Хиперпигментации – Какво причинява мелазмата и как мога да намаля появата на тъмни петна по кожата си?

чете се за 5 минути
Виж повече

Мелазмата е вид хиперпигментация, която е често срещана при жените, особено по време на и след бременността. Обикновено се проявява под формата на големи тъмни петна по лицето, макар че може да засегне и други части на тялото. Тази статия разглежда причините за появата на мелазма и обяснява някои стъпки, които може да предприемете, за да намалите появата на тъмни петна по кожата.

Какво представлява мелазмата и какво я причинява?

Мелазмата е вид хиперпигментация, която причинява появата на тъмни петна по кожата

Мелазмата, известна още като хлоазма, е вид хиперпигментация, която се появява по лицето, особено ли бузите, по дължината на носа, по челото и над горната устна, а понякога и по други изложени на слънцето части от тялото, например предмишниците. При мъжете също може да се наблюдава мелазма, но тя е по-често срещана при жените.

Меланинът е пигментът, който определя цвета на човешката кожа, а мелазмата се причинява от повишено производство на меланин. Счита се, че това повишаване се дължи на промени в хормоналните нива, особено при бременност и приемане на орални контрацептиви, както и под влиянието на слънцето.

Мелазмата е безобидна, но може да предизвика дискомфорт, когато е много забележима.

Мелазма и бременност

По време на бременността ендогенните хормони стимулират производството на меланин и така увеличават пигментацията

Между 10 и 15% от бременните жени имат мелазма1, а състоянието понякога се нарича „маската на бременността”.

По време на бременността ендогенните хормони (т.е. хормоните, които се произвеждат естествено в тялото) стимулират меланоцитите (произвеждащите меланин клетки, разположени в базалния слой на епидермиса), като предизвикват производството на повече меланин.

  1. Международен дермален институт (The International Dermal Institute), Melasma Unmasked, by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). Какво трябва да имаме предвид при третиране на мелазма. (What should be considered in treatment of melasma). Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Мелазма и орални контрацептиви

Хормоните могат да стимулират меланоцитите (произвеждащите меланин клетки) и да предизвикат мелазма (схематично изображение)

Мелазма се наблюдава при между 10 и 25% от жените, които приемат орални контрацептиви1. Жените, които пият хапчета против забременяване, преминават през хормонални промени, сходни на тези по време на бременност. За разлика от старческите петна, мелазмата може да изчезне от само себе си след раждане или при намаляване на приема на естроген.

  1. Международен дермален институт (The International Dermal Institute), Melasma Unmasked, by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). Какво трябва да имаме предвид при третиране на мелазма. (What should be considered in treatment of melasma). Annals of Dermatology, 22(4), 373-378

Слънцето е основен фактор, който допринася за и влошава развитието на мелазма. Други фактори, които могат да играят роля, са фамилна предразположеност, възраст, както и прием на определени медикаменти за епилепсия.

Има три вида мелазма:

  • Епидермалната мелазма засяга най-горния слой на кожата, а хиперпигментацията е с кафяв цвят и ясно дефинирани очертания.
  • Дермалната мелазма засяга по-дълбоките дермални слоеве на кожата и се характеризира със синьо-сиви петна.
  • Смесената мелазма (комбинация от епидермална и дермална) се проявява като кафеникаво-сив пигмент.

Може да прочетете повече за това какво причинява хиперпигментацията като цяло и да научите за различните разновидности на състоянието в статията Хиперпигментация: какво причинява тъмните петна и как мога да ги намаля?

Attention

Мелазмата и старческите петна са безобидни. Меланомата (вид рак на кожата) може да носи риск за живота. Ако имате притеснения във връзка с пигментни петна по кожата си – ако се променят по форма, размер или цвят, или ако имате сърбеж или кървене – е важно да се консултирате с лекар.

Какво мога да направя, за да предотвратя появата на тъмни петна?

Разумното отношение към защитата от слънце е най-значимата стъпка, която може да предприемете, за да предотвратите или намалите мелазмата. Ограничете времето, което прекарвате на слънце, стойте на сянка в часовете с най-висока слънчева интензивност и носете защитни дрехи и шапки, когато е възможно. Това е особено важно, ако имате генетична предразположеност към мелазма (т.е. състоянието се наблюдава в семейството ви) или ако сте бременна, пиете противозачатъчни или приемате други хормонални добавки.

Защитата от слънцето е най-значимата стъпка, която може да предприемете, за да спомогнете за предотвратяване или намаляване на появата на мелазма

Защита от слънцето е необходима не само на плажа. Слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни, затова е важно да осигурите на кожата си защитата, от която тя се нуждае. Освен, че намалява хиперпигментацията, Eucerin Anti-Pigment Дневен крем SPF 30 осигурява ефективна UVA и UVB (SPF 30) защита и предотвратява образуването на допълнителни пигментни петна, причинени от слънцето. Ако ви предстои да прекарвате време на слънце, изберете слънцезащитен продукт с висок или много висок фактор, който е специално предназначен за вашия тип кожа или състояние и го нанасяйте на редовни интервали. Може да научите повече за серията висококачествени слънцезащитни продукти Eucerin тук.

Как мога да премахна или намалява появата на мелазма?

Лазерната терапия може да помогне за намаляване на появата на мелазма
Химичните пилинги ексфолират кожата и разкриват нова кожа под повърхността

Епидермалната мелазма се повлиява най-лесно, но заради дълбочината на пигментацията при дермалната и смесената мелазма, тези разновидности на състоянието се третират по-трудно.

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа. Прочетете повече за химичните пилинги в статията Какво представляват химичните пилинги и как действат?
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата. Научете повече в Лазерна терапия: как трябва да се грижа за кожата си след терапия?

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон, който все още се счита за най-ефективният локален агент за намаляване на хиперпигментациите. Той обаче може да се използва само за ограничени периоди от време, защото подобно на химичния пилинг и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини постинфламаторни хиперпигментации, особено при хора с по-тъмна кожа.

Продуктите Eucerin Anti-Pigment могат да спомогнат за поддържане на резултатите от дерматологично третиране на мелазма

Ежедневното използване на дермокозметични продукти за грижа за кожата спомага за поддържане на резултатите от дерматологичните терапии. И четирите продукта в серията Eucerin Anti-Pigment – дневен крем, нощен крем, серум с двойно действие и спот коректор – съдържат Thiamidol, ефективна и патентована съставка, която действа върху основния причинител на хиперпигментацията, като намалява производството на меланин. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, той намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа