Еластин и колаген – как да запазим еластичността на кожата

чете се за 9 минути
Виж повече

Колаген и еластин са основните вещества, които придават младежки и красив вид на нашата кожата. С напредване на възрастта, обменът на веществата се забавя, а едно от видимите отражения е върху кожата с появата на фини линии, а по-късно и на бръчки. Този процес започва около 30-годишна възраст. С течение на времето се наблюдава загуба на обем и загуба на еластичност. Изчезва стегнатият и сияен вид на кожата и бръчките стават по-дълбоки. 

Стареенето на кожата е естествен процес, до голяма степен предизвикан от фактори, които не можем да контролираме (като например генетичната ни предразположеност). Те са свързани със загубата на колаген, еластин и намалената хидратация. Има обаче и външни фактори, които оказват влияние. На много от тях можем да окажем положително въздействие. Определени избори в начина на живот (като количеството слънчева светлина, на което излагаме кожата си, както и начинът ни на хранене) могат да ускорят процеса на стареене и да предизвикат преждевременно стареене на кожата. Вземането на разумни решения и осигуряването на защитата, от която кожата се нуждае, могат да спомогнат за запазване на младежкия ѝ вид и чувство за по-дълго време.


Признаци И Симптоми

Какво води до загубата на сияйност и еластичност на кожата

Кожата се променя с напредване на възрастта: първо се появяват фини линии, а по-късно и бръчки. С течение на времето, кожата става по-малко плътна и сияйна, а по-късно постепенно намалява нейната еластичност. Загубата на еластичност, в комбинация с появата на дълбоки бръчки, е основен проблем за жените със зряла кожа.


Младата кожа изглежда стегната и сияйна, без линии и бръчки (схематично изображение)
Зрялата кожа страда от липса на еластичност, сияйност и устойчивост и има бръчки. (схематично изображение)

Загуба на плътност и дълбоки бръчки

Дермалната тъкан е силна при младата кожа и има изобилие от колаген и еластин. Заедно те спомагат за поддържане на кожата стегната и гладка. С напредване на възрастта нивата на колаген и еластин намаляват (колагенът – с 1% на година). Това нарушава организацията на дермалната тъкан и причинява отслабване на кожата. Усеща се по-малко плътна, а бръчките стават по-дълбоки.  

Друг ключов фактор, който допринася за загубата на плътност и образуването на дълбоки бръчки, е намаляващото производство на хиалуронова киселина. Естествено произвеждана от младата кожа, тя обгражда клетките, като им помага да се свързват с вода. С напредване на възрастта кожата става по-суха и губи своя обем и еластичност. 


Загуба на блясък

Микроциркулацията в дермалните слоеве намалява с напредване на възрастта и доставянето на хранителни вещества и кислород към повърхността на кожата става по-малко ефективно. Това води до намаляване на сияйната визия на младата кожа.

Причини И Фактори

Кои вътрешни и външни фактори оказват влияние върху еластичността на кожата

Загубата на еластичност и дълбоките бръчки до известна степен представляват неизбежна част от процеса на стареене на кожата. Стареенето на кожата е естествен процес, до голяма степен причинен от вътрешни фактори, върху които не можем да влияем. Има обаче няколко външни фактора, които оказват голямо влияние върху стареенето на кожата, а върху много от тях можем да поемем контрол, за да предотвратим преждевременното стареене на кожата:

Вътрешни причини

Стареещата кожа изисква специална грижа.

С напредване на годините и загубата на вещества като колаген, еластин и хиалуронова киселина, кожата ни се нуждае от повече грижи.

Нашата биологична възраст определя структурните промени в кожата и ефективността на клетъчните функции, които се забавят с всяка изминала година. Това е напълно естествен процес, който, за съжаление е необратим. Скоростта на развитието на тези процеси зависи до голяма степен от индивидуалната генетика. Някои хора са естествено „младолики“. Основната причина, разбира се, е обменът на веществата и наличието в тялото на ключовите съединения колаген, еластин и хиалуронова киселина.


Хормонални промени

Хормоните предават съобщения в кожата, като стимулират производството на вещества като колаген, които придават на младата кожа нейната плътна структура и гладка повърхност. През менопаузата хормоналната активност се забавя и нивата на колаген се понижават. 

Външни причини

Слънцето може да отслаби структурата на кожата и да ускори нейното стареене.
Замърсяването ускорява оксидативния стрес в кожата

Оксидативният стрес, който причинява преждевременно стареене на кожата, се ускорява и причинява от редица фактори в начина на живот:

Слънце

UVA и UVB лъчите на слънцето влияят на кожата по различен начин. UVA лъчите най-често се свързват с фотостареене (преждевременно стареене, причинено от слънцето), тъй като допринасят за разрушаване на компоненти от кожата като Хиалуронова киселина, колаген и еластин, които са от ключово значение за обема и еластичността на кожата. UVB лъчите могат да причинят незабавно увреждане, като слънчево изгаряне, както и дългосрочни вреди, например рак на кожата. Прочетете повече за това как UVA, UVB и HEVIS светлината оказват влияние върху кожата.

Замърсяване

Замърсяването причинява освобождаване на свободни радикали и ускорява оксидативния стрес върху кожата.

Пушене

Тютюневият дим е основен източник на свободни радикали, които увреждат кожата. Пушенето отслабва кожата и допринася за появата на бръчки, като: 

  • Нарушава системата на микроциркулация на кожата, намалявайки притока на кислород и хранителни вещества.  
  • Уврежда колагена и еластина: влакната, които придават на кожата нейната сила и еластичност. 

Хранене

Храната, която ядете, играе важна роля за цялостното състояние на кожата ви.

Липса на сън

Кожата се нуждае от сън, за да се възстанови и регенерира.

Решения

Как мога да стегна кожата си и да подобря нейната еластичност и сияйност

Макар че всяка здрава кожа старее, определени активни съставки – в комбинация с цялостен подход към здравословен начин на живот – доказано засилват кожата, подобряват еластичността, запълват дълбоките бръчки и придават сияйност. 

Продукти, които подобряват естествената еластичност на кожата

Търсете формули, които комбинират следните съставки: 

Арктиин

Арктиинът е естествено добита активна съставка, извлечена от плода на растението репей. Той стимулира възстановяването на отслабената съединителна тъкан в клетъчните стени. Арктиинът също така ускорява обновяването на колагена (процес, който драстично намалява с напредване на възрастта). Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Дневен крем SPF 15 и Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Нощен крем със съдържание на арктиин подобряват еластичността на зрялата кожа и я правят по-плътна.

Арганово масло

Аргановото масло (известено още като Argania Spinosa масло от ядки) е масло, получено от ядките на дървото арган. То съдържа до 80% етерични мастни киселини (омега-9 и омега-6). Тялото използва мастни киселини за производство и възстановяването на клетъчните мембрани и за укрепване на кожата, така че да е в състояние да защитава организма. Аргановото масло е богато на витамин Е (мощен антиоксидант), има противовъзпалителни свойства и прави кожата по-гладка и по-мека. То е ключова съставка в Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Нощен крем.


Формули за грижа за кожата, които могат да засилят кожата, да запълнят бръчките и да я направят по-сияйна.
Витамини за еластичност на кожата

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина се формира от кожните клетки и представлява част от съединителната тъкан на кожата. Една от ключовите ѝ функции е запазване на хидратацията; тя има способност да задържа вода, равняваща се на между 1 000 и 10 000 пъти собственото й тегло (т.е. един грам се свързва с между един и десет литра). С напредване на възрастта естествената способност на кожата да произвежда хиалуронова киселина намалява и започват да се образуват бръчки, които с течение на времето стават по-дълбоки. 

Хиалуронова киселина с високо и ниско молекулярно тегло

Eucerin използва два различни вида хиалуронова киселина във формулите на Hyaluron-Filler и Hyaluron-Filler + Elasticity, Anti-Pigment Серум с двойно действие и Sun Photoaging Control с цел ефективно справяне с и запълване на бръчките отвътре навън:


  • Хиалуронова киселина с високо молекулярно тегло (известна още като дълговерижна хиалуронова киселина). Тя остава по повърхността на кожата и подобрява хидратацията в най-горните слоеве на епидермиса, където се зараждат фините линии и бръчки.
  • Хиалуронова киселина с ниско молекулярно тегло (известна още като късоверижна хиалуронова киселина). С молекули, които са 40 пъти по-малки2 от тези на хиалуроновата киселина с високо молекулярно тегло, хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло прониква по-дълбоко в епидермалните слоеве, където стимулира производството на собствена хиалуронова киселина и възстановява хидратацията там, където се появяват по-дълбоките бръчки.1 Стандартната единица за измерване на атомна маса се нарича далтон (kDa). Хиалуроновата киселина с високо молекулярно тегло има атомна маса 2000 kDA, а хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло има атомна маса 52 kDA. И двете се съдържат във формулите на Hyaluron-Filler, Hyaluron-Filler + Elasticity и Sun Photoaging Control.

Масло от бял трън

Маслото от растението бял трън (познато още като магарешки бодил или Silybum Marianium) е често използвана съставка в продуктите против стареене на кожата. То съдържа линолеична киселина (омега-6 мастна киселина) и подхранва кожата, като я прави по-сияйна. То е едно от маслата в Hyaluron-Filler + Elasticity Дневен крем SPF 30.

Силимарин

Силимаринът се извлича от плодовете на растението бял трън (известен още като Магарешки бодил).Той е мощен антиоксидант, който защитава колагена и еластина от оксидативния стрес и помага за укрепване на системата на микроциркулацията на кожата на клетъчно ниво. Той е ключова активна съставка във формулата на Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity.

Витамин E

Витамин E (известен още като токоферол) е мощен актиоксидант, който защитава кожата от свободните радикали, които предизвикват оксидативен стрес, и спомага за засилване на естествената й защита. Той е една от съставките в Hyaluron-Filler + Elasticity Дневен крем SPF 30.

Холистичен подход към благоденствие

Здравословните избори ви помагат да контролирате процеса на стареене, а на кожата ви – да изглежда и да се чувства оптимално. 

Целогодишната защита от слънце спомага за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.
Формулите с доказани активни съставки могат да запълнят дълбоките бръчки и да повишат еластичността на кожата

Защита от слънцето

Защитата на кожата от слънцето е най-важната стъпка към предотвратяване на преждевременно стареене на кожата. Дори в облачни дни слънчевите лъчи предизвикват преждевременно стареене на кожата, така че винаги използвайте формули, които осигуряват UV защита, като Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Дневен крем SPF 15. При продължително излагане на слънце изберете специален слънцезащитен продукт за лице като Eucerin Слънцезащитен флуид за лице, за контрол на фотостареенето SPF 50. Прочетете повече за това как да се грижите за лицето си под слънцето в статията за защита на лицето от слънце

Режим на грижа за кожата

Добрият режим за грижа е изключително важна част от холистичния подход за третиране на всички признаци на стареенето и грижа за зрялата кожа. Режимът на грижа за кожата трябва да се състои от три стъпки: почистване, грижа и защита от слънцето. Повече за холистичния подход към здраве на кожата може да прочетете във факторите, които оказват влияние върху кожата, а как да се грижите за кожата на лицето си – в режим на грижа за кожата на лицето.

Пушене

Отказването на цигарите ще спомогне за подобряване на външния вид на кожата. 

Хранене

Здравословният, балансиран хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, ще осигури на тялото ви антиоксидантите и витамините, от които се нуждае, за да ограничи вредния ефект на свободните радикали върху кожата. Важно е да има разнообразие, но някои храни имат доказано високо съдържание на антиоксиданти: зелените листни зеленчуци, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци (напр. моркови и кайсии), боровинки, домати, фасул и други бобови култури, ядки и мазна риба (напр. сьомга). 

Сън

Добрият нощен сън дава на кожата времето, от което се нуждае, за да се регенерира и да стане по-силна.

За финал

Колаген, еластин и хиалуронова киселина са естествените вещества, които гарантират красив и сияен вид на нашата кожа. С напредване на възрастта, обменът на веществата се забавя. Това оказва директно влияние върху производството на тези ключови за кожата съединения. За да запазим кожата си красива, сияйна и еластична е необходимо да полагаме специални грижи. Тук не става дума единствено да обръщаме внимание на всекидневния си режим, хранителни навици и излагане на рискови фактори. Добре е да изберем и дермокозметика с доказани качества. Опитайте продуктите на Eucerin!

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.