Обща информация за акнето – Симптоми, причини и решения

Виж повече

Акне вулгарис е най-често срещаното кожно заболяване при индустриализираните нации. Обикновено започва по време на пубертета наред с хормоналните промени и може да продължи в по-късната зрелост. Между 70 % и 95 % от юношите1 са засегнати от петната по кожата в някаква степен, а 15-30 %1 от тях използват лекарства, за да облекчат симптомите. Расте и броят на възрастните, особено жените, които страдат от акне на по-късен етап от живота.

Тази статия разглежда значението на петната по кожата, както и какво предразполага кожата към появата на акне. Статията обръща поглед и към това как се образуват пъпките, папулите и пустулите и разликите между тях. Ще разясним защо някои хора са по-предразположени към появата на петна от други, кои са външните и вътрешните фактори, които могат да предизвикат акне, и как най-успешно да облекчим симптомите и да се погрижим за кожата.

*1 C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750

Признаци и симптоми

Коя кожа е предразположена към петна и какво е акне?

Акнето засяга най-често лицето, врата, раменете, гърдите и гърба.

Предразположената към петна кожа е кожа със склонност за образуване на комедони и пъпки. Тя често е мазна и лъщи. Това е така, защото мастните жлези произвеждат повече себум, отколкото при другите типове кожа. 

Акнето (чието пълно наименование е акне вулгарис) е незаразно състояние на кожата, характеризиращо се с пъпки, причинени от възпалени и инфектирани мастни жлези. Заболяването се проявява най-често при юноши, но симптомите могат да продължат в зрелостта, а някои хора, особено жените, изпитват симптомите за първи път след 25-годишна възраст. Нестихващото или късно появилото се акне е познато като акне тарда. Научете повече за акнето при възрастни и нашата статия акне тарда, а ако искате да се справите както с акнето, така и с признаците на стареене, разберете как в акне и старееща кожа.

Акнето обикновено се появява по лицето, врата, раменете, гърдите и гърба, като тежестта му варира от леко акне (известно като акне комедоника), през умерено акне (акне папулопустулоза) до тежко акне (акне конглобата). Можете да откриете повече за различните видове акне в различни видове акне.

Акнето обаче не засяга само кожата на човека, а и неговото качество на живот. Симптомите могат да са стресиращи и да доведат до проблеми със самочувствието. Прочетете повече във физиологично въздействие на акнето. Това е само една от причините, поради които е важно да се консултирате с дерматолог, ако по някакъв начин състоянието на кожата ви ви притеснява. 

Съществуват редица терапии срещу акне, а своевременният прием на лекарства може да предотврати влошаването на състоянието на кожата и последващо увреждане, като например хиперпигментация и белези.

Акне спрямо розацея

Понякога акнето се бърка с розацеята. Розацеята е разстройство на свръхчувствителност на кожата, при което кръвоносните съдове на лицето се разширяват, водейки до зачервяване. Тя може да причини също папули и пустули, откъдето и произтича объркването. Розацеята изисква различно лечение от акнето – можете да откриете повече за това как да се погрижите за нея тук. Ако не сте сигурни дали имате акне, или розацея, попитайте вашия лекар.

1. Акне комедоника (леко акне)

Виж повече

2. Акне папулопустулоза (умерено акне)

Виж повече

3. Акне конглобата (тежко акне)

Виж повече

Какво причинява и отключва петната по кожата?

Съществуват различни митове за акнето – например, че хората с петна по кожата имат по-лоша хигиена от останалите. Ето кои са ключовите фактори, известни на медицинските специалисти с това, че може да направят някои хора по-предразположени към акне от останалите:

Генетика
Гените определят типа на кожата и при някои от нас кожата реагира по-силно и е по-предразположена към възпаление, петна и акне, отколкото при останалите. Ако и двамата ви родители са имали акне, има по-голяма вероятност вие също да развиете това състояние.

Хормони
Акнето е хормонално заболяване. Хормоните отговарят за развитието на мастните жлези и стимулират производството на себум в тях (свръхпроизводството на себум е един от характерните симптоми на предразположената към петна кожа).

Повишаването на хормоните по време на пубертета е основната причина, поради която акнето се среща най-често в юношеството, но хормоните продължават действието си, засягайки различно мъжете и жените през различните етапи от живота – промените в хормоналните нива по време на менструалния цикъл често причиняват обостряне при жените между 20 и 40 годишна възраст. Научете повече за връзката между хормоните и акнето в нашата статия хормони и акне и прочетете повече за акнето при възрастните в статията ни за акне тарда.

Лекарства

Някои лекарства като стероидите и лития могат да причинят акне. Научете повече в акне и спорт.

Стресът може да влоши състоянието на предразположената към петна кожа

Макар сами по себе си да не причиняват акне, следните фактори могат да отключат или влошат неговите симптоми:

Диета
Съществуват известни доказателства за взаимовръзката между диетата и акнето. Диета с висок гликемичен индекс и изобилие от млечни продукти може да предизвика или изостри акнето. Прочетете повече в акне и диета: фактите.

Стрес
Стресът може да активира производството на хормони, които от своя страна стимулират производството на себум и задълбочават акнето. Прочетете повече в акне и стрес.

Тютюнопушене
Проучванията сочат, че тютюнопушенето задълбочава акнето, като причинява оксидативен стрес на кожата и променя състава на себума.1

Неправилна грижа за кожата
Агресивните, базирани на сапун почистващи средства и прекалено горещата вода могат да нарушат естествения баланс на кожата и да обострят симптомите. Някои продукти за грижа за кожата и гримът също са комедоногенни (т.е. запушват порите и причиняват акне).

Открийте повече за причините и отключващите фактори за акне.

