изгаряне на кожата

Изгаряне на кожата – грижи и съвети за възстановяване след изгаряне

чете се за 7 минути
Виж повече

Изгаряне е сред най-често срещаните наранявания в домакинствата. Човек може да получи изгаряне от котлона на печката, от преса за коса, от ютията или при допир с отоплителен уред. При сериозно изгаряне, потърсете незабавно медицинска помощ! Ако травмата е по-лека, повечето хора ще потърсят лечение на изгаряне на кожата в домашни условия. Тази статия ще ви помогне да направите разлика между леко, повърхностно изгаряне и по-сериозните увреждания. Ще ви дадем съвети за грижи, от които се нуждае кожата при леко изгаряне на кожата.

Какво е изгаряне

Прекомерното излагане на слънце може да предизвика слънчево изгаряне
Прекомерното излагане на слънце може да предизвика слънчево изгаряне

Изгаряне на кожата е нараняване, причинено от излагане на топлина, пламък, триене или слънчевите лъчи. Най-често срещаните причини за изгаряне на кожата включват:

 • Слънчево изгаряне: макар че мнозина го подценяват, слънчевите лъчи могат да доведат до сравнително тежко изгаряне и дори нужда от лекарска помощ
 • Топлинно изгаряне: изгаряне с горещи предмети или течности (като кипящи течности) или огън (включително пламъци от кибритени клечки и запалки)
 • Фрикционно изгаряне: обикновено едновременно ожулване и топлинно изгаряне, причинено от контакт с твърда повърхност, като например пътища, килими, подове на фитнес зали или въжета
 • Електрическо изгаряне: от електрически източници
 • Химическо изгаряне: от битови или промишлени продукти

Важно е да отбележим, че към темата с изгаряне на кожата, лекарите добавят и нараняванията от опарване. Човек може да се опари с внезапно потекла гореща вода от чешмата, при изливане на гореща напитка или от парата на вряща гозба. Макар че опарването е резултат от допир на кожата с един или друг вид течност, ефектът върху кожата е същият като от изгаряне – подуване, зачервяване и силна болка. Затова грижите при опарване са същите като грижите за възстановяване на кожата след изгаряне.

Какви са различните видове и степени на изгаряне на кожата

Изгаряне от първа степен могат да бъде болезнено. Кожата е зачервена и може да бъде подута, но остава непокътната.
Изгаряне от първа степен могат да бъде болезнено. Кожата е зачервена и може да бъде подута, но остава непокътната.

За да разберем логиката при степенуването и дефинирането на дадено изгаряне е необходимо да разбираме устройството на кожата. Тя е най-големият орган в човешкото тяло и има специфична структура. Всеки средностатистически човек получава тези знания в училище, но в последствие те избледняват. Затова ще ви ги припомним. Кожата ни има 3 отделни слоя.

Епидермис е външният слой. Това е видимата част на кожата, която всеки ден излагаме на влиянието на природата и де факто взаимодейства с околната среда. Епидермисът е първият, който е засегнат при удар, порязване или изгаряне.

Дермата е тъканта, която идва веднага след епидермиса. Тя съдържа кръвоносни капиляри, нервни окончания, потни жлези и космени фоликули.

Хиподерма, наричана още подкожие е най-долният слой на кожната тъкан. Тя е съставена предимно от мастни клетки. Те ни предпазват от студ и служат като енергиен запас на тялото.

Колкото повече слоеве на кожата са засегнати, толкова по-тежко е изгарянето или опарването.
Изгарянията варират по интензивност и се класифицират в зависимост от увреждането, което причиняват на кожата и лежащата под нея тъкан:

 • Изгаряне от първа степен: Известно също като „повърхностно“, това е най-лекият вид изгаряне на кожата и засяга само епидермалния слой.  Кожата остава непокътната, но е зачервена (макар и бяла при натиск), подута и болезнена.
 • Изгаряне от втора степен: известно също като „изгаряне засягащо частична дебелина“. При него увреждането на кожата се простира отвъд най-външния слой на кожата до дермата. По кожата се появяват мехури, тя изглежда зачервена, сълзи и е болезнена.
 • Изгаряне от трета степен:  най-тежкото състояние известно още като „изгаряне с пълна дебелина“. При него е увредена не само цялата кожа, но и костта под нея. Този тип наранявания често са кафяво-черни и сухи на вид. Тъй като нервите често са увредени, може да не са болезнени.

Лечение при изгаряне: какво трябва да направя, ако се изгоря

Времето за възстановяване на кожата след изгаряне зависи от тежестта на травмата.
Времето за възстановяване на кожата след изгаряне зависи от тежестта на травмата.

Препоръчваното лечение при изгаряния варира в зависимост от тежестта на изгарянето:

 • Изгаряне от първа степен: обикновено могат да се лекуват при домашни условия, но все пак трябва да се консултирате с лекар, ако изгарянето засяга област от кожата с дължина повече от 7 см и е по лицето или върху основна ставна връзка.
 • Изгаряне от втора степен: може да изисква антибиотичен мехлем и чести превръзки. Задължително е да се консултирате с лекар, а не просто да търсите мехлем за изгаряне. Важи особено ако са засегнати по-големи участъци от кожата.
 • Изгаряне от трета степен, химически и електрически изгаряния изискват незабавно медицинско обслужване и трябва да се обадите на местните служби за спешна помощ или да се консултирате с лекар в зависимост от тежестта на травмата.

Съвети за първа помощ при изгаряне

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за изгаряне предоставя на кожата SOS грижата, от която се нуждае
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за изгаряне предоставя на кожата SOS грижата, от която се нуждае
Студената вода може да помогне да се успокои изгарянето и да намали възпалението преди мазане с крем за възстановяване на кожата след изгаряне.
Студената вода може да помогне да се успокои изгарянето и да намали възпалението преди мазане с крем за възстановяване на кожата след изгаряне.

Както уточнихме и в началото, тази статия е предназначена за хора с по-леки състояния, които подлежат на домашно лечение и не изискват лекарска намеса.
Първото и очевидно действие е да се отдръпнете от източника на нараняване.
Втората стъпка е да съблечете дрехи, чорапи и обувки от засегнатия участък на тялото. Това важи също за бижута като пръстени, гривни, обеци и т.н. При по-неприятни ситуации като при изгаряне с мехури, те няма да могат да бъдат премахнати на по-късен етап. Бъдете внимателни, за да не предизвикате допълнително нараняване на кожата.
Третата стъпка при изгаряне на кожата е да поставите засегнатия участък под течаща вода или в съд с вода в зависимост от това, с което разполагате в дадения момент. Имайте предвид, че не бива да използвате лед или вода с температура близо до замръзването. Идеята е да се изведе излишната топлина от засегнатия участък и да се избегне появата не мехури. Ако все пак това се случи, при изгаряне с мехури, важно е да не ги пукате, защото това ще оголи засегнатия участък и той ще стане по-болезнен. 
Едва след като сте държали ръката си във вода 20-ина минути можете да помислите за четвъртата стъпка, а именно локално третиране на засегнатите участъци с мехлем за изгаряне или крем за възстановяване на кожата след изгаряне.

 • Ако кожата ви е зачервена и раздразнена, можете да нанесете крем срещу изгаряне или защитен мехлем като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа. Мехлемът спешно осигурява на кожата грижата, от която се нуждае и ускорява регенерацията на кожата. Мехлемът се предлага в разнообразни формати и грамаж, така че винаги да ви е на разположение, когато най-много се нуждаете от него. Количество от продукта на върха на пръста е повече от достатъчно за третиране на малък участък.
 • В случай на леко слънчево изгаряне нанесете успокояващ продукт за след слънце, като например Eucerin After Sun Крем-гел върху засегнатия участък.

Петият момент при третиране изгаряне на кожата е да използвате обезболяващи. Можете да приемете ибупрофен или парацетамол, за да облекчите състоянието си.

Грижи за кожа с повърхностно изгаряне от първа степен

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа подпомага регенерирането на кожата
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа подпомага регенерирането на кожата

След като ѝ се даде първа помощ, кожата, засегната от леко изгаряне от първа степен, обикновено се възстановява в рамките на една седмица. Тук е моментът да изберете подходящ крем за възстановяване на кожата след изгаряне. Поддържането на кожата овлажнена с продукт за спешна грижа като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа ще спомогне за ускоряване процеса на регенерация.

Този мехлем за изгаряне образува защитна бариера върху кожата, която, бидейки полуоклузивна, подпомага естествения пренос на водни пари и кислород към и от кожата. Глицеринът във формулата е ефективен овлажнител, който привлича водата и помага тя да се задържи в кожата. Той действа заедно с Пантенола, който спомага за ускоряване на регенерирането и възстановяването на кожата, като същевременно я овлажнява. Клинично и дерматологично доказано е, че мехлемът възстановява раздразнената кожа.

Внимание!

При изгаряне от втора степен Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа трябва да се прилага само след като приключи процесът на реепителизация (процесът, при който се образуват нови тъкани). Мехлемът не трябва да се нанася върху отворени, сълзящи или кървящи рани.

Ако сте загрижени за кожата си или се опасявате, че раната от изгарянето може да се е инфектирала, консултирайте се с лекар.

За финал

Изгаряне на кожата е сред сравнително честите битови инциденти, за които всеки от нас трябва да бъде подготвен. Въпросът не е единствено в бързата реакция в момента на инцидента. Добре е да разполагате и с подходящата дермокозметика и крем за възстановяване на кожата след изгаряне. В такива ситуации можете да разчитате на доказаните и дерматологично тествани продукти на Eucerin.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа