Много суха и напукана кожа на ръцете и краката

Напукана кожа по ръцете и ходилата Каква е причината за появата ѝ и как мога да се отърва от нея?

Когато кожата стане много суха, тя може да се напука. Напуканата кожа е често срещана по ръцете и ходилата, особено по пръстите, палците, кокалчетата на ръцете и петите. Тази статия разглежда причините сухата кожа да се напуква по ръцете, пръстите и ходилата и стъпките, които трябва да предприемете, за да подпомогнете регенерацията на кожата, за по-гладка и мека кожа.

Какви са причините за напуканата кожа на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Най-честата причина за напукване и нацепване на кожата е извънредната сухота. Има много различни фактори, които могат да причинят изсъхване на кожата, които включват:

 • Генетични причини: някои от нас са по-предразположени към суха кожа от други.
 • Времето:сухата кожа е често срещано оплакване в студено време. Намаляването на външната влажност, увеличаването на централното отопление на помещенията и фактът, че постоянно се движим между двете, причинява изсъхване на кожата.
 • Начинът, по който се отнасяме към кожата си:  някои професии (тези, които изискват ръчен труд и/или често измиване, например механици, медицински специалисти и фризьори) оказват по-голям натиск върху кожата, отколкото други и могат да доведат до изсушаването ѝ.
 • Лекарства: Като страничен ефект някои лекарства предизвикват сухота на кожата.

Можете да прочетете повече за тези и други причини в груба, суха и напукана кожа по тялото.
Ръцете (особено кокалчетата и кожичките) и ходилата (особено петите) са предразположени към изключително суха и напукана кожа.

Напукана кожа по ръцете и пръстите

Структурата на кожата на ръцете ни ги прави по-малко способни да задържат влага и по-податливи на извънредна сухота в сравнение с други части на тялото ни. Можете да разберете защо в Кожата по различните части на тялото ни.

Ръцете ни са почти постоянно изложени на измененията в околната среда и температурата. Те често са в контакт с вода и почистващи продукти. Всекидневното измиване без ръкавици изсушава кожата на ръцете, а някои професии включват триене и/или постоянен контакт с агресивни химикали, които влошават допълнително състоянието на кожата.
 
Когато кожата се изсуши, ѝ е още по-трудно да задържи влагата, от която се нуждае. Това допълнително я изсушава и напуква. Симптомите варират по тежест от малки участъци напукана кожа около кожичките на пръстите до по-големи участъци напукана кожа по пръстите, палците кокалчетата. Кожата спешно се нуждае от грижи.

Постоянно сухата, лющеща се, зачервена, сърбяща и раздразнима кожа на ръцете може да бъде симптом на екзема по ръцете или контактен дерматит. Можете да прочетете повече за тези състояния в Атопичен дерматит по ръцете.

Много суха и напукана кожа на ръцете
Много суха, лющеща се и дори напукана кожа се среща често по пръстите на ръцете
Много сухи кожички
Напуканите кожички на пръстите са неприятни за окото и могат да бъдат болезнени: те се нуждаят от неотложни грижи

Напукана кожа на стъпалата

Нашите ходила са под постоянен натиск. Независимо дали ходим, бягаме или просто стоим неподвижно дълго време, те носят тежестта на тялото ни. Епидермисът (най-външният слой на кожата) върху ходилата на краката ни се е развил, за да бъде естествено по-дебел и по-твърд. Кожата по ходилата ни няма и мастни жлези, така че е особено податлива на изсушаване. Можете да научите повече в кожата по различните части на тялото ни.

Освен това, ходилата често са подлагани на натиск и триене, причинени от твърди повърхности или неподходящи обувки. Тези напрежения могат да причинят по-нататъшно изсушаване на ходилата ни, особено в областта на петите. Кожата се удебелява и разтяга, и в крайна сметка се нацепва. Напуканите пети са често срещано оплакване и, като оставим настрана здравето на кожата, могат да бъдат неприятни за окото и да създават неудобства.

Напукана кожа по стъпалата
Напуканите пети са често срещано оплакване

Как да се грижа за кожата на ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Редовната грижа за кожата по ръцете, пръстите и ходилата ви ще помогне да се предпази кожата от изсушаване и напукване. Ето някои предложения как да се грижите за кожата си в тези често срещани проблемни области:

Как да се грижите за вашите ръце и пръсти

 • Ако работите с химикали, носете защитни ръкавици на ръцете
 • Измивайте ръцете си с хладка вода (прекалено гореща или прекалено студена вода може да влоши състоянието на кожата)
 • Избягвайте агресивни почистващи препарати (вместо това използвайте продукти, които имат подходяща за кожата стойност на pH)
 • Редовно овлажнявайте: Съхранявайте продукт за грижа като Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа в близост до всяко място, където си миете ръцете (у дома или на работното място). Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в широка гама от формати и размери, така че е лесно да ви е на разположение всеки път, когато кожата ви се нуждае от SOS грижа. 
 • Редовно омекотявайте кожичките си с овлажнител (за да избегнете разраняването им) и внимателно ги избутайте назад.

Напукана кожа по ръцете: кожички
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се грижи за вашите кожички

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е и идеално средство за нощна грижа за напукани кожички и много сухи ръце. Преди да си легнете втривайте във всяка ръка малко количество от продукта с върха на пръста, като внимавате да масажирате кожичките с малко повече мехлем. Кожата ви ще бъде по-гладка и по-мека на сутринта.  Можете да носите памучни ръкавици, ако искате да усилите ефекта и да избегнете продуктът да се изтрива от чаршафите.

За редовна употреба при сухи, чувствителни ръце препоръчваме Eucerin pH5 Крем за ръце. Ако ръцете ви са много сухи и груби опитайте Eucerin UreaRepair PLUS Крем за ръце 5% Urea. Ако страдате от атопичен дерматит по ръцете ви препоръчваме Eucerin AtopiControl Крем за ръце.

Как да се грижим за кожата на ходилата

 • Уверете се, че носите обувки, които ви прилягат добре
 • Опитайте се да ограничите времето, което прекарвате в обувки, което поставя допълнителен натиск върху ходилата ви, като например сандали с тънки подметки и високи токчета
 • Подрязвайте редовно ноктите си на краката, за да не нараняват кожата ви
 • Нежно отстранявайте загрубялата кожа с помощта на пемза или неин еквивалент, когато кожата ви се омекоти след къпане
 • Овлажнявайте редовно: лесно е да забравите да овлажнявате ходилата си през зимните месеци

Напукана кожа по стъпалата: крем
Овлажнявайте ходилата си редовно, дори през зимните месеци

Eucerin UreaRepair PLUS Крем за крака 10% Urea е специално разработен, за да ви помогне да се грижите за суха и изключително суха кожа на стъпалата и удебелени пети. Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е идеален за напукана кожа на петите и навсякъде по стъпалата. Мехлемът осигурява на SOS грижата, от която кожата се нуждае и е доказано, че възстановява много суха, напукана и раздразнена кожа. Две загребвания с върха на пръста от продукта са подходящото количество за всяко ходило.

Как мога да се отърва от напуканата кожа по ръцете, пръстите на ръцете и ходилата?

Най-добрата форма на грижа за кожата на ръцете, пръстите и стъпалата е редовното овлажняване. Това ще ви помогне да избегнете неудобните и неприятни за окото напуквания на кожата.

Появят ли се напуквания на кожата, Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е идеален за въздействие върху проблемните области.  Успокояващият, прозрачен мехлем е лесен за нанасяне и се втрива нежно в много суха и/или напукана кожа, като кожата по коленете и лактите, кокалчетата, кожичките и петите.

Безводният мехлем образува нежна защитна бариера върху кожата. Тъй като е полуоклузивна, тази бариера подпомага естествения трансфер на водна пара и кислород към и от кожата, а овлажняващите активни вещества Глицерин и Пантенол спомагат за ускоряване на регенерацията, като успокояват и изглаждат кожата.

 • Удобната туба от 45 мл лесно се слага в джоба и чантата, така че мехлемът винаги да е под ръка, когато трябва да го нанесете или да повторите процедурата през деня или когато разполагате с няколко свободни минути, да омекотите и избутате надолу кожичките.
 • По-голямата разфасовка –  туба от 220 мл – е идеална за всекидневна употреба след душ или вана.
 • Продуктът може да се използва и за интензивна грижа за една нощ. Нанесете върху ръцете и/или стъпалата преди да си легнете, а ако желаете, можете да ги покриете с памучни ръкавици или чорапи за по-мека и гладка кожа на сутринта.

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем: сос грижа на върха на пръста
Количество на върха на пръста от Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е често всичко, от което се нуждаете, за да се грижите за проблемния участък по кожата.
Мехлемът за суха и нашукана кожа помага за регенерирането ѝ
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа успокоява и изглажда напуканата кожа

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е клинично и дерматологично доказано, че възстановява много суха, напукана или раздразнена кожа. Допълнително проучване на много сухи и напукани ръце показва, че се появява статистически значима разлика за една нощ, дори и само след една употреба на мехлема. Тези ползи продължават при редовна употреба.

Мехлемът не трябва да се използва при отворени, кървящи или сълзящи рани по ръцете и краката, но след като се оформи нова тъкан (медицинският термин за това е реепителизация), той може да се нанася толкова често, колкото е необходимо.