Грижа за кожата: Ежедневна грижа за кожата на лицето

чете се за 9 минути
Виж повече

Грижа за лицето е съвкупност от ритуали и навици, които следва да изградим и да спазваме. Така поддържаме не просто хигиена на кожата, но и гарантираме здрав и сияен външен вид. Правилна грижа за лицето започва с цялостното, но нежно ежедневно почистване. А добрата хидратираща грижа помага да запазите кожата си здрава. 

Качествените продукти за грижа за кожата на лицето, избрани да съответстват на вашия специфичен тип кожа, могат да я от вредните външни влияния като слънце, горещ или студен климат, както и замърсен въздух. Те също могат да помогнат за успокояване на раздразнената кожа, да възвърнат здравословното ѝ състояние и да предотвратят развитието на кожни заболявания.


Ежедневна грижа за лицето

Основни стъпки за грижа за лицето

Добрата грижа за кожата включва четири основни стъпки: почистване, тонизиране, грижа и защита. Те следва да се изпълняват два пъти на ден – сутрин и вечер. По този начин осигурявате правилна грижа за кожата на лицето.

Почистване

Цялостното почистване е първата стъпка в ефективната грижа за кожата. При почистването се отстраняват замърсявания, пот, себум и грим. По този начин кожата се подготвя за нанасяне на козметични продукти. Почистената кожа по-добре абсорбира активните съставки в продуктите за грижа за лице.

Виж повече

Тонизиране

При тонизирането се отстраняват всички следи от почистващия продукт, кожата се освежава и се възстановява естествената и́ стойност на рН. Често пъти тази стъпка от грижа за кожата на лицето е пропускана или пренебрегвана. Това често се случва несъзнателно, тъй като мнозина са объркани от широката гама продукти за грижа за лице.

Виж повече

Продуктите за грижа за лице

Продуктите за грижа за лице хидратират и подхранват кожата. Също така много от тях са специално разработени за третиране на конкретни кожни проблеми. Важно е да отбележим, че в различни възрасти и за различни състояния Eucerin препоръчва специфични серии продукти. Научете повече за различните типове кожа.


Виж повече

Защита

Слънчевата защита е важна за дните, когато кожата ви ще бъде изложена на вредните ултравиолетови лъчи: основната причина за преждевременното стареене на кожата. Повечето дневни кремове вече се предлагат със слънцезащитен фактор (SPF) 15. Защитата е ключова стъпка от ежедневна грижа за лицето. Важно е да знаете, че слънцето въздейства на кожата ни не само през слънчевите дни, а дори когато е облачно.


Attention

Вашият ежедневен ритуал на грижа за кожата трябва да се състои два пъти на ден - сутрин и вечер. Конкретните мерки се различават в зависимост от времето на деня, специфичните нужди и състоянието на кожата ви.

За почистването и тонизирането на лицето

Защо да почистваме и тонизираме

Ефективната ежедневна грижа за лицето започва с обстойно, но нежно почистване и тонизиране, с което:

 • се премахват замърсявания, пот, себум и грим, без да се изсушава кожата.

 • кожата се подготвя за вашия режим за грижа за лицето. Ценните съставки в продуктите за грижа за лицето се абсорбират по-ефективно, когато се нанасят върху почистена кожа.

Почистването е особено важна стъпка от грижа за кожата на лицето при склонност към акне. Тази стъпка помага на кожата да запази естествения си здравословен баланс и допълва естествения регенеративен процес.


Как да почистваме и тонизираме

Обстойното почистване се състои от две основни стъпки: почистващо мляко или гел, последвани от тоник. Ако използвате грим за очи, е препоръчително да добавите отделен продукт за почистване на грим от зоната около очите като трета стъпка.

Стъпка 1

Продукт за почистване на грим от очите
За нежно отстраняване на грим от миглите и деликатната зона около очите. Средството за почистване на грим от очите е най-добре да се нанася с памучен тампон и нежно избърсване на зоната около очите. Така гарантирате възможно най-добрата грижа за кожата на лицето.

Виж повече

Стъпка 2

Почистващо мляко или гел

Изберете продукт за почистване, който подхожда на вашия тип кожа. Почистващото мляко е най-подходящо за склонните към изсушаване типове кожа. За нормална, комбинирана или мазна кожа, Eucerin препоръчва гел за почистване.

Виж повече

 • Измиващите гелове трябва да се изплакнат обилно с хладка вода. Избягвайте използването на вода, която е твърде гореща, особено при чувствителна кожа, тъй като екстремните температури могат да предизвикат раздразнения.

 • Почистващото мляко се нанася и отстранява с памучен тампон и не изисква изплакване. Можете обаче внимателно да отстраните почистващото мляко и с хладка вода, ако предпочитате.

 • Продуктите "три в едно" са удобно решение за кожата, което едновременно почиства, тонизира и отстранява грим от очите. Най-добри резултати се постигат при използване на отделни продукти за всяка от стъпките за грижа за лицето. Почистващите продукти "три в едно" трябва да се нанасят с нежно минаване с памучен тампон по лицето и в зоната около очите.

Как да изберете подходящ продукт за почистване и тонизиране

Почистването е ключова първа стъпка от ежедневната грижа за кожата: почистената кожа абсорбира активните съставки в продуктите за грижа по-ефективно.

Лицето ви не може да се почисти добре само с вода. За оптимална грижа за лицето е необходимо да се използва сърфактант (измиващо вещество, което разтваря както вода, така и мазнини), който да се свърже със замърсяванията и нежно да ги отстрани от кожата ви. Важно е да избирате продукти, които са нежни към кожата. Честото миене с обикновени сапуни или агресивни сърфактанти може да отслаби бариерната функция на кожата, като:

 • промени стойността на рН от нейното естествено леко кисело състояние между 5.4 и 5.9 към неутрално или дори алкално рН, като намали способността ѝ да се бори с бактерии

 • разруши протеините в роговия слой (най-външния слой на кожата)

 • отстрани предпазващите кожата липиди (мазнини, които "държат заедно" клетки на епидермиса)

Когато бариерната функция на кожата е отслабена, нейната чувствителност се повишава и тя е по-склонна към изсушаване и раздразнения.

Прочетете повече за структурата на кожата.

 

Почистващи продукти

Изберете почистващ продукт, който:

Когато избирате между мляко и гел, общото правило е, че колкото по-суха е кожата, толкова по-подходящо е почистващото мляко. То съхранява естествените липиди на кожата и осигурява максимално добра грижа за лицето. Измиващите гелове са идеални за почистване на нормална до комбинирана кожа.

Кремообразен почистващ лосион подхранва сухата кожа и помага да се поддържа естествения баланс на влагата.
Тонизирането отстранява всички следи от почистващия продукт и освежава кожата за оптимална грижа за лицето.

Продукти "три в едно"

Продуктите "три в едно", известни още като мицеларни разтвори, предлагат едновременно почистване, тонизиране и отстраняване на грим от очите. Мастните молекули, повдигнати от водата, отстраняват замърсяванията и грима бързо и нежно. Мицеларните почистващи разтвори предлагат удобна алтернатива на използването на три отделни продукта.

Почистващата серия Eucerin DermatoCLEAN включва гел, мляко, лосион за отстраняване на грим и мицеларен разтвор "три в едно". Цялата серия е тествана върху чувствителна кожа и е доказано съвместима с нея, като съдържа продукти за всички типове кожа.

Серията Eucerin DERMOPURE е специално създадена за грижа за кожата, склонна към акне.

Продукти за ежедневната грижа за лицето

Защо да използваме продукти за грижа за лице

Продуктите за грижа за кожата на лицето трябва да я хидратират и възстановяват. Хидратацията не само увеличава съдържанието на вода в нея, а осигурява защита и подпомага изрядната десквамация (процесът, чрез който кожата се освобождава от мъртви клетки), оставяйки усещане за гладкост, мекота и комфорт. Много от продуктите за грижа за кожата са и специално предназначени за третиране на специфични проблеми.

Специфични кожни проблеми, като например стареенетохиперпигментацията и акнето могат да бъдат ефективно третирани с продукти за специална грижа за лице, които съдържат висока концентрация на активни съставки.  Тези продукти за специална грижа често са във формат на концентрат или серум.

Стъпка 2

Дневен или нощен крем
Хидратиращ дневен или нощен крем трябва да се използва за хидратиране и възстановяване на кожата на лицето, както и за набавяне на определени активни съставки за специфични кожни проблеми, ако имате такива.

Виж повече

Стъпка 1

Специална грижа
Продуктите за специална грижа за кожата съдържат най-силно активните съставки. Затова те трябва да се прилагат върху току-що почистена кожа и преди нанасянето на дневен или нощен крем, за да се гарантира, че ще бъдат усвоени с максимална ефективност и проникване в кожата.

Виж повече

Стъпка 3

Грижа за зоната на очите
Продуктите за грижа за лице за зоната около очите трябва да се нанасят внимателно и след продукта за дневна или нощна грижа, с леко потупване.

Виж повече

Как да изберете подходящ продукт за грижа

Продуктите за грижа за кожата на лицето трябва да са подходящи за вашия тип кожа и да са предназначени за третиране на определен кожен проблем, ако имате такъв. Вашият избор на продукт за грижа също може да се адаптира, за да отговаря на сезона (например много хора предпочитат да използват по-лек и течен продукт в топлото време и по-богат крем през студените зимни месеци.)

 

Прочетете повече за продуктите за грижа за лице на Eucerin за специфични типове кожа в суха кожа, чувствителна кожа, кожа, склонна към зачервяване, акне, стареща кожа, свръхчувствителна кожа или атопичен дерматит на лицето или тялото.


 • Топични лекарствени средства, предписани от дерматолог за лечение на състояния като акне или атопичен дерматит, трябва да се прилагат по същия начин, както и продуктът за специална грижа: винаги първо върху нежно почистената кожа, преди нанасяне на дневен или нощен крем. Продуктите за специална грижа за кожата трябва да се оставят да се абсорбират в кожата в продължение на няколко минути преди нанасяне на продукт за дневна или нощна грижа.

 • Ако използвате продукт за специална грижа, то трябва да го оставите да се абсорбира за няколко минути, преди да нанесете дневен или нощен крем. Ако кожата ви не се нуждае от продукт за специална грижа, то дневният или нощен крем трябва да се нанесе директно върху старателно почистено лице

Вземете малко количество продукт за дневна или нощна грижа на върха на пръстите си и нежно втрийте в кожата.
Деликатната кожа около очите се нуждае от специални грижи.

Дневна грижа и нощна грижа
Много от продуктите за грижа за кожата могат да се използват както сутрин, така и вечер. Други са създадени специално за употреба през деня или през нощта:

 • до обед: Някои хидратиращи продукти съдържат слънцезащитен фактор (SPF). Това ги прави подходящи за използване през деня, но не трябва да се използват през нощта. Други продукти за грижа за лице, които съдържат пигменти (например някои от продуктите, които третират зачервяване или акне) също трябва да се използват само през деня.
 • вечер и нощем: През нощта кожата се регенерира. Освен че хидратират кожата, нощните кремове съдържат съставки, които стимулират процеса на регенерация на клетките. Също така при тях отсъстват SPF и пигменти.

Грижа за кожата около очите
Деликатната кожа около очите е особено тънка и чувствителна и по тази причина по-уязвима, отколкото останалата част на кожата на лицето. Именно затова при нея е от полза употребата на продукт, специално създаден за зоната около очите. Кремовете за околоочен контур трябва да се прилагат с повишено внимание.

За повече съвети за това как да се грижите за кожата и за да прочетете някои от най-разпространените митове, свързани с грижата за кожата, посетете съвети за здрава кожа и митове за кожата.

Слънчевата защита за лице

Защо да използваме слънчева защита

Ефективната слънчева защита е много важна част от поддържането на здрава кожа и винаги трябва да се разглежда като част от ежедневната грижа за лицето. Макар че няколко минути на ден, прекарани на слънце, помагат за здравословното производството на витамин D, кожата на лицето често е изложена на въздействието на ултравиолетовите лъчи по няколко часа. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи е основната причина за преждевременното стареене на кожата. Поради тази причина кожата, която ще бъде изложена на слънце, трябва да бъде защитена със слънцезащитен продукт.

 

Прочетете повече за UV лъчите и слънчевата защита и как слънцето се отразява на  кожата на лицето.


Как да си осигурим защита

Защитете кожата от вредните ултравиолетови лъчи, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата.

Защитете кожата от вредните ултравиолетови лъчи, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата. 

Някои дневни кремове вече включват слънцезащитен фактор - обикновено SPF 15 - но в много случаи кожата ви се нуждае от по-висок слънцезащитен фактор (SPF), който може да се нанася в допълнение към - или вместо - обичайния дневен крем с SPF.

 

Продукти, съдържащи SPF, трябва да се нанасят като последна стъпка в сутрешния режим на грижа за кожата.


Как да изберете най-подходящия продукт за слънцезащита

Има няколко фактора, които трябва да бъдат взети под внимание при избора на подходящ слънцезащитен фактор за вашата кожа:

 • цвят на кожата (т.е. дали сте с по-тъмна или по-светла кожа? Светлата кожа е по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи, отколкото по-тъмната)

 • кожни проблеми

 • сезонът

 • нивото на излагане (в зависимост от климатичния пояс, в който се намирате)

 • продължителността на излагането

За финал

Правилната грижа за кожата на лицето е ключова за постигане на сияйна външност. Тя включва четири стъпки – почистване, тонизиране, продукти за грижа за лице и слънцезащита. Всяка от тези стъпки има ключово значение и не бива да бъде пропускана. Ежедневната грижа за лицето изисква постоянство и търпение. Важно е в грижата за кожата да използвате и подходящата дермокозметика. Доверете се на продуктите на Eucerin.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.