старчески петна

Старчески петна – недостатък, с който не бива да се примирявате

чете се за 6 минути
Виж повече

Старчески петна, известни още като слънчеви петна, са малки зони с потъмняване на кожата. Те се появяват по лицето, ръцете и други части от тялото, които са редовно изложени на слънце. Тази статия разглежда причините за появата на старчески петна по лицето и обяснява какво може да направите, за да предотвратите появата им. Също така описваме стъпките, които може да предприемете за премахване на старчески петна.

Какво представляват и какви са възможните причини за старчески петна

Старчески петна (познати още като слънчеви петна) се проявяват под формата на малки, плоски и тъмни петна по кожата.
Старчески петна (познати още като слънчеви петна) се проявяват под формата на малки, плоски и тъмни петна по кожата.

Изразите „старчески петна” и „слънчеви петна” се отнасят до едно и също нещо. Те представляват често срещана разновидност на хиперпигментациите и се проявяват под формата на малки, плоски и тъмни зони по кожата. Обикновено те са светлокафяви до черни на цвят. Най-често срещани при хора над 40-годишна възраст (оттам идва и името), но могат да се появят и по-рано.

Старчески петна по лицето или по ръцете се появяват от повишено производство на меланин. Това е естественият пигмент, който дава цвета на кожата ни. Меланинът действа като естествена защита на кожата от вредните UV лъчи. Затова много хора почерняват на слънце.

Прекомерното излагане на слънце увеличава количеството меланин, което се произвежда от кожата. Както предполага алтернативното наименование „слънчеви петна”, тези тъмни петна най-често се причиняват от прекомерно излагане на слънце. Затова най-често говорим за старчески петна по ръцете, лицето, шията, деколтето, раменете и предмишниците. Това са все части от тялото, които са най-често изложени на слънце.

Старческите петна (познати още като слънчеви петна) са най-често срещани след 40-годишна възраст
Старческите петна (познати още като слънчеви петна) са най-често срещани след 40-годишна възраст
Старческите петна обикновено се появяват по части от кожата, които са най-изложени на слънце
Старческите петна обикновено се появяват по части от кожата, които са най-изложени на слънце

Пигментните петна обикновено са безобидни, макар че могат да повлияят на самочувствието. Това е особено валидно при сравнително млади, хора, които се притесняват, че петната могат да им придават състарен вид. Оттам идва и необходимостта от търсене на варианти за премахване на старчески петна, а също и вземането на превантивни мерки за тяхната поява изобщо.

Определени разновидности, като меланомата (вид рак на кожата) може да носят риск за живота. Ако имате притеснения във връзка с пигментни петна по кожата си – ако се променят по форма, размер или цвят, или ако имате сърбеж или кървене – е важно да се консултирате с лекар.

Имайте предвид, че трябва да правите разлика между пигментните петна по кожата и невусите или т.нар. бенки. Невусите обикновено са с по-наситен тъмен цвят. Именно те могат да носят и опасност от появата на меланома.

Как мога да предотвратя старческите петна?

Защитата от слънце е най-важната стъпка за намаляване на старческите петна
Защитата от слънце е най-важната стъпка за намаляване на старческите петна
Използвайте подходящ слънцезащитен продукт върху всички части от кожата, които са изложени на слънце
Използвайте подходящ слънцезащитен продукт върху всички части от кожата, които са изложени на слънце

Защитата от слънцето е най-значимата стъпка, която може да предприемете, за да предотвратите образуването на старчески петна. Иначе казано, във фазата превенция, не можем да говорим за специализиран крем против старчески петна. Можете да използвате стандартен слънцезащитен крем. Именно той играе ролята на крем за старчески петна.

Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни, така че е важно да осигурите на кожата си ежедневната защита, от която тя се нуждае. Освен като крем за старчески петна Hyaluron-Filler + Elasticity Дневен крем SPF 30 осигурява ефективна UVA и UVB (SPF 30) защита и предотвратява образуването на допълнителни пигментни петна, причинени от слънцето.

Ограничаването на времето, което прекарвате на слънце, също ще спомогне за намаляване на появата на старчески петна. Опитвайте се да избягвате слънцето в часовете с най-голяма интензивност и носете защитно облекло, включително шапка и очила, когато е възможно. Когато сте изложени на слънце, използвайте и нанасяйте повторно слънцезащитен продукт:

  • с подходящ SPF
  • който е специално формулиран за вашия тип кожа и състояние.
  • който е некомедогенен и няма да доведе до нежелано възпаление на кожата

Може да научите повече за серията висококачествени слънцезащитни продукти Eucerin тук.

Премахване на старчески петна – дермокозметика и процедури

Макар че превенцията е най-добрият подход, след появата на старчески петна има мерки, които може да предприемете, за да спомогнете избледняването им и да предотвратите повторната им поява.

Дермокозметични решения за старчески петна

Ежедневната грижа за кожата с продукти, които доказано в клинични и дерматологични проучвания адресират старческите петна, може да е ефективно решение за премахване на старчески петна. Тъй като са неинвазивни, дермокозметичните продукти могат да се използват през цялата година. Те също така могат да спомогнат ефекта от дерматологични терапии като химичен пилинг или лазерна терапия.

Продуктите Eucerin Hyaluron-Filler+Elasticity намаляват старческите петна и спомагат за предотвратяване на повторната им поява
Продуктите Eucerin Hyaluron-Filler+Elasticity намаляват старческите петна и спомагат за предотвратяване на повторната им поява
Eucerin Hyaluron-Filler 3D Серум може да се използва като крем за старчески дори за третиране на сравнително големи зони от кожата като деколтето или гърба.
Eucerin Hyaluron-Filler 3D Серум може да се използва като крем за старчески дори за третиране на сравнително големи зони от кожата като деколтето или гърба.

Серията Hyaluron-Filler + Elasticity е специално формулирана за намаляване на старческите петна, придавайки на кожата по-равномерен тен и сияен вид. Тя придава сияен и здравословен вид на кожата. Запълва дори дълбоките бръчки и подобрява еластичността на кожата. Продуктите в серията съдържат уникалната патентована съставка Thiamidol. Тя действа върху основния причинител на петна по кожата, като намалява производството на меланин.

Тиамидол доказано в клинични и дерматологични проучвания намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява. Първите резултати са видими след две седмици и се подобряват постоянно при редовна употреба. Продуктите в серията Hyaluron-Filler + Elasticity също така могат да подобрят ефекта на дерматологични терапии.

Серията е съставена от общо 7 продукта - това са два вида дневен крем, нощен крем и серум. Особен акцент в серията са Крем за ръце за пигментни петна с SPF30, както и 3D Серум. Те гарантират специална грижа, за най-уязвимите части на тялото, където признаците на стареене са най-видими.

Продуктите от серията Hyaluron-Filler + Elasticity въздействат върху кожата на няколко нива. На първо място те гарантират хидратиране на кожата благодарение на хиалурон - съставка, която задържа в себе си голямо количество влага. От друга страна е слънчевата защита. Дневните кремове от серията предлагат различни нива на слънцезащита. Причината е, че UVA и UVB лъчите са основен фактор за стареене на кожата.

Не на последно място е комбинацията от Арктиин и Креатин, която стимулира производството на колаген и увеличава еластичността на кожата.

Дерматологични терапии за премахване на старчески петна

Химичните пилинги ексфолират кожата и разкриват нова кожа под повърхността
Химичните пилинги ексфолират кожата и разкриват нова кожа под повърхността
Лазерната терапия може да е ефективна за третиране на старчески петна
Лазерната терапия може да е ефективна за третиране на старчески петна

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да спомогнат за намаляване на старческите петна:

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа. Прочетете повече за химичните пилинги в статията Какво представляват химичните пилинги и как действат?
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата. Научете повече в Лазерна терапия: как трябва да се грижа за кожата си след терапия?

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон. Той все още се смята за най-ефективният локален агент за намаляване на старчески петна. Той обаче може да се използва само за ограничени периоди от време, защото подобно на химичния пилинг и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини раздразнение, особено при хора с по-тъмна кожа.

За финал

Появата на старчески петна е кожно състояние, което засяга мнозина след 40-годишна възраст. То не бива да ви смущава, тъй като няма негативен ефект върху вашето здраве. От естетическа гледна точка, мнозина търсят варианти за премахване на старчески петна или тяхното предотвратяване. Ако и вие сте сред тях, можете да се доверите на дермокозметиката на Eucerin. Продуктите от нашата серия Hyaluron-Filler + Elasticity са верен съюзник в битката ви за красива и сияйна кожа. Доверете ни се!

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа