Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит върху кожата на тялото – Как да разпознаем и да се справим с острите фази

чете се за 6 минути
Виж повече

Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което става все по-разпространено, особено в Западните страни. То засяга преди всичко бебетата и децата - около 10-20% в глобален мащаб - и около 2-5% от възрастните. Страдащите от атопичен дерматит имат суха, раздразнена кожа, която е склонна към инфекции и възпаления. Въпреки че няма лечение, редовната грижа - самостоятелно или в комбинация с медицинско лечение - може да облекчи до голяма степен дискомфорта.

Признаци И Симптоми

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит, познат още като атопична екзема, е незаразно хронично заболяване на кожата, което засяга кожата на лицето и тялото на бебета, деца и възрастни. Характеризира се със суха, раздразнена и сърбяща кожа, която може понякога да кърви.  Няма установена една-единствена причина за появата на атопичен дерматит, но страдащите от него имат недостатъчно хидратирана кожа, нарушен метаболизъм на мастните киселини, което води до нарушаване на бариерната функция на кожата.

1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж
По време на спокойните фази на атопичния дерматит кожата може да изглежда суха, леко напукана, розова или зачервена.

Около10% от общата популация (между 10-20% от децата и 2-5% от възрастните) имат атопичен дерматит, като процентът расте. През последните 30 години случаите на заразени с атопичен дерматит са се увеличили с 200-300%.

Атопичният дерматит се среща най-често при бебетата и децата. При 90% от пациентите симптомите се проявяват за първи път преди те да навършат 5 години, а в 80% от случаите - преди да станат на 2 г. Според проучванията броят на жените с атопичен дерматит е малко по-голям от този на мъжете с това заболяване, като то е характерно предимно за държавите на Запад.

Атопичната кожа обикновено преминава през две фази: спокойна (без симптоми) и остра (кожата е възпалена).

През спокойната фаза кожата може да е суха или много суха, напукана, розова до червена.

По-неприятната фаза, както във физическо, така и в психологическо отношение, е острата фаза, през която страдащите от атопичен дерматит изпитват лек до силен сърбеж, кожата е червена до тъмночервена, напукана до лющеща се, възпалена и дори може да прокърви.

Attention

Ако не сте сигурни относно симптомите, потърсете мнението на лекар или дерматолог.

Причини И Провокиращи Фактори

Възможни причини и фактори, провокиращи атопичния дерматит

До момента не е идентифицирана една-единствена причина, въпреки че има редица фактори, за които се смята, че допринасят за появата на атопичен дерматит.

Ако родителите страдат от сенна хрема или астма, детето им може да развие атопичен дерматит.
Местоживеенето има много важна роля за развитието на атопичен дерматит.

Например:

 • Има доказана връзка между атопичния дерматит, сенната хрема и астмата. Данните сочат, че ако единият от двамата родители страда от някое от изброените състояния, е по-вероятно тяхното дете да развие атопичен дерматит. Всъщност ако двамата родители имат атопична кожа, шансът и тяхното дете да има атопичен дерматит е между 60-80% Децата наследяват дефицита на филагрин и затова им липсва естествена хидратация.
 • Географското местоположение може да има важна роля. Атопичният дерматит е много по-разпространен в Западните страни, както и в градовете в сравнение със селата. Студеният климат също изглежда, че увеличава риска. Например децата от Ямайка са два пъти по-предразположени да развият атопичен дерматит, ако израстнат в Лондон (където замърсяването е високо, а температурите са относително ниски), отколкото ако живеят в Ямайка.
 • Има данни, че възрастта, на която майката ражда, има пряка връзка с опасността детето да има атопична кожа - колкото по-възрастна е майката, толкова по-висок е рискът.

Тези патогенни фактори водят до суха кожа с нарушена бариерна функция на кожата.

Когато страдащите от атопичен дерматит се чешат, разрушават бариерата на кожата, като по този начин благоприятстват бактериалните инфекции и навлизането на алергени и замърсители.

Допринасящи фактори

Допълнителни фактори

Пиенето на алкохолни напитки може да провокира появата на симптомите на атопичен дерматит.
Стресът може да отключи симптомите на атопичен дерматит.

Има редица фактори, които могат да допринесат за влошаване на симптомите:

 • определени дрехи - по-конкретно вълна и изкуствени материи
 • определени храни – млечни продукти, ядки, миди и др.
 • алкохолни напитки
 • алергии към къщни кърлежи, прах и полени
 • измиващи детергенти
 • формалдехид
 • пушене 

Има и емоционални фактори, които могат да отключат симптомите на атопичен дерматит:

 • стрес
 • липса на сън
 • потене

Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

Решенията

Как да се справим със симптомите на атопичен дерматит по време на острите фази с възпаление.

Въпреки че няма лечение за атопичния дерматит, симптомите могат да бъдат облекчени с използването на специални продукти.

Емолиенти

По време на спокойните фази емолиентите (или друг вид овлажнители) трябва да се използват редовно и последователно всеки ден. Тези кремове и лосиони съдържат висока концентрация на масла, които правят кожата мека, хидратират я и я предпазват от раздразнения. Когато кожата е хидратирана, сърбежът е намален и е по-малко вероятно да бъде засегната бариерната функция на кожата.

Повечето емолиенти съдържат:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки. Те успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена защитна бариера на кожата.
 • Ликохалкон А (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Интензивна грижа

По време на острите фази е необходимо да се успокоят възпалението и сърбежът. Медикаментите като цяло съдържат кортекостероиди, тъй като те са много ефикасни, действат бързо и облекчават сърбежа при тежките възпаления. Въпреки това хидрокортизонът не е подходящо решение в дългосрочен план - особено за бебета и деца - тъй като продължителната му употреба може да изтъни кожата. Също така не може да се нанася на по-големи участъци от кожата и ефикасността намалява при по-дълго използване.

Препоръчително е да се консултирате с дерматолог при възпаление на атопичната кожа.
Възможно е използването на хидрокортизон за облекчаване на симптомите на атопичен дерматит. Въпреки това не се препоръчва по-дълготрайна употреба, тъй като хидрокортизонът може да изтъни кожата.

Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на възпалената кожа и помага да се намали използването на хидрокортизон по време на острите фази. Клинично проучване показва, че  AtopiControl Интензивен успокояващ крем има ефект, сравним с този на 1% хидрокортизон крем. AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарствено средство и не може да се използва като негов заместител.

Ежедневен режим при атопичен дерматит

Страдащите от атопичен дерматит могат да облекчат своя дискомфорт, ако спазват някои правила в ежедневието си.

Опитайте се да организирате живота си - записвайте кога и при какви обстоятелства се проявяват симптомите, можете да видите кои провокиращи фактори да избягвате.
Препоръчително е да се взима душ, а не вана, като водата трябва да е с температура по-ниска от 32°.

Например:

 • Поддържането на по-ниски температури, особено през нощта, помага, тъй като потенето може да предизвика раздразнение и сърбеж.
 • Най-добре продуктите за поддържаща грижа да се държат в хладилника, тъй като нанасянето на охладен крем и лосион допълнително облекчава сърбежа. 
 • Полезно е да се следи храненето и реакцията към промените в климата - за да се идентифицират отключващи фактори. 
 • Почивки в дестинации с благоприятен терапевтичен климат като Северно море, Атлантическия окен, Мъртво море, Средиземно море или високопланински части също могат да помогнат.
 • Упражненията за релаксация като йогата и медитацията могат да намалят стреса.
 • При сърбеж е по-добре да потупате мястото, отколкото да го разчесвате. Потупването облекчава кожата, но не предизвиква раздразнение. 
 • Поддържайте ноките на децата къси и гладки, за да предпазите кожата от инфекции.
 • Слагането на памучни ръкавици за през нощта може да предпази от чесане по време на сън.
 • Взимайте душ, а не вана, като се къпете с вода с температура под  32° Прекалено честото къпане не е препоръчително. 
 • След къпане избършете тялото си с леки потупвания и веднага след това нанесете лосион. 
 • Избягвайте неща, които могат да раздразнят кожата, например груби гъби за тяло.

Attention

Ако не сте сигурни относно симптомите, потърсете мнението на лекар или дерматолог.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.