Диабетна кожа

Kожата при хора с диабет Причините и симптомите и как най-добре да се погрижите за нея

Ако сте диагностицирани със захарен диабет тип 2 (или просто диабет, както е известно заболяването), няма нужда да се притеснявате – можете да продължите да водите щастлив и пълноценен живот. Някои промени в ежедневните ви навици могат да ви помогнат да живеете комфортно и с диагноза диабет – здравословният начин на хранене и физическите упражнения могат да ви бъдат много полезни.

Дори кожата ви, най-големият орган във вашето тяло, може да бъде засегната от диабета и да се повлияе положително от малко повече грижи. Проучванията показват, че четирима от петима диабетици страдат от кожни проблеми, които могат сериозно да влошат цялостното им благосъстояние. Ежедневната грижа за кожата и по-специално грижата за кожата на краката могат да играят важна роля за здравето на кожата и за цялостното ви качество на живот.

Какво причинява диабет тип 2?

Проучванията на Международната диабетна федерация показват, че над 415 милиона възрастни в целия свят страдат от диабет (по един на всеки единадесет души). В тях също така се прогнозира, че до 2040 г. това число ще се увеличи до 642 милиона (един на всеки десет души).1 От тази обща сума около 90% са диабетици тип 22.

Здравото тяло по естествен път произвежда инсулин, който регулира нивата на глюкозата в кръвта. Диабет тип 2 е метаболитно заболяване, при което тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или клетките на организма вече не реагират ефективно на произвеждания от него инсулин.

Болестта има сериозни последици за цялото тяло, включително за кожата. Тъй като тялото се опитва да отдели излишната захар чрез урината, то губи вода и кожата изсъхва – кожата на краката и стъпалата може да бъде сериозно засегната. Симптомите са по-лоши при по-възрастните хора, тъй като кожата обикновено изсъхва с напредването на възрастта.

Контролирането на нивата на кръвната захар е обичайна практика за повечето хора с диабет.

Как диабетът въздейства върху структурата на кожата

Ролята на епидермиса (най-външните слоеве на кожата) е да предпазва тялото от дехидратация, болести и вредни вещества. Тъкмо тези слоеве на кожата са най-засегнати от диабет тип 2.

Под епидермиса се намира дермата. В дермалните слоеве на кожата са разположени кръвоносните съдове, нервите, потните и мастните жлези. Ако високите нива на кръвната захар увредят дермата, кожата е подложена на допълнителен стрес освен биологичното стареене и въздействието на дразнителите на околната среда, на които вече е изложена.

Структура на кожата
1 - Епидермис, 2 - Дерма, 3 - Хиподерма

Симптоми на кожата с диабет

Видимо сухата, причиняваща сърбеж и опъната кожа може да бъде предупредителен знак за наличието на диабет. До 40% от засегнатите от болестта страдат от подобни проблеми. Те се дължат на нарушено подаване на хранителни вещества към кожата, което:

  • кара кожата по-трудно да задържа влагата, от която се нуждае, затова тя изсъхва по-бързо
  • пречи на естествения баланс на себума и на секрецията на потните жлези
  • поврежда хидролипидния филм, който покрива епидермиса, така че той вече не осигурява надеждна защита на кожата
  • намалява функцията на кожата като защитна бариера, което може да навреди на имунната система на тялото
  • увеличава вероятността кожата да пострада от порязвания и рани, чувствителни към инфекция
  • може да доведе до нервно разстройство (състояние, известно като невропатия), което притъпява чувствителността на кожата, когато тя е увредена

Кожа и невропатия
Поради това кожата може да стане чувствителна и напукана. Това не само създава чувство за неудобство, но и представлява риск за здравето. Обикновени драскотини могат да доведат до леки наранявания, които не получават нужното внимание, за да зараснат. Състоянието на кожата се влошава и това може да доведе до физически и психологически проблеми. С подходяща грижа обаче можете да предотвратите сериозни щети.

Как да се грижим за кожа с диабет

Ако сте диабетик, важно е да предпазвате и да се грижите за сухата, груба и увредената кожа с качествени продукти, доказали, че са подходящи за хора с диабет. Всички продукти от гамата Eucerin UreaRepair PLUS са клинично и дерматологично тествани и е доказано, че са едновременно високоефективни и се понасят добре от диабетната кожа.3

 

Пълната, редовна грижа може значително да подобри състоянието на кожата. Кожата изглежда и се чувства по-добре и рискът от инфекция намалява.


За тялото и особено за краката опитайте Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 5% Urea или Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea. Продуктът с 5% урея е специално разработен за много суха и груба кожа. Ако кожата ви е изключително суха, сърбяща и люспеста, препоръчваме по-висока концентрация на урея, която се предлага в продукта с 10% урея.

 

И двата продукта съдържат уникална и високоефективна комбинация от активни съставки, които си взаимодействат в борбата с някои от основните причини за сухата кожа.

 

Ключовите активни съставки във формулата са урея, серамид и други естествени овлажняващи фактори (NMF). естествени овлажняващи фактори (NMF). Лосионите Eucerin UreaRepair PLUS осигуряват незабавно облекчение и интензивно овлажняване, като забавят симптомите на сухота до 48 часа.

 

Можете да научите повече за 10% Urea Lotion в Науката за Eucerin UreaRepair PLUS Лосион 10% Urea.

За грижа за стъпалата препоръчваме Eucerin UreaRepair PLUS Крем за крака 10% Urea, който е разработен в сътрудничество с диабетолози (медицински специалисти по диабет) и дерматолози. Ключовите съставки Урея, Серамид и други Естествени овлажняващи фактори (NMF) са комбинирани в активна формула, която позволява на кожата да диша и не запушва порите. Тя осигурява интензивно овлажняване до 48 часа, укрепва еластичността на кожата, значително намалява уязвимостта й към нараняване и подобрява общото състояние.

 

Редовното почистване и овлажняване ще подпомогнат грижата за диабетната кожа, както и медицинските продукти за грижа за кожата.

 

Като тези от гамата Eucerin UreaRepair – могат да се използват ежедневно, за да се облекчат симптомите на сухата, диабетна кожа, да се подобри издръжливостта на кожата и да й се осигури мекота, гладкост и еластичност.

Подходящи продукти за кожата при диабет
Подходящата грижа с подходящ крем за крака поддържа стъпалата гладки и еластични.

Обърнете специално внимание на краката си

Кожата при диабер се изсушава по-бързо

Измийте краката си с хладка вода и мек сапун

Грижа за кожата при диабет

Изсушете краката си внимателно и проверете за драскотини, напуквания и малки рани

Кожат на краката при диабет

Намажете краката си с подходящ крем

Източници:

1 IDF Diabetes Atlas (7th ed.): a global report published by the International Diabetes Federation (IDF), Brussels, Belgium (2015)

2 International Diabetes Federation. The IDF Diabetes Atlas. Fifth Edition. Brussels (2011)

3 Source: Deutscher Gesundheitsbericht Diabetes 2016, published by: Deutsche Diabetes-Hilfe and the German Diabetes Society (DDG)