Остаряване на кожата – Превенция

чете се за 4 минути
Виж повече

Процесът на стареене на кожата започва около 25-годишна възраст. Причините за общия процес на стареене могат да се разделят в две групи: вътрешни и външни. Вътрешните фактори се дължат на нашата хронологична възраст и генетична предиспозиция и не могат да бъдат повлияни. Външните фактори обаче могат да бъдат контролирани като част от един холистичен подход на превенция.

Структура при стареене на кожата

Как се променя структурата на кожата при процеса на стареене

Процесът на стареене се дължи на комбинация от естествени вътрешни фактори и външни фактори, зависещи от начина ни на живот. Общият процес на стареене засяга всички части на структурата на кожата.

Процесът на стареене засяга всички слоеве на кожата (1. Епидермис 2. Дерма 3. Хиподерма) по различен начин.

Кожата е съставена от три различни слоя: епидермис, дерма и хиподерма. Процесът на стареене протича във всеки слой и при всеки от тях се проявяват различни видими признаци.

Епидермис  

  • Промени: По-бавно обновление на клетките, намалено производството на липиди.
  • Външни признаци: По-груба и суха текстура с фини линии и бръчки. По-голяма чувствителност към UV светлина, по-неефективен процес на оздравяване и по-голяма склонност към инфекции.

Дерма

  • Промени: 1% годишен спад в производството на колаген и спад в нивата на еластин. Намален приток на кръв.
  • Външни признаци: Намалена еластичност на кожата, което предразполага към увреждания и образуване на бръчки. Загуба на плътност. Намаляване на нежната розовина, свързана с младежкия вид кожа.

Подкожие 

  • Промени: намаляване на размера и броя на мастните клетки.
  • Външни признаци: загуба на обем, по-дълбоки бръчки и хлътнали бузи. Забавен оздравителен процес.

Решенията

Как да се предпазим от преждевременното стареене?

Общият процес на стареене е естествен процес, който не може да бъде избегнат. Въпреки това видимите признаци на стареене на кожата могат да бъдат намалени. Важно е да обърнем внимание на начина си на живот и как той влияе на кожата. Външните фактори, свързани с начина живот, провокират производството на свободни радикали в организма - процес, познат като оксидативен стрес. Свободните радикали от своя страна увреждат всяка част от кожните клетки и влошават видимите признаци на стареене: бръчки, загуба на плътност и блясък и загуба на обем.

Избягвайте продължителното излагане на слънце

Продължителното и всекидневно излагане на слънце предизвиква фотостареене.
Редовното ползване на слънчева защита е от съществено значение.

Продължителното, както и всекидневното излагане на слънце, предизвикват фотостареене, причинено от оксидативния стрес. Въздействието на слънцето върху общия процес на стареене не трябва да се подценява.
80 % от преждевременното стареене на кожата е в резултат на вредното въздействие на UV лъчите.
Въпреки че кожата има способността да се предпазва от слънцето чрез формиране на тен и удебеляване на епидермиса, тази способност за защита е ограничена и варира от човек на човек. Прекрачването на определена граница води до трайно увреждане на кожата и ускорява преждевременното стареене.

Винаги когато сме изложени на слънце, дори през зимата, кожата ни е изложена на вредна UV радиация. Прочетете повече за вредното влияние на UVA и UVB лъчите тук. Това може да доведе до формиране на тен, изгаряния, неравномерна пигментация, преждевременно стареене на кожата и в най-лошите случаи - дори рак на кожата. За да се намали ефектът от вредното въздействие на слънцето, трябва да се обръща сериозно внимание на слънчевата защита. Включете подходящите продукти със слънцезащитен фактор (SPF) във вашия режим за ежедневна грижа. Изборът на подходящ слънцезащитен продукт зависи от типа кожа, пигментацията и интензивността на слънцето на съответното местоположение. Прочетете повече за слънчевата защита за лице. 


Спрете цигарите

Химикалите и никотинът в цигарите причиняват оксидативен стрес подобно на замърсяването на околната среда. Спирането на цигарите е основна стъпка от холистичния подход за забавяне на общия процес на стареене на кожата.

Подходящ режим за грижа за кожата

Подходящият продукт за почистване трябва да е нежен и да не изсушава кожата.
Продуктите за грижа предоставят на кожата основни активни съставки, които забавят процеса на стареене.

Предвид че общият процес на стареене на кожата започва след 25-годишна възраст, превантивни мерки за неговото забавяне и предотвратяване на бъдещи увреждания трябва да се предприемат възможно най-скоро. 
Правилният режим на грижа за кожата помага да се забави появата на признаците на стареене. Продуктите, които ползвате, трябва да са съобразени с основния проблем на кожата: бръчки, загуба на обем или загуба на плътност и блясък.

  • Първата стъпка е почистването с продукт, който премахва грима и замърсяванията, без да причинява стрес за кожата. Този продукт трябва да е нежен и да не я дехидратира. 
  • Тонизирането на кожата с подходящ тоник подготвя кожата за следващата стъпка. 
  • Продуктите за грижа предоставят на кожата подхранването и хидратацията, от които се нуждае. Те помагат и да се противодейства на последиците от стареенето, които често включват изсушаване, причинено от възрастта
  • Ако предстои излагане на слънце през целия ден, трябва да се нанесе ефективна слънчева защита за лице преди продукта за грижа, независимо от основния проблем на кожата.

Здравословно хранене

Пресните плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти като витамин С, витамин А и витамин Е.

Здравата кожа се нуждае и от хидратация отвътре.
Пиенето на вода поддържа хидратацията на кожата.
Яденето на правилните храни ограничава вредното въздействие на оксидативния стрес върху кожата. Хранителният режим, богат на пресни плодове и зеленчуци, е богат и на антиоксиданти и микроелементи. Антиоксидантите са молекули, които имат способността да неутрализират свободните радикали. Промяната на вашия начин на хранене в полза на по-голямо количество от тези основни храни помага за забавянето не само на стареенето на кожата, предизвикано от външния оксидативен стрес, но и за забавянето на общия вътрешен процес на стареене.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа