Разбиране на кожата – PH ниво на кожата

чете се за 5 минути
Виж повече

Кожата е "отговорна" за редица жизнено важни функции.

Най-важната роля, която тя е играе, е на защитна бариера между тялото и външния свят, като рН нивото на кожата е един от основните защитни механизми. рН нивото на нашата кожа е постоянно изложено на влиянието на външни фактори като замърсяване, промени в температурата и силни химикали. Качествените продукти за грижа за кожата спомагат за поддържане на оптималното рН ниво на кожата и спомагат и възстановяват нейните естествени защитни механизми. Това я прави по-устойчива и по-способна да изпълнява важната си защитна функция.

Какво представлява рН на кожата?

Оптималната рН стойност на кожата върху по-голямата част от лицето и тялото варира между 4.7 и 5.75. рН ниво 7 (това на чистата вода) се счита за неутрално. Стойности под седем, са киселинни, а над седем – алкални, така че естественото рН ниво на кожата е леко киселинно. Това леко киселинно рН ниво се създава от киселинната мантия на кожата, водната част от хидролипидиния слой, който защитава външните слоеве на кожата. Прочетете повече за структурата на кожата.

рН нивото на кожата варира леко в зависимост от пола и местоположението по тялото. То също така се променя в зависимост от възрастта.

Защо е важно рН нивото?

Нивото на рН на кожата играе важна роля за нейното състояние. Киселинната мантия е от ключово значение за защитната бариера на кожата. Тя неутрализира алкалните агресори (като агресивни повърхностно активни вещества), потиска развитието на бактерии и поддържа оптималната киселинна среда, в която може да живее естествената флора на кожата.

Ако рН нивото на кожата се покачи, достигайки алкални стойности, естественият ѝ баланс се нарушава. Не могат да се синтезират необходимите за функционирането ѝ епидермални липиди и кожата губи вода и се изсушава. В това състояние, външният слой на кожата (епидермисът) вече не е в състояние да изпълнява функцията на защитна бариера.

Когато бариерната функция на кожата е компрометирана, кожата е по-малко устойчива и по-чувствителна към влияния на околната среда. Може да стане суха, чувствителна или хиперчувствителна и е податлива на инфекции, заболявания като атопичен дерматит и състояния като розацея, а способността ѝ да защитава тялото е нарушена.

Какво може да повлияе рН нивото на кожата?

Има множество външни и вътрешни фактори, които могат да повлияят върху рН нивото на кожата. Местоположението на кожата върху тялото също може да повлияе върху рН нивото, а при определени състояния, като например атопичен дерматит, да промени рН нивото на кожата.

Външни фактори

Външните фактори, които оказват негативно влияние върху кожата, включват:

  • Промени в температурата и влажността
  • Мръсотия и замърсяване
  • Прекалено често миене
  • Алкална козметика
  • Химикали

Химикалите с алкално рН са особено вредни за рН нивото на кожата. Те нарушават естествената неутрализираща способност на кожата, увреждат клетките и разрушават защитната бариера на кожата. Определени лекарствени средства (напр. химиотерапия, диуретици и антибиотици) и медицински процедури (напр. радиотерапия и диализа) също могат да засегнат естествените защитни механизми на кожата, като променят рН нивото ѝ и увредят защитната ѝ бариера.

Прочетете повече за факторите, които оказват влияние върху кожата.

Вътрешни фактори

Нашата генетична предразположеност, биологична възраст и хормони също оказват влияние върху рН нивото на кожата.

рН нивото на кожата на мъжете и жените леко се различава. Средното рН ниво на кожата на мъжете е по-ниско, което се дължи на повишеното производство на себум в кожата на мъжете.

През първите няколко седмици от живота на бебето, кожата му има по-високо рН ниво, между 6.5 и 5.5, тъй като защитната му киселинна мантия все още не е напълно формирана. Прочетете повече за кожата на бебетата и децата. С промяната на хормоните по-късно през живота (например, по време на пубертет, бременност и менопаузата), рН нивото на кожата отново може да се променя. Прочетете повече за кожата в различните възрасти.

Можем да спомогнем поддържането на оптималното рН ниво на кожата със здравословни избори в начина си на живот, редовна грижа за кожата и употреба на продукти, които не нарушават естественото рН ниво на кожата и поддържат защитната ѝ бариера. Добре е също така определени части от тялото (като ръцете, мишниците и интимната област) да се третират с продукти, които са специално разработени с оглед на тяхното естествено рН ниво. Прочетете повече за дневния режим за грижа за кожата на лицето и режим за тялото.

Серията Eucerin pH5 – която включва лосиони за тяло, кремове и почистващи продукти – е специално разработена за възстановяване на естествените защитни механизми на кожата, правейки я по-издръжлива и по-малко чувствителна. Уникалната рН балансираща система с цитратен буфер спомага за възстановяване на оптималното рН ниво на кожата. При почистващите продукти, тя се комбинира с изключително нежни повърхностно активни вещества, за да предпази кожата от изсушаване. В продуктите за грижа се комбинира с Декспантенол, който има доказани регенериращи свойства, за да възстанови естественото рН ниво на кожата, правейки я по-издръжлива и по-малко чувствителна, като спомага трайната хидратация.

Всички продукти в серията са клинично и дерматологично тествани и са доказано подходящи за ежедневна употреба върху суха чувствителна и предразположена към алергии кожа.

Как се различава рН нивото на кожата по тялото?

Структурата на кожата и нейното рН ниво се различават леко в зависимост от частта на тялото. Макар че по-голямата част от кожата върху лицето и тялото има рН ниво между 4.7 и 5.75, има някои значителни разлики:

Ръце
Ръцете работят много и са постоянно изложени на външни влияния. В резултат от това, рН нивото на кожата на ръцете е засегнато – защитната киселинна мантия може да е отслабена, а кожата да е по-податлива на изсушаване и дразнене.

Подмишници
Кожата под мишниците може за дълги периоди да е лишена от светлина и въздух, условия, които спомагат развитието на бактерии. Също така, кожата на подмишниците често е изложена на агресивни химикали, съдържащи се в някои антиперспиранти и/или продукти за обезкосмяване. Поради тези причини, нейното рН ниво е по-близко до 6.5. Този значителен спад на киселинността прави кожата още по-податлива на бактерии. Разграждането на тези бактерии може да доведе до появата на неприятен телесен мирис. Прочетете повече за потенето.

Областта на гениталиите
Подобно на кожата под мишниците, в областта на гениталиите кожата има рН ниво 6.5. Тази намалена киселинност я прави предразположена към развитието на бактериални инфекции.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа