Изсушаване, причинено от възрастта – Мерки за кожата, която е станала по-суха с течение на времето

чете се за 6 минути
Виж повече

Понякога процесите на стареене в кожата предизвикат самият тип на кожата да се промени с течение на времето - а с него и начина, по който кожата изглежда и се чувства. В случая на изсушаване, причинено от стареенето на кожата, това включва засилване на усещането за опъване и изсушаване, което настъпва едновременно с появата на фини линии и бръчки. Тези двойни промени означават, че трябва да се преосмисли начина, по който се грижите за кожата си: за да я запазите здрава, да се чувствате удобно в нея и да сведете до минимум видимите признаци на стареене.

Признаци И Симптоми

Как да разпознаем изсушаване, причинено от възрастта

Изсушаването, причинено от възрастта, е проблем, който става все по-забележим и се нуждае от повече внимание с течение на времето.

Този проблем може да засегне всеки от четирите основни типа кожа. Всички типове кожа имат потенциал за по-голямо изсушаване с възрастта. Въпреки че не винаги се проявява еднакво, засилването на изсушаването е често срещан процес от общото стареене на кожата.

С течение на времето кожата губи влага.
Сухата текстура на кожата на лицето може да стане груба и дори да започне да се лющи.

Изсушаването на кожата и чувствителността на кожата често са свързани и настъпват едновременно. С течение на времето изсушаването, което придружава чувствителността, може да се влоши и да стане изсушаване, причинено от възрастта.

Какво е усещането при причинено от стареенето изсушаване
С течение на времето кожата може да започне да се усеща все по-суха и опъната. Освен това характеристиките на сухата застаряваща кожа могат да бъдат също:

  • Загрубяване
  • Напукване с тенденция за формиране на рагади
  • Образуване на мазоли
  • Чест сърбеж

Как изглежда причинена от стареенето суха кожа
Наред с нарастващите усещания за изсушаване, малки пукнатини и бръчки започват да се забелязват по повърхността на кожата. Те постепенно стават по-дълбоки и се увеличават на брой.

Причини И Отключващи Явления

Какво кара кожата да става по-суха с възрастта?

Свързаната със стареенето изсушаване е причинена от комбинация от вътрешни и външни фактори, които имат по-голямо влияние върху кожата с напредване на годините.

Първите фини линии и бръчки обикновено се появяват около очите.
Признаците на стареене се проявяват по-малко и започват на по-късен етап при по-тъмна кожа.

След 25-годишна възраст метаболизмът на кожата се забавя. През третото десетилетие от живота, кожата започва да се променя. Това хронологично стареене на кожата е неизбежно. То се причинява главно от физиологични промени на функционалността на кожата. В този случай, кожата става по-суха и по-малко еластична с течение на времето.

Бариерната функция е отслабена, което допринася за загубата на влага. Когато тази жизнено важна функция на кожата е компрометирана, тя не е така способна да се защитава от външни фактори, които допълнително ускоряват причиненото от възрастта изсушаване.

Метаболитната система във всяка клетка се забавя. Кожата губи все повече влага и става по-малко еластична. Следват суха кожа на лицето и бръчки. Този двоен ефект става очевиден на повърхността на кожата, която вече показва причинено от възрастта изсушаване.

Генетичното предразположение и етносът могат да са причина за разликата в скоростта, с която кожата на даден човек старее, и времето, когато ефектът от свързаното с възрастта изсушаване става очевиден.

С напредване на годините хормоналните промени също оказват въздействие. С настъпването на менопаузата спадът в нивата на естроген може да забави производството на еластични влакна.

Какво се случва в слоевете на кожата?

  • Роговият слой
Той е съставен от плътен филм от кератиноцити и вещества, които заедно са известни като естествен овлажняващ фактор, или NMF. Веществата дават на този слой способността да задържа вода. При младата кожа роговият слой съхранява между 10 и 20% от водата на цялото тялото.

С остаряването на кожата роговият слой е засегнат заради забавяне на процесите в кожата и външни фактори, компрометиращи бариерната функция. Той вече не може да държи влага в кожата толкова ефективно. Резултатът е изсушаване и последващата поява на бръчки.
  • Дермални слоеве
 Структурата на кожата е компрометирана и е вероятно да се появят по-дълбоки бръчки. Еластичността и плътността на кожата се намаляват, кожата губи младежкия си вид.
  • Субдермални слоеве
В тези по-дълбоки слоеве клетките, които съхраняват липиди, стават по-малки и броят им намалява.

Прочетете повече за структурата на кожата или за други видими признаци на стареене и техните причини като например бръчки, загуба на обем или загуба на плътност и блясък.

Решения

Как да се справим с изсушаването, причинено от възрастта

Създайте правилен режим за ежедневна грижа за кожата

Старайте се да използвате продукти за грижа за кожата, които са предназначени за суха кожа.

Всеки тип суха кожа се нуждае от внимателно подбран режим на ежедневна грижа за кожата с цел да се подобри външния вид и усещането. Сухата кожа може да реагира много по-чувствително на сапун и алкални вещества като тези, които се намират в много почистващи агенти. Следователно почистването трябва да се извършва с продукт, който е неагресивен и няма да лиши кожата от влага. Търсете формули, които не съдържат аромати и оцветители като тези от серията Eucerin DermatoCLEAN.

Когато полагате активна грижа за кожата е полезно да използвате продукти, които съдържат следните активни съставки. Те са особено ефективни при изсушаване, причинено от възрастта:

Активни съставки

Eucerin Hyal-Urea дневен или нощен крем може да се използва върху суха до много суха кожа на лицето.
Eucerin Hyal-Urea Крем за околоочния контур облекчава сухата област на кожата около очите и намалява появата дори на дълбоки бръчки.

Урея
Уреята е един от естествените овлажняващи фактори, който естествено се произвежда в тялото. Това го прави идеален за третиране на изсушаването. Уреята е ключова съставка във всички продукти на серията Eucerin Urea.

Хиалуронова киселина

Също така естествено произвеждана в кожата, хиалуроновата киселина има висок капацитет за задържане на вода. Тя подобрява регенерацията на кожата и засилва разпространението на хранителни вещества. Именно ефективността на хиалуроновата киселина както за суха кожа, така и за бръчки, я прави особено полезна срещу изсушаването, причинено от възрастта.

Тези две активни съставки заедно създават изключително ефективно решение за изсушаването, причинено от възрастта. В комбинация те се намират във формулата на серията Eucerin Hyal-Urea.

Серамид-3
Той естествено поддържа възстановяването на бариерната функция на кожата и намалява дефицита на липиди. Серамид-3 е и част от формулата на Eucerin Hyal-Urea Anti-Wrinkle Night Creme.

Избягване на допринасящите фактори

Препоръчително е да използвате слънцезащитни продукти с висока UV защита като Eucerin Sun Слънцезащитен крем SPF 30/50+.
Богатите на антиоксиданти храни като плодовете и зеленчуците ще Ви помогнат да поддържате организма и кожата жизнени и здрави.

Както и при суха и много суха кожа на лицето, важно е да се избегнат всички фактори, които изсушават допълнително кожата. Има и няколко малки промени в начина на живот, които могат да помогнат да се забави появата на изсушаването, причинено от възрастта.

Трябва да се избягват екстремните климатични условия. Прекалено горещият, студен или сух въздух може да разстрои баланса на хидратация в кожата.

От излагането на слънце има както положителни, така и отрицателни ефекти. UV радиацията трябва да се управлява чрез избягване на слънцето в най-горещите часове на деня и носенето свободни предпазващи дрехи. Използването на подходящи SPF продукти трябва да се включи в този холистичен подход. Прочетете повече за това как слънцето се отразява на кожата.

Химическите въздействия като почистващи продукти, които са прекалено агресивни, или измиването на лицето с твърде гореща вода трябва да се избягват, тъй като те могат да накарат кожата да изсъхне допълнително. Това се случва, когато естествените хидратиращи фактори, NMFS на кожата са отстранени, оставяйки я уязвима и податлива на загуба на влага.

Храненето може да помогне за забавяне на процеса. Диета, богата на антиоксиданти, може да сведе до минимум влиянието на оксидативния стрес.

Attention

Когато не сте сигурни за състоянието на кожата си, потърсете професионален съвет.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.