Разбиране на кожата Защитната бариера на кожата

Кожата, най-големият орган на тялото, е нашата първа и най-добра защита срещу външните фактори. Когато кожата е здрава, многото ѝ слоеве работят усилено, за да ни защитават, но когато състоянието ѝ е компрометирано, способността ѝ да функционира като ефективна бариера е нарушена. Изборът на качествена козметика и използването на продукти, които спомагат за възстановяване и поддържане на оптималното рН ниво на кожата, спомагат за защита на кожата и поддържане на нейните естествени защитни механизми, като я правят по-устойчива и по-малко чувствителна. Благодарение на тях кожата изглежда и се чувства по най-добрия възможен начин, изпълнявайки функцията си на наш защитник.

Ролята на кожата

Кожата е "отговорна" за редица жизнено важни функции.

Тя играе важна физиологична роля. Като най-видим показател за здравето, състоянието на кожата ни влияе върху начина, по който се чувстваме и по който ни виждат останалите.

Но най-важната роля, която играе кожата, е като първата защитна линия между телата ни и света, в който живеем. Тя ни защитава и ни помага да останем здрави, като:

  • Поддържа баланса на течности в тялото. Осигурява хидратация, когато е необходимо, и предотвратява загубата на вода.
  • Регулира телесната температура: изолира тялото ни, задържа топлина в студено време и се поти, за да охлади тялото, когато стане горещо.
  • Усеща натиск и болка: поема удари и ни "предупреждава" за опасности.
  • Предпазва цялото тяло от външни агресори.
Illustration of skin with its different skin layers
Кожата играе важна роля за защита на телата ни.

От какво ни предпазва кожата?

Многото външни фактори, от които ни предпазва кожата, включват:

  • Промени в температурата и влажността: кожата спомага за регулиране на телесната температура, контролиране на загубата на хидратация и поддържане на баланса от течности.
  • Болести: кожата неутрализира агресори като бактерии, вируси и замърсяване и предотвратява тяхното навлизане в тялото.
  • UV лъчи: прекомерното излагане на тези вредни лъчи генерира свободни радикали – агресивни молекули, които причиняват увреждане на клетките.
  • Натиск, удари и наранявания: кожата разпознава болка и ни "предупреждава" за опасност. Тя действа като бариера и буфер.
  • Химични вещества: кожата е първата ни защита от агресивните формули, с които можем да влезем в контакт на работното място или у дома, ако използваме агресивни почистващи продукти и неподходяща грижа за кожата.

Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

Illustration of skin with skin function
Кожата е нашата първа защита срещу външни агресори.

Защо кожата се нуждае от защита?

Кожата работи усилено, за да защитава телата ни, но външните влияния, на които е изложена, могат да окажат ефект върху състоянието ѝ и да намалят естествената ѝ защита. Това може да окаже влияние върху цялостното ни здравословно състояние и да ни направи по-предразположени към наранявания и инфекции.

Самата кожа може да стане суха, чувствителна и раздразнителна, когато защитната ѝ бариера е компрометирана. Това оказва влияние на начина, по който изглежда и се чувства, и може да повлияе върху нашето самочувствие.

Внимателната грижа за кожата и използването на продукти, които възстановяват и поддържат оптималното рН ниво на кожата, поддържат естествените защитни механизми на кожата, като я правят по-устойчива и по-малко чувствителна към фактори на околната среда. Правилните избори в грижата за кожата могат да предотвратят и преждевременното ѝ стареене.

Regular care recommended to support skin function
Продуктите, които възстановяват и поддържат оптималното рН ниво на кожата, допринасят за нейната увеличена издръжливост и намалена чувствителност.

Кои фактори оказват влияние върху кожата?

Много от външните фактори, от които кожата ни защитава, от своя страна оказват влияние върху самата нея.

Излагането на UV лъчение, промените в климата и температурата и използването на химикали на работното място или агресивни почистващи продукти у дома могат да натоварят прекомерно естествената неутрализираща способност на кожата, да нарушат способността ѝ да задържа хидратация и да отслабят ефективността ѝ като защитна бариера. В резултат, кожата може да се изсуши, да стане чувствителна и предразположена към влошаване на състояния като атопичен дерматит.

Прекалено честото миене с прекалено гореща вода също може да изсуши кожата, да увреди нейната защитна бариера и да причини появата на кожни проблеми.

Небалансираното хранене, недостатъчната физическа активност, стресът, липсата на сън, пушенето, дехидратацията и определени лекарства също оказват влияние върху кожата и нейната способност да функционира като защитна бариера.

Кожата е повлияна и от редица вътрешни фактори:
генетика, биологично стареене, хормонални проблеми и специфични състояния, като например диабет. Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

External factors have impact on skin barrier
Промените в температурата и UV лъчите могат да причинят сухота на кожата.
Medicines can influence skin condition
Лекарствата могат да повлияят на състоянието на кожата.

Как ни защитава кожата?

Кожата се състои от три основни слоя – епидермис, дермис и субкутис – всеки от които допринася за защитните ѝ свойства.

Най-външните слоеве на кожата (епидермисът) образуват защитна бариера срещу влиянието на околната среда. Външният слой на епидермиса – стратум корнеум или рогов слой – се състои от мъртви кожни клетки, свързани с епидермални липиди, и е покрит от хидролипиден слой, който включва киселинната мантия.

Skin barrier with its skin structure
Стабилният рогов слой и непокътнатият хидролипиден слой заедно ограничават проникването на вредни вещества и прекомерната загуба на вода.

Епидермални липиди
Те са отговорни за задържане на хидратация и създаване на пропускливата защитна бариера на кожата, която предотвратява проникването на бактерии и вируси под повърхността на кожата.

Хидролипидният слой
Емулсия от вода и липиди (мазнини), която покрива повърхността на кожата и действа като допълнителна защита от токсини.

Киселинната мантия
Водната част от хидролипидиния слой. Тя придава на кожата нейното леко киселинно рН – идеалната среда за развитието на полезни за кожата микроорганизми (известни като микрофлора на кожата) и за унищожаване на вредни микроорганизми. Прочетете повече за рН нивото на кожата.

Когато кожата е изложена често на определени външни фактори, роговият слой се удебелява, за да защити тялото (например, когато по дланите или ходилата се образуват мазоли на местата, изложени на продължително търкане). Ако даден дразнител или носител на инфекция премине тази първа линия на защита, имунната система на кожата реагира, като регенерира и възстановява кожата. Прочетете повече за това как кожата се възстановява и за структурата и функциите на кожата.

Долните слоеве на епидермиса също така са отговорни за производството на Витамин D, който ни предпазва от рахит.

Другите два слоя на кожата – дермиса и субкутиса – също допринасят за защитната бариера на кожата. Прочетете повече за структурата и функцията на кожата.

Skin protection in everyday life
Кожата се удебелява, за да защити места, изложени на повтарящо се търкане.

Как да предпазим естествените защитни механизми на кожата?

Здравословният начин на живот и редовната грижа за кожата с подходящи продукти, ще ви помогнат да защитите кожата си, да поддържате и възстановите естествените ѝ механизми. Прочетете повече за ежедневния режим за грижа за лицето и режим за тялото.

Серията Eucerin pH5 е специално разработена за възстановяване на естествените защитни механизми на кожата, правейки я по-издръжлива и по-малко чувствителна. Всички продукти в серията са клинично и дерматологично тествани и са доказано подходящи за ежедневна употреба върху суха чувствителна и предразположена към алергии кожа и съдържат нашата уникална рН балансираща система с цитратен буфер, която спомага за възстановяване на оптималното рН ниво на кожата.

Формулата, използвана в почистващите продукти, комбинира рН балансиращата система с изключително нежни повърхностноактивни вещества
, за да защити кожата и да запази нейната устойчивост. Тя оставя кожата гладка, мека и защитена от изсушаване дори и при често миене. Серията включва почистващи продукти за тяло, съобразени с различни предпочитания за текстура: изберете измежду Eucerin pH5 Измиващ лосион за чувствителна кожа, Eucerin pH5 Душ олио за чувствителна кожа и/или Eucerin pH5 Сапун за чувствителна кожа.

Формулата на продуктите за грижа комбинира рН балансиращата система с Декспантенол, известен със своите възстановяващи свойства. Продуктът възстановява естественото рН ниво на кожата и спомага трайната ѝ хидратация, като я прави по-устойчива и по-малко чувствителна, мека и гладка на вид и допир. Изберете измежду Eucerin pH5 Лосион за тяло за чувствителна кожа или Eucerin pH5 Крем.

Support skin protection with the right care products
Защитете кожата си с продукти, които стимулират естествените ѝ свойства.
The role of skin during or lifetime
Кожата се променя през нашия живот и има различни нужди във всеки етап от него.

Някои части на тялото, например ръцете и лицето, са по-изложени на външни влияния, отколкото други части. Грижата за кожата трябва да е съобразена с различните нужди на кожата на различните места по тялото.

 
Серията Eucerin pH5 включва почистващи продукти и продукти за грижа, които са специално разработени за различни части от тялото, като Eucerin DermoCapillaire pH5 Шампоан за чувствителен скалп, Eucerin pH5 Крем за ръце и Eucerin pH5 Крем, който е подходящ за лице.

Кожата е жив орган, който преминава през различни промени по време на човешкия живот. Всеки етап има своите изисквания и изборът на грижа трябва да е съобразен с тези променящи се нужди. Прочетете повече за разбиране на кожата в различните възрасти.

Интелигентната защита от слънцето е изключително важна част от сутрешния ви режим за грижа за кожата. UV лъчите увреждат кожата, отслабват защитната ѝ функция и са една от основните причини за преждевременно стареене; освен това, те могат да доведат до сериозни усложнения като рак. Научете повече за ефектите от излагането на слънце и как да защитим кожата под слънцето.