошават от фактори, на които кожата на лицето е най-изложена - като се започне от слънцето и се стигне до някои съставки в козметични и почистващи продукти.

По-доброто разбиране на причините за чувствителност на кожата на лицето, както и факторите, които могат да влошат това състояние, може да помогне за ограничаване на тяхното влияние и намаляване на рецидивите.

Признаци И Симптоми

Как да разпознаем чувствителната кожа на лицето

Здравата кожа изпълнява едно много деликатно "жонглиране" между различни роли, като едновременно предпазва от външни влияния и регулира нивото на влагата. Голяма част от тези функции се дължат на процесите, които протичат в роговия слой на кожата, който се състои от клетки и липиди. Липидите са като "хоросан", свързващ клетките - "тухли", като осигуряват стабилност и пропускливост, регулират течностите и поддържат кожата еластична и стегната.

Роговият слой (stratum corneum) образува най-горния слой на епидермиса и защитава организма от външни фактори.
При здрава кожа бариерната функция задържа влагата и предотвратява изсушаването и чувствителността.

Доколко ефективно действат те обаче зависи от ензимната активност, която често е по-слаба при чувствителна кожа. В резултат на това бариерната функция на кожата се нарушава, което води до повишена загуба на трансепидермална вода (TEWL) и позволява проникването на дразнители. Това може да бъде дори още по-ясно изразено при кожата на лицето, която е не само най-изложена на фактори като UV лъчи, замърсители и химикали, но също представлява участък от кожата, където епидермисът понякога е с дебелина само 0,02 мм (в сравнение със средна дебелина от 0,1 мм по други части на тялото).
Прочетете повече за структурата на кожата.

Симптомите за чувствителна кожа на лицето може да бъдат:

  • Напукване, зачервяване, обриви, подуване, лющене и грапавост.
  • Те може да са придружени от усещане за сърбеж, парене, стягане и бодежи.

Тези симптоми може да се появят навсякъде по лицето. Те са сходни със симптомите на други кожни състояния, особено такива, които са свързани с недостиг на влага.

Дехидратираната кожа на лицето се проявява на повърхността като фини линии от изсушаване, които възникват, когато собственото осигуряване на влага от тялото вече не е достатъчно. Това се дължи на намаляване на броя на каналчетата, отвеждащи влага, известни като аквапорини, които предават вода до и от клетките в по-дълбоките слоеве на епидермиса. Те могат да се реактивират чрез съставки като глюко-глицерол.

Сухата кожа на лицето може да се проявава различно - от грапавост до напукване и зачервяване, и се причинява от загубата на повърхностните липиди, които образуват естествена бариера, и на естествените овлажняващи фактори (NMF) като урея и лактат, които намаляват загубата на влага. Когато този баланс се компрометира, влагата се губи през кожата.

И двете състояния могат да доведат до това кожата да стане чувствителна към дразнители.

Колкото повече съставки има в козметиката, толкова по-висока е възможността за чувствителна реакция.
Застаряващата кожа е с увредена бариерна функция, така че е податлива на чувствителност.

Свръхчувствителната, раздразнена кожа на лицето е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете, и може да се дължи на козметичните практики и възрастта. Тя е причинена от повишената трансдермална загуба на вода (TEWL). Симптомите се проявяват след нанасяне на продукти по кожата и може да се проявят веднага или да бъдат забелязани часове или дни по-късно. Те включват усещане за парене и щипане и може да са придружени от зачервяване (еритема), лющене и пустули. Използването на продукти с много малко на брой и добре толерирани съставки е от ключово значение за намаляване на въздействието на това състояние.

Застаряващата кожа е също така податлива на чувствителност, тъй като изтъняването на епидермиса и намаляването на липидния синтез може да доведе до това бариерната функция да бъде увредена. Изчерпването на вещества като хиалуроновата киселина, която хидратира слоевете на кожата, и коензим Q10, който енергизира клетките и подобрява тяхната регенеративна функция, допълнително изостря тази ситуация. Резултатът е комбинация от фини линии и бръчки със суха, зачервена кожа и сърбеж.

Кожата на лицето може да бъде засегната и от слънчеви алергии. Те имат някои общи симптоми с чувствителната кожа, включително зачервяване и сърбеж, но също така се проявяват като подутини, обриви, мехури и пустули. Докато повечето слънчеви алергии, включително полиморфните светлинни ерупции (PLE), са причинени от UV лъчение, друг възможен фактор може да бъдат и съставките на козметичните продукти. Научете повече за PLE и други слънчеви алергии или как слънцето се отразява на кожата.

Attention

Ако не сте сигурни как точно да определите състоянието на кожата си, нашият онлайн кожен тест може да помогне. Чувствителната кожа може да бъде симптом на различни заболявания, така че ако се притеснявате за състоянието си, консултирайте се с вашия лекар или дерматолог за диагноза и препоръка.

Причини И Отключващи Явления

Какви са причините кожата на лицето да стане чувствителна

Защитните функции на кожата

Кожата разполага с множество системи, които осигуряват здравето й. Повърхността й се защитава от хидролипиден филм, който се състои от вода, мастни киселини и липиди. Той има рН от около 5, което означава лека киселинност, като защитава кожата от навлизане на бактерии и екстремни алкални вещества като например сапуна. Хидролипидният филм неутрализира алкалната среда чрез буферни вещества, които осигуряват възстановяване и стабилизиране на баланса.

Физическата бариера е роговият слой, или stratum corneum, където липидите действат като "цимент", запълвайки пространствата между клетките. Пропускливостта му обуславя факта, че той регулира загубата и усвояването на течности и следователно играе ключова роля в осигуряването на влага, която прави кожата мека и гладка. Това се постига и чрез отделянето на мъртви клетки от кожата - или десквамация - което отново се насърчава и регулира  от естествения процес на регенериране на кожата.

Всички тези процеси са зависими от действието на ензимите. При чувствителна кожа тяхното действие може да е възпрепятствано, което компрометира естествената бариерна функция и намалява липидния синтез. В резултат се засилва загубата на влага и дразнителите вече са в състояние да проникнат в кожата.

Стабилният рогов слой и ненарушеният хидролипиден филм функционират заедно, за да ограничат проникването на вредни вещества и повишената загуба на вода.

Вътрешни причини за чувствителна кожа на лицето

Бебешката кожа е тънка и бариерната й функция е ограничена.
Хормоналните промени и стресът може да повлияят на устойчивостта на кожата.

Въпреки че чувствителна кожа може да се прояви във всяка възраст, тя е особено често срещана в най-ранното детство и при стареенето на кожата. Бебешката кожа е около една пета от дебелината на кожата на възрастен човек и има ограничена бариерна функция, което я прави много чувствителна към химични, физични и микробни влияния, както и към UV лъчи. От друга страна бариерната функция на кожата на възрастен човек отслабва с годините заедно със забавянето на метаболитните процеси. Застаряващата кожа постепенно започва да страда от липиден дефицит, което я прави по-лесно раздразнена от алкални вещества като сапун. Прочетете повече за кожата при различните възрасти.

Хормоналните промени, дължащи се на менструалния цикъл, бременността, пубертета и менопаузата, може да засегнат устойчивостта на кожата срещу дразнители. 

Продължителни периоди на стрес и недоспиване също са  предпоставки за чувствителна кожа. Те често са придружени от неправилно хранене и ниски нива на хидратация, като и двете могат да изострят вече сухата и раздразнена кожа.

Хора с алергии тип I са по-склонни да изпитват чувствителност на кожата, която се дължи на проникването през кожата на алергени, напр. полени.

Съществуващите кожни заболявания на лицето, вариращи от дехидратирана и суха кожа до атопична екзема и акне, могат да доведат до чувствителност на кожата към дразнители като оцветители, парфюми и алкохол.

Външни причини за чувствителна кожа на лицето

Кожата на лицето е изложена на всякакви метеорологични условия, като почти всеки сезон носи със себе си фактори, които могат да предизвикат чувствителност.

Студеното време може да увреди хидролипидния филм на кожата и така да предизвика чувствителност.
Замърсяването създава свободни радикали, които отслабват естествената защита на кожата.

Прекалено ниските температури намаляват секрецията, която поддържа хидролипидния филм, докато твърде високите температури насърчават изпотяването, което след това се изпарява, карайки кожата да стане суха и по-склонна към раздразнение. Дори централното парно отопление може да бъде фактор за чувствителност на кожата, тъй като създава атмосфера с ниска влажност.

UV радиация, озон и замърсители от околната среда също поставят кожата под стрес чрез създаването на свободни радикали и отслабват нейните естествени защитни сили. По-специално продължителното излагане на слънце може да накара кожата, да изсъхне и да стане раздразнена. Прочетете повече за фактори, които влияят на кожата.

Съставките, които се добавят към продуктите за грижа за кожата, и козметичните продукти могат да причинят кожата на лицето да стане чувствителна. Някои продукти - като например конвенционалните сърфактанти, които премахват мръсотията, също могат да се отстранят и повърхностните липиди. Други съставки, като аромати, някои оцветители или алкохол, може да са в някои случаи дразнители за кожа, която е склонна към чувствителност, и в някои случаи може да предизвикат алергични реакции. Прочетете повече за фактори, които влияят на кожата.

Допринасящи Фактори

Фактори, които могат да увеличат чувствителността на кожата на лицето

След като кожата е станала чувствителна, определени събития и поведения могат да изострят и удължат състоянието.

Основен принос за чувствителната кожа на лицето е режимът за грижа за кожата, който много хора следват в началото и в края на деня. Конвенционалните почистващи средства могат да унищожат естествената защитна бариера на кожата. Ако те са последвани от нанасянето на овлажнител, който съдържа дразнители, чувствителната кожа може да се зачерви и да причини парене.

Пилингите и ексфолиантите трябва да се използват с повишено внимание - те могат да причинят значително дразнене на вече чувствителна кожа.
Ексфолиращото действие на бръсненето, плюс съставките в някои продукти за бръснене, може да предизвикат дразнене и увреждане на бариерната функция.

Химически пилинг и гранулираните ексфолианти не само отстраняват хидролипидния филм от епидермиса, но също могат да отстранят и част от роговия слой. Макар че може да бъде полезно да се отстраняват мъртвите клетки на кожата и да се намаляват линиите и бръчките, това може да причини значително дразнене във вече чувствителна кожа.

Бръсненето може да доведе до раздразнение на кожата както от ексфолиращото действие на самото бръснене, така и от дразнители в пяната за бръснене, кремовете и продуктите след бръснене.

Изследванията показват, че пушенето е свързано с множество състояния и разстройства на кожата, включително акне, забавено зарастване на рани и рак на кожата. Както при замърсителите на околната среда, химикалите в цигарите действат като свободни радикали, атакуват клетъчната структура на кожата и намаляват имунната активност.

Решения

Облекчаване и подпомагане на чувствителна кожа на лицето

Подпомагане на чувствителната кожа чрез начина на живот

Хранене с диета, богата на антиоксиданти като витамините A, C и E, и естествени растителни масла или рибни мазнини може да помогне кожата да възстанови доброто си състояние.

Антиоксидантите и натуралните масла могат да помогнат за подхранване и възстановяване на кожата в добро състояние.

Дори и при облачно време кожата на лицето може да бъде изложена на ултравиолетови лъчи. Редовното нанасяне на слънцезащитни продукти се препоръчва за избягване на вредното им въздействие, а директното излагане на слънце трябва да се избягва между 11 ч. и 15:00. При избора на защита от слънцето е важно да се избягват продукти, които включват дразнители като някои парфюми.

Attention

Преди да изберете и използвате козметика върху чувствителна кожа, струва си първо да направите тестово нанасяне, например в свивката на лакътя, и да оцените как изглежда тази зона след 24 часа.

Активни съставки

Изследванията показват, че голям брой активни съставки, които са до голяма степен извлечени от природата, са в състояние доказано да намалят чувствителността на кожата. Те се предлагат в продуктите за грижа за кожата, което прави възможно да се следва редовен режим за почистване и овлажняване, като същевременно се защитава кожата.

Леко потупвайте кожата с хавлия след душ, а не я трийте, за да предпазите бариерната функция на кожата.
Някои продукти могат да помогнат за намаляване на симптомите на чувствителна кожа.

  • Декспантенолът е производно на витамин B5 и помага за намаляване на трансепидермалната загуба на вода чрез ускоряване на самовъзстановяването и обновителния процес в кожата. Той стимулира регенерацията и засилва естествената защитна функция на кожата, като я поддържа здрава и устойчива.
  • По сходен начин глицеринът помага да се поддържа нивото на влагата на кожата, като действа като овлажнител, което означава, че привлича и след това задържа водата.
  • Когато те са комбинирани с рН5 цитратен буфер, който възстановява естествените нива на рН на кожата, става възможно активиране на ензимната дейност в кожата, за да се върне тя към нормалното равнище, което позволява хидратация и укрепване на устойчивостта към различните дразнители. 

И трите компонента се намират в серията продукти Eucerin pH5 Sensitive Skin. Чрез клинични проучвания за тези продукти е доказано, че укрепват естествената защитна бариера на кожата, осигурявайки отлична ефикасност и поносимост дори и върху вече увредена кожа. Eucerin pH5 Крем е подходящ за чувствителна кожа.

Намаляване на зачервяването и други симптоми

Някои продукти могат да помогнат за намаляване на симптомите, а също и да ги прикрият. Това може да е особено полезно, когато чувствителната кожа на лицето се придружава от зачервяване (еритема).

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа