Hyperpigmentation: facial hyperpigmentation

Какво е хиперпигментацията и как да я разпознаем

Хиперпигментацията може да причини дискомфорт заради тъмните петна, които се появяват по лицето, ръцете и други видими части на тялото.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

КАКВО Е ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ? ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВА?

Меланинът е пигмент, който естесвено се произвежда в кожата и придава цвета на кожата.Но излагането на слънце, хормоналните промени, нараняванията, генетичната предразположеност, някои заболявания и процесът на стареене могат да доведат до свръхпроизводство на мелнин и образуване на хиперпигментация.

Хората с по‑тъмна кожа са по‑предразположени към хиперпигментации, но те се срещат при всички, независимо от етноса и цвета на кожата.

Как увеличеният синтез на меланин води до хиперпигментация.
Хиперпигментацията представлява плоски , по-тъмни участъци от кожата с различна форма и размер, които варират от тъмно кафеви до черни.

Пигментните петна – включително старческите петна и луничките – са причинени от слънцето. Затова се срещат по частите на тялото, които са най-често изложени на слънце – лицето, ръцете и деколтето. Те са малки, по-тъмни участъци от кожата.

Мелазмта или хлоазмата често е наричана „маска на бременността”, тъй като засяга 90% от бременните жени. Появява се в следствие на хормоналните промени по време на бременност и при прием на контрацептивни таблетки. Мелазмата причинява потъмняване на големи участъци от кожата на лицето или ръцете.
Лунички на лицето
Слънчевата светлина стимулира синтеза на меланин, затова е причина номер едно за образуването на хиперпигментации.

Постинфламаторната хиперпигментация се появява, когато кожата заздравява след нараняване или възпаление. Често се среща при хората, които страдат от акне. Може да бъде причинена и от козметични процедури като дермоабразио, лазерни терапии и химичен пилинг.

Има и други случаи, в които части от кожата потъмняват – бенки, белези, родилни петна, слънчева кератоза и рак на кожата. В тези случаи не говорим за хиперпигментации. Обърнете се към дерматолог ако се притеснявате за някое тъмно петно – ако се е появило наскоро, ако започне да кърви, да сърби или да се променя.

Консултирайте се с дерматолог, ако ви притеснява някое от тъмните петна или ако започне да кърви или да променя цвета си.

Причини и провокиращи фактори

КАКВО ПРЕДИЗВИКВА ПОЯВАТА НА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ И ТЪМНИ ПЕТНА?

Хиперпигментациите са резултат от свръхпроизводството на меланин (пигментът който придава цвят на кожата, косата и очите) в някои участъци от кожата. Това свръхпроизводство е предизвикано от редица фактори , но основните са излагането на слънце, генетичната предразположеност, възрастта, хормонални промени и наранявания или възпалителни процеси в кожата. Научете повече за причините за хиперпигментация.

ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

ОСНОВНИЯТ ФАКТОР

злагането на слънце е причина номер едно за хиперпигментациите, тъй като синтезът на меланин се стимулира от слънчевата светлина. Меланинът е естественият щит на кожата, който предпазва клетъчното ДНК от опасните UV лъчи. Затова хората почерняват, когато се излагат на слънце.

Ако вече са се появили тъмни петна (лунички, старчески петна, мелазма, постинфламаторна хиперпигментация), излагането на слънце може да ги направи още по-видими.

Излагането на слънце е основната причина за поява на хиперпигментация
Слънчевата светлина стимулира синтеза на меланин, затова е причина номер едно за образуването на хиперпигментации

Можете да намалите риска от образуване на пигментни петна като ограничите времето, което прекарвате на слънце, като носите дрехи, които покриват по-голяма част от тялото и използвате широкоспектърен слънцезащитен лосион.

Хормоналните промени са основната причина за един вид хиперпигментация, позната като мелазма или хлоазма. Често се среща при жените, тъй като се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират хиперсинтеза на меланин при излагане на слънце.

Кожа с хиперпигментация
Хиперпигментация върху горната устна може да се появи вследствие на хормонални промени

Мелазмата често се предизвиква от някои заболявания и от прием на контрацептивни таблетки, но засяга най-вече бременните жени и е позната още като „маска на бременността”. Хората с тъмна кожа са по‑предразположени, както и коренното американско население, германците, руснаците и евреите.

Хиперпигментацията може да бъде симптом и на някои заболявания, като някои автоимунни и гастроентерологични заболявания, метаболитни разстройства и дефицит на витамини. Хиперпигментациите понякога са страничен ефект от хормонални терапии, химиотерапия, антмаларийни лекарства и др. медикаменти.


Мелазмата, вид хормонало обусловена хиперпигментация, засяга около 90% от бременните жени.

Фотоконтактният дерматит, причинен от бои с къна и татуировки също може да доведе до хиперпигментации

Някои професии също предразполагат към хиперпигментации, тъй като са свързани с повишено излагане на слънце или химични агенти. Сред тях са градинарство, пътно строителство, работа в парфюмерии и пекарни.

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява в следствие на наранявания или възпалителни процеси в кожата – порязвания, изгаряния, излагане на химикали, акне, екзема или псориазис. Кожата остава по‑тъмна след като заздравее.


Някои болести и лекарства причиняват хиперпигментации.
Някои болести и лекарства причиняват хиперпигментации.
РЕШЕНИЯТА

КАК МОЖЕМ ДА СЕ СПРАВИМ С ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯТА?

ДЕРМАОТЛОГИЧНИ ТЕРАПИИ – ДЕПИГМЕНТИРАЩИ ПРОЦЕДУРИ

Химичният пилинг представлява нанасяне на киселинен разтвор на лицето, ръцете или други части на тялото, за да се излющи най-горният кожен слой. Под действието на химикалите по кожата се образуват мехури и след това тя се излющва, като на повърхността остава по-млада, непигментирала кожа.

Лазерните терапии имат сходен ефект, но са по-прецизни, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензитета на терапията. При тях засегнатите зони се атакуват с високоенергийна светлина. Най-леките терапии засягат само епидермиса (най-горния слой на кожата), докато по-интензивните терапии достигат до най-дълбоките слоеве на кожата.
На жена се прилага химичен пилинг
Химичният пилинг е един от възможните начини за премахване на хиперпигментация.

Тези терапии могат да са много ефикасни. Но са скъпи и може да доведат до постинфламаторни хиперпигментации.

На жена прилагат лазерна терапия
Лазерните терапии имат сходен ефект, но са по-прецизни.

Други възможности

През последните години се появиха множество продуткти против хиперпигментации. Повечето разчитат на една от следните активни съставки, които потискат синтеза на меланин и така намаляват тъмните петна.

  • До скоро ходроквинон, или хидрохинон, беше една от най-мощните активни съставки за борба с хиперпигментациите. Но сериозни опасения за неговата безопасност – рискът от причиняване на рак – доведе до забраната му за употреба в ЕС през 2001. Все още се среща в някои лекарства без рецепта в САЩ, но само в много ниски концентрации до 2%. Хидрохинонът може да причини и постинфламаторни хиперпигментации, тъй като раздразва кожата.
  • Арбутинът е естествен източник на хидрохинон и е една от основните активни съставки, които се използват в депигментиращите продукти в Азия . Не е толкова силен колкото синтетичния хидрохинон, но въпреки това има съмнения, че крие риск от рак.

  • Коджиковата киселина е вторичен продукт от ферментационния процес при производството на японското оризово вино Саке. Смята се за относително безопасна естествена съставка, но е доста слаб инхибитор на синтеза на меланин.
  • Дериватите на витамин С са сравнително ефикасни против хиперпигментации. Те често се използват в комбинация с други активни съставки.
  • Ретиноидите, деривати на витамин А, също са относително ефикасни в борбата с хиперпигментациите. Но те раздразват кожата и повишават нейната фоточувствителност, което може да влоши състоянието на хиперпигментациите. Съмненията за връзка между ретиноидите и аномалиите при новородени ги правят неподходящи за употреба по време на бременност и кърмене.
  • Азелаиновата киселина също индиректно потиска синтеза на меланин и образуването на хиперпигментации. Няма почти никакъв ефект при лунички и старчески петна и може да раздразни и възпали кожата.

Налични са и различни продукти за хиперпигментация
Предлагат се различни кремове, които третират хиперпигментацията
Някои продукти могат да се нанесат на тъмните петна по кожата
Някои продукти могат да се нанесат на тъмните петна както на лицето, така и на тялото.

Тестовете показват, че В‑Ресорсинол е много ефикасен в потискането на синтеза на меланин.

В-ресорсинол, или бутил ресорсинол, е основната съставка в серията Eucerin Even Brighter Clinical. Тестовете показват, че много ефективно потиска синтеза на меланин, като в същото време е изключително нежен към кожата. 

В-ресорсинол започва видимо да намалява пигемнтните петна след 4 седмици. Редовната употреба дава още по-добри резултати. Научете повече за В-Ресорсинол.

Твърди се, че има и други методи за намаляване на пигментациите – малсо от жожоба, сок от лимон, диета без захари. Но няма научни доказателства в подкрепа на тези методи.

Каквото и да изберете, уверете се че ползвате широкоспектърен слънцезащитен продукт всеки ден. Дневният крем Even Brighter Clinical има висок слънцезащитен фактор SPF 30 и UVA защита, както и В-Ресорсинол, който намалява съществуващите тъмни петна.
В-Ресорсинол, основната активна съставка в серията EVEN BRIGHTER, доказано намалява пигментните петна.
В-Ресорсинол, основната активна съставка в серията EVEN BRIGHTER, доказано намалява пигментните петна.
Употребата на широкоспектърен слънцезащитен продукт всеки ден намалява риска от образуване на хиперпигментации.
Употребата на широкоспектърен слънцезащитен продукт всеки ден намалява риска от образуване на хиперпигментации.