Жена по сутиен, която докосва лакътя си

Псориазис Симптоми, причини и решения

Псориазисът е често срещано хронично възпаление на кожата, което обикновено има периоди на ремисии и влошаване. Най-често срещаният тип псориазис има ясно изразени „плаки“, които са розови или сиви на цвят, покрити със сребристо-бели люспи. Тези плаки могат да причиняват и локална хиперпигментация. Първите симптоми могат да се появят на различна възраст, но най-често това се случва при младите възрастни или на около 50-60-годишна възраст.

Псориазис – признаци и симптоми

Лезиите при псориазис са биологично различни от класическите проявления на сухата кожа, известни още като ксероза, и се класифицират като еритемо-сквамозни, което означава, че са засегнати както кръвоносните съдове, така и дълбоките епидермални слоеве. Проблеми в регенерацията на клетките причиняват тъй наречените плаки. Тези проблеми се причиняват от редица фактори:

  • възпалителни реакции в дълбоките дермални слоеве и в епидермиса, 
  • увеличен обмен на кератиноцити (преобладаващият тип клетки в епидермиса),
  • скъсен цикъл на растеж на кожните клетки и 
  • променен процес на десквамация (десквамация означава естественият процес, при който пада най-горният слой на кожата).

Близък план на псориазис
Псориазисът е хронично заболяване; характеризира се чрез ясно изразени розови или сиви „плаки“.

Типове псориазис

Плочковият псориазис (Psoriasis vulgaris) е най-честата разновидност, която се проявява в около 80% от случаите. Характеризира се с като червени на цвят лезии, които са подути в резултат на възпалението. Могат да бъдат покрити от слой бяло-сребристи люспи. Тези лезии се появяват обикновено по коленете и лактите, скалпа или по кръста.  

Точковият псориазис се характеризира с „точкови лезии“, които са малки червени пъпки, появяващи се по тялото и крайниците. Обикновено не са релефни като лезиите при плочковия псориазис. Точковият псориазис може да се появи за пръв път в детството или малко след него, като това може да стане внезапно.  

Инвертният псориазис се проявява под формата на ярко червени лезии, които не са грапави, а гладки и блестящи. Появяват се главно по сгъвките на тялото и местата с мека кожа, например мишниците, слабините, под бюста и седалището. Това са и части от кожата, които могат да се раздразнят в резултат на търкане и/ или потене. 

Пустулозният псориазис се наблюдава най-вече при възрастни и се характеризира с бели гнойни пъпки (които не са заразни, тъй като се състоят от бели кръвни телца). Тези пъпки могат да са заобиколени от зачервена кожа и да са локализирани или разпръснати. 

Еритродерматичният псориазис представлява възпаление и следователно често засяга по-голямата част от повърхността на тялото. Зачервяването е последвано от отделяне на големи люспи, което причинява голяма болка и дискомфорт.  Ръце на възрастен човек със симптоми на псориазис
Червените, подути и възпалени лезии са типични за плочковия псориазис.
Лакът със симптоми на псориазис.
Псориазисът се проявява в различни форми с различни характеристики.

Псориазис – какво го причинява

Генетика
Изследванията показват, че повечето случаи на псориазис са наследствени, поради проявление на болестта в семействата на засегнатите лица. Счита се, че определени наследствени гени могат да бъдат свързани с псориазиса, но все още не е открита точната схема, по която се случва това. 

Инфекции
Много често инфекции участват в появата на симптомите на псориазис. Бактериите, особено стрептококите, са най-често срещаните патогени и се свързват с точковия псориазис. Инфекция с човешкия имунодефицитен вирус (HIV), макар че не е пряк причинител на псориазис, доказано увеличава вероятността за влошаване на състоянието при вече проявена болест. 

Стрес
Психологическият стрес може да влоши състоянието, а в някои случаи е достатъчен, за да предизвика появата му. 

Медикаменти
Някои медикаменти, по-конкретно литий, лекарствата против малария и бета-блокерите имат отрицателен ефект върху псориазиса. Внезапното спиране на терапия със силни локално или орално приемани кортикостероиди има вероятност да „възвърне“ симптомите и може дори да доведе до еритродерматичен или дори общ пустулозен псориазис. 

Майка държи бебе в ръцете си.
Псориазисът може да се предава от родители на деца.
Замислена жена с ръце пред лицето.
Избягвайте стреса, тъй като може да предизвика поява на симптомите.

Възможности за топична терапия

Топичната терапия при псориазис включва предимно емолиенти, хидратиращи кремове, кератолитични агенти и кортикостероиди. Хидратиращите продукти и емолиентите помагат основно в случаите на междинните фази или фазите на ремисия. По време на началната кератотична фаза, най-подходящи са кератолитичните агенти, които могат да се използват заедно с хидратиращи продукти и емолиенти. Топичните кортикостероди винаги са ефективни, но не трябва да се използват продължително за дълги периоди, така че е добре да се пазят за периоди на влошаване.

Емолиентите се използват, за да омекотят роговия слой и да намалят повърхностното люспене. Те са най-често използваните продукти в дерматологията. Действат, като образуват предпазващ слой, който намалява загубата на вода посредством изпаряване от кожата и така позволяват правилната хидратация на повърхността на кожата – роговия слой. 

Хидратиращите продукти са емолиенти, които са обогатени с естествени хидратиращи фактори (NMFs). NMFs също така подобряват хидратацията на роговия слой, тъй като привличат и задържат вода. Подобрените хидратиращи продукти съдържат и активни вещества, като например глюко-глицерол, които увеличават хидратацията в дълбоките епидермални слоеве на кожата, като активират собствената хидратираща мрежа на кожата, която осигурява вода за горните кожни слоеве. 

Редовната употреба на емолиенти и хидратиращи продукти е важна и трябва да продължава както по време на влошаване, така и през периодите на ремисия.
По-плътните и покриващи кремове и мазила са за предпочитане пред по-леките лосиони, тъй като са по-ефективни. 
 
Графична илюстрация на кожа.
Кожата трябва да се поддържа хидратирана. Препоръчва се използването на допълнителни хидратиращи продукти.
Графична илюстрация на кожа.
Подобрените хидратиращи продукти съдържат активни вещества, които увеличават хидратацията.

Кератолитичните агенти са ефективни за намаляване на люспите от плаките, тъй като разбиват кератотичния материал. Салициловата киселина е най-ефективната от всички известни кератолични съставки и има най-добри резултати при особено дебели или люспещи се плаки.  

Уреята е друг често използван кератолитичен агент, който присъства със състава на много хидратиращи продукти, като например продуктовата линия Eucerin Urea, и също представлява част от естествените хидратиращи фактори, които помагат за задържането на вода в кожата. 

Топичната терапия с емолиенти, хидратиращи продукти и кератолитични агенти е особено важна при лечението на псориазис. Тя подкрепя ефективността на всяка системна медикаментозна терапия.
 
Топичните кортикостероиди имат противовъзпалителни свойства, като намаляват честотата на появата на плаки и съпътстващото я дразнене. Топични кортикостероиди с умерена силна често се използват при псориазис по лицето, гениталиите или места, които изискват разтягане и напрягане, в комбинация с други топични продукти, особено емолиенти и хидратиращи продукти. 

Аналозите на витамин D често са една от първите топични терапии за типичния хроничен псориазис. 
 
Жена, мажеща крака си с крем.
Използвайте продукти за грижа за кожата, които са подходящи за суха кожата, за предпочитане без ароматизатори, за да избегнете дразнене.
Жена, мажеща лакътя си с крем
Топичните кортикостероиди имат противовъзпалителни свойства.