Кожа и слънце – Как се отразяват на кожата UVA и UVB лъчите и високоенергийната видима светлина (HEVIS)

чете се за 8 минути
Виж повече

Умереното излагане на слънце е полезно за нас, но прекаленото излагане може да увреди кожата както по повърхността, така и на клетъчно ниво. В тази статия се разглеждат различните лъчи, от които се състои слънчевата светлина, изследват се положителните и отрицателните ефекти, които тези лъчи имат върху състоянието на кожата, и се описват факторите, които въздействат върху начина, по който кожата реагира на слънцето.

От какво се състои слънчевата светлина?

Слънчевата светлина се състои от спектър от лъчи: видима светлина, ултравиолетова (известна като UV) и инфрачервена светлина. Светлината се измерва с дължина на вълната – единиците за която са нанометри (nm) и милиметри (mm). Всяка от различните лъчи на светлината в спектъра има различна дължина на вълната.

Видима светлина

Видимата светлина представлява приблизително 50% от спектъра на слънчевата светлина и, както подсказва името, е единствената част от спектъра на светлината, която може да бъде видяна от човешкото око. Тя има дължина на вълната в диапазона от 400 до 760 nm. Частта от този видим спектър към 400 nm от синия/виолетовия диапазон има особено високо енергийно ниво и е известна като високоенергийна видима (HEVIS) светлина или HEVL.

Ултравиолетови лъчи

Ултравиолетовата светлина е невидима за човешкото око и съществува в три форми: ултравиолетова А (UVA), ултравиолетова В (UVB) и ултравиолетова С (UVC). 

Ултравиолетовата светлина има по-къса дължина на вълната от видимата светлина. UVC лъчите имат най-късата дължина на вълната (между 100 и 290 nm). Те се блокират от атмосферата на земята, поради което не достигат до кожата. UVA и UVB лъчите имат дължина на вълната между 280 nm и 400 nm, но UVA има по-дълга дължина на вълната от UVB.  Заедно те представляват около 5% от слънчевите лъчи. 

UVA лъчите са по-малко интензивни от UVB лъчите, но са от 30 до 50 пъти повече от тях. Те също така присъстват постоянно, с относително еднаква интензивност, през всички дневни часове през цялата година. UVB лъчите обаче се променят в рамките на деня и са най-силни на обяд. Двата вида на практика преминават безпрепятствено през облаци и смог.

Инфрачервена светлина

Инфрачервените А и В лъчи имат по-дълга дължина на вълната между 760 nm и 1000 nm (1mm) и – като UV лъчите – не се виждат от човешкото око. Те съставляват останалите 45% от светлината.

Видима светлина от слънчевия спектър

Как се отразяват на кожата различните слънчеви лъчи?

Слънчевата светлина може да бъде полезна за нас, но прекаленото излагане причинява увреждане на кожата. Слънчевото изгаряне, фотостареенето (преждевременно стареене на кожата, причинено от слънцето), хиперпигментацията и слънчевите алергии са примери за видимо увреждане на кожата, но ефектите от излагането на слънце могат да се задълбочат, като предизвикат увреждане на ДНК на клетъчно ниво.

Как се отразяват на кожата UVB лъчите?

UVB лъчите осигуряват енергията, от която кожата ви се нуждае, за да произвежда витамин D, те стимулират производството на меланин, отговорен за добиването на тен. Те не навлизат толкова дълбоко, колкото UVA лъчите, проникват само в най-външните слоеве на кожата (епидермиса), но причиняват незабавни увреждания като слънчево изгаряне и могат да доведат до временно удебеляване на кожата. UVB лъчите се абсорбират директно от клетъчната ДНК, което може да доведе до кожни заболявания като актинова кератоза и рак на кожата.

Как се отразяват на кожата UVA лъчите?

Ефектите от излагане на слънчева светлина на клетъчно ниво

UVA лъчите проникват в по-дълбоките слоеве на кожата (дермата). Те стимулират производството на свободни радикали в кожата, които причиняват оксидативен стрес и могат да доведат до косвено увреждане на ДНК: (където свободните радикали променят клетъчната ДНК с течение на времето). UVA лъчите най-често се свързват със следното:

Attention

Как слънцето причинява оксидативен стрес?

UVA лъчите и HEVIS светлината взаимодействат с клетките на кожата и генерират свободни радикали. Тези свободни радикали са силно реактивни кислородни молекули и са известни също като ROS – реактивни кислородни видове. Тялото използва антиоксиданти за неутрализиране на тези потенциално вредни свободни радикали. Когато има дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на тялото да ги неутрализира, свободните радикали започват да увреждат клетките в процес, известен като оксидативен стрес.

слънчев спектър: HEVIS светлина
Ефектите от слънчевата светлина върху кожата

Какви са положителните ефекти от слънчевата светлина върху кожата?

Добре известно е, че слънчевата светлина може да подобри настроението, както и че липсата на излагане на слънчева светлина може да доведе до дефицит на витамин D и сезонно афективно разстройство (SAD). Двете могат да бъдат свързани.

Положителните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: Витамин Д

Слънчевата светлина е важен източник на Витамин Д, който е крайно необходим за много от жизнените процеси в нашето тяло: поддържа костите ни здрави и може да намали риска от депресия.

Положителните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: Подобряване на настроението

Слънчевата светлина увеличава серотонина и спомага за подобряване на настроението

Проучванията показват, че скоростта на производство на серотонин в мозъка е пряко повлияна от количеството слънчева светлина, на която тялото е изложено през деня. Нивата на серотонин са по-високи при слънчеви дни отколкото при мрачно или облачно време. Серотонинът е мощен мозъчен химикал, който контролира настроението и е свързан с усещането за щастие. 

По същия начин хората, които са изложени по-малко на слънчева светлина, обикновено през зимните месеци в северното полукълбо, могат да получат симптоми на депресия, затруднено концентриране, ниска енергия или умора и прекомерно количество сън. Заедно тези симптоми се класифицират като сезонно афективно разстройство (SAD).

Какви са отрицателните ефекти от слънчевата светлина върху кожата?

Прекомерното излагане на слънце е вредно за кожата и за здравето като цяло. Ето някои от проблемите, които може да причини:

Отрицателните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е най-често срещаната форма на увреждане от слънцето и се причинява от UVB лъчите. Характеризира се със зачервена, възпалена кожа на мехури. Могат да минат до пет часа, преди симптомите да се появят.

Отрицателните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: преждевременно стареене

Слънцето е причината за до 90% от преждевременното стареене на кожата

Стареенето на кожата, разбира се, е напълно естествен процес, но когато кожата старее преждевременно, може да започне да провисва и да се развиват бръчки по-рано. Смята се, че до 90% от преждевременното стареене на кожата е причинено от слънцето1 и е известно като фотостареене. Директното увреждане на ДНК, причинено от UVA лъчите, има роля във фотостареенето, но основната причина е оксидативният стрес, предизвикан от UVA лъчите и HEVIS светлината. Свободните радикали индуцират не само стрес за кожните клетки, те също така разграждат колагена и еластина, които са важни за гладката, пухкава кожа: образуват се бръчки, кожата губи обема си и преждевременно се появяват проблеми, свързани с хиперпигментация, като например слънчеви петна (известни също като възрастови петна). Може да прочетете повече във Фотостареене: какво го причинява и как да го предотвратим?
 1 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Отрицателните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: хиперпигментация

Проблемите с хиперпигментацията са предизвикани от прекаленото излагане на слънце

Хиперпигментацията се причинява от свръхпроизводство на меланин – естествения пигмент, който оцветява кожата. Свръхпроизводството може да се задейства от различни фактори, но най-често срещаният е прекаленото излагане на слънце. UVA и UVB лъчите и HEVIS светлината се свързват с проблеми с пигментацията и могат да допринесат за такива състояния като възрастови петна (известни също като слънчеви петна) и мелазма. Прочетете повече в Хиперпигментация: какво причинява тъмните петна и как мога да ги намаля?

Отрицателните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: слънчеви алергии

Симптомите на PLE се появяват един или два дни след излагане на UV лъчи

Изследванията показват, че предразположеността към слънчеви алергии е генетична, но 80% от случаите се предизвикват от UVA лъчи. Когато хората имат съпътстващото заболяване, имунната им система идентифицира и реагира срещу изменените от слънцето области, образувайки обрив. Прочетете повече в Слънчеви алергии: как мога да предотвратя PLE и да защитя предразположената си към алергии кожа?

Отрицателните ефекти от слънчевата светлина върху кожата: кожни заболявания

Прекаленото излагане на UV лъчи е основният източник на рак на кожата
Наличието на промени по кожата трябва да се прегледа от вашия лекар

  1. Базално-клетъчният рак на кожата се появява като малки, бавно нарастващи и лъскави розови или червени подутини. Най-често се срещат по лицето, скалпа, ушите, ръцете, раменете и гърба.
  2. Сквамозноклетъчният рак на кожата обикновено представлява розови подутини. Те могат да имат твърда или люспеста кожа на повърхността и най-често се срещат по лицето, шията, устните, ушите, ръцете, раменете, ръцете и краката. 
  3. Меланомът е най-сериозният вид рак. Първият симптом често е появата на нова бенка или промяна във външния вид на съществуваща бенка. По-вероятно е меланомите да имат неправилна форма, да са повече от един цвят и по-големи от 6 mm. Срещат се навсякъде по тялото, но гърбът, краката, ръцете и лицето са най-често срещаните части.

Ако сте обезпокоени за бенки или подутини по кожата, се консултирайте с Вашия лекар.

 

Какви фактори определят начина, по който слънцето влияе върху кожата?

Редица външни и вътрешни фактори могат да повлияят на начина, по който кожата ни реагира на слънчевите лъчи:

Външни фактори, които влияят върху начина, по който кожата реагира на слънцето

Нашето географско местоположение, сезонът, климатът и времето на деня оказват влияние върху интензивността на слънчевите лъчи. Времето, което прекарваме на слънце, и начинът, по който защитаваме кожата от него, оказва значително влияние върху здравето на кожата, като ограничава негативните ефекти на слънцето.

Разберете как най-добре да се грижите за кожата в Как трябва да защитавам тялото си от слънцето?, Защо ми е необходима ежедневна защита от слънцето за лицето ми? и Защо бебетата и децата се нуждаят от специална защита от слънцето?

 Фактори, които оказват влияние върху излагането на ултравиолетови лъчи
Фактори, които оказват влияние върху излагането на ултравиолетови лъчи

Вътрешни фактори, които влияят на начина, по който кожата реагира на слънцето

Различните типове кожа реагират по различен начин на слънцето:

  • Тен: Бледата кожа може да бъде по-чувствителна на увреждане на слънцето в сравнение с по-тъмната.
  • Възраст: Кожата на децата и зрялата кожа е по-тънка и по-деликатна от кожата в друга възраст и е особено чувствителна на увреждане от слънцето.
  • Област: Някои области на кожата – като например лицето, врата, деколтето, ръцете и дланите – са изложени в по-голяма степен на слънце отколкото други части на тялото. 
  • Тип: Мазната и предразположена към акне кожа има различни нужди за защита от слънцето в сравнение със сухата кожа
  • Състояние: Слънцето може да предизвика слънчеви алергии и хората, които приемат определени медикаменти, както и тези, които наскоро са били подложени на химически пилинг или лазерна процедура, могат да открият, че кожата им е по-чувствителна на слънцето.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.