Хиперпигментация: Петна по кожата

Хиперпигментация – причини и решения при петна по кожата

чете се за 7 минути
Виж повече

Хиперпигментация или неравномерно оцветяване на кожата е често срещано състояние. Говорим за петна по кожата или по-големи тъмни зони, по лицето, ръцете и други части от тялото, когато са редовно изложени на слънце. Тази статия описва различните видове петна по кожата и обяснява причините са тях. Ще ви разкажем как може да предотвратите появата на петна по тялото, както и какви стъпки може да предприемете, за да ги намалите след тяхната поява.

Причини за хиперпигментация и видове петна по кожата

Хиперпигментацията води до появата на плоски, тъмни петна по кожата с различен размер и цвят.
Хиперпигментацията води до появата на плоски, тъмни петна по кожата с различен размер и цвят.

Хиперпигментации е терминът, използван за описание на области с неравномерна пигментация по кожата.

Хиперпигментациите се проявяват под формата на тъмни зони или петна по кожата, които придават неравномерен цвят на кожата. Пигментните петна познати като старчески петна или слънчеви петна, а хиперпигментациите са и в основата на състояния като мелазма и постинфламаторна хиперпигментация.

Хората с тъмна кожа обикновено са по-засегнати от хиперпигментация от тези с по-светъл цвят на кожата, тъй като пигментацията се проявява повече при тъмната кожа.

Старчески петна по кожата

Старческите петна често се появяват по лицето
Старческите петна често се появяват по лицето

Пигментните петна, например старчески петна се причиняват от излагане на слънце. Поради тази причина, те се появяват основно по части от тялото, които са често изложени на слънце, като лицето, шията, деколтето, ръцете и горната част на дланите. Може да прочетете повече за това какво ги причинява и как да ги намалите в Какво причинява старческите петна и как мога да ги намаля?

Лунички

Луничките са специфичен вид петна по кожата, които засягат определен тип хора. Става дума за тези с изключително светъл цвят на кожата с първи или втори тон по скалата на Фицпатрик. В това число влизат предимно представителите на северноевропейските народи. Луничките се появяват предимно в топлите месеци на годината, когато има повече слънчеви дни. Затова в страни като Русия например те са наричани веснушки – в буквален превод пролетни петна.

По същество луничките са пигментни петна с цвят, различен от основния тон на кожата. Те се появяват като защитна реакция на организма срещу силните слънчеви лъчи. Кожата започва да произвежда прекомерно количество меланин. Като целта е да се предпазят долните слоеве на кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Единодушно специалистите предупреждават хората склонни към лунички да не се излагат продължително време на слънцето и да се предпазват с подходящи дрехи и слънцезащитни кремове. Причината е, че тяхната кожа трудно се бори срещу вредните лъчи. Ако хората с по-тъмна кожа просто „почерняват“ на слънце, то хората склонни към лунички могат да „изгорят“ дори след няколко минути на слънце.

Мелазма

Хиперпигментацията над горната устна може да се появи в резултат на хормонални промени
Хиперпигментацията над горната устна може да се появи в резултат на хормонални промени
Мелазмата са вид пигментни петна причинени от хормонални промени. Този тип хиперпигментация – е често срещана по време на бременността
Мелазмата са вид пигментни петна причинени от хормонални промени. Този тип хиперпигментация – е често срещана по време на бременността

Позната още като хлоазма, мелазмата е състояние, при което се развиват значителни области с пигментни петна по лицето.

Макар че може да засегне и двата пола, мелазмата е най-често срещана при жените. Смята се, че този тип петна по лицето се причиняват от промени в хормоналните нива. Мелазма се появява при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, приемащи орални контрацептиви1. Затова тези кафяви петна по кожата понякога се наричат „маската на бременността”. Може да прочетете повече за мелазмата в статията Какво причинява мелазмата и как мога да намаля появата на тъмни петна по кожата си?

1 Международен дермален институт (The International Dermal Institute), Melasma Unmasked, by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). Какво трябва да имаме предвид при третиране на мелазма. (What should be considered in treatment of melasma). Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Постинфламаторна хиперпигментация

Страдащите от акне често имат постинфламаторна хиперпигментация
Страдащите от акне често имат постинфламаторна хиперпигментация

Постинфламаторна хиперпигментация се образува, когато дадено нараняване на кожата зарасне и остави след себе си плоска обезцветена повърхност. Често срещана е сред страдащите от акне, а може да се причини и от козметични процедури като дермабразио, лазерна терапия и химичен пилинг.

Има други фактори, които могат да причинят петна по кожата – например белези, родилни петна, слънчеви или актични кератози и рак на кожата – но те не се смятат за разновидности на хиперпигментациите.

Внимание

Консултирайте се със своя дерматолог или фармацевт, ако имате притеснения относно тъмните си петна или ако се наблюдават кървене, сърбеж или промяна на размера или цвета.

Причини И Провокиращи Фактори

Какво предизвиква и/или причинява хиперпигментации?

Хиперпигментациите се причиняват от повишаване на меланина. Меланинът е естественият пигмент, който придава цвета на кожата, косата и очите ни. Редица фактори могат да причинят повишаване на производството на меланин, но основните сред тях са излагане на слънце, хормонални влияния, възраст и нараняване или възпаление на кожата.

Излагане на слънце

Слънчевата светлина предизвиква производство на меланин и е причина номер едно за хиперпигментациите
Слънчевата светлина предизвиква производство на меланин и е причина номер едно за хиперпигментациите

Излагането на слънце е причина номер едно за хиперпигментациите, тъй като слънчевата светлина е тази, която предизвиква производството на меланин. Меланинът действа като естествена защита на кожата от слънцето, като ви предпазва от вредните UV лъчи – затова потъмнявате на слънце. Прекомерното излагане на слънце, обаче, може да наруши този процес, като доведе до хиперпигментации.

След първоначалната поява на тъмни петна по кожата, слънцето може да влоши проблема, като направи съществуващите старчески петна (или слънчеви петна), мелазма или постинфламаторна хиперпигментация още по-тъмни.

Хормони

Хормоналните влияния са основната причина за конкретен вид хиперпигментация, известна като мелазма или хлоазма. Тя е особено често срещана сред жените и се счита, че се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират свръхпроизводството на меланин при излагане на кожата на слънце. 

Хиперпигментациите могат да бъдат и страничен ефект на някои хормонални терапии.

Стареене на кожата

С напредване на възрастта броят на произвеждащите меланин клетки (познати като меланоцити) намалява, но оставащите нарастват по размер и са по-концентрирано разположени. Тези физиологични промени обясняват увеличаването на петната по кожата след 40-годишна възраст. Може да прочетете повече за това как старее кожата в Стареене на кожата.

Нараняване и възпаление на кожата

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява след нараняване или възпаление на кожата, например: порязване, изгаряне, излагане на химични вещества, акнеАтопичен дерматит или Псориазис. След зарастване на раната кожата е по-тъмна.

Заболявания и медикаменти

Известно е, че някои заболявания и медикаменти причиняват появата на петна по кожата.
Известно е, че някои заболявания и медикаменти причиняват появата на петна по кожата.

Появата на петна по кожата може да бъде симптом на определени болести, като автоимунни и стомашно-чревни заболявания, нарушения на метаболизма и недостиг на витамини.

Те могат да бъдат предизвикани и от прием на определени медикаменти, като лекарства за химиотерапия, антибиотици, медикаменти за третиране на малария и припадъци.

Решения

Как да предотвратим появата на петна по кожата

Ежедневното използване на широкоспектърен слънцезащитен продукт може да предотврати появата на пигментни петна.
Ежедневното използване на широкоспектърен слънцезащитен продукт може да предотврати появата на пигментни петна.

Защитата от слънце е най-важното нещо, което може да направите, за да избегнете самата поява на петна по лицето. Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни, така че е важно да осигурите на кожата си защитата, от която тя се нуждае. Освен че намалява появата на петна по кожата, Eucerin Anti-Pigment Дневен крем SPF 30 осигурява ефективна UVA и UVB (SPF 30) защита и предотвратява образуването на допълнителни пигментни петна, причинени от слънцето. 

Ограничаването на времето, което прекарвате на слънце, също ще спомогне за намаляване на кафяви петна по кожата. Опитвайте се да избягвате слънцето в часовете с най-голяма интензивност и носете защитно облекло, включително шапка и очила, когато е възможно. Когато сте изложени на слънце, използвайте и нанасяйте повторно слънцезащитен продукт:

  • с подходящ SPF
  • който е специално формулиран за вашия тип кожа и състояние

Може да научите повече за серията висококачествени слънцезащитни продукти Eucerin SUN:

Продукти Eucerin Sun

Как мога да намаля съществуващите пигментни петна?

Макар че превенцията е най-ефективната мярка, когато вече имате пигментни петна, има неща, които може да направите, за да спомогнете избледняването им и да предотвратите повторната им поява.

Дермокозметични решения против петна по лицето и тялото

Ако имате притеснения, свързани с петна по лицето и тялото, потърсете продукти за грижа за кожата, които са формулирани за адресиране на този проблем и чиято ефективност е доказана в клинични и дерматологични проучвания.

Серията Eucerin Anti-Pigment намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява
Серията Eucerin Anti-Pigment намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява
Eucerin Anti-Pigment намалява хиперпигментацията по лицето, шията и ръцете
Eucerin Anti-Pigment намалява хиперпигментацията по лицето, шията и ръцете

Серията Eucerin Anti-Pigment е специално формулирана за намаляване на съществуващите петна по кожата, придавайки на кожата по-равномерен тен и сияен вид. И четирите продукта в серията – дневен крем, нощен крем, серум с двойно действие и спот коректор – съдържат Thiamidol, ефективна и патентована съставка, която действа върху основния причинител на хиперпигментация, като намалява производството на меланин. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, той намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява. Първите резултати са видими след две седмици и се подобряват постоянно при редовна употреба.

В допълнение, със своя SPF 30 и UVA филтри, Eucerin Anti-Pigment Дневен крем, Anti-Pigment Оцветен дневен крем SPF30 светъл и тъмен нюанс осигуряват ефективна защита от слънцето и предотвратяват образуването на други пигментни петна в резултат на излагане на слънце. Anti-Pigment Серум с двойно действие има доказана ефикасност, тъй като комбинира Thiamidol и Хиалуронова киселина за превенция на пигментни петна. За тези, които търсят по-сияйна кожа, Anti-Pigment Серум за сияйна кожа ще спомогне за постигане на по-сияйна кожа, тъй като той също съдържа Thiamidol.

Продукти от серията Anti-pigment

Докато Thiamidol е съставка, патентована от Eucerin, има други активни съставки, които често се използват за третиране на кафяви петна по кожата – макар и с променлива ефективност. Те включват: арбутин, азелаинова киселина, коджикова киселина и други производни на ресорсин, като В-Ресорсинол, както и витамин С и неговите производни. Дермокозметичното решение е неинвазивно и може да се използва през цялата година като част от ежедневната грижа за кожата, с цел намаляване на хиперпигментация. Също така може да се използва за спомагане не резултатите от дерматологична терапия.

Предимастово на продуктите, съдържащи Thiamidol, е че те са подходящи за целогодишно използване.

Премахване на хиперпигментация: дерматологични терапии

Химичните пилинги са начин за премахване на хиперпигментации и разкриване на нова кожа с равномерен цвят
Химичните пилинги са начин за премахване на хиперпигментации и разкриване на нова кожа с равномерен цвят
Лазерната терапия има ефект, сходен на този при химичния пилинг, но може да е по-прецизна
Лазерната терапия има ефект, сходен на този при химичния пилинг, но може да е по-прецизна

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да спомогнат за намаляване на хиперпигментацията:

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа. Прочетете повече за химичните пилинги в статията Какво представляват химичните пилинги и как действат?
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата. Научете повече в Лазерна терапия: как трябва да се грижа за кожата си след терапия?

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон, който все още се счита за най-ефективният локален агент за намаляване на петна по лицето и тялото. Той обаче може да се използва само за ограничени периоди от време, защото подобно на химичния пилинг и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини постинфламаторна хиперпигментация, особено при хора с по-тъмна кожа.

За финал

Кожата е един от най-важните органи в нашето тяло и често забравяме да се грижим за него или недооценяваме влиянието на атмосферните условия върху него. Един от възможните резултати е появата на тъмни петна по кожата. Дермокозметиката на Eucerin ще ви помогне да си върнете сияйния вид и да се избавите в голяма степен от ефекта на хиперпигментация. Изберете дерматологично тестваните продукти от серията Anti-Pigment и ще усетите чувствително подобрение за броени седмици.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа