Жена докосва левия си крак

Суха кожа на тялото Причини, симптоми и решения

Кожата е най-големият и един от най-важните органи на тялото. Дава ни усещане за допир, регулира телесната ни температура и защитава тялото ни от инфекции. Когато кожата ни се изсуши и започнем да я усещаме груба, опъната, лющеща се, сърбяща или болезненa, тя губи способността си да функционира правилно. Рисковете от увреждане при излагане на слънце и преждевремено стареене се увеличават и сме предразположени към инфекции. Добрият режим на грижа за кожата, включващ продукти с формула, конкретно за груба и напукана кожа, може да помогне за възстановяване и подобряване на състоянието на кожата.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Суха кожа на тялото - Често срещано оплакване

Изсушаването на кожата е водеща причина за кожни оплаквания, като над 40% от посещенията при дерматолози са свързани със сухата кожа. Тя може да се появи навсякъде по тялото, но най-често засегнати са ръцете, краката, коленете, лактите и лицето, тъй като тези области са изложени по-често на външни фактори, които могат да влошат състоянието им (като студеното време). Сухата кожа също е срещана и на лицето

Когато кожата на тялото е много суха, може да се усеща опъната, загрубяла, лющеща се и сърбяща. Тези симптоми могат да доведат до напукване на кожата. Не винаги е видимо, че сухата кожа е причина за тези симптоми.

Суха кожа

Сухата кожа може да се усеща опъната и груба.

Много суха кожа
Когато много сухата кожа допълнително се дехидратира, тя може да започне да се лющи и сърби.

Изключително суха кожа

Когато състоянието на много сухата кожа се влоши, което може да бъде причинено в резултат на неподходяща грижа, кожата става изключително груба и лющеща се. В това състояние сърбежът може да се задълбочи.

Изглед отблизо на суха кожа
Сухата кожа не е в състояние да регулира нивото на своята хидратацията.
Изглед отблизо на много суха кожа
Вътрешните и външните фактори могат да нарушат нивото на хидратация в кожата и да доведат до много суха кожа.

Засегнати области със суха кожа на тялото

Изсушаването на кожата на тялото често се появява по ръцете, стъпалата, лактите, коленете и глезените. Сухата кожа на стъпалата е често срещано явление, което води до напукани пети. По-сериозното напукване може да причини болка и възпаление.

Изглед отблизо на ръка със суха кожа
Честото миене на ръцете причинява изсушаване на кожата.

Чувствителна кожа

Сухата кожа на тялото често е и чувствителна, но чувствителността на кожата не винаги е причинена от изсушаване. Кожата на някои хора е естествено чувствителна, дори когато е добре хидратирана. И в двата случая е важно да се избягват продукти за грижа за кожата, които съдържат дразнещи съставки, като парфюми и оцветители. Винаги проверявайте дали продуктът е тестван и доказано ефективен за чувствителна кожа.

Суха кожа и заболявания

Сухата кожа може също да е свързана с определени заболявания:

 • Ксероза е медицински термин за суха кожа. Той идва от гръцки език, където "xero", означава "сух", а "osis" означава "болест". 
 •  Кератозис пиларис (още познат, като гъша кожа) е често срещано състояние свързано със суха кожа. Причинява се от натрупването на кератин в космения фоликул. Най-често засегнати зони на кожата са гърба и раменете, които се покриват с множество малки бели и леко зачервени петна. Кожата се усеща груба и грапава.
 • Атопичен дерматит и псориазис също са свързани със суха кожа. Обикновено кожата при тези състояния изглежда зачервена, лющеща се и причинява силен сърбеж.
 • Метаболитни заболявания като захарен диабет и заболявания на бъбреците могат също да увеличат риска от суха кожа.
   
Много суха и лющеща се кожа
Кожа със състояния, като атопичен дерматит и псориазис може да изглежда зачервена и лющеща се, което може да бъде свързано със силен сърбеж.

Ако се нуждаете от допълнителна информация, за да определите причината за кожния ви проблем, както и за най-подходящата грижа за вас, може да тествате кожа си тук, като полезен инструмент за диагностика.
Ако се притеснявате и се чувствате несигурни относно вашите симптоми, или състоянието ви се влошава, ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог.
ПРИЧИНИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ЯВЛЕНИЯ

Запознаване с причините за суха кожа на тялото

Има много причини и фактори, допринасящи за сухата кожа на тялото - от влиянието на околната среда и неподходящата грижа за кожата до заболявания като псориазис и атопичен дерматит. Кожата функционира като бариера на тялото и това означава, че е изложена както на външни, така и на вътрешни фактори.

Външни фактори

 • Външните фактори причиняват нарушение в естествената бариерна функция на кожата, в резултат на което се увеличава загубата на вода през кожата.
 •  Нарушаването на повърхностната бариера на кожата се дължи на отмиването на жизненоважните липиди, които предотвартяват загубата на вода в кожа, в следствие на което степента на загуба на влага се увеличава.

Илюстрация на естествените хидратиращи фактори, които се изпаряват през кожата
Недостигът на задържащите вода естествени хидратиращи фактори (NMFs) оставят горните слоеве на кожата дехидратирани.

Външни отключващи състояния

Основните външни причини за процеса описан по-горе са влиянието на околната среда и неподходяща грижа за кожата:

Влияния на околната среда:

Неподходяща грижа за кожата

 • Честото миене или дългите, горещи вани или душове, отстраняват липидите, които изграждат бариерата на кожата. 
 • Неподходяща ежедневна грижа за кожата. Важно е, когато се грижим за кожата си, да използваме продукти, които са подходящи за суха кожа. От особено значение е да се избягват агресивни сапуни, които отстраняват естествените липиди на кожата. 

Медикаменти

Сухата кожа може да е страничен ефект от приемането на широк спектър от медикаменти. Медикаменти, които причиняват изсушаване на кожата, най-често са диуретични лекарства срещу високо кръвно налягане, както и някои антибиотици и перорални медикаменти срещу акне. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, ако се притеснявате, че медикаментите, които използвате могат да доведат до суха кожа. 

Жена защитава лицето си от слънцето
Прекомерното излагане на UV лъчи може да доведе до преждевременно стареене на кожата и изсушаване на кожата.
Жена се къпе
Избягвайте продължителните бани с прекалено гореща вода, тъй като това може допълнително да изсуши кожата ви.
Жена с хапчета в ръка
Някои медикаменти могат да доведат до изсушаване на кожата. Консултирайте се с вашия лекар при притеснения.

Вътрешни фактори

Генетична предразположеност
Водният баланс в кожата се влияе от гените. Някои хора имат мазна кожа, а други имат суха кожа. Двата типа кожа са наследствени, въпреки че не винаги човек придобива типа кожа на родителите си. Състояния на кожата, като атопичен дерматит, диабет, ихтиоза, крератозис пиларис и псориазис са често генетични.

Хормонални влияния
Промените в нивото на някои хормони, особено естроген и тестостерон, могат да повлияят върху влагата на кожата и нивата на липидите. Това е особено забележимо след менопаузата, когато кожата става суха поради спада в производството на естроген.
Сухата кожа може да се появи и по време на бременност поради хормонални промени, както и допълнителната необходимост от телесни течности.

Хранене
Подобно на всеки друг орган кожата се нуждае от набор от важни хранителни вещества, за да функционира правилно. Те включват ненаситени мастни киселини и витамини. Липсата на всеки от тях може да допринесе за суха кожа.

Възраст
С остаряването на кожата намалява броят на мастните и потните жлези в кожата, което води до намалена способност да се произвеждат пот и липиди. Съответно съдържанието на вода в кожата и способността й да задържа влага се намалява. Тези фактори водят до изсушаване, което на свой ред допринася за стареене на кожата и развитието на фините линии и бръчки. Прочетете повече за изсушаването, причинено от възрастта.
Бременна жена, обгърнала с ръка корема си
Кожата може да стане суха и сърбяща по време на бременност.
Ръце белят портокал
Балансираното хранене, богато на витамини и полезни хранителни вещества, е жизнено важно и ни помага да поддържаме кожата си здрава..
ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

Фактори, които могат да допринесат за суха кожа на тялото

Има и други фактори, които също оказват влияние върху нивото на сухота на кожата. Имайки предвид тези допълнителни фактори, можем да ги избягваме и така да намалим тяхното негативно влияние.

Липса на ефективно третиране 
Когато сухата кожа не се третира правилно, сериозността на проблема може да се задълбочи, и дори да доведе до усложнения в цялостното състояние на кожата.

Излагане на слънце
Когато осигуряваме защита на сухата кожа от слънчевата светлина, е важно да се използва подходящ слънцезащитен фактор (SPF). Избирайте продукти, които хидратират и не съдържат дразнещи парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа е по-податлива към раздразнения.

Професионални рискове

Някои професии изискват работа в условия, които могат да увеличат риска от изсушаване на кожата. Обикновено това са професиите, свързвани с работа в горещи или студени условия (фермери/рибари), честото използване на детергенти (лекари/медицински сестри/фризьори), или излагане на химикали (механици/чистачи).

Дехидратация
Кожата получава своята вода чрез тялото, следователно е зависима от водния баланс на организма. Когато се обезводни, тялото намалява подаването на вода към кожата, което забавя естествения поток и това може да допринесе за дехидратация. Възрастните хора са склонни към дехидратация, тъй като усещането за жажда намалява с възрастта.

Тютюнопушене
Цигарите съдържат много токсини, включително никотин, които могат да намали притока на кръв и да забавят метаболизма на кожата, и от своя страна да причинят изсушаване.

Жена, увита в хавлия
Най-подходящият момент да хидратирате кожата си, е когато тя е чиста и леко влажна, например след душ или вана.
Женски гръб
Винаги избирайте слънцезащитен крем с висок SPF фактор.
Фризьор на работното си място
Някои професии, като фризьори, са изложени на вода и химикали, които могат да предизвикат допълнително изсушаване на кожата.
РЕШЕНИЯ

Грижа за сухата кожа на тялото

Сухата кожа е причинена от увреждането на бариерната ѝ функция, което води до загуба на влага, и способността на кожата да задържа влага поради липса на хидратиращи фактори (NMFs). Ето защо сухата кожа се нуждае от режим на грижа, който да предотвратява допълнително влошаване на кожната бариера и да възстанови липсващите естествени хидратиращи фактори (NMFs).

Сухата и много суха кожа, както и сухата кожа причинена от атопичен дерматит, диабет или псориазис, изисква грижа с подходящи продукти, разработени в зависимост от нивото на сухота на кожата. При избора на продукт за грижа на детска кожа, винаги проверявайте препоръчителната възраст или се консултирайте с лекар или педиатър.

Препоръки за грижа за суха кожа на тялото

Почистване на сухата кожа на тялото
Най-често срещаната причина за суха кожа се дължи на нарушаването на естествената бариера на кожата. Продукти с алкални съставки могат да нарушат защитния слой на кожата, за това е важно продуктът за почистване да е достатъчно нежен, за да подхранва кожата. Допълнителни естествените хидратиращи фактори NMFs, като например уреа също помагат за възстановяване на водния баланс на кожата. 

Eucerin 5% UreaRepair PLUS Измивен флуид е много нежен и в същото време ефективен продукт, създанен специално за измиване на суха и много суха кожа на тялото. Продуктът нежно почиства, без да изсушава кожата, тъй като съдържа добавени хидратиращи фактори. Той е подходящ за хора с атопичен дерматит и псориазис, а също така и за интимните зони.

Хидратиране на сухата кожа на тялото

Първото изискавене, към хидратиращите субстанции за суха кожа, е да възстановят баланса на хидратация в горните слоеве на кожата. Уреята, лактатът и други естествени хидратиращи фактори се свързват с водата в роговия слой (горният слой на кожата). За груба и суха кожа, концентрация на уреа от 5% е достатъчна. При много суха, напукана, лющеща се и сърбяща кожа, е необходимо използването на по-висока концентрация на уреа - 10%. Гамата Eucerin UreaRepair PLUS за суха кожа съдържа серия от кремове и лосиони, за ръце и крака с 5% и 10% съдържание на урея.
Жена подсушава с потупване кожата си след къпане
Вместо да избърсвате кожа си, чрез триене с хавлия, подсушете я с потупване, тъй като така кожата по-добре се хидратира.
Жена докосва дясната си ръка
Използвайте редовно хидратиращи продукти, за да поддържате кожата си.

Сухата, загрубяла и опъната кожа може да е причинена от увреждане на повърхността на кожната бариера в резултат на липсата на кожни липиди и естествени овлажняващи фактори. Продуктите на Eucerin UreaRepair PLUS се справят с основните фактори, които причиняват състоянието суха кожа с дерматологично доказани активни съставки:
 - Уреа и другите хидроскопични естествени хидратиращи фактори NMFs се допълват, което води до подобряване нивото на хидратацията в роговия слой.
 - Серамид-3 възстановява липидната бариера на кожата и предотвратява трансепидермалната загуба на вода. 
Eucerin UreaRepair PLUS Лосион за тяло с 5% Уреа и Eucerin UreaRepair PLUS Крем за тяло с 5% Уреа са идеални за ежедневна грижа за суха, груба и опъната кожа, докато Eucerin UreaRepair PLUS Лосион с 10% Уреа е подходящ за ежедневна грижа за много суха, лющеща се и сърбяща кожа. Гамата също включва продукти специално разработени да третират сухата кожа на ръцете и краката: Eucerin UreaRepair PLUS Крем за ръце с 5% Уреа и Eucerin UreaRepair PLUS Крем за крака с 10% Уреа.

Жена докосва лакътя си
Определени части на тялото, като лактите например, са по-склонни към изсушаване
Жена докосва десния си крак
Използвайте редовно продукти, които са подходящи за суха кожа.

Защита на сухата кожата на тялото срещу излагане на слънце
Препоръчително е да се намали излагането на слънце, като се носи защитно облекло и да се нанасят слънцезащитни продукти, когато се излиза на открито. Освен това е важно слънцезащитните продукти да блокират ултравиолетовите лъчи, а също така и да съдържат хидратиращи фактори. Слънцезащитният продукт за суха кожа не трябва да съдържа парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа е склонна към раздразнение. Слънцезащитните кремове на Eucerin за суха кожа съдържат ефективни UV филтри и антиоксиданта ликохалкон A за защита срещу UV-индуцирана окисидация и преждевременно стареене.

Жена нанася крем върху свивката на ръката си
Подходящият хидратиращ продукт трябва често да се нанася върху засегнатата област.

Избягване на допринасящите фактори

В допълнение към ежедневната процедура за почистване и хидратиране, важно е също и избягването на фактори, които допринасят за суха кожа. Това ще помогне да се намали въздействието на изсушаването и необходимостта от лечение:

 •  Избягвайте сухия въздух, като прекарвате по-малко време на открито при горещо и студено време, и като използвате овлажнител за въздух, когато отоплението е включено.
 • Намалете времето, прекарано в гореща вода, като взимате бърз душ вместо дълга вана.
 • Използването на ръкавици при миене на съдове ще ви помогне да се избегнете гореща вода и силни препарати.
 • Носете дрехи, изработени от естествени материи, като памук и коприна, които не дразнят кожата. Вълната също е естествена материя, но тя може да раздразни кожата и трябва да се избягва.
 • Използвайте перилни препарати без оцветители или парфюми, тъй като те могат да останат върху дрехите при пране и да раздразнят сухата кожа.
 • Използвайте продукти за грижа без парфюми, оцветители и парабени, за да се избегне раздразнение.
 •  Приемайте подходящото за вас количество вода - особено се препоръчва за възрастни хора.

Жена се сапунисва
Избягвайте употреба на агресивни сапуни, които отстраняват естествените липиди от кожата.
Жена пие чаша вода
Пиенето на вода е важно за поддържането на хидратацията на кожата.