Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Хиперпигментации – Какво причинява тъмните петна и как мога да ги намаля?

чете се за 7 минути
Виж повече

Неравномерната пигментация на кожата (или „хиперпигментация”, както често се нарича) е често срещано кожно оплакване. Често се появяват тъмни петна – познати като старчески петна или слънчеви петна – или по-големи тъмни зони, по лицето, ръцете и други части от тялото, които са редовно изложени на слънце. Тази статия описва различните видове хиперпигментации и обяснява причините са тях. Ще видим как може да предотвратите хиперпигментациите, както и какви стъпки може да предприемете, за да намалите тъмните петна или зони след тяхната поява.

Какво представляват хиперпигментациите и кои са различните видове?

Хиперпигментацията води до появата на плоски, тъмни петна по кожата с различен размер и цвят.

Хиперпигментации е терминът, използван за описание на области с неравномерна пигментация по кожата.

Хиперпигментациите се проявяват под формата на тъмни зони или петна по кожата, които придават неравномерен цвят на кожата. Петната са познати като старчески петна или слънчеви петна, а хиперпигментациите са и в основата на състояния като мелазма и постинфламаторна хиперпигментация.

Хората с тъмна кожа обикновено са по-засегнати от хиперпигментация от тези с по-светъл цвят на кожата, тъй като пигментацията се проявява повече при тъмната кожа.

Хиперпигментации: старчески петна

Старческите/слънчеви петна често се появяват по лицето

Пигментните петна, например старчески петна (които са познати още като слънчеви петна) се причиняват от излагане на слънце. Поради тази причина, те се появяват основно по части от тялото, които са често изложени на слънце, като лицето, шията, деколтето, ръцете и горната част на дланите. Може да прочетете повече за това какво ги причинява и как да ги намалите в Какво причинява старческите петна и как мога да ги намаля?

Хиперпигментации: мелазма

Хиперпигментацията над горната устна може да се появи в резултат на хормонални промени
Мелазмата – вид причинена от хормонални промени хиперпигментация – е често срещана по време на бременността

Позната още като хлоазма, мелазмата е състояние, при което се развиват големи области с хиперпигментации, основно по лицето.

Макар че може да засегне както мъже, така и жени, мелазмата е най-често срещана при жените и се счита, че се причинява от промени в хормоналните нива. Мелазма се появява при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, приемащи орални контрацептиви1 и понякога се нарича „маската на бременността”. Може да прочетете повече за мелазмата в статията Какво причинява мелазмата и как мога да намаля появата на тъмни петна по кожата си?

  1. Международен дермален институт (The International Dermal Institute), Melasma Unmasked, by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). Какво трябва да имаме предвид при третиране на мелазма. (What should be considered in treatment of melasma). Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Хиперпигментации: постинфламаторна хиперпигментация

Страдащите от акне често имат постинфламаторна хиперпигментация

Постинфламаторна хиперпигментация се образува, когато дадено нараняване на кожата зарасне и остави след себе си плоска обезцветена повърхност. Често срещана е сред страдащите от акне, а може да се причини и от козметични процедури като дермабразио, лазерна терапия и химичен пилинг.

Има други фактори, които могат да причинят потъмняване на области от кожата – например белези, родилни петна, слънчеви или актични кератози и рак на кожата – но те не се считат за разновидности на хиперпигментациите.

Attention

Консултирайте се със своя дерматолог или фармацевт, ако имате притеснения относно тъмните си петна или ако се наблюдават кървене, сърбеж или промяна на размера или цвета.

Причини И Провокиращи Фактори

Какво предизвиква и/или причинява хиперпигментации?

Хиперпигментациитесе причиняват от повишаване на меланина. Меланинът е естественият пигмент, който придава цвета на кожата, косата и очите ни. Редица фактори могат да причинят повишаване на производството на меланин, но основните сред тях са излагане на слънце, хормонални влияния, възраст и нараняване или възпаление на кожата.

Излагане на слънце и хиперпигментации

Слънчевата светлина предизвиква производство на меланин и е причина номер едно за хиперпигментациите

Излагането на слънце е причина номер едно за хиперпигментациите, тъй като слънчевата светлина е тази, която предизвиква производството на меланин. Меланинът действа като естествена защита на кожата от слънцето, като ви предпазва от вредните UV лъчи – затова потъмнявате на слънце. Прекомерното излагане на слънце, обаче, може да наруши този процес, като доведе до хиперпигментации.

След първоначалната поява на тъмни петна слънцето може да влоши проблема, като направи съществуващите старчески петна (или слънчеви петна), мелазма или постинфламаторна хиперпигментация още по-тъмни.

Хиперпигментации и хормони

Хормоналните влияния са основната причина за конкретен вид хиперпигментация, известна като мелазма или хлоазма. Тя е особено често срещана сред жените и се счита, че се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират свръхпроизводството на меланин при излагане на кожата на слънце.

Хиперпигментациите могат да бъдат и страничен ефект на някои хормонални терапии.

Хиперпигментация и стареене

С напредване на възрастта броят на произвеждащите меланин клетки (познати като меланоцити) намалява, но оставащите нарастват по размер и са по-концентрирано разположени. Тези физиологични промени обясняват увеличаването на старческите петна след 40-годишна възраст. Може да прочетете повече за това как старее кожата в Стареене на кожата.

Хиперпигментации, нараняване и възпаление на кожата

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява след нараняване или възпаление на кожата, например: порязване, изгаряне, излагане на химични вещества, акне, Атопичен дерматит или Псориазис. След зарастване на раната кожата е по-тъмна.

Хиперпигментации, заболявания и медикаменти

Известно е, че някои заболявания и медикаменти причиняват хиперпигментации

Хиперпигментацията може да бъде симптом на определени болести, като автоимунни и стомашно-чревни заболявания, нарушения на метаболизма и недостиг на витамини.

Тя може да бъде предизвикана и от прием на определени медикаменти, като лекарства за химиотерапия, антибиотици, медикаменти за третиране на малария и припадъци.

Решения

Как мога да предотвратя образуването на хиперпигментации?

Ежедневното използване на широкоспектърен слънцезащитен продукт може да предотврати появата на хиперпигментация

Защитата от слънце е най-важното нещо, което може да направите, за да избегнете самата поява на хиперпигментация. Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни, така че е важно да осигурите на кожата си защитата, от която тя се нуждае. Освен че намалява хиперпигментациите, Eucerin Anti-Pigment Дневен крем SPF 30 осигурява ефективна UVA и UVB (SPF 30) защита и предотвратява образуването на допълнителни пигментни петна, причинени от слънцето.

Ограничаването на времето, което прекарвате на слънце, също ще спомогне за намаляване на хиперпигментацията. Опитвайте се да избягвате слънцето в часовете с най-голяма интензивност и носете защитно облекло, включително шапка и очила, когато е възможно. Когато сте изложени на слънце, използвайте и нанасяйте повторно слънцезащитен продукт:

  • с подходящ SPF
  • който е специално формулиран за вашия тип кожа и състояние

Може да научите повече за серията висококачествени слънцезащитни продукти Eucerin тук.

Как мога да намаля съществуващите пигментни петна?

Макар че превенцията е най-ефективната мярка, когато вече имате пигментни петна, има неща, които може да направите, за да спомогнете избледняването им и да предотвратите повторната им поява.

Дермокозметични решения против хиперпигментации

Ако имате притеснения, свързани с хиперпигментациите, потърсете продукти за грижа за кожата, които са формулирани за адресиране на този проблем и чиято ефективност е доказана в клинични и дерматологични проучвания.

Серията Eucerin Anti-Pigment намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява
Eucerin Anti-Pigment намалява хиперпигментацията по лицето, шията и ръцете

Серията Eucerin Anti-Pigment е специално формулирана за намаляване на хиперпигментациите, придавайки на кожата по-равномерен тен и сияен вид. И четирите продукта в серията – дневен крем, нощен крем, серум с двойно действие и спот коректор – съдържат Thiamidol, ефективна и патентована съставка, която действа върху основния причинител на хиперпигментациите, като намалява производството на меланин. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, той намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява. Първите резултати са видими след две седмици и се подобряват постоянно при редовна употреба.

В допълнение, със своя SPF 30 и UVA филтри, Eucerin Anti-Pigment Дневен крем осигурява ефективна защита от слънцето и предотвратява образуването на други пигментни петна в резултат на излагане на слънце.

Докато Thiamidol е съставка, патентована от Eucerin, има други активни съставки, които често се използват за третиране на хиперпигментация – макар и с променлива ефективност. Те включват: арбутин, азелаинова киселина, коджикова киселина и други производни на ресорсин, като В‑Ресорсинол, както и витамин С и неговите производни.

Дермокозметичното решение е неинвазивно и може да се използва през цялата година като част от ежедневната грижа за кожата, с цел намаляване на хиперпигментациите. Също така може да се използва за спомагане не резултатите от дерматологична терапия.

Премахване на хиперпигментации: дерматологични терапии

Химичните пилинги са начин за премахване на хиперпигментации и разкриване на нова кожа с равномерен цвят
Лазерната терапия има ефект, сходен на този при химичния пилинг, но може да е по-прецизна

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да спомогнат за намаляване на хиперпигментацията:

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа. Прочетете повече за химичните пилинги в статията Какво представляват химичните пилинги и как действат?
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата. Научете повече в Лазерна терапия: как трябва да се грижа за кожата си след терапия?

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон, който все още се счита за най-ефективният локален агент за намаляване на хиперпигментацията. Той обаче може да се използва само за ограничени периоди от време, защото подобно на химичния пилинг и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини постинфламаторна хиперпигментация, особено при хора с по-тъмна кожа.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа