Суха кожа – Как да се справим със сухата кожа на лицето

чете се за 11 минути
Виж повече

Кожата на лицето е една от най-важните части на тялото. Когато кожата на лицето стане суха обаче, тя може да се усеща груба и опъната, дори зачервена, лющеща се и сърбяща. Има няколко причини за сухата кожа на лицето и разбирането на тези причини, ще ви помогне да откриете подходящи решения.

Признаци И Симптоми

Изсушаване на кожата и връзката с типовете кожа на лицето

Суха кожа на лицето е често срещано състояние, въпреки че някои хора са по-предразположени към него, отколкото други. Основните типове кожа на лицето са нормална, суха, мазна или комбинирана кожа. С напредването на възрастта е редно да вземем предвид по какъв начин стареенето на кожата се отразява на състоянието й.

Сухата кожа на лицето може да стане груба и дори да се лющи.

 • Нормален тип кожа на лицето означава кожата, която не е нито склонна към изсушаване, нито към омазняване. Много фактори могат да причинят нормалната кожа на лицето да стане суха (виж раздела "Причини за суха кожа на лицето" по-долу).
 • Сухият тип кожа на лицето е кожа на лицето, която е склонна към изсушаване и обикновено се усеща опъната и леко груба в някои области.
 • Мазният тип кожа на лицето е по-малко вероятно да стане суха, освен при прекомерно миене или неспазване на режим на грижа за кожата.
 • Комбинираният тип кожа на лицето проявява склонност към развиване на изсушаване в определени зони на лицето, особено по бузите, докато Т-зоната е мазна.

Признаци и симптоми на суха и много суха кожа

Сухата кожа не е в състояние да регулира своята хидратация.
Вътрешни и външни фактори могат да нарушат способността за хидратация на кожата и да доведат до много суха кожа.

Суха кожа
Когато кожата на лицето първоначално започне да губи влага, изсушаването може да бъде забелязано само като:

 • Опъване
 • Загрубяване

Много суха кожа
Ако това първоначално изсушаване не се третира, то може да се задълбочи и кожата да стане:

 • много опъната
 • лющеща се
 • напукана
 • причиняваща сърбеж

На този етап е възможно да се появят причинени от изсушаването фини линии, което допринася за преждевременно стареене на кожата и формиране на бръчки.

Чувствителна суха кожа на лицето
Когато лицето стане сухо, кожата често става чувствителна; чувствителната кожа на лицето обаче не винаги е свързана с изсушаване. Винаги е важно да се избягват продукти за грижа за кожата, които съдържат дразнещи съставки като парфюми и оцветители. Винаги проверявайте дали продуктът е дерматологично тестван върху чувствителна кожа.

Суха кожа на лицето и заболявания

 • Медицинският термин за суха кожа е ксероза. Той идва от гръцки език - "xero", означава "сух", а "osis" означава "болест".
 • Възпалителни състояния на кожата като атопичен дерматит и псориазис също са свързани  с изсушаване на лицето. 
 • Метаболитни заболявания като захарен диабет и бъбречни заболявания може също да увеличат риска от суха кожа.
 • Някои медикаменти срещу акне, както локални, така и орално приемани, може да доведат до това мазната, склонна към акне кожа да стане много суха.

На други места в нашия уебсайт има допълнителна информация за суха кожа, включително съвети за предотвратяване на изсушаването на кожата, както и информация за други кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис и диабет. Ако сте притеснени или несигурни относно вашите симптоми, или те все повече се влошават, ние ви препоръчваме да се обърнете към вашия лекар или дерматолог за поставяне на диагноза.

Attention

Ако имате нужда от допълнителна информация, която да ви помогне да определите причината за кожния си проблем и какви мерки да предприемете, кожният тест може да бъде полезен инструмент за диагностика.

Причини И Отключващи Явления

Запознаване с причините за суха кожа на лицето

Има много вътрешни и външни фактори за сухата кожа на лицето, като всички допринасят за същия процес на дехидратация на кожата. Сериозността на проблема с изсушаването на кожата зависи от броя и интензивността на тези фактори.

Външни причини

Когато естествената бариерна функция на кожата е компрометирана поради външни фактори, влагата може да се изпарява по-лесно.
Намалено ниво на влага на кожата поради ограничения брой аквапорини.

Всички външни причини за суха кожа на лицето причиняват нарушаване на естествената бариера от повърхностни липиди. След като липидната бариера е нарушена, влагата може да се изпари, и жизненоважните хигроскопични вещества лесно се отмиват. Тъй като тези естествени овлажняващи фактори липсват, кожата не може да задържа толкова вода и става суха, докато те не бъдат възстановени и липидната бариера на повърхността не се върне в нормалния си вид.

Ако суха кожа не се третира с овлажнители, които съдържат овлажняващи фактори, изсушаването може да напредне по-дълбоко в кожата на лицето и да наруши овлажняващите мрежи в по-дълбоките слоеве на кожата.


Естественият възходящ поток на влагата към горните слоеве намалява, което води до много суха кожа.

Външни отключващи фактори

Основните външни отключващи състояния са свързани с околната среда и с неправилния режим на грижа за кожата. Лицето обикновено е изложено на тези външни причини за суха кожа много по-често, отколкото останалата част на тялото ни:

Студът като фактор на околната среда може да повлияе на физиологичните промени.
Някои видове сапуни отстраняват естествените липиди на кожата - препоръчва се използване на подходящи продукти за суха кожа.

Свързани с околната среда

 • Сурови климатични условия - горещ, студен и сух въздух.
 • Сезонни промени - Симптомите на суха кожа са по-чести през зимните и летните месеци.
 • Ултравиолетова (UV) слънчева светлина може да увеличи скоростта на стареене на кожата и кожата става по-податлива към изсушаване с възрастта.

Грижа за кожата

 • Честото миене или дългите, горещи вани или душове отстраняват липидите, които изграждат бариерата на кожата. 
 • Неподходяща рутинна грижа за кожата на лицето - важно е да се следва редовна процедура и да се използват продукти, които са подходящи за суха кожа. Особено важно е да не се използват силни сапуни, които отстраняват естествените липиди на кожата.

Медикаменти
Някои медикаменти имат като страничен ефект промяна на водния баланс в кожата. Медикаментите, с които се контролира кръвното налягане, известни като "диуретици", също са известни с този страничен ефект. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, ако се притеснявате дали лекарственото средство може да допринесе за суха кожа.

Вътрешни фактори

Генетични влияния
Всеки човек има уникален набор от гени, които определят кожни характеристики като пигментация, влага и липидни нива. Това означава, че при еднакви условия различни хора имат различни нива на влага и липиди в кожата си. Хората със светла кожа са по-склонни към суха кожа, отколкото хората с по-тъмна кожа. Освен това заболявания като атопичен дерматит, псориазис, диабет и ихтиоза често, но не винаги, са генетично обусловени.

Хормоналните промени, дължащи се на бременността, могат да доведат до суха кожа.
С остаряването на кожата нейната структура се нарушава и се появяват по-дълбоки бръчки.

Хормонални влияния
Когато нивото на тези хормони се промени, например по време на пубертета и след менопаузата, балансът на влага в кожата може да бъде засегнат. По време на менопаузата количеството на естроген в организма намалява и това може да доведе до по-суха кожа. Суха кожа може да се прояви и по време на бременност.

Възраст
Способността на кожата да произвежда пот и липиди намалява с напредването на възрастта поради намаляване на функцията на мастните и потните жлези в кожата. С напредване на годините кожата става по-податлива на изсушаване, а колкото по-суха е тя, толкова по-склонна става към образуването на причинени от изсушаването фини линии и бръчки. Прочетете повече за изсушаването, причинено от възрастта.

Преждевременно стареене на кожата
Стареенето на кожата възниква естествено с напредване на възрастта. Прекомерното и без защита излагане на ултравиолетова (UV) светлина може да засили процеса на стареене на кожата, което води до преждевременна поява на фини линии и бръчки.

Хранене
Кожата се нуждае от различни хранителни вещества, ненаситени мастни киселини и витамини, за да функционира правилно. Липсата на всеки от тях може да допринесе за суха кожа.

Допринасящи Фактори

Фактори, които могат да допринесат за суха кожа на лицето

В допълнение към основните причини за суха кожа на лицето, няколко други фактора също оказват влияние върху сериозността на проблема с изсушаването на кожата на лицето. Вниманието към тях ще помогне да бъдат избегнати и по този начин да се намали тяхното въздействие.

Липса на ефективно третиране 
Ако сухата кожа на лицето не се третира правилно или се използват неефективни хидратанти, състоянието на сухата кожа е по-вероятно да се влоши, отколкото да се подобри леко. Това е така, защото изсушаването започва да засяга овлажняващите мрежи в по-дълбоките слоеве на кожата, които доставят влага на горните слоеве на кожата.

Особено сухата кожа е чувствителна и не трябва да бъде излагана на вредните ултравиолетови лъчи - слънцето изсушава кожата още повече.
Тъй като обедното слънце е най-агресивно, то трябва да се избягва при всички случаи - особено при суха кожа.

Излагане на слънце
Прекомерното излагане на слънце може да увеличи изсушаването на кожата на лицето. Ето защо е важно да се избере слънцезащитен продукт, който е създаден за суха кожа и съдържа хидратиращи активни съставки в допълнение към подходящия слънцезащитен фактор (SPF). Жизненоважно е също така продуктът за защита от слънцето, както и всички други продукти за грижа за кожата, използвани върху суха кожа, да не съдържат дразнещи парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа, особено сухата кожа на лицето, е по-податлива на дразнене от нормалната кожа.

Професионални рискове
При някои ситуации сме поставени в условия, които могат да доведат до изсушаване на кожата на лицето. Това са например спортове на открито, градинарство, почивка в студени райони, които повишават риска от развитие на суха кожа на лицето.

Дехидратация
Количеството на влага в кожата е свързано с количеството вода, което тялото може да предостави. Следователно когато тялото се дехидратира, то не е в състояние да осигури достатъчно количество вода за кожата. 

Хората, които са склонни към дехидратация, са най-вече възрастните хора, тъй като усещането за жажда намалява с възрастта, и хората, които се занимават с физически труд или много упражнения.

Тютюнопушене
Токсините в цигарения дим, включително и никотинът, може да намалят притока на кръв. Това води до по-бавен метаболизъм в кожата. Възможно е кожата да стане суха и преждевременно да остарее.

Решения

Какви са решенията за суха кожа на лицето?

Избягване на допринасящите фактори

В допълнение към ежедневната процедура за почистване и хидратация, важно е също и избягването на фактори, които допринасят за суха кожа. Това ще помогне да се намали въздействието на изсушаването и необходимостта от лечение:

 • Избягвайте сухия въздух, като прекарвате по-малко време на открито при горещо и студено време, и като използвате хидратант на закрито, когато отоплението е включено.
 • Намалете времето, прекарано в гореща вода, като вземате бърз душ вместо дълга вана.
 • Използвайте продукти за грижа без парфюми, оцветители и парабени, за да се избегне дразнене.

Сухата и много суха кожа на лицето се нуждае от цялостен режим за грижа за кожата, включително чрез използване на подходящи продукти за почистване на кожата, хидратиращи и слънцезащитни продукти. Почистващите продукти за кожа на водна основа с добавени хидратиращи фактори са подходящи за суха до много суха кожа на лицето, докато почистващите продукти на маслена основа са идеални за грижа за кожата, когато тя е суха или изключително суха, включително и при атопичен дерматит.

Почистване на суха или много суха кожа на лицето

Създайте си добър режим за ежедневна грижа за кожата, за да подобрите външния й вид и как я усещате.
Почистващите продукти на водна основа и на маслена основа могат да се използват при суха до много суха кожа.

Неагресивният, но ефективен продукт за почистване на кожата е съществена предпоставка за грижата за кожата, когато тя е нормална или суха, както и при склонна към акне кожа и атопичен дерматит. Значението на добре изработеният ежедневен режим за лице с цел почистване и овлажняване е огромно - добре почистената кожа на лицето с функционираща повърхностна бариера ефективно абсорбира и задържа влагата.

Изключително мекият продукт Eucerin DermatoCLEAN Почистващо мляко с хидратиращи активни съставки почиства щателно, предпазва кожата от изсушаване и синергично подобрява ефикасността на хидратиращите кремове за лице, за да се подобри състоянието на кожата. Той е подходящ за суха и чувствителна кожа на лицето. Eucerin DermatoCLEAN Почистващ тоник незабавно тонизира и овлажнява кожата и е подходящ за всички типове кожа на лицето.

Хидратиране на кожата на лицето

Подходящите продукти за грижа за кожата дават на сухата кожа хидратирането и подхранването, от които тя се нуждае.

Ключът към хидратацията на суха или много суха кожа на лицето е да се допълнят липсващите естествени хидратиращи фактори, които привличат влагата към и я абсорбират в роговия слой (горния слой на кожата). Това не позволява кожата да стане суха, намалява грапавостта и облекчава стягането. Eucerin Подхранващи кремове за лице съдържат естествените хидратиращи фактори урея и лактат, които регулират съдържанието на влага чрез абсорбиране на вода в горните слоеве на кожата.

Както уреята, така и лактатът са добре толерирани, нетоксични и неалергенни естествени съставки на кожата.

Грижа за сухата застаряваща кожа

Грижата за сухата застаряваща кожа изисква вземане на мерки срещу често срещаните причини за стареенето на кожата. С естественото остаряване на кожата изсушаването на кожата и увреждането от UV допринасят за развитие на фини линии и бръчки, загуба на обема на кожата и нейните плътност и свеж вид. Това прави още по-важно спазването на ефективен режим на грижа за кожата, особено хидратацията и защитата на кожата срещу UVA и UVB лъчи. Освен това застаряващата кожа често изисква дълбока хидратация на кожата, за да се намали появата и да се предотврати развитието на допълнителни бръчки. Прочетете повече за изсушаването, причинено от възрастта.

Продуктите от серията Eucerin Hyal-Urea Кремове за лице са насочени към нуждите на сухата до много сухата кожа.
Кремове, съдържащи хиалуронова киселина, могат да забавят образуването на бръчки.

Хиалуронът, известен също като хиалуронова киселина, е съществен компонент на съединителната тъкан.


Той има високи хигроскопични възможности, подобрява регенерацията на кожата, а също така засилва разпространението на хранителни вещества. Със застаряването на кожата на лицето количеството на свободен хиалурон намалява в епидермиса и особено в долните слоеве на дермата. Хиалуроновата киселина при локално приложение може да забави и да обърне процеса на формиране на бръчки. Освен това тя може да се оптимизира допълнително чрез подходящ овлажняващ режим на грижа за кожата.

Eucerin Hyal-Urea Кремове за лице притежават уникална формула с антиалергични и недразнещи хиалурон и урея, като помагат за намаляването на бръчките и овлажняването на кожата.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.