Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит – Кои части на тялото са най-засегнати?

чете се за 3 минути
Виж повече

Атопичният дерматит може да се появи навсякъде по тялото. Тази статия идентифицира областите, които могат да бъдат засегнати, описва причините и отключващите фактори, и дава идеи как да се грижите за атопичната кожа.

Кои части на тялото са най-често засегнати от атопичен дерматит?

Някои части на тялото са по-често изложени на въздействието на екологични фактори, отколкото други: измиваме редовно нашите трудолюбиви ръце, които са най-често изложени на въздействието на химикали. Този тип излагане на външни въздействия прави кожата чувствителна към атопичен дерматит. Възрастта е друг фактор, който влияе върху мястото по тялото, където се проявява болестта.

Нека да разгледаме някои от най-често засегнатите зони:

Атопичният дерматит често се появява по лакътните гънки

  • Ръце: по-често срещан при възрастните, отколкото при децата, атопичният дерматит по ръцете често се отключва от реакция към химикалите, често миене и/или температурни промени, на които ръцете са изложени. Научете повече в Атопичен дерматит по ръцете.
  • Ръце и крака: бебетата и децата са най-силно засегнати от атопичния дерматит по ръцете и краката. Научете повече в Атопичен дерматит при бебета и деца.

Какво причинява и/или отключва атопичния дерматит по различните части от тялото?

Атопичният дерматит е възпалително заболяване на сухата кожа. Той е до голяма степен генетично заболяване и е свързан с нарушена бариерна функция на кожата и имунната система. Когато някой страда от основното заболяване, има много различни фактори, които могат да отключат симптомите. Научете повече за тях в Разбиране на природата на атопичния дерматит.
Екологичните дразнители и алергените могат да предизвикат реакция у онези, които вече страдат от атопичен дерматит, а в някои случаи може да предизвикат подобна реакция и у хора, които не са страдали от атопична кожа в миналото. Това често се случва при контактен дерматит по ръцете, а понякога и при атопичен дерматит по клепачите. Прочетете повече в Атопичен дерматит по ръцете и Атопичен дерматит по клепачите.

Как трябва да се грижа за атопичен дерматит по различните части на тялото?

Атопичният дерматит по горните крайници е често срещано състояние

Тъй като няма известно лечение за атопичен дерматит, най-добрият начин да се грижите за кожата е да идентифицирате и избягвате потенциалните отключващи фактори, така че да можете да забавите и да намалите симптомите. Прочетете повече за някои от стъпките, които можете да предприемете в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Медицинското лечение и редовната и ефективна всекидневна грижа за кожата също могат да помогнат за овладяване на симптомите. Атопичният дерматит протича в две отделни фази:

Грижата, която осигурявате на вашата кожа или на кожата на детето ви, трябва да се адаптира към всяка фаза на заболяването и към частта от тялото, върху която то се проявява. Научете как да се грижите за атопична кожа в Как да се грижим за детска атопична кожа и как да се грижим за атопичната кожа на възрастните. За съвет как да се грижите за определени части от тялото прочетете Атопичен дерматит по лицето, Aтопичен дерматит по клепачите, Атопичен дерматит по главата и скалпа и Атопичен дерматит по ръцете.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа