Разбиране на кожата – Кои са факторите, които й въздействат?

чете се за 8 минути
Виж повече

Състоянието и външният вид на кожата са ключът към цялостното ни благосъстояние. Когато кожата е в добро състояние, тя работи усилено, за да предпази тялото от стресови фактори на околната среда като дразнители, алергени и микроби, регулира температурата и изглежда и се усеща гладка, спокойна, добре хидратирана и с равномерен цвят. Има много фактори – вътрешни и външни – които въздействат на състоянието на кожата и оказват влияние върху начина, по който изглежда и се усеща. На някои от тези фактори не можем да въздействаме, но на много можем. Внимателната грижа за кожата можа да я предпази и да запази младежкия й вид за по-дълъг период.

Кои са вътрешните фактори, които въздействат на кожата?

Вътрешните (ендогенни) фактори, които влияят върху кожата, включват генетика, хормони и специфични състояния като диабет.

Вътрешни фактори, които въздействат на кожата: генетика

Генетиката определя типа на кожата.
Генетиката също така определя биологичното стареене на кожата.

Генетиката на човека определя типа на кожата (нормална, суха, мазна или комбинирана) и влияе на цялостното състояние на кожата.
Генетика и биологично стареене на кожата

 • Генетиката също така определя биологичното стареене на кожата, което се характеризира със: Намаляване на регенерирането и подновяването на клетките.
 • Намалена секреция на мастните и потните жлези.
 • Дегенерация на съединителната тъкан, така че кожата е по-малко способна да се свързва във вода и губи стегнатостта си.
 • Дегенерация на еластичните влакна, което води до намалена еластичност на кожата.
  Биологичното стареене на кожата не трябва да се бърка с преждевременно стареене на кожата,причинено от външни фактори като слънцето и на което може да се въздейства.
  Предразположеността към кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис и ихтиоза също се определя от генетиката. Например тези, родени с генетичен дефицит на филагрин (протеин, които се намира в кожата), имат кожа с по-слаба бариерна функция и са предразположени към чувствителна кожа и атопичен дерматит. С подобна предразположеност кожата може да се активизира по-лесно от стрес и да се влоши от външни влияния, поради което е важно да разполагате с подходящ режим за грижа за кожата. Прочетете повече в суха кожа и атопичен дерматит.
  Също така има някои заболявания – като например диабет и бъбречни нарушения – които могат да окажат влияние върху състоянието на кожата.

Вътрешни фактори, които въздействат на кожата: хормони

Промени в хормоните могат да окажат влияние върху кожата и да причинят акне.
Бременността може да причини хиперпигментация и да повлияе баланса на влажност на кожата.

Хормоните и промените в техните нива могат да имат значително въздействие върху кожата:
- Хормонални промени, които предизвикват акнето по време на пубертета.
- По време на бременност хормоните могат да спомогнат за повишеното производство на меланин и форма на хиперпигментация, известна като мелазма.
- Женските нива на естроген спадат като част от процеса на биологично стареене и особено след менопаузата. Естрогенът има благоприятен ефект върху баланса на влажност на кожата и неговият спад води до структурни промени и свързаната с възрастта атрофия на кожата.
 

Кои са външните фактори и факторите на околната среда, които въздействат на кожата?

Има много външни (екзогенни) фактори, които оказват влияние върху състоянието на кожата. Когато естественият баланс на кожата е нарушен, тя е по-малко способна да работи като защитна бариера и е предразположена към чувствителност. Външните фактори, които оказват влияние върху здравето на кожата, се определят от околната среда, цялостното здравословно състояние и начина на живот, който избираме.

Външни фактори, които въздействат на кожата: климат

'Продължителното излагане на слънце предизвиква образуването на свободни радикали.
Студеното време може да изсуши кожата.

Времето може да окаже значително влияние върху състоянието на кожата:
Слънчева светлина
Слънчевата светлина в умерено количество е полезна за цялостното благосъстояние, но прекалено много излагане на слънце може да увреди кожата. Лъчите на слънцето се отразяват на кожата по различни начини:

 • UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне.
 • UVB лъчите и в по-малка степен UVA лъчите са свързани с увреждане на ДНК,
  което може да причини рак на кожата. Високоенергийната видима светлина (HEVIS) не се свързва
  с рак на кожата.
 •  UVA лъчите и HEVIS светлината могат да причинят фотостареене на кожата (преждевременно стареене в резултат на слънцето).
 • Слънчевите алергии се предизвикват основно от UVA лъчите, но не могат да бъдат активирани от UVB.
 • UVA и UVB лъчите и HEVIS светлината могат да предизвикат хиперпигментация и могат да
  допринесат за състояние, известно като възрастови петна (известни също като слънчеви петна) и
  мелазма.
  Може да прочетете повече за разликата между слънчевите лъчи в Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)? и да разберете как да се грижите за кожата си в Защо се лицето ми се нуждае от специална защита от слънцето? и Как да защитавам тялото си от слънцето?

Температура
Екстремните температури и скоростта, с която се променят, оказват влияние върху кожата.
При ниски температури кожата реагира чрез стесняване на кръвоносните съдове, за да предпази тялото от загуба на твърде много топлина. Трайните ниски температури намаляват секрецията на мастните жлези и предизвикват изсъхване на кожата. Прочетете повече в суха кожа.

При горещи и влажни условия (например тропическите страни или сауната) потните жлези произвеждат повече пот, оставяйки кожата влажна и бляскава и в някои случаи предразположена към акне. Ниската влажност, каквато е в кабините на самолетите и дори предизвикана от централното отопление, може да причини дехидратация и да доведе до повишена чувствителност.
Някои кожни заболявания, като например розацея, също могат да бъдат предизвикани от високи температури. Това е една от причините, поради които се препоръчва да се използва топла вместо гореща вода за почистване на лицето, миене на ръцете и къпане.