1 - B. Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007. ed. 157 pp 1040-1085

Как се появяват петната и акнето?

P.acnes – обикновено напълно безобидна бактерия, може да предизвика възпаление при склонна към петна кожа

Съществуват много, комплексни и взаимносвързани фактори, които участват в появата на петна и акне. 

Възпаление
Акнето е възпалително заболяване, а възпалението присъства на всяка фаза от развитието му. Както знаем, гените и хормоните ни правят някои от нас по-предразположени към възпаление от останалите. Микровъзпалението (невидимо възпаление) е основната причина за акнето и може да се предизвика от много и различни фактори, включително хормонални промени, бактерии и промени в състава на себума на повърхността на кожата.

Себорея
Мастните жлези отделят мазна субстанция, наречена себум, която поддържа еластичността на кожата и косата. Прекомерното производство на себум (предизвикано от хормоните), което е типично за предразположената към петна и акне кожа, е познато като себорея. Излишният себум по повърхността на кожата пречи на естествените процеси, чрез които кожата отделя мъртвите клетки (известен като десквамация). Съставът на себумните липиди, които се натрупват в мастните жлези, също провокира допълнително микровъзпаление.

Хиперкератоза
Хиперкератозата представлява абнормно удебеляване на външните слоеве на кожата. Тя се причинява от прекомерното производство на клетки (предизвикано от хормоните) и недостатъчната десквамация на мъртвите клетки. Тези клетки образуват тапички, които запушват мастните жлези. Себумът се натрупва и фоликулната стена набъбва, причинявайки комедони (черни точки и бели точки).

Бактерии
Propinionbacterium acnes (или P. acnes) е бактерия, която обикновено живее напълно безобидно върху кожата, но хората с предразположена към петна и акне кожа може да са по-чувствителни към нея и тя да предизвика възпаление. Производството на излишен себум също създава среда, която спомага за растежа на P. acnes. Тя започва да колонизира канала на запушената мастна жлеза, като предизвиква допълнително възпаление и води до образуването на папули и пустули.

В тежки случаи в късните етапи на възпалението фоликулярната стена се пръска. Освобождават се липиди, мастни киселини, корнеоцити (клетки), бактерии и клетъчни фрагменти, които могат да причинят възпаление на околната кожа.

Поява на петна и акне

Различните видове петна: разяснение на терминологията, свързана с акнето

Отворени комедони (черни точки) - малки, тъмни, плоски петна по кожата

Съществуват различни видове акне, а следователно и различни видове недостатъци по кожата. Думата „недостатък“ обикновено се използва, когато нещо е временно (както в случая на черните точки, белите точки и т.н.), докато думата „дефект“ предполага нещо по-дълготрайно (като старческите и слънчевите петна). Ето какво означават някои от най-често използваните понятия:

  • Черна точка (или отворен комедон): малко, тъмно, плоско петънце, предизвикано от запушена мастна жлеза. Тъмното оцветяване се получава, когато себумът реагира с кислорода, и няма нищо общо с натрупването на замърсявания.
  • Бяла точка (или затворен комедон): издигнато, кръгло петънце с млечнобял връх. Също резултат от запушването на мастна жлеза. Вид пъпка.
  • Пъпка: възпалено (издигнато и оцветено) петно, изпълнено с гной и обикновено болезнено. Това е разговорното понятие, което често се използва за всички петна по кожата – комедони, папули и пустули.
  • Папула: плътна издутина върху кожата, която не съдържа гной, възпалена пъпка
  • Пустула: когато бяла точка или пъпка увеличи размера си или влоши състоянието си, тя се нарича пустула, възпалена пъпка с гной
  • Нодул: твърда акнеична лезия (област от увредена тъкан), разположена дълбоко в кожата. Обикновено върху по-големи зони от кожата като гърба и раменете.
  • Кисти: меки, изпълнени с гной акнеични лезии, разположени дълбоко в кожата. Причиняват се, когато в късните етапи на възпалението фоликулярната стена се пръска.

Какво мога да направя, за да намаля петната и да се погрижа за кожата си?

Избирайте продукти за почистване и грижа за кожата, които са специално формулирани за нуждите на вашата кожа.

Кожата, засегната от петна, се повлиява добре при полагане на специални грижи:

Цялостен режим на грижа за кожата
Почиствайте кожата два пъти дневно и се погрижете за нея, като използвате продукти, формулирани специално за конкретните нужди на вашата кожа, каквито са тези от серията Eucerin DERMOPURE. Разберете повече в идеалните продукти и режим на грижа за кожата при предразположена към петна кожа. 

Некомедоногенно покритие
Използвайте само коректори и грим, които са специално формулирани за предразположена към акне кожа, като Eucerin DERMOPURE Стик-коректор.

Медицинско лечение
Съществуват множество варианти за лечение на акне. Вашият лекар ще може да ви посъветва кой от тях е най-подходящ за вас. Научете повече в лекарства срещу акне и възможни странични ефекти.

Слънцезащита
Петната могат да предизвикат проблемна пигментация, ако се излагат на слънце, а медикаментите за лекуване на акне могат да направят предразположената към петна кожа още по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи, затова е важно да използвате подходяща слънцезащита. Опитайте Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF30 или SPF50+. Прочетете повече в акне и слънцезащита.

Грижете се за себе си
Упражненията, добрият сън и здравословната, балансирана диета ще ви помогнат да бъдете здрави и позитивни като цяло, ще понижат стреса (който може да стимулира производството на хормони и да обостри акнето) и ще подобрят естествената устойчивост на кожата ви. Опитайте също да спрете тютюнопушенето. Открийте повече в как да променя диетата си, акне и спорт и акне и стрес.

Related Articles

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.