Постинфламаторна хиперпигментация – Какво я причинява и как мога да я намаля?

Виж повече

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява след нараняване или възпаление на кожата – след зарастване на раната кожата остава потъмняла и обезцветена. Тази статия разглежда как постинфламаторната хиперпигментация засяга вида на кожата и какво я причинява. Също така посочваме какви стъпки може да предприемете, за да намалите появата на тъмни петна по кожата.

Какво представлява постинфламаторната хиперпигментация и какво я причинява?

Постинфламаторната хиперпигментация се проявява под формата на плоски обезцветени участъци.

Постинфламаторната хиперпигментация (позната още като PIH и хиперпигментация, причинена от възпаление) е вид хиперпигментация, който може да засегне лицето и тялото. Проявява се под формата на плоски, тъмни участъци по кожата. На цвят те варират от розово до червено, кафяво или черно, в зависимост от тена на кожата и дълбочината на потъмняването.

Мъжете и жените са еднакво податливи; всички типове кожа могат да бъдат обект на постинфламаторна хиперпигментация, макар че тя е по-често срещана при по-тъмната кожа. Всъщност PIH е една от най-често срещаните причини хората с тъмен цвят на кожата да се консултират с дерматолог1.

Основната причина за PiH е увеличено производство на меланин. Меланинът е пигментът, който определя цвета на човешката кожа, а увеличението на меланин се предизвиква от начина, по който кожата зараства след възпаление или нараняване.

1 Постинфламаторна хиперпигментация: преглед на епидемиология, клинични характеристики и възможности за терапия при цветната кожа (Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color). E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol. 2010 Jul; 3(7): 20-31

Стискането на пъпките увеличава вероятността от поява на постинфламаторна хиперпигментация
Слънцето може да предизвика и влоши симптомите на постинфламаторна хиперпигментация

PIH често засяга хора с акне и понякога може да бъде причинена от терапии като дермабразио, химичен пилинг и лазерна терапия.

Кожата може да се възпали в резултат на нараняване, обрив или пъпки. Това възпаление кара меланоцитите – произвеждащите меланин клетки – да освобождават прекомерно количество меланозоми (пигментни гранули). Тези пигментни гранули потъмняват и обезцветяват наранения участък, като остават дълго след зарастването на първоначалната рана.

Колкото по-сериозно е възпалението, толкова по-видима ще е обезцветената зона – както по размер, така и по цвят. А в случай на PiH, причинена от акне, стискането на пъпките може само да влоши състоянието.

Макар че само по себе си не причинява PIH, слънцето може да влоши симптомите, като потъмни засегнатите участъци и удължи времето, необходимо за тяхното избледняване. Слънцето е тясно свързано с други разновидности на хиперпигментация като старчески петна (познати още като слънчеви петна) и мелазма.

Attention

Постинфламаторната хиперпигментация е безобидна, но меланомата може да носи риск за живота. Ако имате притеснения във връзка с пигментни петна по кожата си – ако се променят по форма, размер или цвят, или ако имате сърбеж или кървене – е важно да се консултирате с лекар.

Какво мога да направя, за да предотвратя появата на тъмни петна?

Ако кожата ви е наранена или предразположена към несъвършенства, или ако страдате от състояния като Атопичен дерматит или Псориазис, е важно да се грижите за кожата си, за да намалите вероятността от поява на постинфламаторна хиперпигментация.

Използването на подходящи медикаменти и/или редовна грижа за кожата с продукти, които са специално разработени за нуждите на кожата ви ще помогнат на:

Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50+ и 30 дава на мазната, предразположена към акне кожа защитата от слънце, от която тя се нуждае

Разумният подход по отношение на защитата от слънце също ще помогне за предотвратяване или намаляване на постинфламаторната хиперпигментация:

  • Ограничете времето, през което се излагате на слънце
  • Стойте на сянка в часовете с най-интензивна слънчева светлина
  • Носете защитно облекло и шапка, когато е възможно
  • Нанасяйте слънцезащитен продукт, който осигурява на кожата ви защитата, от която тя се нуждае, и е доказано подходящ за типа на кожата ви и/или нейното състояние.

Висококачествената серия слънцезащитни продукти на Eucerin включва продукти за лице и тяло, които са подходящи за кожа, предразположена към несъвършенства, атопична кожа и кожа, която наскоро е била подложена на дерматологични терапии.

Изчезва ли постинфламаторната хиперпигментация?

Постинфламаторната хиперпигментация не причинява появата на белези и дори и без третиране избледнява с течение на времето. Възстановяването е различно при различните хора – времето зависи от разликата между естествения цвят на кожата и тъмните петна – колкото по-голяма е разликата, толкова повече време е необходимо.

Как мога да намаля или премахна постинфламаторната хиперпигментация?

Дерматологични терапии като химичен пилинг и лазерна терапия могат да облекчат симптомите и да ускорят възстановяването:

Химичните пилинги ексфолират кожата и стимулират растежа на нова кожа
Лазерната терапия премахва клетките с хиперпигментация, но може да има странични ефекти, като възпаление и раздразнение

  • Химичните пилинги използват химичен разтвор (като AHA) за ексфолиране на кожата (премахване на мъртвите кожни клетки), стимулиране на растежа на нови кожни клетки и разкриване на нова кожа.
  • Лазерната терапия има сходен ефект, но обикновено е по-прецизна, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензивността на терапията. Лазерните терапии включват облъчване на засегнатите зони с високоенергийна светлина. Най-леките терапии действат върху епидермиса на кожата (повърхностния слой), докато по-интензивните терапии могат да проникнат в най-дълбоките слоеве на кожата. Научете повече в Лазерна терапия: как трябва да се грижа за кожата си след терапия?

Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа ексфолира предразположената към несъвършенства и акне кожа
Продуктите Eucerin Anti-Pigment допринасят за ефективността на резултатите от дерматологичните терапии

Дерматолозите могат също така да предпишат и/или използват хидрохинон, който все още се счита за най-ефективният локален агент за намаляване на хиперпигментациите. Той, обаче, може да се използва само за ограничени периоди от време, защото подобно на химичния пилинг и лазерната терапия може да раздразни кожата и да причини постинфламаторна хиперпигментация, особено при хора с по-тъмна кожа.

Ежедневното използване на дермокозметични продукти за грижа за кожата спомага за подобряване на резултатите от дерматологичните терапии.

Серията Eucerin Anti-Pigment съдържа Thiamidol, ефективна и патентована съставка, която действа върху основния причинител на хиперпигментациите, като намалява производството на меланин. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, той намалява тъмните петна и предотвратява повторната им поява.

За цялостна грижа