Суха кожа на ръцете, напукани ръце и напукана кожа на краката – симптоми, причини и съвети

чете се за 7 минути
Виж повече

Когато кожата стане много суха, тя може да се напука. Напуканата кожа е често срещана по ръцете и ходилата, особено по пръстите, палците, кокалчетата на ръцете и петите. Тази статия разглежда причините суха кожа на ръцете, напукана кожа на краката, както и стъпките, които трябва да предприемете, за да подпомогнете регенерацията на кожата.

Какви са причините за напуканата кожа на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Най-честата причина за напукване и нацепване на кожата е извънредната сухота. Има много различни фактори, които могат да причинят изсъхване на кожата, които включват:

 • Генетични причини: някои от нас са по-предразположени към суха кожа на ръцете от други.

 • Времето: напукани ръце е често срещано оплакване в студено време. Намаляването на външната влажност, увеличаването на централното отопление на помещенията и фактът, че постоянно се движим между двете, причинява изсъхване на кожата.

 • Начинът, по който се отнасяме към кожата си:  някои професии (тези, които изискват ръчен труд и/или често измиване, например механици, медицински специалисти и фризьори) оказват по-голям натиск върху кожата, отколкото други. За определени професии суха кожа на ръцете може да се окаже често явление.

 • Лекарства: Като страничен ефект някои лекарства предизвикват сухота на кожата.

Можете да прочетете повече за тези и други причини в груба, суха и напукана кожа по тялото. Ръцете (особено кокалчетата и кожичките) и ходилата (особено петите) са предразположени към изключително суха и напукана кожа.

Напукани пръсти на ръцете

Много суха, лющеща се и дори напукана кожа се среща често по пръстите на ръцете
Напуканите кожички на пръстите са неприятни за окото и могат да бъдат болезнени: те се нуждаят от неотложни грижи

Структурата на кожата на ръцете ги прави по-малко способни да задържат влага и по-податливи на външни влияния. Резултатът е суха кожа на ръцете или дори напукани ръце. Можете да разберете защо в Кожата по различните части на тялото ни.

Ръцете ни са почти постоянно изложени на измененията в околната среда и температурата. Те често са в контакт с вода и почистващи продукти. Всекидневната работа без ръкавици изсушава кожата. Резултатът е напукани пръсти на ръцете. Някои професии включват триене и/или постоянен контакт с агресивни химикали. Те влошават допълнително състоянието на кожата и водят до ефекта на напукани ръце.

Когато кожата се изсуши, ѝ е още по-трудно да задържи влагата, от която се нуждае. Това допълнително я изсушава и напуква. Симптомите варират по тежест от малки участъци напукани кожички около ноктите до по-големи участъци напукана кожа на пръстите на ръцете и кокалчетата. Такива симптоми на напукани ръце се нуждаят от незабавна грижа.

Постоянно сухата, лющеща се, зачервена, сърбяща и раздразнима кожа на ръцете може да бъде симптом на екзема по ръцете или контактен дерматит. Можете да прочетете повече за тези състояния в
 Атопичен дерматит по ръцете.

Напукана кожа на краката

Напуканите пети са често срещано оплакване

Нашите ходила са под постоянен натиск и триене. Независимо дали ходим, бягаме или просто стоим неподвижно дълго време, те носят тежестта на тялото ни. В резултат имаме твърди възглавнички на краката. Любопитното е, че бебетата се раждат с изключително мека и нежна кожа на ходилата. Преди да проходят тя е деликатна и мека, като в останалите части на тялото. С годините обаче кожата се втвърдява. При някои хора, които не полагат достатъчно грижи се наблюдават твърди възглавнички на краката. 

Епидермисът (най-външният слой на кожата) върху ходилата на краката ни се е развил, за да бъде естествено по-дебел и по-твърд. Кожата по ходилата ни няма и мастни жлези, така че е особено податлива на изсушаване. Можете да научите повече в кожата по различните части на тялото ни.

Освен това, ходилата често са подлагани на натиск и триене, причинени от твърди повърхности или неподходящи обувки. Тези напрежения могат да причинят по-нататъшно изсушаване на ходилата ни, особено в областта на петите. Кожата се удебелява и разтяга, и в крайна сметка се нацепва. Напуканите пети са често срещано оплакване и, като оставим настрана здравето на кожата, могат да бъдат неприятни за окото и да създават неудобства.

Това обаче не е всичко. Ако не полагаме грижи за ходилата си можем да имаме твърди възглавнички на краката или дори рани между пръстите на краката. Особена опасност за това представлява летния сезон. В опита да изглеждаме модерни и максимално интересни сме склонни да носим всякакъв вид отворени обувки като чехли, джапанки и сандали. Те невинаги са удобни и нерядко могат да предизвикат рани между пръстите на краката. Освен това кожата на краката на повечето градски хора е свикнала да „живее“ в обувки предпазвана от несгодите на времето. Изведнъж мнозина от нас решават да я изложат на слънце, вятър, морска вода и т.н. Това предизвиква твърди възглавнички на краката, а нерядко може да доведе и до рани между пръстите на краката.

Как да се грижа за кожата на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Редовната грижа за кожата по ръцете, пръстите и ходилата ви ще помогне да се предпази от ефекта на напукани ръце. Ето някои предложения как да се грижите за кожата си в тези често срещани проблемни области:

Как да се грижите за вашите ръце и пръсти

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се грижи за вашите кожички

 

 • Ако работите с химикали, носете защитни ръкавици, за да избегнете състояние на суха кожа на ръцете

 • Мийте се с хладка вода прекалено гореща или прекалено студена вода може да влоши състоянието на кожата и да доведе до напукани ръце

 • Избягвайте агресивни почистващи препарати - вместо това използвайте продукти, които имат подходяща стойност на pH, която не предизвиква суха кожа на ръцете

 • Редовно овлажнявайте: Съхранявайте продукт за грижа като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа  в близост до всяко място, където си миете ръцете - у дома или на работното място. Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в широка гама от формати и размери, така че е лесно да ви е на разположение при първите симптоми на напукани ръце.

 • Редовно омекотявайте кожичките си с овлажнител за да избегнете разраняването им и внимателно ги избутайте назад. Това е първото нещо, което можете да направите при суха кожа на ръцете.

 

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е и идеално средство за нощна грижа за напукани ръце или просто при появата на сухи кожички. Преди да си легнете втривайте във всяка ръка малко количество от продукта с върха на пръста, като внимавате да масажирате кожичките с малко повече мехлем. Кожата ви ще бъде по-гладка и по-мека на сутринта.  Можете да носите памучни ръкавици, ако искате да усилите ефекта и да избегнете възможността продуктът да се изтрива от чаршафите.

За редовна употреба при суха кожа на ръцете препоръчваме
 Eucerin pH5 Крем за ръце. Ако страдате от тежки симптоми на напукани ръце, опитайте Eucerin UreaRepair PLUS Крем за ръце 5% Urea. Ако страдате от атопичен дерматит по ръцете ви препоръчваме Eucerin AtopiControl Крем за ръце.

Как да се грижим за кожата на ходилата

Овлажнявайте ходилата си редовно, дори през зимните месеци

 • Уверете се, че носите обувки, които ви прилягат добре и не предизвикват рани между пръстите на краката

 • Опитайте се да ограничите времето, което прекарвате в обувки, което поставя допълнителен натиск върху ходилата ви, като например сандали с тънки подметки и високи токчета. Този тип обувки могат да доведат до твърди възглавнички на краката.

 • Подрязвайте редовно ноктите си на краката, за да не нараняват кожата ви

 • Нежно отстранявайте загрубялата кожа с помощта на пемза или неин еквивалент, когато кожата ви се омекоти след къпане. Това е най-доброто средство, за да избегнете твърди възглавнички на краката.

 • Овлажнявайте редовно: лесно е да забравите да овлажнявате ходилата си през зимните месеци и да се стигне до рани между пръстите на краката.

Eucerin UreaRepair PLUS Крем за крака 10% Urea е специално разработен, за да ви помогне да се грижите за суха и изключително суха кожа на стъпалата и твърди възглавнички на краката. Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е идеален за напукана кожа на петите и навсякъде по стъпалата. Мехлемът осигурява SOS грижата, от която кожата се нуждае и доказано възстановява много суха, раздразнена и напукана кожа на краката. Две загребвания с върха на пръста от продукта са подходящото количество за всяко ходило.

Съвети против суха кожа на ръцете и напукана кожа на краката

Най-добрата форма на грижа за кожата на ръцете, пръстите и стъпалата е редовното овлажняване. Това ще ви помогне да избегнете неудобните и неприятни за окото напукани ръце и твърди възглавнички на краката.

Появят ли се напукани пръсти на ръцете,
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа  е идеален за въздействие върху проблемните области.  Успокояващият, прозрачен мехлем е лесен за нанасяне и се втрива нежно в много суха и/или напукана кожа, като кожата по коленете и лактите, кокалчетата, кожичките и петите. Това прави продукта особено подходящ при напукана кожа на пръстите на ръцете.

Безводният мехлем образува нежна защитна бариера върху кожата. Тъй като е полуоклузивна, тази бариера подпомага естествения трансфер на водна пара и кислород към и от кожата, а овлажняващите активни вещества
 Глицерин и Пантенол спомагат за ускоряване на регенерацията, като успокояват и изглаждат кожата при състояния на напукани ръце.

Количество на върха на пръста от Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е често всичко, от което се нуждаете, за да се грижите за проблемния участък по кожата при напукани ръце.
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа успокоява и изглажда напуканата кожа

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа успокоява и изглажда напуканата кожа

 • Удобната туба от 45 мл лесно се слага в джоба и чантата, така че мехлемът винаги да е под ръка, когато трябва да го нанесете или да повторите процедурата през деня или когато разполагате с няколко свободни минути, да омекотите и избутате надолу кожичките.

 • По-голямата разфасовка –  туба от 220 мл – е идеална за всекидневна употреба след душ или вана.

 • Продуктът може да се използва и за интензивна грижа за една нощ, което е особено удачно при напукани ръце. Нанесете върху напукана кожа на пръстите на ръцете и/или стъпалата преди да си легнете, а ако желаете, можете да ги покриете с памучни ръкавици или чорапи за по-мека и гладка кожа на сутринта.

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е клинично и дерматологично доказано, че възстановява много суха, напукана или раздразнена кожа. Допълнително проучване на много сухи и напукани ръце показва, че се появява статистически значима разлика за една нощ, дори и само след една употреба на мехлема. Тези ползи продължават при редовна употреба за борба с напукани ръце.


ВНИМАНИЕ!!!

Мехлемът не трябва да се използва при отворени, кървящи или сълзящи рани по ръцете и краката, но след като се оформи нова тъкан (медицинският термин за това е реепителизация), той може да се нанася толкова често, колкото е необходимо.


Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа