Суха бебешка кожа: грижа

Грижа за кожата на бебето Как мога да третирам зоните с много суха кожа на моето бебе?

Кожата на вашето бебе чувствителна и склонна към сухота. Много сухи и раздразнени участъци по кожата са често срещани, особено в областта на памперсите и на бузите на вашето бебе. Нежната и ефективна грижа за кожата с помощта на продукти, за които е клинично и дерматологично доказано, че се отразяват добре на сухата кожа на вашето бебе, ще спомогнат за поддържане на регенерацията на кожата и ще направят кожата на бебето ви гладка и мека. 

Какво причинява изсушаването на кожата на бебето?

Кожата работи усилено, за да защити тялото: да създава преграда за външните дразнители и да поддържа естествения баланс на влагата в кожата. Кожата на бебето е по-тънка от кожата за възрастния човек, а нейната функция на естествена бариера не е напълно развита. Освен че е по-чувствителна и податлива на дразнене, тя по-лесно губи влага и по този начин е склонна към сухота.

Кожата на бебето е особено чувствителна към промените във външната температура, което допълнително може да увеличи сухотата, причинявайки бързо влошаване на състоянието на кожата от суха до много суха. Повече можете да прочетете в разбиране на кожата в различните възрасти и бебешка и детска кожа.

Когато сухотата е съпроводена от интензивен сърбеж, бебето може да има атопичен дерматит. Често наричана екзема, това е най-често срещаната кожна болест при децата, а за нея можете да прочетете повече в атопичен дерматит при бебета и деца.
 
Участъци от раздразнена кожа често се появяват по слабините и задните части на бебето и обикновено се наричат „обрив от памперси“. Обривът от памперси не е свързан с атопичния дерматит (зоната е твърде влажна, за да се развие) и може да има няколко различни причини за появата му:

  • Триенето на памперса и протриване на кожата на бебето
  • Гъбична или бактериална инфекция: кожата на бебето реагира на съдържанието на памперса
  • Кожата на бебето реагира на материала, от който е изработен памперсът, или на съставките в бебешките почистващи кърпички или почистващите препарати
Суха бебешка кожа
Кожата на бебето все още се развива и е склонна към загуба на влага и сухота.
Превенция от подсичане
Памперсът може да протрие кожата и да причини сухота и дразнене

Много бебета страдат и от бебешки кел (медицински термин за себорейния дерматит) през първите няколко седмици след раждането. Той се характеризира с подобни на кора лющещи се петна по скалпа или веждите, но те обикновено са мазни, а не сухи. 

Как трябва да се грижа за сухата и чувствителна кожа на моето бебе?

Нежната всекидневна грижа, с която се поддържа естествената бариера на кожата на бебето, е най-добрият начин да се облекчи сухата кожа и да се предотврати по-нататъшна сухота. Изберете продукти, които са клинично и дерматологично доказани като подходящи за деликатна бебешка кожа:

  • Нежно почистване: Времето за къпане е важен момент за създаване на връзка между бебето и родителя. Използвайте хладка вода (вместо прекалено гореща или прекалено студена вода, която може да причини по-нататъшна загуба на влага), ограничете времето за къпане и избирайте мек почистващ препарат без сапун като Eucerin AtopiControl Измиващо олио.
  • Овлажняваща грижа: Важно е да овлажнявате тялото на бебето веднага след измиване, за да избегнете по-нататъшно изпаряване на водата от кожата му. Може да стигнете до извода, че овлажняването веднъж на ден не е достатъчно, особено сухите и раздразнени зони, като например по бузите на бебето или около памперса, вероятно ще се нуждаят от по-честа грижа. Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е идеален овлажнител за сухата кожа на бебето и може да се нанася толкова често, колкото е необходимо.
  • Надеждна защита: Пазете бебето си от слънцето. Ако някакво индиректно излагане на слънце е неизбежно и бебето е над три месеца, нанесете подходящо слънцезащитно средство от гамата Eucerin Kids, за да предпазите деликатната му кожа от вредните лъчи и по-нататъшна сухота.

Суха бебешка кожа: нежно почистване
Изберете мек почистващ препарат без сапун, който щади кожата на бебето
Грижа за кожата на бебето: мехлем за бебе
Редовното овлажняване ще ви помогне да се грижите за чувствителната кожа на бебето

Ако бебето Ви има атопичен дерматит, можете да прочетете повече за това как да се грижите за кожата му в грижи за младата атопична кожа.

Как мога да успокоя и омекотя зоните с много суха кожа на моето бебе?

Участъци с много суха кожа са често срещани при бебетата, особено по бузите и около памперса, където често се появява „обрив от памперси“ и където краищата на памперса могат да протрият кожата на бебето, причинявайки сухота и дразнене.

Ефективна грижа за сухата кожа на бебето

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа е специално разработен, за да осигури на сухата и раздразнена кожа на бебето грижата, от която се нуждае. Съдържа само няколко съставки и е без аромати и консерванти, което го прави идеален за чувствителна млада кожа. Той образува нежна полуоклузивна защитна бариера върху кожата, която подпомага естествения пренос на водни пари и кислород към и от кожата на вашето бебе. Формулата съдържа глицерин – ефективна овлажняваща съставка, която привлича водата и помага тя да се задържи в кожата. Глицеринът действа заедно с Пантенола, който спомага за ускоряване на регенерирането и възстановяването на кожата, като същевременно я овлажнява. Клинично и дерматологично доказано е, че формулата възстановява много сухата, напукана и раздразнена кожа. Грижи за крехката кожа на вашето бебе, като я прави мека и гладка. 

Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се предлага в малък и голям формат, така че е лесно да имате туба на масата за повиване на бебето и/или да носите тубичка с мехлема в чантата за памперси. 

Успокояващият, прозрачен мехлем се нанася леко върху локализирани проблемни участъци, като не се изтрива лесно. Може да откриете, че се нуждаете от по-малко, отколкото сте очаквали. Количество на върха на пръста може да бъде достатъчно, за да покрие сухата кожа на лицето и шията на бебето. Можете да го нанасяте толкова често, колкото е необходимо, върху кожата на вашето бебе. Не трябва да се нанася върху отворени, сълзящи или кървящи рани.

Грижа за кожата на бебето с Eucerin
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа се нанася лесно върху кожата на бебето
Aquaphor мехлем за бебета
Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем за увредена кожа успокоява и изглажда кожата на бебето, и ускорява регенерирането ѝ