Грижи за кожата в различните етапи от живота – от детска до зряла кожа

чете се за 8 минути
Виж повече

Грижи за кожата след 60 години е голямо предизвикателство, но същото важи и за грижа за лицето след 30. Кожата по лицето и тялото ни се променя през целия ни живот. Заедно с тези промени, еволюират и нуждите ни. При грижа за лицето след 25-годишна възраст ще използваме едни продукти, а при грижа за лицето след 50 години, съвсем естествено те ще са други. Стареене на кожата е естествен процес, от който не бива да се страхуваме. Вместо това е добре да се подготвим за предизвикателствата, които поставят пред нас

Как да поддържаме здрава кожа в различните етапи от живота

Бебешка кожа

Бебешката кожа е с 20 до 30% по-тънка от кожата на възрастните. Тя има същия брой слоеве, но всеки слой е значително по-тънък. Това я прави особено деликатна и чувствителна, за разлика от зрялата кожа на възрастните.

Бебешката кожа е 20% до 30% по-тънка от тази на възрастните.
Бебетата имат по-ниска пигментация на кожата и трудно регулират телесната си температура.

Най-външният слой от епидермиса (роговият слой) е особено тънък, а клетките са по-нарядко разположени, отколкото при зряла кожа на възрастните1. Потните и себумните жлези също са по-малко активни, а хидролипидният слой на кожата е сравнително слаб. Това означава, че бариерната функция е нарушена, а бебешката кожа е:

 • по-малко устойчива

 • особено чувствителна към химически, физически и микробиологични влияния

 • податлива на изсушаване

 • по-чувствителна към UV лъчите

Чувствителността към UV лъчите се засилва от факта, че бебетата имат ниска пигментация на кожата. Меланоцитите (клетките, отговорни за производството на меланин) са налични, но са по-малко активни, така че бебетата трябва да се пазят от слънцето. Тук не говорим за мазане с подходящи продукти и обличане с UV защитни дрехи. Лятото, когато слънцето е най-силно децата трябва да стоят на дебела сянка или изобщо на закрито. Като цяло грижите са сходни с тези на грижи за кожата след 60 години. Идеята е, че в началото на живота ни, както и в зряла възраст, кожата е най-силно уязвима.

Бебетата също така по-трудно регулират телесната си температура от възрастните. Това се дължи на факта, че:

 • повърхността на тялото им е сравнително голяма

 • потните им жлези са по-малко активни

 • циркулацията на кожата им се адаптира бавно

 

Важно е възрастните да имат предвид всички тези особености и да внимават с излагането на слънце и изобщо на температурни влияния, защото способността на бебешката кожа за самозащита е далеч по слаба от тази на кожа в зряла възраст.
Прочетете повече за бебешката кожа, условията, на които е изложена, както и как да се грижите за нея, в статията за Кожата на бебетата и децата

  1Източник: Педиатрична дерматология 27(2):125-31, октомври 2009 г.

 

Детска кожа

На 4-годишна възраст кожата е достигнала известна зрялост, но все още е много чувствителна.

 До 4-годишна възраст кожата и нейните придатъци (като коса, нокти и жлези) са малко по-зрели. Детската кожа обаче си остава по-тънка и има по-малко пигментация от кожата на възрастните. Тъй като тези механизми за самозащита са по-малко развити, младата кожа е особено чувствителна към UV лъчението. Прочетете повече за бебешката и детската кожа и за това как слънцето ѝ влияе в статията Как слънцето влияе върху кожата на бебетата и децата.  

На 12-годишна възраст структурата и функциите на детската кожа вече са като тези на възрастните.


Тийнейджърските години

Хормоналните промени могат да причинят известни нарушения на кожата.

Хормоналните промени през пубертета могат да имат драматичен ефект върху кожата – особено по лицето, раменете, гърдите и гърба. Увеличеното производство на себум и нарушеното отделяне на корнеоцити може да направи кожата мазна и предразположена към появата на акне. То обикновено изчезва след пубертета, макар че при някои, особено жени, акне има дори и след средната възраст. Това означава, че е необходима специфична грижа за лицето след 25 годишна възраст.


След 25-ата година

Първите признаци на стареене обикновено стават видими около 30-годишна възраст.

Първите признаци на стареене обикновено стават видими около 30-годишна възраст. 

Генетичната предразположеност, начинът на живот и околната среда предопределят кога епидермисът и дермисът започват да изтъняват. Независимо каква грижа за лицето 25-годишна възраст, полагате, появата на стареене на кожата се появяват. Това обикновено е под формата на фини линии.

 

Когато кожата започне на изтънява, бариерната ѝ функция и естествената ѝ защита от UV лъчите също постепенно намаляват.

 

Идеята е, че количеството колаген и гъвкавостта също започват да намаляват, с приблизително 1% на година.


След 30-годишна възраст

След достигане на зрялост, кожата започва да губи хидратация и еластичност и се образуват бръчки

Между 30-та и 40-та година говорим за зряла кожа, възраст в която започва да се губи хидратация и еластичност и се образуват бръчки. Това налага по-специфична грижа за лицето след 30. Можете да опитате продукти с хиалуронова киселина и да оцените, тяхното въздействие върху кожата.

 • Бариерната функция на кожата отслабва. Грижа за кожата след 30 трябва задължително да включва продукт с UV, защита, който да предпазва от влиянието на слънцето.

 • Метаболитните процеси на клетките започват да се забавят 

 • Загубата на хидратация се увеличава, като кожата произвежда по-малко Хиалуронова киселина, а съществуващата Хиалуронова киселина започва да намалява. Именно тук идва моментът при грижа за лицето след 30 да приложим продукти, които съдържат или стимулират производството на хиалурон.

 • Колагенът продължава да намалява с 1% на година и се образуват повече фини линии и бръчки

След 40 и след 50-годишна възраст

Бръчките стават по-дълбоки с напредване на възрастта. Това изисква засилена грижа за лицето след 40 години.
Намаленото развитие на кръвоносни съдове може да направи кожата по-малко сияйна. През следващите няколко десетилетия структурата на кожата постепенно се променя:

Намаленото развитие на кръвоносни съдове може да направи кожата по-малко сияйна. 

През следващите няколко десетилетия структурата на кожата постепенно се променя:  

Епидермис:
Организираната структура на отделните слоеве от епидермиса е загубена. Образуват се по-малко клетки, съществуващите клетки се свиват, а най-горните слоеве от кожата изтъняват. Това може да доведе до: 

 •  груба повърхност на кожата и увеличена сухота 

 •  увеличение на фините линии и бръчки 

 •  области с хиперпигментация (известни като старчески петна

 •  затруднено зарастване на рани и повишен риск от инфекции

Дерма:
Съединителните тъкани в средните слоеве на кожата губят своята влакнеста структура и способност да задържат вода и започват да дегенерират. Това води до:  

Има постепенно намаляване на микроциркулацията в дермата. Тя осигурява хранителни вещества на епидермиса, така че без подхранване двата слоя, както и връзките помежду им, стават по-тънки и плоски, което води до загуба на еластичност, типична за жените в менопаузата. Намаленият приток на кръв също така води до загуба на сияйност. Кожата е лишена от блясък и може да се появят спукани капиляри.

Субкутис:
Долният слой мастна тъкан постепенно изтънява, което също допринася за загубата на обем и може да доведе до появата на дълбоки бръчки. Енергията на кожата също е отслабена и кожата е по-малко устойчива на натиск.

След 60 и след 70-годишна възраст

Зрялата кожа е по-чувствителна към UV светлината
Кожните инфекции могат да се увеличат с напредване на възрастта заради понижена имунна функция.

Грижи за кожата след 60 години или след 70 е необходимо да се полагат изключително интензивно. За това има редица причини:

След 75-годишна възраст, имунната функция на кожата е намалена, което я прави по-податлива на инфекции. 

Прочетете повече за кожата в Структура и функции на кожата и за това как старее тя в Как старее кожата и как трябва да се грижа за нея? Кожата на мъжете и жените старее по различен начин. За да научите повече, прочетете Как се различава кожата на мъжете от тази на жените.Какво предизвиква стареенето на кожата?

Стареенето на кожата е предизвикано от комбинация от различни фактори, както вътрешни, така и външни. Разбирането на начина, по който вътрешните и външните фактори оказват влияние върху структурата и функциите на кожата могат да спомогнат за вземане на информирани решения и предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.


Вътрешни фактори

Младата кожа има дебел епидермис и силна мрежа от колагенови влакна. (схематично изображение)
Зрялата кожа има по-тънък епидермис и отслабена мрежа от колагенови влакна. (схематично изображение)

Нашата биологична възраст определя структурните промени в кожата, някои от които са неизбежни:

 • По-слабото кръвоснабдяване означава, че до повърхността на кожата достигат по-малко кислород и хранителни вещества, което води до липсата на блясък.

 • По-ниската активност на себумните и потните жлези, както и намалената естествена способност на кожата да произвежда Хиалуронова киселина, водят до отслабване на хидролипидния слой и могат да доведат до причинена от стареенето сухота и повече бръчки.

 • Намаленото производство на естроген през менопаузата, в комбинация с намалената клетъчна регенерация, оказват влияние върху структурата на кожата на лицето при жените, причинявайки загуба на обем, а с напредване на възрастта – също и загуба на еластичност.

Генетичните фактори също играят ключова роля в процеса на стареене на кожата. Нашата етническа принадлежност, пол и тип кожа, с които сме родени, определят колко бързо ще се появяват признаци на стареене по кожата.

Най-общо казано специализирана грижа за кожата след 30 е напълно естествено. Тогава започваме да осъзнаваме, че имаме нужда от помощта на дермокозметика, за да поддържаме сияйния вид на кожата си. Грижи за кожата след 60 години вече са медицинска необходимост. Всекидневната хидратация и UV защита например, ще ви предпазят от допълнителни усложнения и нежелани медицински състояния.Външни фактори

80% от факторите, които оказват влияние върху преждевременното стареене на кожата, са външни и могат да бъдат контролирани.
Ежедневното почистване и намаленото излагане на слънце могат да забавят преждевременното стареене.

Добрата новина обаче е, че над 80% от стареенето на кожата е причинено от външни фактори, на които можем да влияем2:

 • Фактори на околната среда: излагане на UV светлина и замърсяване на въздуха.
 • Фактори на начина на живот: пушене, алкохол, стрес и липса на подходяща грижа за кожата.

Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху стареенето на кожата, в Общо стареене на кожата. И научете как да предпазите кожата от преждевременно стареене в Преждевременно стареене на кожата. 

Слънце
Изследванията показват, че зони от кожата, които остават скрити от слънцето, запазват своя тонус, еластичност и способност за генерация до късна възраст. Излагането на UV лъчите причинява фотостареене (преждевременно стареене, причинено от слънцето). Това означава, че намаляването на излагането на слънце и използването на доказана и ефективна защита от слънце са изключително важни стъпки, които може да предприемете, за да забавите признаците на стареене. Прочетете повече за това как UVA, UVB и HEVIS светлината оказват влияние върху кожата.

Грижа за кожата
Ежедневното почистване и грижа за кожата с продукти, съобразени с конкретните нужди за типа, състоянието и възрастта на вашата кожа ще ви помогнат да поддържате кожата си здрава и да забавите признаците на преждевременно стареене. Прочетете повече за ежедневен режим за грижа за лицето

2 Източник:  „Ефекти от слънцето върху видимите признаци на стареене в кавказката кожа” от Frederic Flament, Roland Bazin, Sabine Laquieze, Virginie Rubert, Elisa Simonpietri, and Bertrand Piot, Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013 г.; 6: 221–232. Публикувано онлайн на 27 септември 2013 г.  doi:  10.2147/CCID.S44686 PMCID: PMC3790843

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа