Признаци на стареене Бръчки

След 25-годишна възраст признаците на общия процес на стареене на кожата започват да личат. С възрастта процесите в кожата се забавят и структурата ѝ отслабва. Нивата на субстанциите, които поддържат кожата стегната и гладка, започват да намаляват. Това се дължи на комбинация от вътрешни процеси на стареене и външни фактори.

Един от най-забележимите признаци на стареене са бръчките, които с течение на времето се задълбочават. Има редица начини за тяхното третиране – както инвазивни, така и неинвазивни.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ, ПРИЧИНИ И ФАКТОРИ

Къде се появяват бръчките и защо?

С напредването на възрастта субстанциите, които поддържат кожата ни гладка, намаляват. Това включва колагена, еластина и хиалуроновата киселина. При младата кожа нормалното състояние на съединителната тъкан и обилният синтез на колаген и еластин, които допринасят за изграждането на "хоросановата" ѝ структура, правят кожата да изглежда гладка и да се усеща стегната. С течение на времето вътрешният процес на стареене, предопределен от нашите гени, в комбинация с оксидативния стрес, причинен отвън например чрез слънчевата светлина, започват да се отразяват на начина, по който кожата изглежда. 1% годишен спад в нивата на колаген и дезорганизация в подредбата на съединителната тъкан води до нейното отслабване  и появата на бръчки.
Друг ключов фактор за формирането на бръчки е  намаленото производство на хиалуронова киселина. Това е свързващата субстанция, която обгражда клетките, давайки на кожата гладкия ѝ младежки вид. Спадът в нивата на тази естествена за кожата субстанция лишава структурата на кожата от усещането за пълнота и стегнатост.
Общият процес на стареене допринася също така за загубата на обем и загубата на плътност.

Структура на стареещата кожа
С напредването на възрастта в структурата на кожата и субстанциите в нея протичат промени. Тези промени се отразяват на повърхността на кожата под формата на фини линии и бръчки.
Жена с бръчки около очите.
Първите видими фини линии и бръчки се появяват около очите.

За разлика от загубата на обем или плътност, бръчките се забелязват лесно, тъй като се появяват под формата на ясно изразени линии или гънки. Обикновено първоначално възникват в следните зони: 

По челото ще забележите хоризонтални линии и бразди между веждите. Появяват се първо като "мимически бръчки", частично причинени от израженията на лицето, и постепенно се задълбочават.

По външните ъгълчета на очите се появяват фините линии, които стават по-изразени с течение на времето. Те са известни още като "пачи крак" или "линии на смеха". Тези бръчки обикновено се забелязват първи. Това е така, тъй като кожата в тази област е по-тънка и по-предразположена към образуване на бръчки от другите части на лицето. 

В зоната между носа и устата се образуват по-дълбоки бръчки, които ги свързват. Това са назолабиалните гънки. Появата на тези бръчки се свързва със загубата на обем, тъй като те са признак и на увиснала кожа.

С течение на времето фини линии се появяват по цялото лице. Те не са свързани с израженията на лицето и са видими непрекъснато. Първоначално се появяват като леко набръчкана кожа и с напредването на възрастта се развиват в по-изразени бръчки. За тяхното формиране допринасят намалената еластичност и плътност на кожата. Появяват се по цялото лице, но са най-забележими в зоната под очите.


Структура на старееща кожа
Появяват се линии по челото, бразди между веждите и линии на смеха. С възрастта те се задълбочават.
Уста на жена с назолабиални гънки.
Фините линии около устата и носа могат да станат дълбоки и видими – появяват се така наречените назолабиални гънки.
ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

Какво друго е от значение за бръчките?

Бръчките са неизбежна част от напредването на възрастта, но също така съществуват вътрешни, и външни фактори, които могат да ускорят тяхното формиране.

Wrinkles under eyes

Излагането на слънце
Ако кожата е изложена на слънце без защита, UV лъчите допринасят за образуването на бръчки. Продължителното и редовно излагане на слънце уврежда колагена и води до загуба на еластичност и отслабване на структурата на кожата, което я предразполага към по-лесно образуване на бръчки. Прочетете повече за това как UVA и UVB лъчите ускоряват преждевременното стареене тук.


Жена гледа към слънцето.
Излагането на слънце ускорява преждевременното стареене на кожата повече от всеки друг външен фактор.

Wrinkles on the forehead

Пушене
Пушенето провокира оксидативен стрес, в процеса на който свободните радикали увреждат структурата на кожата и допринасят за появата на всички признаци на стареене, включително бръчки. Като допълнение, никотинът и химикалите в цигарите увреждат колагена и еластина в кожата. Това оказва влияние върху здравината и еластичността ѝ, което също може да причини образуването на бръчки.

Изсушаване, причинено от възрастта
Изсушаването, причинено от възрастта, е чест признак на стареене на кожата. Като резултат от намалената кожна функционалност понякога по-зрялата кожа става все по-суха, може да се появи сърбеж и да загрубее. Това се дължи основно на намаленото производство на хиалуронова киселина. Когато е налично такова състояние на кожата, тя е по-предразположена към образуването на бръчки.


РЕШЕНИЯТА

Подобрете вида на вашата кожа

Въпреки че всяка кожа остарява с възрастта, има някои неща, които можете да направите, за да противодействате на появата на бръчки и да я направите по-сияйна.

Съставките по-долу са част от продуктите за подмладяваща грижа за кожата. Всички те имат различни функции и в комбинация с други съставки в козметичните продукти помагат по различен начин за намаляването на появата на бръчки.

 • Коензим Q10
  Стимулира производството на енергия в клетките.
 • Пентапептиди
  Помагат за естественото производство на колаген в кожата и възстановяването на кожната структура, изглаждайки образувалите се бръчки.

 • Алфа-хидрокси киселините (AHA):
  Действат като супер-ексфолианти. Те прекъсват връзките, които държат заедно сухите и увредени клетки, като така помагат на регенерацията на кожата.
 • Хиалуронова киселина
  Естествена за кожата съставка, която има способността да задържа до 30 пъти повече вода от теглото на собствената си молекула. Като активна съставка в продуктите за грижа за кожата тя има мощно "попълващо кожата  действие", което ефективно помага за намаляване на бръчките. Това е основната активна съставка в Eucerin Hyaluron-Filler.
 • Сапонин
  Извлеченият от соеви кълнове биологично активен глюкозид сапонин доказано е една от най-ефективните субстанции за стимулиране производството на хиалуронова киселина в кожата. Той прониква до най-дълбоките слоеве на епидермиса, където се формират бръчките, за да увеличи синтеза на "попълващата" кожата хиалуронова киселина. Глюкозид сапонинът е основна активна съставка в Eucerin Hyaluron-Filler.
 • Магнолол
  Силно концентрирана активна съставка, екстракт от кората на дървото магнолия. Стимулира клетките, даващи обем, в дълбоките слоеве на кожата, като увеличава техния размер и брой (доказано с ин-витро тестове). Това попълващо действие води до намаляване на бръчките. Ползва се също за третиране на загуба на плътност и загуба на обем.

 • Олигопептиди 
  Стимулират и подкрепят колагеновата мрежа в дермата. Това подсилване на кожната структура води до намаляване на бръчките. Олигопептидите имат стимулиращ ефект и върху метаболитната активност на кожата, като активират взаимодействието на клетките за възстановяване на равномерния, сияен тен. Полезни и за третиране на загуба на плътност и загуба на обем.

Жена нанася крем под формата на капки върху дясната си буза.
Ползването на подмладяваща грижа помага за намаляването на бръчките.
Жена нанася крем на лицето си.
Субстанции като Коензим Q10, Алфа-хидрокси киселини, Пентапептиди, Хиалуронова киселина, Сапонин, Магнолол и Олигопептиди са активни съставки във формулите на продуктите за подмладяваща грижа.

Инвазивни

Инжекции с дермални филъри: попълват кожата, най-често с Хиалуронова киселина. 

Медицински изследвания показват, че ползването на продукти, които съдържат хиалуронова киселина, може значително да подобри ефекта от процедури с хиалуронови инжекции, особено в областта около очите, при редовно ползване за продължителен период след извършване на процедурата.
Хиалуроновата киселина е основна активна съставка в Eucerin Hyaluron-Filler и е допълнително клинично тествана като локална грижа за кожата, особено в областта на очите, с измерими резултати. Прочетете повече за изследването тук.

Инжектиране на ботулинов токсин: тази терапия действа, като временно ограничава мускулното движение на лицето. Най-често се ползва за челото и около очите. Намалява бръчките, причинени от лицевите мимики. Ефектът избледнява след няколко месеца и процедурата трябва да се повтори за поддържане на резултати.

Жена се приготвя за филър процедура.
Дермалните филъри често се ползват за третиране на назолабиалните гънки между носа и устата, известни още като "бръчки на смеха".
Игла в ръка с ръкавица
Дермалните филъри се прилагат посредством тънка игла в клинични среда от дерматолог.

Тези процедури трябва винаги да се извършват в клинична среда от дерматолози или други квалифицирани професионалисти.