Как да третираме изгаряне

Леки изгаряния Как да се грижа за кожата ми?

Изгарянията са един от най-често срещаните видове наранявания в домакинствата. Очевидно най-добрият начин да се грижите за кожата е да вземете мерки, за да предотвратите по начало появата на изгаряния. В случай на изгаряне, сериозните изгаряния се нуждаят от незабавна медицинска грижа, но за леките, повърхностни изгаряния на кожата на възрастните обикновено могат да се полагат грижи у дома.  Тази статия обяснява разликата между леко, повърхностно изгаряне и по-сериозните изгаряния и разяснява грижата, от която се нуждае кожата при леко изгаряне.

Какво представлява изгарянето?

Изгарянето е нараняване, причинено от излагане на топлина, пламък, триене или слънчевите лъчи. Най-често срещаните причини за изгаряне на кожата включват:

 • Изгаряния от радиация: най-често поради прекомерно излагане на слънце
 • Топлинни изгаряния: изгаряне с горещи предмети или течности (като кипящи течности) или огън (включително пламъци от кибритени клечки и запалки)
 • Фрикционни изгаряния: обикновено едновременно ожулване и топлинно изгаряне, причинено от контакт с твърда повърхност, като например пътища, килими, подове на фитнес зали или въжета
 • Електрически изгаряния: от електрически източници
 • Химически изгаряния: от битови или промишлени продукти
Изгаряне на кожата: слънчево изгаряне на гърба
Прекомерното излагане на слънце може да предизвика слънчево изгаряне

Какви са различните видове изгаряния?

Изгарянията варират по интензивност и се класифицират в зависимост от увреждането, което причиняват на кожата и лежащата под нея тъкан:

 • Изгаряния от първа степен: Известни също като „повърхностни изгаряния“, това са най-леките изгаряния и засягат само епидермалния (външен) слой на кожата.  Кожата остава непокътната, но е зачервена (макар и бяла при натиск), подута и болезнена.
 • Изгаряния от втора степен: Известни също като „изгаряния засягащи частична дебелина“, при тях увреждането на кожата се простира отвъд най-външния слой на кожата до дермата. По кожата се появяват мехури, тя изглежда зачервена, сълзи и е болезнена.
 • Изгаряния от трета степен:  Най-тежките видове изгаряния са известни и като „изгаряния с пълна дебелина“, тъй като увреждат тъканта, а може би и костта под повърхността на кожата. Те често са кафяви/черни и сухи на вид и тъй като нервите често са увредени, може да не са болезнени.
Изгаряне на кожата и мехури
Изгарянията от първа степен могат да бъдат болезнени. Кожата е зачервена и може да бъде подута, но остава непокътната

Лечение при изгаряне: какво трябва да направя, ако изгоря кожата си?

Препоръчваното лечение при изгаряния варира в зависимост от тежестта на изгарянето:

 • Изгаряния от първа степен: обикновено могат да се лекуват при домашни условия, но все пак трябва да се консултирате с лекар, ако изгарянето засяга област от кожата с дължина повече от 7 см и е по лицето или върху основна ставна връзка.
 • Изгаряния от втора степен: може да изисква антибиотичен мехлем и чести превръзки. Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако изгарянията покриват голяма площ или са по лицето.
 • Изгаряния от трета степен, химически и електрически изгаряния:изискват незабавно медицинско обслужване и трябва да се обадите на местните служби за спешна помощ или да се консултирате с лекар в зависимост от тежестта на травмата.
Какво да се нанесе върху рана от изгаряне: мехлем против изгаряния
Лечението при изгаряния зависи от тежестта на изгарянето

Грижа за кожата при леки и повърхностни изгаряния от първа степен

Първата стъпка в грижата при изгаряния от първа степен е да се накисне засегнатата зона в студена вода или да се държи под течаща студена вода от чешмата в продължение на пет минути или по-дълго. 

След това можете да прецените доколко е засегната кожата ви:

 • Ако кожата ви е зачервена и раздразнена, можете да нанесете крем срещу изгаряне или защитен мехлем като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа. Мехлемът спешно осигурява на кожата грижата, от която се нуждае и ускорява регенерацията на кожата. Мехлемът се предлага в разнообразни формати и грамаж, така че винаги да ви е на разположение, когато най-много се нуждаете от него. Количество от продукта на върха на пръста е повече от достатъчно за третиране на малък участък.

 • В случай на леко слънчево изгаряне нанесете успокояващ продукт за след слънце, като например Eucerin After Sun Крем-гел върху засегнатия участък.
Как се лекува изгаряне: мехлем срещу изгаряне
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа предоставя на кожата SOS грижата, от която се нуждае
Първа помощ при изгаряния: успокояване на кожата със студена вода
Студената вода може да помогне да се успокои изгарянето и да намали възпалението

Текуща грижа: как да се грижим за кожа с повърхностно изгаряне от първа степен

След като ѝ се даде първа помощ, кожата, засегната от леко изгаряне от първа степен, обикновено се възстановява в рамките на една седмица. Поддържането на кожата овлажнена след леко изгаряне с продукт за спешна грижа като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа ще спомогне за ускоряване регенерирането на кожата. 

Мехлемът образува защитна бариера върху кожата, която, бидейки полуоклузивна, подпомага естествения пренос на водни пари и кислород към и от кожата. Глицеринът във формулата е ефективен овлажнител, който привлича водата и помага тя да се задържи в кожата. Той действа заедно с Пантенола, който спомага за ускоряване на регенерирането и възстановяването на кожата, като същевременно я овлажнява. Клинично и дерматологично доказано е, че мехлемът възстановява раздразнената кожа.

Какво да се нанесе върху рана от изгаряне: мехлем против изгаряния
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа подпомага регенерирането на кожата

При изгаряния от втора степен Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа трябва да се прилага само след като приключи процесът на реепителизация (процесът, при който се образуват нови тъкани). Мехлемът не трябва да се нанася върху отворени, сълзящи или кървящи рани.

Ако сте загрижени за кожата си или се опасявате, че раната от изгарянето може да се е инфектирала, консултирайте се с лекар.