Лазерна терапия – Как трябва да се грижа за кожата си след лечението?

чете се за 4 минути
Виж повече

Дерматолозите често препоръчват лазерната терапия за намаляване признаците на стареене или за лечение на кожни състояния като хиперпигментация и белези от акне. Тази статия обяснява как действа лазерната терапия и описва различните видове лазерни процедури. Разглеждаме възможните алтернативи и как най-добре да се грижим за кожата и да подпомагаме регенерирането на кожата след лечение с лазер.

Какво представлява лазерната терапия?

Думата LASER е абревиатура на Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation (усилване на светлината чрез стимулирано излъчване на радиация). Ето описание на начина, по който функционира лазерът: светлинните лъчи са изкуствено генерирани, контролирани и използвани за проникване в човешката тъкан, за да се коригират редица медицински и козметични проблеми.

Простичко казано, проблемните области на кожата се „атакуват“ с високоенергийна светлина. Тази светлина се превръща в топлина и въздейства на целевата зона. Най-леките процедури въздействат само върху епидермиса (повърхностния слой) на кожата, докато по-интензивните процедури могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата.

Лазерната терапия предлага по-прецизно лечение от химическия пилинг и се прилага за намаляване или премахване на:

Какви са различните видове лечение с лазер?

Има много различни видове лазерни терапии, използвани в козметиката, но те попадат в две основни категории: аблативни лазерни терапии и неаблативни лазерни терапии:

Аблативни лазери

Аблацията е медицински термин, използван за описание на отстраняването на материала от повърхността на структурата, чрез прилагане на ерозивен процес. Аблативното лазерно лечение се характеризира с това, че премахва горните слоеве на кожата и така възстановяването ѝ след лечението може да отнеме няколко седмици.

Аблативните лазери често се прилагат за намаляване на белезите. Те се използват и за намаляване на бръчките, тъй като могат да стимулират производството на колаген. Съществуват два различни вида аблативни лазери: лазери, използващи въглероден диоксид, и лазери, използващи ербий.

Неаблативни лазери

Лазерната терапия е ефективен начин за справяне с проблеми с хиперпигментацията като възрастовите петна

Неаблативните лазерни терапии оставят кожата непокътната и макар да има известно зачервяване след третирането, кожата обикновено бързо се възстановява. Тъй като те въздействат под повърхността на кожата, са особено ефективни при отстраняване на разширени вени, намаляване на пигментацията, намаляване на фините линии и малките бръчки и отстраняване на нежелано окосмяване и татуировки. Има няколко различни вида неаблативни лазери, но най-често срещаните са импулсни багрилни лазери (DPL), неодимови: лазери, използващи итриев алуминиев гранат, и лазери, използващи александрит.

Дерматолозите използват и други нелазерни терапии, базирани на светлината, като интензивната пулсова светлина (IPL).

Кога трябва да избера лечението с лазер за лечение на кожата ми?

Дерматологът преглежда кожата, за да направи препоръки за лечение

Ако страдате от хиперпигментация, розацея, белези от акне или други състояния на кожата, трябва да обсъдите вариантите за лечение с дерматолог. Той ще ви препоръча най-подходящото лечение за вашата кожа. 

Има някои ефективни дермокозметични продукти за грижа за кожата, които бихте могли да опитате, преди да използвате лазерна терапия при розацея или хиперпигментация:

  • Гамата Eucerin AntiREDNESS предлага незабавен и дълготраен комфорт и облекчава червенината при кожа, склонна към купероза и розацея. 

  • При проблеми заради хиперпигментация като възрастови петна, слънчеви петна и белези от акне опитайте гамата Eucerin Even Brighter. Клинично и дерматологично доказано е, че тя намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява. Първите резултати са видими след четири седмици и резултатите непрекъснато се подобряват при редовна употреба.

Ако решите да приложите лазерна терапия, имайте предвид, че тя е най-ефективна върху бледа кожа. Лазерната терапия може да има странични ефекти и да причини следвъзпалителна хиперпигментация.

Как да се грижа за кожата си след лазерна терапия?

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа предоставя на кожата спешната грижа, от която се нуждае
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа ускорява регенерацията на кожата

Лазерната терапия винаги трябва да се провежда от квалифициран и опитен лекар и трябва внимателно да спазвате инструкциите му преди и след терапията. 

След като кожната тъкан се оформи отново (процес, известен като реепителизация), поддържането на влагата в кожата ѝ помага да се възстанови. Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа предоставя на кожата спешната грижа, от която се нуждае. Мехлемът образува нежна полуоклузивна защитна бариера върху кожата, която подпомага естествения пренос на водни пари и кислород към и от кожата. Формулата съдържа Глицерин – ефективна овлажняваща съставка, която привлича водата и помага тя да се задържи в кожата. Глицеринът действа заедно с Пантенола, който спомага за ускоряване на регенерирането и възстановяването на кожата, като същевременно я овлажнява. Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е клинично и дерматологично доказано, че възстановява много сухата, напукана и раздразнена кожа. Не трябва да се нанася върху отворени, сълзящи или кървящи рани.

Кожата, обновена след лазерно третиране, е вероятно да бъде и силно чувствителна към слънчевата светлина, затова е важно да се носи слънцезащита с висок фактор след процедурите, дори и в облачни дни. Гамата Eucerin Sun включва слънцезащитни продукти за лице с висок и много висок фактор (30, 50 и 50+), за да осигури на кожата необходимата защита след лазерна терапия.

Ако сте имали лазерна терапия за лечение на розацея или хиперпигментация, препоръчваме ви щом кожата се възстанови напълно, да се грижите за кожата с нежна и ефективна всекидневна грижа, като използвате продукти, които отговарят на специфичните нужди на вашата кожа и ще удължат ефективността на лечението. Опитайте гамата Eucerin AntiREDNESS за кожа, склонна към розацея и гамата Eucerin Anti-Pigment за кожа, склонна към хиперпигментация. Препоръчваме ви също така да използвате надеждни продукти за защита от слънце всекидневно, за да предотвратите повторната появява на симптомите.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа