Атопичен дерматит върху кожата на тялото Как да разпознаем и да се справим с острите фази

Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което става все по-разпространено, особено в Западните страни. То засяга преди всичко бебетата и децата - около 10-20% в глобален мащаб - и около 2-5% от възрастните. Страдащите от атопичен дерматит имат суха, раздразнена кожа, която е склонна към инфекции и възпаления. Въпреки че няма лечение, редовната грижа - самостоятелно или в комбинация с медицинско лечение - може да облекчи до голяма степен дискомфорта.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит, познат още като атопична екзема, е незаразно хронично заболяване на кожата, което засяга кожата на лицето и тялото на бебета, деца и възрастни. Характеризира се със суха, раздразнена и сърбяща кожа, която може понякога да кърви.  Няма установена една-единствена причина за появата на атопичен дерматит, но страдащите от него имат недостатъчно хидратирана кожа, нарушен метаболизъм на мастните киселини, което води до нарушаване на бариерната функция на кожата.

Около10% от общата популация (между 10-20% от децата и 2-5% от възрастните) имат атопичен дерматит, като процентът расте. През последните 30 години случаите на заразени с атопичен дерматит са се увеличили с 200-300%.

Атопичният дерматит се среща най-често при бебетата и децата. При 90% от пациентите симптомите се проявяват за първи път преди те да навършат 5 години, а в 80% от случаите - преди да станат на 2 г. Според проучванията броят на жените с атопичен дерматит е малко по-голям от този на мъжете с това заболяване, като то е характерно предимно за държавите на Запад.

Атопичната кожа обикновено преминава през две фази: спокойна (без симптоми) и остра (кожата е възпалена).

През спокойната фаза кожата може да е суха или много суха, напукана, розова до червена.

По-неприятната фаза, както във физическо, така и в психологическо отношение, е острата фаза, през която страдащите от атопичен дерматит изпитват лек до силен сърбеж, кожата е червена до тъмночервена, напукана до лющеща се, възпалена и дори може да прокърви.

Илюстрация на кожа със симптоми на атопичен дерматит.
1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж
Зачервена и възпалена кожа.
По време на спокойните фази на атопичния дерматит кожата може да изглежда суха, леко напукана, розова или зачервена.

Ако не сте сигурни относно симптомите, потърсете мнението на лекар или дерматолог.

ПРИЧИНИ И ПРОВОКИРАЩИ ФАКТОРИ

Възможни причини и фактори, провокиращи атопичния дерматит

До момента не е идентифицирана една-единствена причина, въпреки че има редица фактори, за които се смята, че допринасят за появата на атопичен дерматит.

Например:

 • Има доказана връзка между атопичния дерматит, сенната хрема и астмата. Данните сочат, че ако единият от двамата родители страда от някое от изброените състояния, е по-вероятно тяхното дете да развие атопичен дерматит. Всъщност ако двамата родители имат атопична кожа, шансът и тяхното дете да има атопичен дерматит е между 60-80% Децата наследяват дефицита на филагрин и затова им липсва естествена хидратация.
 • Географското местоположение може да има важна роля. Атопичният дерматит е много по-разпространен в Западните страни, както и в градовете в сравнение със селата. Студеният климат също изглежда, че увеличава риска. Например децата от Ямайка са два пъти по-предразположени да развият атопичен дерматит, ако израстнат в Лондон (където замърсяването е високо, а температурите са относително ниски), отколкото ако живеят в Ямайка.
 • Има данни, че възрастта, на която майката ражда, има пряка връзка с опасността детето да има атопична кожа - колкото по-възрастна е майката, толкова по-висок е рискът.

Жена си издухва носа.
Ако родителите страдат от сенна хрема или астма, детето им може да развие атопичен дерматит.
Коли в задръстване
Местоживеенето има много важна роля за развитието на атопичен дерматит.

Тези патогенни фактори водят до суха кожа с нарушена бариерна функция на кожата.

Когато страдащите от атопичен дерматит се чешат, разрушават бариерата на кожата, като по този начин благоприятстват бактериалните инфекции и навлизането на алергени и замърсители.

Кръгът на атопичната кожа (познат още като порочен кръг на сърбеж и чесане)
Допринасящи фактори

Допълнителни фактори

Има редица фактори, които могат да допринесат за влошаване на симптомите:

 • определени дрехи - по-конкретно вълна и изкуствени материи
 • определени храни – млечни продукти, ядки, миди и др.
 • алкохолни напитки
 • алергии към къщни кърлежи, прах и полени
 • измиващи детергенти
 • формалдехид
 • пушене 

Има и емоционални фактори, които могат да отключат симптомите на атопичен дерматит:

 • стрес
 • липса на сън
 • потене

Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

Жена отпива от чаша с червено вино
Пиенето на алкохолни напитки може да провокира появата на симптомите на атопичен дерматит.
Атопичният дерматит има и психически последствия
Стресът може да отключи симптомите на атопичен дерматит.
РЕШЕНИЯТА

Как да се справим със симптомите на атопичен дерматит по време на острите фази с възпаление.

Въпреки че няма лечение за атопичния дерматит, симптомите могат да бъдат облекчени с използването на специални продукти.

Емолиенти

По време на спокойните фази емолиентите (или друг вид овлажнители) трябва да се използват редовно и последователно всеки ден. Тези кремове и лосиони съдържат висока концентрация на масла, които правят кожата мека, хидратират я и я предпазват от раздразнения. Когато кожата е хидратирана, сърбежът е намален и е по-малко вероятно да бъде засегната бариерната функция на кожата.

Повечето емолиенти съдържат:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки. Те успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена защитна бариера на кожата.
 • Ликохалкон А (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Интензивна грижа

По време на острите фази е необходимо да се успокоят възпалението и сърбежът. Медикаментите като цяло съдържат кортекостероиди, тъй като те са много ефикасни, действат бързо и облекчават сърбежа при тежките възпаления. Въпреки това хидрокортизонът не е подходящо решение в дългосрочен план - особено за бебета и деца - тъй като продължителната му употреба може да изтъни кожата. Също така не може да се нанася на по-големи участъци от кожата и ефикасността намалява при по-дълго използване.

Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на възпалената кожа и помага да се намали използването на хидрокортизон по време на острите фази. Клинично проучване показва, че  AtopiControl Интензивен успокояващ крем има ефект, сравним с този на 1% хидрокортизон крем. AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарствено средство и не може да се използва като негов заместител.

Доктор преди преглед за атопичен дерматит
Препоръчително е да се консултирате с дерматолог при възпаление на атопичната кожа.
Жена пипа лицето си с ръка
Възможно е използването на хидрокортизон за облекчаване на симптомите на атопичен дерматит. Въпреки това не се препоръчва по-дълготрайна употреба, тъй като хидрокортизонът може да изтъни кожата.

Ежедневен режим при атопичен дерматит

Страдащите от атопичен дерматит могат да облекчат своя дискомфорт, ако спазват някои правила в ежедневието си.

Например:

 • Поддържането на по-ниски температури, особено през нощта, помага, тъй като потенето може да предизвика раздразнение и сърбеж.
 • Най-добре продуктите за поддържаща грижа да се държат в хладилника, тъй като нанасянето на охладен крем и лосион допълнително облекчава сърбежа. 
 • Полезно е да се следи храненето и реакцията към промените в климата - за да се идентифицират отключващи фактори. 
 • Почивки в дестинации с благоприятен терапевтичен климат като Северно море, Атлантическия окен, Мъртво море, Средиземно море или високопланински части също могат да помогнат.
 • Упражненията за релаксация като йогата и медитацията могат да намалят стреса.
 • При сърбеж е по-добре да потупате мястото, отколкото да го разчесвате. Потупването облекчава кожата, но не предизвиква раздразнение. 
 • Поддържайте ноките на децата къси и гладки, за да предпазите кожата от инфекции.
 • Слагането на памучни ръкавици за през нощта може да предпази от чесане по време на сън.
 • Взимайте душ, а не вана, като се къпете с вода с температура под  32° Прекалено честото къпане не е препоръчително. 
 • След къпане избършете тялото си с леки потупвания и веднага след това нанесете лосион. 
 • Избягвайте неща, които могат да раздразнят кожата, например груби гъби за тяло.
Жена пише в тетрадка
Опитайте се да организирате живота си - записвайте кога и при какви обстоятелства се проявяват симптомите, можете да видите кои провокиращи фактори да избягвате.
Жена си взима душ
Препоръчително е да се взима душ, а не вана, като водата трябва да е с температура по-ниска от 32°.

Ако не сте сигурни относно симптомите, потърсете мнението на лекар или дерматолог.