Външни фактори, които въздействат на кожата: неподходяща грижа за кожата и химикали

Ексфолиантите могат да увредят pH баланса на кожата
Хората, които работят с химикали, трябва да полагат специална грижа за кожата си.

Агресивни продукти за грижа за кожата, неподходящ режим и излагане на определени химикали на работното място могат да въздействат стресово върху кожата:
Агресивни продукти
Кожата е естествено леко киселинна с pH между 4,7 и 5,75. Агресивните почистващи средства и овлажняващи продукти с алкално pH претоварват естествена неутрализираща способност на кожата, увреждат клетъчната структура и нарушават бариерната функция на най-външния слой на епидермиса. В резултат кожата може да се изсуши и да стане чувствителна или дори свръхчувствителна.
Когато кожата е чувствителна, тя е податлива на кожни инфекции и възпламеняване на болести като атопичен дерматит или розацея. Чувствителната кожа (която се характеризира с отслабена защитна бариера) и свръхчувствителната кожа (която има свръхактивни нервни влакна) са особено предразположени към изсъхване и увреждащите ефекти на агресивни продукти.
Някои видове химически пилинг могат да имат подобен ефект и е важно да се консултирате с
дерматолог, за да проверите дали конкретна процедура е подходяща за вашата кожа.
Някои хора са особено засегнати от агресивни продукти:

 • Малки деца и възрастните хора: Младата и старата кожа е по-малко устойчива, тъй като функцията на кожната бариера не е напълно развита или е намаляла. Прочетете повече в кожата при различните възрастови групи. 
 •  Хора, изложени на химикали на работното място: Специалисти като
  фризьори, зидари и индустриални работници са в постоянен контакт с
  почистващи препарати, разтворители, лакове и бои − всякакви вещества, които са вредни за
  кожата.
 •  Хора със свръхчувствителна кожа 
  Свръхчувствителната кожа се характеризира с нарушена бариерна функция на кожата и хиперреактивни нервни влакна в епидермиса. Агресивните продукти могат да увредят бариерната функция на кожата и да активизират разположените отдолу нервни влакна, като по този начин причинят неприятни усещания.
  Прочетете повече как да се грижите за тялото и лицето, както и за значението на избора на правилните продукти за грижа за кожата.Използвайте топла вместо гореща вода. Горещата вода може да предизвика дразнене на кожата.

Прекалено често измиване
Прекалено честото взимане на душ или къпане за продължително време с прекалено гореща вода води до загуба на естествените овлажняващи фактори на кожата (известни като NMF) и повърхностните липиди. Кожата изсъхва и става груба. pH на здравата кожа е леко киселинно, а честото измиване с чешмяна вода –която е в диапазона от неутрална до умерено алкална – може да окаже въздействие върху естествения баланс на кожата и да наруши защитната й бариерна функция. Прочетете повече за грижа за кожата на тялото и ежедневен режим за грижа за кожата на лицето.

Външни фактори, които въздействат на кожата: диета

Пийте много вода

Балансираната диета спомага за запазване здравето на кожата. Консумирайте много:
- Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсти белтъчини (риба вместо месо)
- Богати на антиоксиданти храни. Те включват: жълти и оранжеви плодове и зеленчуци (например моркови и кайсии), боровинки, зелени листни зеленчуци (например спанак), домати, грах, боб и варива, риба, богата на омега масла и ядки.

Диетите, които изключват дадена хранителна група и нейната хранителна стойност, като цяло не са полезни за здравето на кожата. Въпреки това е препоръчително да се ограничава приема на сладки изделия и млечни продукти. Също така е важно да се пие много вода, особено за възрастни хора.
Няма ясна връзка между диетата и причините за акнето.

Външни фактори, които въздействат на кожата: лекарства

За някои медикаменти и медицински процедури е известно, че причиняват изсъхване на кожата като страничен ефект.

Някои лекарства (например при химиотерапия, диуретици, лаксативи и лекарства за понижаване на липидите, приемани понякога за лечение на сърдечносъдови заболявания) и медицински процедури (например лъчетерапия и диализа) могат да направят кожата по-чувствителна и предразположена към изсъхване.
 

Външни фактори, които въздействат на кожата: начин на живот

Управлението на стреса може да допринесе за здрава кожа.

Изборът на здравословен начин на живот може да помогне за забавяне на естествения процес на стареене и за предотвратяване на кожни проблеми:
Управлявайте стреса
Неконтролираният стрес може да направи кожата по-чувствителна и да предизвика проблеми, включително акне. Стресът се нуждае от управление: намаляването на работното натоварване, отделянето на време за любими дейности и техники за релаксация могат да помогнат.
Правете упражнения
Редовните упражнения имат положително въздействие върху здравето на кожата, както и върху цялостното здравословно състояние.
Спете
Добрият сън дава на клетките шанс да се обновят и помага за обновяването на кожата.
Спрете да пушите 
Тютюневият дим е основен източник на свободни радикали, увреждащи кожата. Пушенето прави кожата да изглежда по-стара и допринася за образуването на бръчки чрез:

 • Стесняване на малките кръвоносни съдове във вътрешните слоеве на кожата. Това намалява
  потока на кръвта и изчерпва от кожата кислорода и хранителните вещества като витамин A.
 •  Увреждане на колагена и еластина: влакната, които придават на кожата здравина и
  еластичност.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.