Vitamin C – Защо е полезно за кожата Ви?

чете се за 4 минути
Виж повече

Vitamin C е жизненоважно хранително вещество за цялостното ни здраве. Настоящата статия обяснява колко важно е то за здравето и външния вид на кожата, заради ролята му на антиоксидант и участието му в призводството и защитата на колагена. С нарастваща популярност като съставка в продуктите за грижа за кожата. Ние изследваме как то помага в предотвратяването на преждевременно стареене на кожата и каква роля играе в ежедневната рутинна грижа против стареене на кожата за всички типове кожа.

Какво е Vitamin C?

Vitamin C е често асоциирано с цитрусовите плодове

Vitamin C (също познато като аскорбинова киселина и L-аскорбинова киселина, въпреки че това са различни форми на витамина) е жизненоважно вещество за цялостното ни здраве и здравето на кожата ни.

То подпомага възстановяването на тъканта, заздравява имунната ни система и е ключово за много от ензимните процеси в телата ни, които ни поддържат здрави. Липсата на Vitamin C е известна с проявата на скорбут, едно от първите иднетифицирани хранителни разстройства, открито при моряците.

Намирано естествено в множество храни, например цитрусовите плодове, Vitamin C се използва в голямо разнообразие от лекарствата, продавани без рецепта. Продава се като хранителна добавка и е все по-ключова съставка в продуктите за грижа за кожата.

Защо Vitamin C е полезно за кожата Ви?

Като мощен антиоксидант Vitamin C неутрализира свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес на кожата и водят до преждевременното ѝ стареене. Също така то е ключово за производството на колаген в кожните клетки, подпомагайки поддръжката на кожната структура и забавянето на признаците на стареене.

Vitamin C като антиоксидант

Vitamin C доказано помага неутрализирането на свободните радикали, които водят до оксидативен стрес в телата ни. Това помага да се предотврати преждевременното стареене на кожата и да се забавят видимите следи на биологичното стареене на кожата. Оксидативният стрес води до загуба на блясък и изтощен вид на кожата, а Vitamin C-то ѝ предоставя необходимия тласък, за да изглежда по-млада и по-свежа. Можете да откриете повече в Какво са свободните радикали и как влияят на кожата?

Vitamin C е мощен антиоксидант, който помага на кожата да се пребори с вредните свободни радикали

Vitamin C и колаген

Колагенът намалява с възрастта, а Vitamin C-то поддържа производството му

Колагенът е една от естествените субстанции в кожата ни, свързана със стареенето ѝ. Когато сме млади, имаме предостатъчен запас, който помага на кожата да има по-стегнат и гладкък вид. С възрастта колагенът намалява и този спад допринася значително за появата на фини линии и бръчки, както и за загубата на обем и контур в кожата.

Vitamin C помага по два начина. Първо, то е ключово за производството на колаген в кожните клетки. Второ, като мощен антиоксидант, Vitamin C помага да се предпази кожата от свободните радикали, които разрушават клетките, произвеждащи компоненти като колаген, и забързва деградацията му.

Как можем да сме сигурни, че кожата ни получава достатъчно Vitamin C за нуждите ѝ?

Телата ни не могат да произвеждат Vitamin C, затова разчитат на нас да им го осигурим. Те не могат да се запасяват с Vitamin C и дневният прием и/или нанасяне на това вещество е полезен.

Употребата на Vitamin C в продуктите за грижа за кожата с външно нанасяне също нараства. Vitamin C-то се използва, за да подсили кожата и да ѝ помогне да изглежда по-млада, по-здрава и по-сияйна. Също така то е един от първите продукти против стареене, които хората използват. Можете да научите повече в Кожата в различните възрасти.

Хранителен режим богат на Vitamin C

Зелените листни зеленчуци са добър източник на Vitamin C

Здравословният, балансиран хранителен режим, богат на Vitamin C е жизненоважен както за цялостното ни здраве, така и за здравето на кожата ни. Яжте много свежи плодове и зеленчуци като зеленолистни, домати и цитрусови плодове.

Vitamin C и грижа за кожата

Употребата на Vitamin C в продуктите за грижа за кожата с външно нанасяне също нараства. Използва се, за да подсили кожата и да ѝ помогне да изглежда по-млада, по-здрава и по-сияйна.

Една от ползите при употребата на продукти за грижа за кожата, подсилени с  Vitamin C, е, че можете да ги нанесете на точното място, където е нужно. Но не всички продукти за лице с Vitamin C са еднакви. Ето някои от нещата, на които може да обърнете внимание:

- Разновидността Vitamin C: Някои разновидности на Vitamin C като L-аскорбинова киселина са по-активни и обект на по-обширни проучвания от друи, което ги е доказало като полезна съставка за грижата на кожата.

- Концентрация: Проучванията показват, че за да има видим ефект върху кожните клетки, продуктът трябва да съдържа поне 8% Vitamin C. Формулировки с над 20% Vitamin C не засилват ефективността му, а даже могат да причинят раздразнение.

- 'Свежест': Чистото Vitamin C се разгражда, когато е изложено на достъп до кислород. Има най-голяма ефективнот в продукти, където опъковъчният механизъм позволява на Vitamin C-то да бъде комбинирано с останалата част от продукта непосредствено преди неговото използване.

Eucerin изпозва 10% чиста и прясно активирана L-аскорбинова киселина в Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster. Формулата е допълнително обогатена от нискомолекулярна Хиалуронова киселина (ефективен хидратант, който запълва бръчките) и Ликохалкон А (друг антиоксидант, който работи заедно с Vitamin C за неутрализацията на свободните радикали, подбудени от високоенергийната видима светлина (HEVIS)). Подходящ е за всеки тип кожа и е клинично и дерматологично доказан да заздравява кожата и да запълва бръчките, правейки кожата по-гладка, по-освежена и по-сияйна само след седм дни.

1 Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 2002; 28(3): 231-236

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа