Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Хиперпигментации – Какво причинява старческите петна и как мога да ги намаля?

чете се за 4 минути
Виж повече

Старческите петна (известни още като слънчеви петна) са малки зони с потъмняване (хиперпигментации), които често се появяват по лицето, ръцете и други части от тялото, които са редовно изложени на слънце. Тази статия разглежда причините за появата им и обяснява какво може да направите, за да предотвратите образуването им. Също така описваме стъпките, които може да предприемете, за да намалите вече образувани тъмни петна.

Какво представляват старческите петна и какво ги причинява?

Старческите петна (познати още като слънчеви петна) се проявяват под формата на малки, плоски и тъмни петна по кожата

Изразите „старчески петна” и „слънчеви петна” се отнасят до едно и също нещо. Те представляват често срещана разновидност на хиперпигментациите и се проявяват под формата на малки, плоски и тъмни зони по кожата, които са светлокафяви до черни на цвят. Те са най-често срещани при хора над 40-годишна възраст (оттам идва и името), но могат да се появят и по-рано.

Причиняват се от повишено производство на меланин – естественият пигмент, който придава цвета на кожата ни. Меланинът действа като естествена защита на кожата от вредните UV лъчи, поради което много хора почерняват на слънце. Прекомерното излагане на слънце обаче увеличава количеството меланин, което се произвежда от кожата. Както предполага алтернативното наименования „слънчеви петна”, тези тъмни петна най-често се причиняват от прекомерно излагане на слънце. Поради тази причина, обикновено се срещат върху части от тялото, които са често изложени на слънце: лицето, шията, деколтето, раменете, предмишниците и ръцете.

Старческите петна (познати още като слънчеви петна) са най-често срещани след 40-годишна възраст
Старческите петна обикновено се появяват по части от кожата, които са най-изложени на слънце

Може да прочетете повече за това какво причинява хиперпигментацията като цяло и да научите за различните разновидности на състоянието в статията Хиперпигментация: какво причинява тъмните петна и как мога да ги намаля?

Пигментните петна обикновено са безобидни, макар че могат да повлияят на самочувствието. Определени разновидности, като меланомата (вид рак на кожата) може да носят риск за живота. Ако имате притеснения във връзка с пигментни петна по кожата си – ако се променят по форма, размер или цвят, или ако имате сърбеж или кървене – е важно да се консултирате с лекар.

Как мога да предотвратя старческите петна?

Защитата от слънце е най-важната стъпка за намаляване на старческите петна
Използвайте подходящ слънцезащитен продукт върху всички части от кожата, които са изложени на слънце

Защитата от слънцето е най-значимата стъпка, която може да предприемете, за да предотвратите образуването на старчески петна. Важно е да помните, че слънчевите лъчи оказват влияние върху кожата дори в облачни дни, така че е важно да осигурите на кожата си ежедневната защита, от която тя се нуждае. Освен, че намалява хиперпигментацията, Eucerin Anti-Pigment Дневен крем SPF 30 осигурява ефективна UVA и UVB (SPF 30) защита и предотвратява образуването на допълнителни пигментни петна, причинени от слънцето.

Ограничаването на времето, което прекарвате на слънце, също ще спомогне за намаляване на появата на старчески петна. Опитвайте се да избягвате слънцето в часовете с най-голяма интензивност и носете защитно облекло, включително шапка и очила, когато е възможно. Когато сте изложени на слънце, използвайте и нанасяйте повторно слънцезащитен продукт:

  • с подходящ SPF
  • който е специално формулиран за вашия тип кожа и състояние.

Може да научите повече за серията висококачествени слънцезащитни продукти Eucerin тук.

Как мога да премахна или да намаля съществуващи старчески петна?

Макар че превенцията е най-добрият подход, след появата на старчески петна има мерки, които може да предприемете, за да спомогнете избледняването им и да предотвратите повторната им поява.

Дермокозметични решения за старчески петна

Ежедневната грижа за кожата с продукти, които доказано в клинични и дерматологични проучвания адресират старческите петна, може да е ефективно решение. Тъй като са неинвазивни, дермокозметичните продукти могат да се използват през цялата година. Те също така могат да спомогнат ефекта от дерматологични терапии като химичен пилинг или лазерна терапия.

Продуктите Eucerin Anti-Pigment намаляват старческите петна и спомагат за предотвратяване на повторната им поява
Eucerin Anti-Pigment Серум с двойно действие е идеален за третиране на големи зони с хиперпигментация

Серията Eucerin Anti-Pigment е специално формулирана за намаляване на старческите петна (и други форми на хиперпигментация), придавайки на кожата по-равномерен тен и сияен вид. И четирите продукта в серията – дневен крем, нощен крем, серум с двойно действие и спот коректор – съдържат Thiamidol, ефективна и патентована съставка, която действа върху основния причинител на хиперпигментацията, като намалява производството на меланин. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, той намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява. Първите резултати са видими след две седмици и се подобряват постоянно при редовна употреба. Продуктите в серията Eucerin Anti-Pigment също така могат да подобрят ефекта на дерматологични терапии.

Дерматологични терапии на старчески петна

Химичните пилинги ексфолират кожата и разкриват нова кожа под повърхността
Лазерната терапия може да е ефективна за третиране на старчески петна

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да спомогнат за намаляване на старческите петна:

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа. Прочетете повече за химичните пилинги в статията Какво представляват химичните пилинги и как действат?
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата. Научете повече в Лазерна терапия: как трябва да се грижа за кожата си след терапия?

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон, който все още се счита за най-ефективният локален агент за намаляване на хиперпигментациите. Той обаче може да се използва само за ограничени периоди от време, защото подобно на химичния пилинг и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини постинфламаторна хиперпигментации, особено при хора с по-тъмна кожа.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа