Преждевременно стареене на кожата – Предотвратяване

чете се за 3 минути
Виж повече

Много от причините за стареене на кожата като тези, които се дължат на нашите гени и хормони, са напълно естествени и не могат да бъдат избегнати. Въпреки това има външни фактори като прекомерно излагане на слънце, които могат да причинят преждевременно стареене на кожата. Разумни решения относно начина ви на живот могат да намалят въздействието от тези фактори и да ви помогнат да поддържате младежкия вид на кожата си за по-дълго.

Какво причинява преждевременното стареене на кожата?

Прекомерно излагане на слънце, както и неподходяща или недостатъчна слънцезащита, са причинителите на повече от 80% от случаите на преждевременно стареене на кожата.

UVA и UVB лъчите са причинители на 80% от случаите на преждевременно стареене на кожата.
Прекомерно излагане на вредна UV радиация води и до слънчево изгаряне.

В процес познат като оксидативен стрес UVA и UVB лъчите предизвикват освобождаването на свободни радикали в кожата. Свободните радикали повреждат кожните клетки и забързват фотостареенето. Кожата се предпазва сама чрез почерняване и удебеляване на епидермиса, но защитата, която тези мерки предоставят е ограничена. Тази граница варира от човек на човек и веднъж превишена, кожата страда трайни вреди и забързване на видимите признаци на стареене: бръчки, загуба на обем и загуба на еластичнист и дълбоки бръчки. Прекомерно излагане на UV радиация води и до слънчево изгаряне, неравномерна пигментация и, в най-лошите случаи, дори рак на кожата. Прочетете повече за ефектите от UVA и UVB радиацията тук.

Други външни фактори, които могат да подбудят оксидативния стрес и да допринесат за преждевременното стареене на кожата са:
Замърсяване
Пушене
Хранителен режим
Неподходяща грижа за кожата

Как да предпазим кожата от преждевременно стареене?

Следните промени в начина ви на живот биха помогнали да предпазите кожата си от оксидативен стрес и да предотвратите преждевременното ѝ стареене:

Подходяща слънцезащита може да помогне да предотвратите преждевременното стареене

Избягвайте дългото излагане на слънце и използвайте подходяща слънцезащита

Малко слънце винаги е полезно, но ограничавайки времето, в което кожата ви е изложена на слънце, помага за предотвратяването на преждевременно стареене. По-отдаден подход към защитата от слънцето също ще помогне на кожата ви да изглежда по-млада за по-дълго. Препоръчваме ви да включите продукти със слънцезащитен фактор в ежедневната си грижа за кожата. Подходящ слънцезащитен продукт трябва да бъде избран така че да съответства на вашия тип кожа и естествените ви нива на пигментация. Силата на защитата, която избирата, трябва да е съобразена с вашата локация и интензивността на слънцето.

Свежите плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти като Vitamin C, Vitamin A и Vitamin E.

Хранете се здравословно

Балансираният хранителен режим богат на плодове и зеленчуци е добър източник на антиоксиданти (молекули, които неутрализират свободните радикали). Променяйки хранителния си режим така че той да съдържа тези ключови хранителни групи, може да помогне за намаляването на оксидативния стрес и да предотврати преждевременното стареене. Здравословният хранителен режим също помага при забаването на стареенето на кожата по принцип.

Пазете кожата от замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха, често срещано в много от по-големите градове, също задейства образуването на свободни радикали и влошава ефектите от излагане на слънце, забързвайки оксидативния стрес. Като ежедневно предпазвате кожата си с подходящ слънцезащитен продукт, ще помогнете да се забави този процес.

Опитайте се да отбягвате пушенето

Химикалите и никотинът в цигарите предизвикват откидативен стрес, подобно на замърсяването на въздуха. Като спрете пушенето, ще помогнете в предотвратяването на преждевременното стареене на кожата.

Подходяща слънцезащита може да помогне да предотвратите преждевременното стареене.
Изберете хидратиращ продукт, съответстващ на главните ви притеснения.

Подходяща ежедневна рутина за грижа за кожата

Определени химични субстанции като повърхностноактивни вещества могат да бъдат груби към кожата, да причинят оксидативен стрес и да доведат до преждевременно стареене. Добра рутина за грижа за кожата ще могоне да предотвратите това, както и да забавите проявите на видими признаци на стареене на кожата. Препоръчваме следната рутина:

  • Почистете кожата, за да премахнете грима си и мърсотията. Почистващ продукт с умерено въздействие ще почисти кожата ви без да я стресира или дехидратира.
  • Тонизирайте я, за да я подготвите за допълнителна грижа.
  • За да я предпазите, използвайте слънцезащитен продукт за лице като част от сутрешната си рутина.
  • Грижете се за кожата си като я хидратирате. Това ще ѝ предостави нужната хидратация и подхранване.
  • Изберете продуктите си съгласно главните си притеснения: фини линии и бръчки, загуба на обем или загуба на еластичност, или поява на дълбоки бръчки.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.