Жена измива лицето си

Грижа за кожата Ежедневна грижа за кожата на лицето

Цялостното, но нежно ежедневно почистване и добрата хидратираща грижа помагат да запазите кожата си здрава. Качествените продукти за грижа за кожата, избрани да съответстват на вашия специфичен тип кожа и евентуални проблеми с нея, могат да защитят кожата на лицето от вредните външни влияния като слънце, горещ или студен климат, както и замърсен въздух. Те също могат да помогнат за успокояване на раздразнената кожа, да възвърнат здравословното ѝ състояние и да предотвратят развитието на кожни заболявания.

Ежедневна грижа за лицето

Вашият ежедневен ритуал на грижа за лицето

Четири основни стъпки

Добрата грижа за кожата включва четири основни стъпки: почистване, тонизиране, грижа и защита

Жена нанася почистващ гел върху лицето си.

Цялостното почистване е първата стъпка в ефективната грижа за кожата. При почистването се отстраняват замърсявания, пот, себум и грим, като по този начин кожата се подготвя за нанасяне на козметични продукти. Почистената кожа по-добре абсорбира активните съставки в продуктите за грижа.

Жена нанася тоник с памучен тампон.

При тонизирането се отстраняват всички следи от почистващия продукт, кожата се освежава и се възстановява естествената и́ стойност на рН.

Жена нанася продукт за грижа на лицето си.

Продуктите за грижа хидратират и подхранват кожата. Също така много от тях са специално разработени за третиране на конкретни кожни проблеми.

Защита

Слънчевата защита е важна за дните, когато кожата ви ще бъде изложена на вредните ултравиолетови лъчи: основната причина за преждевременното стареене на кожата. Повечето дневни кремове вече се предлагат със слънцезащитен фактор (SPF) 15.

Вашият ежедневен ритуал на грижа за кожата трябва да се състои два пъти на ден - сутрин и вечер. Конкретните мерки се различават в зависимост от времето на деня, специфичните нужди и състоянието на кожата ви.

Сутрин

 1. Жена мие лицето си.

  Почистване: В процеса на регенерирането си през нощта кожата произвежда себум. Почистването всяка сутрин премахва този себум и гарантира, че кожата е готова за нанасяне на дневен продукт за грижа.

 2. Специална грижа (например серуми или концентрати): Тези продукти съдържат висока концентрация на активни съставки и се прилагат директно върху току-що почистена кожа.

  Ако не използвате специален продукт за грижа, пропуснете стъпка 3 и преминете директно към стъпка 4.

 3. Жена нанася продукт за дневна грижа по бузите си.

  Продукт за дневна грижа:  отговаря на вашия тип кожа, за да хидратира и защитава лицето ви. Препоръчва се специален крем за очи, който да осигури защита и грижа за деликатната зона около очите.

 4. Жена нанася слънцезащитен продукт върху бузата си.

  Защита от слънцето: Някои дневни кремове вече включват слънцезащитен фактор (SPF) - обикновено SPF 15 - но в много случаи вашата кожа изисква по-висок SPFСлънчевата защита за лице може да се нанася като допълнение към или вместо обичайния ви дневен крем.

Вечер

 1. Жена отстранява грим от очите си с памучен тампон.

  Почистване: Почистването всяка вечер премахва замърсявания, пот, себум и грим. След него кожата е вече чиста и подготвена за усвояване на активните съставки на продукта за нощна грижа. За почистване и защита на деликатната кожа около очите трябва да се използва специален продукт за отстраняване на грим от очите.

 2. Специална грижа (например серуми или концентрати): Тези продукти съдържат висока концентрация на активни съставки, които действат през нощта. Те трябва да се прилагат директно върху току-що почистена кожа.

  Ако не използвате специален продукт за грижа, пропуснете стъпка 3 и преминете директно към стъпка 4.

 3. Жена нанася продукт за грижа на лицето си.

  Нощна грижа: Използвайте хидратиращ нощен крем за подхранване на кожата и поддържане на нощната регенерация. След това нанесете околоочен крем за деликатната зона около очите.

Почистване и тонизиране

За почистването и тонизирането на лицето

Защо да почистваме и тонизираме

Ефективната ежедневна грижа за лицето започва с обстойно, но нежно почистване и тонизиране, с което:

 • се премахват замърсявания, пот, себум и грим, без да се изсушава кожата.
 • кожата се подготвя за вашия режим за грижа за лицето. Ценните съставки в продуктите за грижа за лицето се абсорбират по-ефективно, когато се нанасят върху почистена кожа.

Почистването е особено важно за кожа, склонна към акне, тъй като помага на кожата да запази естествения си здравословен баланс и подпомага естествения регенеративен процес.

Как да почистваме и тонизираме

Обстойното почистване се състои от две основни стъпки: почистващо мляко или гел, последвани от тоник. Ако използвате грим за очи, е препоръчително да добавите отделен продукт за почистване на грим от зоната около очите като трета стъпка.

Жена отстранява грима от очите си с памучен тампон

Продукт за почистване на грим от очите
За нежно отстраняване на грим от миглите и деликатната зона около очите. Средството за почистване на грим от очите е най-добре да се нанася с памучен тампон и нежно избърсване на зоната около очите.

Жена нанася почистващ гел върху лицето си.

Почистващо мляко или гел
Изберете продукт за почистване, който подхожда на вашия тип кожа. Почистващото мляко е най-подходящо за склонните към изсушаване типове кожа. За нормална, комбинирана или мазна кожа, Eucerin препоръчва гел за почистване.

 • Измиващите гелове трябва да се изплакнат обилно с хладка вода. Избягвайте използването на вода, която е твърде гореща, особено при чувствителна кожа, тъй като екстремните температури могат да предизвикат раздразнения.
 • Почистващото мляко се нанася и отстранява с памучен тампон и не изисква изплакване. Можете обаче внимателно да отстраните почистващото мляко и с хладка вода, ако предпочитате.
 • Продуктите "три в едно" предоставят удобна комбинация от продукт за почистване, тонизиране и отстраняване на грим от очите. Най-добри резултати обаче винаги се постигат при използване на отделни продукти за почистване, тонизиране и  отстраняване на грим. Почистващите продукти "три в едно" трябва да се нанасят с нежно минаване с памучен тампон по лицето и в зоната около очите.

Как да изберете подходящ продукт за почистване и тонизиране

Лицето ви не може да се почисти добре само с вода. Необходимо е да се използва сърфактант (измиващо вещество, което разтваря както вода, така и мазнини), който да се свърже със замърсяванията и нежно да ги отстрани от кожата ви. Важно е да избирате продукти, които са нежни към кожата. Честото миене с обикновени сапуни или агресивни сърфактанти може да отслаби бариерната функция на кожата, като:

 • промени стойността на рН от нейното естествено леко кисело състояние между 5.4 и 5.9 към неутрално или дори алкално рН, като намали способността ѝ да се бори с бактерии
 • разруши протеините в роговия слой (най-външния слой на кожата)
 • отстрани предпазващите кожата липиди (мазнини, които "държат заедно" клетки на епидермиса)
Жена почиства лицето си с вода.
Почистването е ключова първа стъпка от ежедневната грижа за кожата: почистената кожа абсорбира активните съставки в продуктите за грижа по-ефективно.

Когато бариерната функция на кожата е отслабена, нейната чувствителност се повишава и тя е по-склонна към изсушаване и раздразнения.

Прочетете повече за структурата на кожата.

Почистващи продукти

Изберете почистващ продукт, който:

Когато избирате между мляко и гел, общото правило е, че колкото по-суха е кожата, толкова по-подходящо е почистващото мляко. То съхранява естествените липиди на кожата и тя остава балансирана. Измиващите гелове са идеални за почистване на нормална до комбинирана кожа.

Продукти "три в едно"

Продуктите "три в едно", известни още като мицеларни разтвори, предлагат едновременно почистване, тонизиране и отстраняване на грим от очите. Мастните молекули, повдигнати от водата, отстраняват замърсяванията и грима бързо и нежно. Мицеларните почистващи разтвори предлагат удобна алтернатива на използването на три отделни продукта.

Почистващата серия Eucerin DermatoCLEAN включва гел, мляко, лосион за отстраняване на грим и мицеларен разтвор "три в едно". Цялата серия е тествана върху чувствителна кожа и е доказано съвместима с нея, като съдържа продукти за всички типове кожа.

Серията Eucerin DERMOPURE е специално създадена за кожа, склонна към акне.

Жена нанася почистващо мляко върху лицето си.
Кремообразен почистващ лосион подхранва сухата кожа и помага да се поддържа естествения баланс на влагата.
Жена почиства лицето си с памучен тампон.
Тонизирането отстранява всички следи от почистващия продукт и освежава кожата.
Грижи за лицето

Всичко за ежедневната грижа за лицето

Защо да използваме продукти за грижа

Продуктите за грижа трябва да хидратират и възстановяват кожата. Хидратацията не само увеличава съдържанието на вода в нея, а осигурява защита и подпомага изрядната десквамация (процесът, чрез който кожата се освобождава от мъртви клетки), оставяйки усещане за гладкост, мекота и комфорт. Много от продуктите за грижа  са и специално предназначени за третиране на специфични проблеми.

Специфични кожни проблеми, като например стареенетохиперпигментацията и акнето могат да бъдат ефективно третирани с продукти за специална грижа, които съдържат висока концентрация на активни съставки.  Тези продукти за специална грижа често са във формат на концентрат или серум.

Жена нанася продукт за грижа на лицето си.

Дневен или нощен крем
Хидратиращ дневен или нощен крем трябва да се използва за хидратиране и възстановяване на кожата на лицето, както и за набавяне на определени активни съставки за специфични кожни проблеми, ако имате такива.

Жена нанася концентрат по челото си

Специална грижа
Тъй като продуктите за специална грижа съдържат най-силно активните съставки , те трябва да се прилагат върху току-що почистена кожа и преди нанасянето на дневен или нощен крем, за да се гарантира, че ще бъдат усвоени с максимална ефективност и проникване в кожата.

Жена нанася крем за очен контур

Грижа за зоната на очите
Продуктите за грижа за зоната около очите трябва да се нанасят внимателно и след продукта за дневна или нощна грижа, с леко потупване.

 • Топични лекарствени средства, предписани от дерматолог за лечение на състояния като акне или атопичен дерматит, трябва да се прилагат по същия начин, както и продуктът за специална грижа: винаги първо върху нежно почистената кожа, преди нанасяне на дневен или нощен крем. Продуктите за специална грижа трябва да се оставят да се абсорбират в кожата в продължение на няколко минути преди нанасяне на продукт за дневна или нощна грижа.
 • Ако използвате продукт за специална грижа, то трябва да го оставите да се абсорбира за няколко минути, преди да нанесете дневен или нощен крем. Ако кожата ви не се нуждае от продукт за специална грижа, то дневният или нощен крем трябва да се нанесе директно върху старателно почистено лице.

Как да изберете подходящ продукт за грижа

Продуктите за грижа трябва да са подходящи за вашия тип кожа и да са предназначени за третиране на определен кожен проблем, ако имате такъв. Вашият избор на продукт за грижа също може да се адаптира, за да отговаря на сезона (например много хора предпочитат да използват по-лек и течен продукт в топлото време и по-богат крем през студените зимни месеци.)

Научете повече в типове кожа и проблеми с кожата и направете нашия тест, за да определите своя тип кожа. Ако искате да получите съвети за това как да третирате специфично кожно състояние, обърнете се към дерматолог.

Прочетете повече за продуктите за грижа на Eucerin за специфични типове кожа в суха кожа, чувствителна кожа, кожа, склонна към зачервяване, акне, стареща кожа, свръхчувствителна кожа или атопичен дерматит на лицето или тялото.

Дневна грижа и нощна грижа
Много от продуктите за грижа могат да се използват както сутрин, така и вечер. Други са създадени специално за употреба през деня или през нощта:

 • до обед: Някои хидратиращи продукти съдържат слънцезащитен фактор (SPF). Това ги прави подходящи за използване през деня, но не трябва да се използват през нощта. Други продукти за грижа, които съдържат пигменти (например някои от продуктите, които третират зачервяване или акне) също трябва да се използват само през деня.
 • вечер и нощем: През нощта кожата се регенерира. Освен че хидратират кожата, нощните кремове съдържат съставки, които стимулират процеса на регенерация на клетките. Също така при тях отсъстват SPF и пигменти.

Грижа за кожата около очите
Деликатната кожа около очите е особено тънка и чувствителна и по тази причина по-уязвима, отколкото останалата част на кожата на лицето. Именно затова при нея е от полза употребата на продукт, специално създаден за зоната около очите. Кремовете за околоочен контур трябва да се прилагат с повишено внимание.

За повече съвети за това как да се грижите за кожата и за да прочетете някои от най-разпространените митове, свързани с грижата за кожата, посетете съвети за здрава кожа и митове за кожата.

Жена нанася крем върху бузата си.
Вземете малко количество продукт за дневна или нощна грижа на върха на пръстите си и нежно втрийте в кожата.
Жена нанася крем за околоочен контур.
Деликатната кожа около очите се нуждае от специални грижи.
Защита

Всичко за слънчевата защита за лице

Защо да използваме слънчева защита

Ефективната слънчева защита е много важна част от поддържането на здрава кожа и винаги трябва да се разглежда като част от ежедневната грижа за лицето. Макар че няколко минути на ден, прекарани на слънце, помагат за здравословното производството на витамин D, кожата на лицето често е изложена на въздействието на ултравиолетовите лъчи по няколко часа. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи е основната причина за преждевременното стареене на кожата. Поради тази причина кожата, която ще бъде изложена на слънце, трябва да бъде защитена със слънцезащитен продукт.

Прочетете повече за UV лъчите и слънчевата защита и как слънцето се отразява на  кожата на лицето.

Как да си осигурим защита

Някои дневни кремове вече включват слънцезащитен фактор - обикновено SPF 15 - но в много случаи кожата ви се нуждае от по-висок слънцезащитен фактор (SPF), който може да се нанася в допълнение към - или вместо - обичайния дневен крем с SPF.

Продукти, съдържащи SPF, трябва да се нанасят като последна стъпка в сутрешния режим на грижа за кожата.

Жена нанася слънцезащитен продукт върху бузата си.
Защитете кожата от вредните ултравиолетови лъчи, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата.

Как да изберете най-подходящия продукт за слънцезащита

Има няколко фактора, които трябва да бъдат взети под внимание при избора на подходящ слънцезащитен фактор за вашата кожа:

 • цвят на кожата (т.е. дали сте с по-тъмна или по-светла кожа? Светлата кожа е по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи, отколкото по-тъмната)
 • кожни проблеми
 • сезонът
 • нивото на излагане (в зависимост от климатичния пояс, в който се намирате)
 • продължителността на излагането

Често задавани въпроси

Трябва ли да използвам отделен дневен крем и SPF?

За някои типове кожа и когато се изисква по-висок SPF, специалният продукт за предпазване от слънцето заменя дневния крем. За сухите типове кожа все пак се препоръчва използването на дневен крем и добавяне на допълнителна слънчева защита в края на сутрешната процедура по грижа. Вашият избор трябва да бъде повлиян от начина ви на живот, личните предпочитания и това как кожата ви реагира на факторите на околната среда, като например влажността. Най-високият SPF определя нивото на защита (т.е. ако ви се налага да добавите продукт със слънцезащитен фактор 30 към дневен крем с SPF 15, тогава общото ниво на защита ще бъде SPF30).

Прочетете повече за това кои продукти и SPF Eucerin препоръчва за вашия тип кожа и състояние, както и какъв SPF трябва да използвате, в препоръчителна защита от слънцето.

Добра идея ли са маските за лице?

Да, маските са изключително полезни за подхранване на суха и дехидратирана кожа. Eucerin препоръчва да използвате нощния крем, като нанесете малко повече от количеството, което обикновено ползвате, за да покриете лицето, шията и деколтето. Нощният крем е по-богат от дневния крем, съдържа активни регенериращи съставки като пантенол и в него няма SPF или пигменти.

За какво трябва да внимавам при използването на грим, ако страдам от атопичен дерматит?

Посъветвайте се с вашия дерматолог или фармацевт за препоръчителните продукти, които са тествани върху пациенти с екзема и не съдържат парфюм или често срещани алергени. Ако имате акне, винаги използвайте некомедогенни продукти за мазна или комбинирана кожа.