напукани ръце

Суха кожа на ръцете – съвети за правилна грижа

чете се за 5 минути
Виж повече

Защо грижите за ръцете ни са толкова важни

Ръцете ни винаги са заети: няма друга част от тялото, която да използваме повече. Цялата тази упорита работа поставя на изпитание кожата на ръцете. Нещо повече тя рядко е покрита и така е изложена директно на вредни външни дразнители като студ, слънчева светлина, често измиване на ръцете, замърсяване и нечистотии. Всички тези вредни въздействия могат да отслабят естествената бариера на кожата и да доведат до суха кожа на ръцете.

напукани ръце през зимата
Ръцете ни имат различна структура на кожата от други части на нашето тяло

Ръцете ни имат различна структура на кожата от другите части на нашето тяло:

Кожата върху дланите и възглавничките на пръстите и палците:

 • е богата на мастна и съединителна тъкан (като еластин и колаген)
 • има висока плътност на потни жлези, но много малко мастни жлези

Кожата от опакото на ръцете:

 • няма почти никаква мастна тъкан
 • е особено тънка и чувствителна
 • има малко мастни жлези

Мастните жлези са отговорни за производството на себум, който осигурява на кожата липиди (или мазнини) и компоненти, задържащи влагата. Тъй като ръцете имат малко мастни жлези, те са по-малко способни да задържат влага, отколкото други части на тялото, и изсъхват по-бързо.

Какви са признаците и симптомите на суха кожа на ръцете?

Сухата кожа на ръцете обикновено първо се появява на кокалчетата.
Сухата кожа на ръцете обикновено първо се появява на кокалчетата

Признаците и симптомите на суха кожа на ръцете варират в зависимост от степента и причината за сухота:

 • В най-меката форма ръцете се усещат сухи и чувствителни. Те може да са леко зачервени поради повишената им чувствителност
 • В по-тежки случаи ръцете може да се усещат много сухи и груби. Кожата може да е покрита с фини пукнатини или лющещи се, стегнати участъци.
 • Съпътстващи заболявания като атопичният дерматит може да доведат до загрубяване на кожата, сърбеж и възпаление.

Симптомите често се влошават през зимата, както и след къпане или вземане на душ.

Причини и отключващи фактори за суха кожа на ръцете

В допълнение към вече описаните структурни причини, има както външни влияния, така и вътрешни отключващи фактори, които могат да причинят изсъхване на кожата на ръцете.
Централното отопление може да изсуши кожата.

Централното отопление може да изсуши кожата
Централното отопление може да изсуши кожата

Външните влияния включват:

 • Екологични фактори като сурови климатични условия и колебания в температурата
 • Сух въздух (причинен от централно отопление и климатици)
 • Често миене на ръцете и използване на твърде топла вода
 • UV светлина (което води до преждевременно стареене на кожата)
 • Неподходяща грижа за кожата: използване на продукти, които не поддържат естествения рН баланс на кожата и увреждат защитната ѝ бариера
 • Механично дразнене (т.е. изтъркване на най-външния слой на кожата). Някои работници, например тези, които се занимават със занаятчийство, са особено податливи на този вид увреждане на кожата
 • Химикали, включително тези, използвани в някои почистващи препарати
Горещата вода може да изсуши кожата: мийте ръцете си с хладка вода
Горещата вода може да изсуши кожата: мийте ръцете си с хладка вода

Вътрешните отключващи фактори включват:

 • Небалансирана диета и липса на прием на течности
 • Алкохол и никотин
 • Стрес
 • Процесът на стареене на кожата: с възрастта кожата ни обикновено става по-суха

Сухата кожа на ръцете може да съпътства и други заболявания и състояния като:

Как да се грижим за сухата кожа на ръцете

Може да се изненадате, но здравословната кожа на ръцете е резултат на правилните всекидневни навици. За да не се налага спешно да търсите крем за напукани ръце, следвайте следните съвети.

Миене на ръце

Измиване при силно напукани ръце
Измивайте ръцете си в хладка вода

Опитайте се да миете ръцете си само с хладка вода и използвайте мек сапун, който поддържа естествения рН баланс на кожата. Eucerin pH5 Сапун за чувствителна кожа е специално формулиран и клинично и дерматологично доказано, че предпазва кожата на ръцете ви от изсъхване дори при често миене.

Бъдете внимателни с употребата на дезинфектанти. Те са на спиртна основа и водят до изсушаване на ръцете. Ако вече имате суха кожа на ръцете, обилната употреба на дезинфектант може да влоши състоянието ви и да ви се наложи да търсите крем за нацепена кожа.

Честото миене не ръцете е необходимост във времената на глобални пандемии. Ако сте твърде прилежни в миенето, бъдете прилежни и в употребата на овлажняващи и омекотяващи кремове след това.

Подсушаване на ръцете

напукана кожа на пръстите на ръцете
Подсушавайте ръце с потупване

Подсушавайте внимателно ръцете си след измиване, като не забравяте участъците между пръстите. По-добре е да я подсушавате с потупване, отколкото с търкане. Не използвайте груби тъкани. Ако се намирате на обществено място и имате вариант за избор между хартиена салфетка или сешоар за ръце – изберете салфетката. Сешоарът за ръце може допълнително да изсуши и засегне кожата ви особено ако държите ръцете си прекалено близко.

Овлажняване

крем за ръце за много суха кожа
Овлажнявайте редовно ръцете си, за да предпазите естествената бариера на кожата

Овлажнявайте редовно ръцете си, за да предпазите естествената бариера на кожата 
Ако ръцете ви са чувствителни и груби, важно е да използвате хидратиращ продукт редовно след измиване – особено ако работите при влажни условия или сте в постоянен контакт с мръсотия, смазочни масла и химикали.

За сухи и чувствителни ръце препоръчваме Eucerin pH5 Крем за ръце, който е специално формулиран – заедно с Цитратен буфер и Декспантенол − да направи кожата на ръцете по-устойчива, да намали загубата на влага, за да я предпази от изсушаване и дразнене.

За много сухи и груби ръце препоръчваме Eucerin UreaRepair PLUS Крем за ръце 5% Urea. Благодарение на Уреята, Серамиди и другите Естествени овлажняващи фактори (NMF) е клинично и дерматологично доказано, че осигурява незабавно облекчение и интензивно овлажняване и е подходящ за хората с ксероза, псориазис, диабет и зряла кожа.

Ако имате атопичен дерматит (известен още като екзема) по ръцете си, пробвайте Eucerin AtopiControl Intensive Крем за ръце. Той успокоява, изглажда и регенерира раздразнени, зачервени и сърбящи ръце и може да се използва както по време на пристъп на атопичен дерматит, така и в по-спокойните фази между пристъпите. Активните съставки включват Ликохалкон A (екстракт от женско биле, който успокоява раздразнената кожа), Серамиди (за подпомагане възстановяването на естествената бариера на кожата и регенерацията) и Ментоксипропандиол (производно на ментола със същите охлаждащи и облекчаващи сърбежа свойства).

Внимание

Дръжте вашия крем за напукани ръце до мивката – у дома и на работното място – за да ви напомня да го използвате. И нанасяйте крема веднага, след като измиете ръцете си, тъй като влажната кожа особено добре абсорбира активните съставки.

Съвети за джентълмени с напукани ръце

Един от най-големите митове е, че кремовете за ръце са продукт за дамите. От гледна точка на специалистите по козметика такова нещо няма. Както мъжете, така и жените са еднакво предразположени към напукани ръце. Това е особено валидно през зимата, когато често забравяме да си сложим ръкавици или решаваме, че те не ни трябват, защото „просто отиваме до магазина“.

Продуктите за напукани ръце на Eucerin са с изключително лека текстура. Освен това те имат съвсем дискретен аромат и са подходящи както за жени, така и за мъже. Всъщност специалистите забелязват, че все повече господа осъзнават необходимостта от грижа за кожата на ръцете си. Тя е особено необходима при хора, които се занимават всекидневно с тежък физически труд.

На практика инвестицията в качествена и подходяща козметика за ръце е инвестиция в собственото здраве и вашата работоспособност. С напукани ръце или разранени длани едва ли ще можете да свършите успешно работата, с която се занимавате. Вместо да се мъчите или да се чудите какъв крем за напукани ръце да си купите, е добре да развиете навика да полагате всекидневна грижа за кожата си.

Ако трудът на ръцете ви е този, който ви храни изглежда повече от разумно да полагате особени грижи за тях. Това е вложение в най-ценното ви оръдие на труда. Подобно нещо важи за десетки професии от лекари до строители и дърводелци.

За съжаление представителите на силния пол твърде често търсят спасение, чак когато е прекалено късно. Вълшебен крем за много сухи ръце все още не е измислен. Все пак в критични ситуации и необходимост от крем за нацепена кожа можете да опитате Eucerin UreaRepair PLUS Крем за ръце с 5% урея.

Какво още помага да се предпазят ръцете от това да станат груби и/или чувствителни

Поддържането на добра хидратация на тялото помага за овлажняване на кожата отвътре навън
Поддържането на добра хидратация на тялото помага за овлажняване на кожата отвътре навън

 • Овлажнявайте ръцете си преди лягане и носете фини памучни ръкавици, така че кремът да може да се абсорбира напълно.
 • Винаги носете ръкавици в студено време, за да предпазите ръцете от изсъхване.
 • Не забравяйте да поддържате висок прием на течности и да не замествате водата с безалкохолни напитки, които могат да имат високо съдържание на захар.
 • През зимата се въздържайте да пушите навън. Това ви кара да стоите без ръкавици. В резултат ръцете ви са изложени на студа уж само за малко но резултатът е суха кожа на ръцете.

За финал

Проблемът със суха кожа на ръцете е стар колкото света. Мнозина са склонни да пренебрегват или омаловажават това състояние. Вместо това е добре да промените всекидневните си навици и да поставите крем за напукани ръце в чантата си. Грижете се добре за ръцете си! Доверете се на Eucerin.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа