какви са причините и лечението на псориазис

Псориазис – симптоми и причини на заболяването

чете се за 7 минути
Виж повече

Псориазисът (psoriasis) е често срещано хронично възпаление на кожата, което обикновено има периоди на ремисии и влошаване. Най-често срещаният тип псориазис има ясно изразени „плаки“, които са розови или сиви на цвят, покрити със сребристо-бели люспи. Тези плаки могат да причиняват и локална хиперпигментация. Първите симптоми могат да се появят на различна възраст, но най-често това се случва в ранна зряла възраст или на около 50-60-годишна възраст. Основното предизвикателство е, че при псориазис лечение много трудно може да се постигне.

Псориазис – признаци и симптоми

Лезиите при псориазис са биологично различни от класическите проявления на сухата кожа, известни още като ксероза, и се класифицират като еритемо-сквамозни, което означава, че са засегнати както кръвоносните съдове, така и дълбоките епидермални слоеве. Проблеми в регенерацията на клетките причиняват тъй наречените плаки. Тези проблеми се причиняват от редица фактори:

как изглежда псориазис по кожата
Псориазисът е хронично заболяване; характеризира се чрез ясно изразени розови или сиви „плаки“.

  • възпалителни реакции в дълбоките дермални слоеве и в епидермиса
  • увеличен обмен на кератиноцити (преобладаващият тип клетки в епидермиса)
  • скъсен цикъл на растеж на кожните клетки и 
  • променен процес на десквамация (десквамация означава естественият процес, при който пада най-горният слой на кожата)

В зависимост от фототипа на кожата, симптомите на псориазис изглеждат различно. Ако търсите видове псориазис снимки, ще видите, че при хората със светла кожа засегнатите участъци са розови или червени. Люспите от своя страна са бели или сребристи. При хората с черна или кафява кожа инфектираните области са с лилав или тъмнокафяв цвят, докато люспите са сивкави.

Най-често заболяването започва незабелязано. Обикновено псориазисът се появява най-напред по лактите. Мнозина имат възпалени участъци кожа, без дори да осъзнават, че става дума за псориазис. Ако се чудите дали и при вас става дума за същото състояние, можете да потърсите за видове псориазис снимки.

Хората имат псориазис, защото тялото им започва да произвежда повече кожни клетки от необходимото в определени области на тялото. Учените не могат да обяснят точната логика на заболяването, но знаят как то действа.

При здравите хора, кожните клетки се обновяван за период от 3 до 4 седмици. При болните този срок е максимално ускорен и се свежда до 3 – 7 дни. Резултатът е люспене на „старата“ кожа, която трябва да даде път на новата.

Фактът, че заболяването няма точно установена причина, усложнява и намирането на ефективно псориазис лечение.

Типове псориазис

псориазис по ръцете
Червените, подути и възпалени лезии са типични за плочковия псориазис.
псориазис лакти
Псориазисът се проявява в различни форми с различни характеристики.

Червените, подути и възпалени лезии са типични за плочковия псориазис.

Псориазисът се проявява в различни форми с различни характеристики.

Плочковият псориазис (Psoriasis vulgaris) е най-честата разновидност, която се проявява в около 80% от случаите. Характеризира се с като червени на цвят лезии, които са подути в резултат на възпалението. Могат да бъдат покрити от слой бяло-сребристи люспи. Тези лезии се появяват обикновено по коленете и лактите, скалпа или по кръста.

Точковият псориазис се характеризира с „точкови лезии“, които са малки червени пъпки, появяващи се по тялото и крайниците. Обикновено не са релефни като лезиите при плочковия. Точковият псориазис може да се появи за пръв път в детството или малко след него, като това може да стане внезапно.

Инвертният псориазис се проявява под формата на ярко червени лезии, които не са грапави, а гладки и блестящи. Появяват се главно по сгъвките на тялото и местата с мека кожа, например мишниците, слабините, под бюста и седалището. Това са и части от кожата, които могат да се раздразнят в резултат на търкане и/ или потене и изискват особено псориазис лечение.

Пустулозният псориазис се наблюдава най-вече при възрастни и се характеризира с бели гнойни пъпки (които не са заразни, тъй като се състоят от бели кръвни телца). Тези пъпки могат да са заобиколени от зачервена кожа и да са локализирани или разпръснати.

Еритродерматичният псориазис представлява възпаление и следователно често засяга по-голямата част от повърхността на тялото. Зачервяването е последвано от отделяне на големи люспи, което причинява голяма болка и дискомфорт.

Причини за заболяването

Псориазис при деца
Псориазисът може да се предава от родители на деца.
псориазис от стрес
Избягвайте стреса, тъй като може да предизвика поява на симптомите.

Еднозначен отговор на въпроса – какво причинява псориазис до момента не е намерен. Както обяснихме по-рано логиката на заболяването е свързана със свръхпроизводство на кожни клетки в изключително кратък срок. Отговорна за този механизъм е имунната система на човешкото тяло. Това обикновено се случва в резултат на така наречения задействащ фактор.

Инфекции

Много често инфекции участват в появата на симптомите на псориазис. Бактериите, особено стрептококите, са най-често срещаните патогени и се свързват с точковия псориазис. Инфекция с човешкия имунодефицитен вирус (HIV), макар че не е пряк причинител, доказано увеличава вероятността за влошаване на състоянието при вече проявена болест.

Стрес

Психологическият стрес може да влоши състоянието, а в някои случаи е достатъчен, за да предизвика появата му.

Медикаменти

Някои медикаменти, по-конкретно литий, лекарствата против малария и бета-блокерите имат отрицателен ефект върху псориазиса. Внезапното спиране на терапия със силни локално или орално приемани кортикостероиди има вероятност да „възвърне“ симптомите и може дори да доведе до еритродерматичен или дори общ пустулозен псориазис.

Генетика

Изследванията показват, че повечето случаи на псориазис са наследствени, поради проявление на болестта в семействата на засегнатите лица. Счита се, че определени наследствени гени могат да бъдат свързани с псориазиса, но все още не е открита точната схема, по която се случва това.

Както става ясно задействащите фактори за появата на псориазис за многобройни и разнородни. Това от своя страна прави намирането на ефективно псориазис лечение изключително трудно. В общия случай специалистите лекуват симптомите – тоест кожните раздразнения. Изключително трудно е обаче да бъдат преодолени причинителите на заболяването.

Възможности за топична терапия

Топичната терапия при псориазис включва предимно емолиенти, хидратиращи кремове, кератолитични агенти и кортикостероиди. Хидратиращите продукти и емолиентите помагат основно в случаите на междинните фази или фазите на ремисия. По време на началната кератотична фаза, най-подходящи са кератолитичните агенти, които могат да се използват заедно с хидратиращи продукти и емолиенти. Топичните кортикостероди винаги са ефективни, но не трябва да се използват продължително за дълги периоди, така че е добре да се пазят за периоди на влошаване.

как се лекува псориазис с мазила
Кожата трябва да се поддържа хидратирана. Препоръчва се използването на допълнителни хидратиращи продукти.
с какво да мажа псориазис
Подобрените хидратиращи продукти съдържат активни вещества, които увеличават хидратацията.

Емолиентите се използват, за да омекотят роговия слой и да намалят повърхностното люспене. Те са най-често използваните продукти в дерматологията. Действат, като образуват предпазващ слой, който намалява загубата на вода посредством изпаряване от кожата и така позволяват правилната хидратация на повърхността на кожата – роговия слой.

Хидратиращите продукти са емолиенти, които са обогатени с естествени хидратиращи фактори (NMFs). NMFs също така подобряват хидратацията на роговия слой, тъй като привличат и задържат вода. Подобрените хидратиращи продукти съдържат и активни вещества, като например глюко-глицерол, които увеличават хидратацията в дълбоките епидермални слоеве на кожата, като активират собствената хидратираща мрежа на кожата, която осигурява вода за горните кожни слоеве.

Редовната употреба на емолиенти и хидратиращи продукти е важна и трябва да продължава както по време на влошаване, така и през периодите на ремисия.
По-плътните и покриващи кремове и мазила са за предпочитане пред по-леките лосиони, тъй като са по-ефективни.

Използвайте продукти за грижа за кожата, които са подходящи за суха кожа.
Използвайте продукти за грижа за кожата, които са подходящи за суха кожа.
Топичните кортикостероиди имат противовъзпалителни свойства.
Топичните кортикостероиди имат противовъзпалителни свойства.
Eucerin AtopiControl Спрей при сърбеж е подходящ в случаи на псориазис
Eucerin AtopiControl Спрей при сърбеж е подходящ в случаи на псориазис

Кератолитичните агенти са ефективни за намаляване на люспите от плаките, тъй като разбиват кератотичния материал. Салициловата киселина е най-ефективната от всички известни кератолични съставки и има най-добри резултати при особено дебели или люспещи се плаки.

Уреята е друг често използван кератолитичен агент, който присъства със състава на много хидратиращи продукти, като например продуктовата линия Eucerin UreaRepairPlus, и също представлява част от естествените хидратиращи фактори, които помагат за задържането на вода в кожата.

При псориазис на главата пък можете да използвате Eucerin DermoCapillaire успокояващ шампоан с урея. Той осигурява на сухия, сърбящ скалп подхранващата грижа, от която се нуждае. Съдържа също така полидоканол за облекчаване на сърбежа и раздразнението.

Топичната терапия с емолиенти, хидратиращи продукти и кератолитични агенти е особено важна при псориазис лечение. Тя подкрепя ефективността на всяка системна медикаментозна терапия.

Топичните кортикостероиди имат противовъзпалителни свойства, като намаляват честотата на появата на плаки и съпътстващото я дразнене. Топични кортикостероиди с умерена силна често се използват при псориазис по лицето, гениталиите или места, които изискват разтягане и напрягане, в комбинация с други топични продукти, особено емолиенти и хидратиращи продукти.

Аналозите на витамин D често са една от първите топични терапии за типичния хроничен псориазис.

Един от най-неприятните проблеми свързани с псориазис е силният сърбеж. В такива ситуации ви препоръчваме AtopiControl Спрей при сърбеж. Този охлаждащ спрей без добавени аромати попива бързо и не е мазен или лепкав. Подходящ е за възрастни и деца над 3 години и ефективен за сърбежи причинени от ксерозис, псориазис и диабет.

За финал

Псориазисът е сравнително често срещано и трудно лечимо заболяване на нашето съвремие. Това се дължи на факта, че обикновено специалистите адресират симптомите, а не причините. Но всъщност как да излекуваме стреса например? Ние от Eucerin ви предлагаме съпътстваща грижа с продукти, които доказано облекчават част от симптомите. Доверете ни се!

За цялостна грижа

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

Още по темата