Научете всичко за PIH или постинфламаторна хиперпигментация и как да се предпазите от нея

Постинфламаторна хиперпигментация (PIH) – какво я причинява и как мога да я намаля

чете се за 5 минути
Виж повече

Постинфламаторна хиперпигментация (PIH) се появява, както предполага името, след нараняване или възпаление на кожата. Тогава след зарастване на раната имаме кожа, останала потъмняла и обезцветена. В този текст екипът на Eucerin разглежда как постинфламаторната хиперпигментация засяга вида на кожата. Също така разкриваме и какво я причинява. Посочваме и какви стъпки може да предприемете, за да намалите появата на тъмни петна по кожата.

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява след нараняване или възпаление на кожата – след зарастване на раната кожата остава потъмняла и обезцветена. Тази статия разглежда как постинфламаторната хиперпигментация засяга вида на кожата и какво я причинява. Също така посочваме какви стъпки може да предприемете, за да намалите появата на тъмни петна по кожата.

Какво представлява постинфламаторната хиперпигментация и какво я причинява?

Ето какво се случва с кожата ви при PIH или постинфламаторна хиперпигментация
Постинфламаторната хиперпигментация се проявява под формата на плоски обезцветени участъци.

Постинфламаторната хиперпигментация (позната още като PIH и хиперпигментация, причинена от възпаление) е вид хиперпигментация, който може да засегне лицето и тялото. Проявява се под формата на плоски, тъмни участъци по кожата. На цвят те варират от розово до червено, кафяво или черно, в зависимост от тена на кожата и дълбочината на потъмняването. Зависи от тена на кожата и дълбочината на потъмняването.

Мъжете и жените са еднакво податливи; всички типове кожа могат да бъдат обект на постинфламаторна хиперпигментация, макар че тя е по-често срещана при по-тъмната кожа. Всъщност PIH е една от най-често срещаните причини хората с тъмен цвят на кожата да се консултират с дерматолог1.

Основната причина за PIH е увеличено производство на меланин – пигмент, който определя цвета на човешката кожа. Увеличението на меланина се предизвиква от начина, по който кожата зараства след възпаление или нараняване.

1 Постинфламаторна хиперпигментация: преглед на епидемиология, клинични характеристики и възможности за терапия при цветната кожа (Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color). E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol. 2010 Jul; 3(7): 20-31

Стискането на пъпките е предпоставка за поява на PIH или постинфламаторна хиперпигментация
Стискането на пъпките увеличава вероятността от поява на постинфламаторна хиперпигментация
Слънцето може да предизвика и влоши симптомите на PIH
Слънцето може да предизвика и влоши симптомите на постинфламаторна хиперпигментация

PIH често засяга хора с акне и понякога може да бъде причинена от терапии като дермабразио, химичен пилинг и лазерна терапия.

Кожата може да се възпали в резултат на нараняване, обрив или пъпки. Това възпаление кара меланоцитите – произвеждащите меланин клетки – да освобождават прекомерно количество меланозоми (пигментни гранули). Тези пигментни гранули потъмняват и обезцветяват наранения участък, като остават дълго след зарастването на първоначалната рана.

Колкото по-сериозно е възпалението, толкова по-видима ще е обезцветената зона – както по размер, така и по цвят. А в случай на PIH, причинена от акне, стискането на пъпките може само да влоши състоянието.

Макар че само по себе си не причинява PIH, слънцето може да влоши симптомите. Прави го, като потъмнява засегнатите участъци и удължава времето, необходимо за тяхното избледняване. Слънцето е тясно свързано с други разновидности на хиперпигментация като старчески петна (познати още като слънчеви петна) и мелазма.

Внимание!

Постинфламаторната хиперпигментация е безобидна, но меланомата може да носи риск за живота. Ако имате притеснения във връзка с пигментни петна по кожата си, е важно да се консултирате с лекар. Следете постоянно дали те се променят по форма, размер или цвят, или ако имате сърбеж или кървене.

Какво мога да направя, за да предотвратя появата на тъмни петна

Ако кожата ви е наранена или предразположена към несъвършенства, или ако страдате от състояния като атопичен дерматит или псориазис, е важно да се грижите за кожата си. Така ще намалите вероятността от поява на постинфламаторна хиперпигментация.
Използвайте подходящи медикаменти и/или редовна грижа за кожата с продукти, които са специално разработени за нуждите на кожата ви. Те ще помогнат на:
  • Предразположена към несъвършенства кожа: прочетете ТУК повече за възможностите за намаляване на появата на пъпки. Научете и повече за серията Eucerin DERMOPURE.
  • Атопична кожа: прочетете как да успокоите и да се грижите за атопична кожа при възрастни. Научете и повече за серията Eucerin AtopiControl.
  • Кожа, подложена на дерматологични терапии: прочетете как най-добре да се грижите за кожата си след терапия с лазер. Открийте Eucerin Aquaphor Защитаващ мехлем.
  • Кожа, засегната от малки изгаряния: прочетете как най-добре да се грижите за малко изгаряне.

Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+ и 30 дава на мазната, предразположена към акне кожа защитата от слънце, от която тя се нуждае

Разумният подход спрямо слънцезащитата ще помогне за предотвратяване или намаляване на постинфламаторна хиперпигментация:

  • Ограничете времето, през което се излагате на слънце.
  • Стойте на сянка в часовете с най-интензивна слънчева светлина.
  • Носете защитно облекло и шапка, когато е възможно.
  • Нанасяйте слънцезащитен продукт, който осигурява на кожата ви щита, от който тя се нуждае. Нека е и доказано подходящ за вашия тип кожа и/или нейното състояние.

Eucerin предлага висококачествена серия слънцезащитни продукти за лице и тяло. Всеки слънцезащитен крем, флуид и спрей от нея е подходящ за кожа, предразположена към несъвършенства. Също и за атопична кожа и кожа, която наскоро е била подложена на дерматологични терапии.

Изчезва ли постинфламаторната хиперпигментация?

Постинфламаторната хиперпигментация не причинява появата на белези и дори и без третиране избледнява с течение на времето. Възстановяването е различно при различните хора – времето зависи от разликата между естествения цвят на кожата и тъмните петна – колкото по-голяма е разликата, толкова повече време е необходимо.

Изчезва ли постинфламаторната хиперпигментация (PIH)

Постинфламаторната хиперпигментация (PIH) не причинява появата на белези и избледнява с течение на времето дори и без третиране. Възстановяването е различно при различните хора – времето зависи от разликата между естествения цвят на кожата и тъмните петна. Колкото по-голяма е разликата, толкова повече време е необходимо.

Как мога да намаля или премахна постинфламаторната хиперпигментация (PIH)

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да облекчат симптомите и да ускорят възстановяване от PIH
Химичните пилинги ексфолират кожата и стимулират растежа на нова кожа

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да облекчат симптомите и да ускорят възстановяването:

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа.
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна. Причината е, че дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса (повърхностния слой на кожата), докато по-интензивните могат да проникнат в най-дълбоките ѝ слоеве.

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон. Той все още се смята за най-ефикасния локален агент за намаляване на хиперпигментациите. Хидрохинонът обаче може да се използва само за ограничени периоди от време. Причината е, че, подобно на химичния пилинг, и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини PIH. Това важи особено при хора с по-тъмна кожа.

Серия пторив тъмни петна
Продуктите Eucerin Anti-Pigment допринасят за ефективността на резултатите от дерматологичните терапии

Всекидневното използване на дермокозметични продукти за грижа за кожата спомага за подобряване на резултатите от дерматологичните терапии.

Серията Eucerin Anti-Pigment съдържа Thiamidol. Тази ефикасна и патентована съставка действа върху основния причинител на хиперпигментациите, като редуцира производството на меланин. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, той намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява.

За финал

След като научихте всичко за постинфламаторната хиперпигментация (PIH) и решенията за нейното намаляване, остава само едно. Изберете най-подходящата дермокозметика за своята кожа и вижте как дерматологичните терапии водят до положителен резултат. Ние от Eucerin сме се погрижили да ви осигурим висококачествените продукти за целта.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа