Признаци на стареене – Отпусната кожа и загуба на обем

чете се за 7 минути
Виж повече

С напредване на възрастта на кожата нейната структура се променя. Около 40-годишна възраст повечето от нас се сблъскват със загуба на обем, отпускане на лицевия контур и дълбоки бръчки. Това се дължи на комбинация от вътрешни процеси и външни фактори.

Отпусната кожа и процеса на стареене на кожата

Отпуснатата кожа на лицето се дължи на загуба на обем

Начинът, по който стареем, отчасти се дължи на генетичната ни предразположеност. Това вътрешно стареене се комбинира с фактори на околната среда и начина на живот, като предизвиква забавяне на ключови процеси и функции в кожата. Именно това забавяне причинява най-видимите признаци на стареене: фини линии и бръчки, отпусната кожа и загуба на обем и лицев контур, загуба на еластичност и сияйност.

Отпуснатата кожа се дължи на намаляване на клетките, които придават обем.

Тази загуба на обем, заедно с бръчките, загубата на сияйност и загубата на еластичност, карат кожата на лицето да изглежда по-стара. Може да е трудно да познаем загубата на обем и лицев контур. Първите признаци за загуба на обем в устните се забелязват, когато червилото започне да се разтича. Загубата на лицев обем се проявява под формата на увиснала кожа, изтъняване на бузите и появата на „пуешка шия”. Тя променя цялостния вид на лицето  - изглеждаме негативни, тъжни или уморени. Гънката, която се образува между носа и устата, наричана назолабиална гънка, също е свързана с отпускането на кожата и загубата на обем.

Признаци И Симптоми

Как да позная отпуснатата кожа и загубата на обем?

Триъгълникът на красотата

Равномерното разпределение на обем по кожата на лицето на млада възраст допринася за привлекателния вид.

Триъгълникът на красотата се свързва с младежки, позитивен вид.

Основните характеристики на младото лице могат ясно да се определят като част от „триъгълника на красотата”. Те включват:

 • Високи скули
 • Пълна челюст
 • Гладна кожа
 • Тънка, добре очертана шия

Комбинацията от тези черти създава форма на лицето и структура, която е по-широка в горната си част и достига най-тясна част при брадичката. Цялостният вид е отпуснат и позитивен.

С течение на времето триъгълникът на красотата се обръща и придава негативен, тъжен вид на лицето

С напредване на възрастта, признаците на загуба на обем водят до обръщане на триъгълника. Това се дължи на следните промени:

 • По-широка, отпусната шия
 • Отпусната кожа, което води до по-малко дефиниран лицев контур  
 • По-плоски бузи 
 • Бръчки по челото 
 • Ъгълчетата на устата сочат надолу 
 • Кухини под очите и на слепоочията

Комбинацията от тези фактори придава старчески вид. Както се вижда тук, сега триъгълникът е обърнат, като най-широката част е отдолу. С намаляване на обема кожата се отпуска, а визията на лицето се променя. Човекът може да изглежда тъжен или стресиран и това може да доведе до неправилни изводи за настроението или отношението му.

Допринасящи Фактори

Какви процеси протичат, когато кожата губи своя обем?

Постепенно намаляване във „филър” веществата, които правят кожата плътна и гладка, води до загуба на обем, по-малко дефинирани контури и отпускане в различните слоеве на кожата:

1 Епидермис 2 По-дълбоките слоеве на кожата

Епидермисът. С напредване на възрастта най-горните слоеве на кожата започват да произвеждат по-малко хиалуронова киселина и липиди. Намалява способността на кожата да задържа хидратация, тя става по-суха и в резултат на това се появяват фини линии и бръчки. Кожата започва да се отпуска, изглежда по-тънка, а текстурата ѝ може да е суха и груба. 

По-дълбоките слоеве на кожата. 1% загуба на колаген на година допринася към ефекта на отслабване наред със спад в нивата на функционален еластин. Тъй като еластинът отчасти е отговорен за еластичността и силата на кожата, едновременното намаляване на двете вещества води до отпусната, по-малко еластична кожа. Придаващите обем клетки, които поддържат кожата „изпълнена”, намаляват по размер и брой, което води до свиване на тези слоеве. Резултатът е изпит вид, с изтъняване на кожата по бузите.  

С течение на времето притокът на кръв, който осигурява хранителни вещества, се забавя, което води до липса на блясък и предразположена към дехидратация кожа, която по-бавно зараства при нараняване. Кожата става обект на допълнителна загуба на еластичност и започват да се образуват дълбоки бръчки.

Кои фактори причиняват отпуснатата кожа и загубата на обем?

Не само генетичната ни предразположеност определя как стареем. Има редица други вътрешни и външни фактори, които водят до загуба на обем в кожата: 

С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко естроген, което води до загуба на обем на кожата
Прекаленото излагане на слънце е основната причина за преждевременно стареене на кожата

Хормонални промени
През пубертета нивата на естроген са високи. Кожата е гладка и еластична с ясно дефинирани контури. С напредване на възрастта, хормоналните нива спадат, а придаващите обем клетки намаляват по размер и брой, което води до загуба на обем и по-малко дефинирани лицеви контури. 

Начин на живот

Като част от общото стареене на кожата, загубата на обем се причинява и от същите външни фактори на начина на живот, които допринасят за появата на бръчки и загубата на еластичност и сияйност. Те включват:

 • Слънце: Прекарването на прекалено дълго време под слънцето може да увреди колагена, да компрометира структурата на кожата и да предизвика фотостареене (преждевременно стареене на кожата, предизвикано от слънцето)
 • Пушене: Никотинът и другите химикали в цигарите допълнително увреждат колагена в кожата

Комбинацията на тези фактори на начина на живот допринася за появата на оксидативен стрес. Това се случва, когато молекули, известни като „свободни радикали” се образуват в тялото и атакуват клетъчните структури, включително тези, които спомагат за гладкия и плътен вид на кожата. След отслабване на структурата и намаляване на колагена и функционалния еластин, стареенето на кожата се ускорява. По повърхността на кожата се появяват видими признаци, включително фини линии и бръчки, загуба на обем, загуба на еластичност и сияйност.

Решения

Как мога да се справя с отпуснатата кожа и загубата на обем?

Макар че загубата на обем е комплексен проблем и до голяма степен е неизбежна, видимите ефекти могат да бъдат третирани по редица начини. 

Придаващи обем решения за грижа за кожата

Ежедневният режим на грижа за кожата, с използване на продукти, които са специално разработени за третиране на загуба на обем, осигурява на отпуснатата кожа грижата, от която тя се нуждае, и може да има лифтинг ефект. Следните активни съставки (изброени по азбучен ред) се използват във формулите на продукти против стареене, за да адресират причините за отпускане на кожата, загуба на обем и по-слабо дефиниран лицев контур. 

Кремовете против стареене могат да спомогнат за възстановяване на загубения обем и дефиниране на лицевия контур.
Ежедневен режим на грижа за лицето с използване на придаващи обем продукти за грижа може да спомогне за намаляване на видимата загуба на обем.

Магнолол
Магнололът е високоефективна съставка, извлечена от кората на дървото магнолия и се нарича още екстракт от кора на Magnolia Officinalis. Стимулира секрецията на био-активно вещество, което увеличава синтеза на колаген и увеличава обема на кожните клетки, като по този начин възвръща формата на зони с намален обем1. Той е ключова съставка в серията Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift, която адресира загубата на обем, като запълва дълбоките бръчки и дефинира лицевия контур, придавайки лифтинг ефект. 
1 Ин-витро изследвания

Олигопептиди
Олигопептидите стимулират  колагеновата мрежа, отговорна за по-стегната структура на кожата. Също така подобряват синтеза на колаген в дермалните слоеве на кожата, така че дермалната връзка става по-силна1. Извличат се от плодовете и семената на анасона, който първоначално се отглеждал поради благотворния си ефект върху кожата. Те са ключова съставка в серията Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift, която адресира загубата на обем, като запълва дълбоките бръчки и дефинира лицевия контур, придавайки лифтинг ефект. 
1 Ин-витро изследвания

Хиалуронова киселина
Хиалуроновата киселина се формира от кожните клетки и представлява част от съединителната тъкан на кожата. Една от ключовите ѝ функции е запазване на хидратацията; тя има способност да задържа вода, равняваща се на между 1 000 и 10 000 пъти собственото ѝ тегло (т.е. един грам се свързва с между един и десет литра). С напредване на възрастта естествената способност на кожата да произвежда хиалуронова киселина намалява и започват да се образуват бръчки, които с течение на времето стават по-дълбоки. Хиалуроновата киселина във формулата на Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift интензивно хидратира кожата и запълва дълбоките бръчки.

Дерматологични терапии

Ако все още сте притеснени относно загубата на обем в кожата, вашият дерматолог може да препоръча една от следните терапии: 

Филърите спомагат за временно заместване на загубения обем
Предимствата и недостатъците на пластичната хирургия трябва да бъдат обмислени предварително.

Неинванзивни терапии:

 • Термовълни
  Радиочестотна технология, която се използва за затопляне на дълбоките колагенови слоеве в кожата. Тази топлина стимулира производството на нов колаген и тонизира съществуващия колаген. Целта е да се възстанови загубата на лицеви контури.
 • Ултравълни
  Тази терапия използва ултразвук, за да повдигне, тонизира и стегне отпуснатата кожа.

Умерено инвазивни терапии:

 • Филъри
  Инжектираните филъри се използват за временно запълване на обема и осигуряване на незабавни, краткосрочни резултати. Обикновено се използват по бузите, слепоочията и устните или под очите. Инжекциите с хиалуронова киселина също така могат да намалят появата на бръчки.

Инвазивни терапии:

 • Трансфер на мазнини
  Този метод включва хирургическото отстраняване на мазнини от една част на тялото и трансплантирането им в друга. Той най-често се използва за възстановяване на обема в бузите, а резултатите са дълготрайни. Често води до подуване и терапията изисква период на възстановяване.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа