Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Суха кожа – Какво представлява, какво я причинява и как да се справите с проблема

чете се за 10 минути
Виж повече

Кожата е един от най-важните ни органи. Защитава ни от околната среда, предтавлява нашата визия и нашето усещане за допир. Обаче, когато кожата стане суха, може да се усеща груба и опъната или дори може да стане напукана или сърбяща, тогава способността ѝ да функционира правилно е нарушена.

Признаци И Симптоми

Сухотата е водеща причина, като оплакване за кожата

Липсата на хидратация в кожата може да се изрази по различни начини, започвайки от повърхностно загрубяване, лющене и малки напуквания, до зачервявне, възпаление, постоянна опънатост и сърбеж.Тези състояния на кожата са в зависимост от това, колко е суха кожата и засегнатата зона.

Има няколко вътрешни и външни фактора, които предизвикват суха кожа на лицето, всеки от които засяга един и същи процес на дехидратация.
Кожата на ръцете е предразположена към изсушаване, поради честото измиване.

Недостигът на влага в кожата може да се прояви в различни форми, от повърхностно загрубяване, залющване, леки напуквания, до зачервяване, възпаление, постоянна опънатост и сърбеж. Тези различни симптоми зависят от сериозността и мястото на изсушаване.

Симптоми на суха кожа 
Когато кожата започне да губи влага, тя се усеща:
 - опъната
 - загрубяла

Симптоми на много суха кожа
Ако сухата кожа не е третирана, тя допълнително губи влага и става:
 - много опъната
 - залющена 
 - лющеща се
 - сърбяща

Симптоми на груба и напукана кожа
Конкретни зони от тялото, особено ръцете, краката, лактите и коленете, са предразположени към:
 - силна опънатост
 - силно загрубяване
 - напукване и одебеляване
 - интензивен сърбеж

 

 

Суха кожа на лицето
Сухата кожа на лицето дава усещане за дискомфорт и дори може кожата да изглежда по-стара, отколкото е. Изсушаването на кожата обикновено се проявява по бузите и около очите. Устните често се изсушават, особено през зимата.


Суха кожа на тялото

Суха кожа на тялото може да се появи на всякъде, но най-често се появява в областите на ръцете, краката и глезените, които са често изложени на външни фактори, които могат да предизвикат това състояние, като студеното време.

Някои състояния, като атопичен дерматит, кератозис пиларис и псориазис са свързани със суха кожа.

Сухата кожа, също така може да бъде свързана с някои заболявания:

Ксероза е медицински термин за суха кожа. Произлиза от гръдската дума "Xero", което означава "суха" и "osis", което означава "заболяване".

Кератозис пиларис (още познато, като "гъша кожа") е често срещано състояние, свързано със суха кожа. Проявява се, когато има прекалено натрупване на кератин в космените фоликули. Най-често засегнатите участъци на кожата са ръцете и дланите. Те се покриват с много и малки бели или леко зачервени петна, тогава кожата се усеща груба и грапава. 

Атопичен дерматит и псориазис са също свързани с изсушаване на кожата. И двете състояния са генетични, но те могат да имат и други симптоми, като възпаление и силен сърбеж. 

Метаболитни състояние, като диабет и заболявания на бъбреците, също указват влияние на нивото на хидратация в кожата и могат да доведат до силно изсушаване.

Връзката между суха и чувствителна кожа

Избягвайте употребата на агресивни сапуни, които могат да раздразнят сухата кожа.

Сухата кожа обикновено е чувствителна и може лесно да се възпали при контакт с агресивни детергенти, сапуни или неподходящи козметични продукти. Когато естествената бариерна функция на кожата е нарушена, алергени, дразнители, замърсители и микроорганизми могат да проникнат по-лесно през нея. 

От изключително значение е да се избягват козметични продукти, които съдържат дразнещи вещества, като парфюми и оцветители. Винаги проверявайте дали продукта е дерматологично тестван върху чувствителна кожа. Прочетете повече за чувствителната кожа, като цяло или по-специфично за лице или за тяло. Прочетете повече за чувствителната кожа, като цяло или по-конкретно за лице или за тяло. 

Свръхчувствителна кожа е по-тежко състояние на чувствителна кожа. Реагира много бързо и силно към фактори, които обикновено се понасят добре от нормална кожа. Тези фактори могат да бъдат свързани с околната среда (рязка смяна на температурни аплитуди и атмосферни замърсявания), физиологични (като стрес) и външни, включващи пикантна храна, алкохол, детергенти, и неподходящи продукти за грижа за кожата. Резултатите водят до неприятно усещане на кожата, като щипене, сърбеж или парене. За да контролираме свръхчувствителната кожа, трябва да сведем до минимум излагането на фактори, които могат да провокират реакция, да използваме подходящи за състоянието на кожата ни продукти, с цел да повишим толерантността ѝ, да намалим дразненето и да възстановим комфорта. Прочетете повече за свръхчувствителна кожа и свръхчувствителна кожа на лицето.

Attention

Ако се нуждаете от допълнителна информация, за да откриете причините за състоянието на вашата кожа и каква грижа да изберете, ще ви бъде от полза да си направите дерматологичен тест.

Ако се притеснявате и не сте сигурни за вашите симптоми, или те се влошават, ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог.

Причини И Отключващи Явления

Какво причинява суха кожа

Причините за суха кожа са в следствие от ексогенни (външни) и ендогенни (вътрешни) фактори. Човек може да бъде засегнат от повече от един от тези фактори. В зависимост от броя на факторите, нивото на изсушанате на кожата се повишава. Разбирането на факторите, причиняващи сухота кожа, помага за превенцията и правилната грижа на това състояние.

Когато естествената бариерна функция на кожата е нарушена, водата се изпарява.
Намалено ниво на влага на кожата поради ограничения брой аквапорини.

Нормалната кожа естествено произвежда хигроскопични (задържащи водата) вещества, познати като Естествени Хидратиращи Фактори (NMFs). Когато кожата изпитва недостиг на NMFs, губи способността си да задържа влага.

"Първата стъпка в процеса на загуба на вода е загубата на повърхностни липиди, които са част от естествената кожна бариера и предотвратяват от водна загуба чрез изпарение."

Когато липидната кожна бариера е нарушена, кожата лесно може да изгуби влага. Водата се изпарява от кожата, оставяйки я суха. Ако това състояние се задълбочи, нивото на вода намалява във всички епидермални слоеве, предизвиквайки състояние на много суха кожа.

Външни фактори

Външните фактори нарушават естествената кожна бариера, като иницират процеса на водна загуба.

Основните външни фактори са:

UV лъчите могат да доведат до стареене на кожата, което от своя страна да доведе до изсушаване.
Някои лекарства може да доведат до суха кожа.

Околна среда

 - Тежки атмосферни условия - горещина, студ и сух въздух.
 - Смяна на сезоните - симпномите на суха кожа се проявяват най-вече през зимата и лятото.
 - Ултравиолетовите (UV) лъчи могат да ускорят процеса на стареене на кожата, които от своя страна предразполага кожата към изсушаване с годините. Прочетете повече за изсушаването на кожата в следствие на възрастта.

Грижа за кожата

 - Честото миене или продължителното къпане с гореща вода. Това премахва липидите, изграждащи кожната бариера.
 - Неподходяща грижа за кожата. Изключително важно е грижата, която полагаме за кожата и продуктите, които използваме, да бъдат подходящи за суха кожа. Също така е важно да не се използват алкални сапуни и душ гелове, които премахват бариерните липиди от кожата.
 
Медикаменти 

Определени медикаменти и медицински терапии (лъче - терапия, диализа, химио терапия), причиняват суха кожа, като страничен ефект. 

Attention

Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, ако се притеснявате дали вашите медикаменти влияят на сухата ви кожа.

Вътрешни фактори

Някои бебета имат генетична предразположеност към суха кожа и заболявания като атопичен дерматит (Екзема).
При процеса на стареене на кожата, еластичността и плътността намаляват и кожата губи младежкия си вид.

Генетична предразположеност
Нивото на влага в кожата е частично генетично предопределено. Някои хора имат генетична предизпозиция към суха кожа. Състояния на кожата, като атопичен дерматит, кератозис пиларис, псориазис, диабет и ихтиоза също са генетично предопределени. 

Хормонални нарушения
Хормоналните промени, като тези, които се появяват по време на бременност или менопауза могат да предразположат кожата към изсушаване.

Възраст
С течение на времето метаболитните процеси в кожата се забавят. Сухата кожа и стареенето са взаимосвързани. Прочетете повече за възрастово обусловената суха кожа.

Начин на хранене
Липсата на полезни вещества, ненаситени мастни киселини и винамини, може да причини изсушаване на кожата. Витамините Ц и Е са важни за състоянието на кожата. Прочетете повече за фактори, които влияят на кожата.

Допринасящи Фактори

Фактори, които могат да повлияят на изсушанатето на кожата

Нормалната кожа е добре хидратирана със здрава и нормално функционираща кожна бариера. Основните причини за суха кожа са упоменати по-горе. Следните фактори обаче също оказват влияние върху нивото на изсушаване на кожата:

Използвайте слънцезащитен продукт, специално създаден за суха кожа и го нанасяйте редовно.
Честото миене на ръцете и алкалните детергенти могат да предизвикат изсушаване на кожата.

Излагане на слънце
Прекомерното излагане на слънце може да допринесе за изсушаването на кожата. Ето защо е важно слънцезащтният продукт да е специално създаден за суха кожа и да съдържа хидратиращи активни съставки в допълнение към подходящия слънцезащитен фактор (SPF). От изключително значение е  слънцезащитния продукт, както и всички други продукти за грижа на суха кожа, да не съдържат дразнещи парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа, особено сухата кожа на лицето, е по-податлива на раздразнения от нормалната кожа.

Професионални рискове

Някои професии също могат да повишат риска от суха кожа. Това са професии, които са свързани с работа в горещи или студени условия (фермери/рибари) и с честото използване на детергенти (лекари/медицински сестри/фризьори) или употребата на химикали (механици/хигиенисти). 

 

Пиенето на 1.5 литра вода на ден помага за поддържането на водния баланс в тялото, както и на кожата хидратирана.

Дехидратация
Хидратацията на кожата зависи от водния баланс на организма. Дехидратацията отнема дълнително от влагата на сухата кожата. Възрастните хора са склонни към дехидратация, тъй като усещането за жажда намалява с възрастта. Приемането на минимум 1.5 л. течности е от изключително значение за поддържането на зрдрава кожа. 

Тютюнопушене

Никотинът и токсините, съдържащи се в цигарите значително намаляват притока на кръв, в резултат на което се забавя метаболизма в кожата. Това означава, че кожата се изсушава по-лесно и старее преждевременно. 

Решения

Какви решения има за справяне със сухата кожа

Почистване на суха кожа

Намалете времето, което прекарвате под гореща вода, като взимате бързи душове.
Избягвайте продукти, които съдържат алкохол, парабени, оцветители или аромати.

Почистване на сухата кожа на тялото
Когато се почиства сухата или много суха кожа е много важно продуктът за почистване да е достатъчно ефективен, но и в същото време достатъно нежен, за да не отмива липидите по кожата. Най-добре е продуктът да съдържа естествени хидратиращи фактори (NMFs), като например урея, която овлажнява кожата. 
Eucerin UreaRepair PLUS Измиващ флуид с 5% Уреа е нежен продукт специално създаден за суха до много суха кожа на тялото. Продуктът е с добавени хидратиращи фактори за нежно почистване, без да изсушава кожата. Той е подходящ за хора със суха кожа, причинена от диабет или псориазис.
Неагресивният, но ефективен продукт за почистване на кожата е съществена предпоставка за грижата за кожата, когато тя е нормална или суха, както и при склонна към акне кожа и атопичен дерматит. Значението на добре изработеният ежедневен режим за лице с цел почистване и овлажняване е огромно - добре почистената кожа на лицето с функционираща повърхностна бариера ефективно абсорбира и задържа влагата.

Почистване на суха кожа на лицето

Лекото и меко почистване на лицето е много важно, тъй като използването на неподходящ продукт може да доведе до повишаване сухотата на кожата, което от своя страна може да причини преждевременно образуване на фини линии и бръчки. Eucerin DermatoCLEAN Почистващо мляко съдържа много ефективни, но и в също време меки и щадящи съставки, които предпазват кожата от изсушаване. Eucerin DermatoCLEAN Почистващ тоник нежно премахва замърсяванията и може да бъде използван както сутрин, така и вечер преди нанасяне на дневен или нощен крем. Научете повече за подходящата ежедневна грижа на лицето.

Хидратиране на суха кожа

Поддържайте кожата си хидратирана, за да предотвратите водна загуба.
Формулите съдържащи активни съставки, като уреа, серамид и други естествени хидратиращи фактори (NMFs) осигуряват нужната грижа за суха кожа.

Добрият хидратиращ продукт за суха кожа трябва да съдържа активни съставки, като: 

 - Уреа, лактат и други естествени хидратиращи фактори (NMFs).  Тези субстанции задържат влагата в епидермалните слоеве на кожата. Като естествени съставки на кожата, уреа, лактат и други естествени хидратиращи фактори са нетоксични и неалергизиращи, което ги прави толерантни, дори към хора, които страдат от изключително суха кожа. Минималната концентрация, за оптимална грижа за суха и напукана кожа, е 5% уреа. Изключително сухата, сърбяща и лющеща се кожа, обаче изисква по-виска концентрация. Гамата Eucerin UreaRepair PLUS предлага лосиони и кремове, които съдържат 5% и 10% уреа. Продуктите са специално разработени за лице, ръце, крака и тяло.

 - Серамидът подпомага възстановяването на липидната бариера и намалява водната загуба. Всички продукти на  Eucerin UreaRepair PLUS съдържат уреа, естествени хидратиращи фактори (NMFs) и серамид.

 - Глюко-глицерол. Тази съставка подобрява притока на вода в дълбоките епидермални слоеве на кожата.

Грижа за изсушаването на кожата, причинено от възрастта

Със стареенето на кожата изсушаването ѝ допринася за преждевременното развитие на фини линии и бръчки. Прочетете повече за признаците, причините и решенията за изсушаването, причинено от възрастта. Овлажняването става още по-важно, тъй като поддържането на хидратацията на кожата може да предотврати развитието на още бръчки, особено на лицето.

Attention

Ако се притеснявате и се чувствате несигурни за вашите симптоми или най-подходящата за вас грижа, ви препоръчваме да се консултирате с лекар или дерматолог за лична консултация.

Избягване на допринасящите фактори

В допълнение към подходящото почистване и хидратация, е много важно да се избягват факторите, които допринасят за сухотата на кожата. Това ще помогне да се намали тяхното въздействие върху кожа и нуждата ѝ от третиране.

Нежни почистващи продукти, които възстановяват естествената бариерна функция на кожата.
Избягвайте перилни препарати, които съдържат парфюми или оцветители, защото могат да раздразнят сухата кожа.

  •  Избягвайте сухия въздух, като прекарвате по-малко време на открито при горещо или студено време, и като използвате овлажнител за въздух, когато отоплението е включено.
  • Намалете времето, прекарано в гореща вода, като вземате бърз душ вместо дълга вана.
  • Използвайте ръкавици, когато миете съдове, така ще избегнете горещата вода и силните детергенти.
  • Носете дрехи от естествени материали, като памук и коприна, тъй като те не дразнят кожата. Вълната също е естествена материя, но може да причини раздразнения при директен допир с кожата.
  • Опитвайте се да използвате перилен препарат без оцветители или парфюми, тъй като те могат да останат върху дрехите при пране и да раздразнят сухата кожа.
  • Използвайте продукти за грижа без алкохол, парфюми и оцветители, за да се избегне дразнене.
  • Уверете се, че пиете достатъчно количество течности.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа