Разбиране на кожата – По различните части на тялото

чете се за 11 минути
Виж повече

Кожата е най-големия орган на тялото, но не цялата кожа е еднаква. Структурата и поведението на кожата се различава леко в зависимост от това къде е разположена. Също така, не цялата кожа се третира по един и същ начин. Някои части от тялото, например ръцете и лицето, са по-изложени на външни влияния, като например слънцето и почистващи продукти, от други части на кожата. Интелигентната грижа за кожата трябва да отразява различните нужди на кожата по различните части на тялото.

Как се различава кожата по различни части от тялото

Кожата по лицето, главата, подмишниците, ръцете и стъпалата се различава леко от кожата по останалата част от тялото.

Лице

Лицето ни е най-забележителната част от тялото ни. Състоянието и външният вид на кожата на лицето ни е ключов фактор за цялостното ни здравословно състояние и играе важна роля за самочувствието. Проблемите с кожата на лицето и признаците на стареене са много видими по лицето и могат да предизвикат значително притеснение, оказвайки влияние върху увереността ни. Като консуматори, ние искаме да поддържаме кожата на лицето си в най-доброто възможно състояние и именно затова лицето до такава степен е централен фокус при изследването във връзка с грижи за кожата и при толкова много продукти.

Кожата на лицето е особено тънка и е най-видимата част от тялото.
Има 4 общи типа кожа – нормална, суха, мазна и комбинирана.

Подобно на кожата по цялото тяло, кожата по лицето изпълнява важна роля на бариера срещу външната среда. За разлика обаче от кожата по по-голямата част от тялото, тя почти винаги е в пряк контакт с външни фактори като слънцето и UV лъчението. Кожата по лицето е особено тънка и чувствителна и поради това е податлива на стареене. Прочетете повече за общото стареене на кожата.

Кожата около очите е още по-тънка и нежна и се нуждае от подходяща грижа. Епидермисът (външният слой на кожата) обикновено е дебел около 0,1 мм; в зоната около очите дебелината му е между 0 и 0.5 мм.

Кожата на лицето и нейното състояние са различни при различните хора, но има 4 общи типа кожа – нормална, суха, мазна и комбинирана. Прочетете повече за типовете кожа и състояния и направете теста, за да определите своя тип кожа.

Скалп

Кожата на главата, наричана скалп, е богата на кръвоносни съдове и съдържа повече фоликули и повече себумни жлези от други части на тялото.

Кожата на главата ни – наречена скалп – има повече фоликули от всяка друга част по тялото.
Специализираната и нежна грижа може да спомогне производството и добрия външен вид на косъма.

Себумните жлези винаги са свързани с фоликула на косъма. Те произвеждат богата на липиди секреция, позната като себум, на повърхността на кожата, която заедно с други епидермални липиди формира хидролипидната обвивка, която предпазва повърхността на кожата и стимулира производството на косъма. Прочетете повече за структурата на кожата.

Здравата коса е показател за цялостното ни здравословно състояние и подобно на кожата на лицето е определяща за нашето самочувствие. Косата, която виждаме по главата си е само горната част; под повърхността на кожата са корените, които са обвити от фоликулите. Тези фоликули, съставени от съединителни тъкани с дермалния слой на кожата, подхранват косата и спомагат растежа й.

Увеличеният брой фоликули и жлези по скалпа, комбиниран с факта, че той има своя собствена флора, го прави особено податлив на определени кожни състояния. Важно е да полагаме специална нежна грижа за скалпа, за да имаме здрава коса и добро самочувствие.

Мишници

Кожата на подмишниците е особено чувствителна, тъй като се търка непрекъснато и стои дълго време без светлина и въздух. Кожата на подмишниците също така е често подложена на бръснене или химикали в продуктите за обезкосмяване, както и на дезодоранти и продукти против потене. 

Тази част от кожата обаче най-често се свързва с потенето. Хората имат приблизително 1.6 – 4 милиона потни жлези по цялото тяло, като гъстотата им е най-голяма под мишниците, по дланите на ръцете и по ходилата. Има два типа потни жлези:

 • Екринни жлези: разположени са по цялото тяло. 
 • Апокринни жлези: разположени са предимно под мишниците, около гениталиите и гърдите.

Апокринните жлези, които се активират по време на пубертета, произвеждат богата на протеини пот, която привлича бактерии.

Мишниците са зоната, която е най-податлива към растеж на бактерии.

Мишниците са тъмни, влажни места с благоприятни условия за развитие на микроби. pH нивото по по-голямата част от кожата е около 5.5. То формира естествено киселинно ниво, известно като киселинна мантия, което защитава кожата от бактерии. Кожата под мишниците има pH 6.5. Това значително по-ниско киселинно ниво прави кожата по-предразположена към развитие на бактерии. При метаболизата (разпадане) на бактериите, те произвеждат вещества със силна миризма. Тъй като разположението на мишниците пречи на тези вещества да се изпарят, това може да предизвика неприятна телесна миризма. Прочетете повече за потенето.

Ръце

Ръцете са инструментите на човека и кожата им се различава от тази по останалите части на тялото. Кожата по дланите също е доста по-различна от тази от другата им страна:

Кожата по дланта и вътрешната част на пръстите е дебела и плътна.
Задната част на ръцете почти не съдържа мастна тъкан и е особено тънка.

Кожата по дланите и вътрешната част на пръстите:

 • има дебел с плътен рогов слой
 • е богата на мастна и съединителна тъкан
 • е добре подплатена с тъкан, нечувствителна на напрежение
 • няма косми и себумни жлези
 • има голяма гъстота на потни жлези
 • има недостиг на естествени хидратиращи фактори (NMF)

Кожата от другата страна на ръцете:

 • почти не съдържа мастна тъкан
 • е особено тънка
 • съдържа много малко фини косми

Липсата или малкият брой косми показват, че количеството на себумните жлези е много по-ниско, отколкото по други части на тялото.

Фоликулите, от които растат космите, са придружени от себумни жлези и следователно са отговорни за производството на себум, който осигурява на кожата липиди и някои от веществата, задържащи хидратация. Така че по ръцете има по-малко липиди и кожата по тях не може да задържа вода като други части от тялото. 

Кожата по лицето също така е по-малко способна да стабилизира малкото липиди и хидратиращи компоненти, които съдържа. pH нивото на ръцете е по-малки киселинно от други части на тялото, така че защитната киселинна мантия – естествената киселинност, която предпазва кожата – е нарушена.

Фактът, че кожата от едната страна на ръцете е различна от тази от другата също така означава, че цялостното формиране на хидролипидна обвивка (емулсия от мазнина и вода, която покрива външността на кожата) е отслабена. В резултат от това ръцете ни са по-податливи на дехидратация и бързо се изсушават.

Ръцете работят много, изложени са на редица външни фактори и са податливи на дехидратация.

Освен всичко, ръцете работят доста. По време на един ден в къщата, офиса или градината, ръцете са особено изложени на външни фактори, които премахват липидите им. Докато честият контакт с вода може да изсуши кожата, ръцете са често изложени и на повърхностно активни вещества, разредители, промени в температурата и механични влияния. Естествената система за защита и възстановяване на кожата се претоварва, а това може да наруши бариерната функция на кожата.

Стъпала

Кожата по стъпалата ни съдържа повече мастни клетки в най-вътрешния си слой (субкутиса) от повечето останали части на тялото. Това е така, защото стъпалата ни се нуждаят от допълнителна подплата и поемане на удари. При всяка крачка носят върху себе си човешкото тегло, умножено по три, и за често изложени на натиск от стегнати или неудобни обувки или от дълго ходене или тичане.

Прекомерното търкане може да увреди и изсуши кожата, предизвиквайки мазоли и кокоши тръни.
При продължителен натиск и търкане се увеличава производството на мъртви кожни клетки.

Въпреки тази защита, прекаленото търкане може да увреди бариерната функция и да доведе до сухота и в крайна сметка до мазоли и кокоши тръни. Мазолите и кокошите тръни са удебелени зони по кожата, които обикновено се появяват по стъпалата и петите и са сравнителни кръгли на форма. Те врастват навътре към дълбоките слоеве на кожата и могат да причинят болка.

Епидермисът (най-външният слой на кожата) е по-дебел по стъпалата, отколкото по други части на тялото ни – при обичайна дебелина 0.1 мм, на стъпалата е между 1 и 5 мм. Когато кожата по стъпалата е изложена на продължително напрежение и търкане, производството на мъртва кожа се увеличава, а епидермисът се удебелява – състояние, известно като хиперкератоза.

Как да се грижим за кожата по различни части на тялото

Тъй като структурата и функцията на кожата ни се различава в зависимост от това къде е разположена по тялото, за различните части на тялото има специален подход при продуктите за грижа.

Лице

Има три основни стъпки в добрата грижа за лицето: почистване, грижа и защита.

Почистване

Важно е да почиствате лицето си нежно, но цялостно, сутрин и вечер. Кожата произвежда себум докато се регенерира през нощта, така че сутрешното почистване отстранява този себум и прави кожата готова за защита и грижа. Вечерното почистване отстранява мръсотията, потта, себума, грима и слънцезащитните продукти и подготвя кожата за ползите от активните съставки в нощните продукти.

Виж повече

Грижа

Продуктите за грижа изпълняват две роли: фокусират се върху и третират конкретни проблеми и състояния, а също така хидратират и възстановяват кожата.

Виж повече

Защита

Защитата от слънце е важна част от сутрешната грижа за кожата. Макар че малко слънце е полезно за кожата и стимулира производството на витамин D, прекаленото излагане на UV лъчите уврежда кожата и е една от основните причини за преждевременно стареене, а освен това може да доведе до по-тежки състояния като рак на кожата. Интелигентната защита от слънце е особено важна за здравето на кожата.

Виж повече
Добре е да се консултирате с дерматолог, който да определи типа на кожата Ви и други фактори.

Важно е да използвате продукти, които са специално разработени за Вашия тип кожа и за конкретното състояние и да уважавате естественото рН ниво на кожата. Търсете медицинска козметика, която е тествана върху и доказано съвместима с чувствителна кожа. Eucerin предлага разнообразни продукти за грижа за кожата, подходящи за всички типове кожа и състояния, като всички те са тествани и доказано съвместими с чувствителна кожа.

За повече информация за това как да се грижите за кожата на лицето ви, включително деликатната кожа около очите, прочетете за дневните грижи за лицето. Кликнете тук, за да научите повече за  типовете кожа и различните състояния или направете нашия тест за кожата.

Attention

Ако имате съмнения относно типа на кожата си, нейното състояние или това кои продукти биха били най-подходящи за Вас, консултирайте се с дерматолог.

Скалп

Кожата на скалпа е особено податлива на дразнене и е важно да използвате нежни, специално разработени продукти за ежедневна грижа и за третиране на проблемни състояния.

Грешният избор на шампоан е една от основните причини за чувствителност на скалпа. Агресивните почистващи продукти и повърхностно активни вещества могат да отмият киселинната мантия на скалпа и да направят кожата му податлива на сухота и дразнене. Някои хора също така споделят, че скалпът им става хиперчувствителен или чувствителен след терапия за атопичен дерматит или псориазис.

За здрави коса и скалп се препоръчва да използвате нежен шампоан, чието pH ниво е близко до това на кожата, както и да изберете продукти за грижа за косата и скалпа, които са тествани върху и доказано поносими от чувствителна кожа. Открийте повече за продуктовата линия от нежни, но ефективни шампоани за ежедневна употреба на Eucerin в Eucerin DermoCapillaire.

Важно е да изберете правилния шампоан – неправилният избор може да доведе до дразнене на скалпа.
Има различни продукти за различните често срещани проблеми на скалпа.

Когато се появят дразнения на скалпа, те могат да предизвикат микровъзпаления: леки възпаления, чрез които кожата реагира на дразнения и се опитва да се възстанови. Тези възпаления са толкова леки, че са незабележими, но ако дразненето продължава, могат да доведат до проблем с кожата. Има все повече доказателства, че микровъзпаленията на скалпа участват във формирането на четирите най-често срещани проблеми на скалпа:

 • чувствителен скалп
 • сух и сърбящ скалп
 • пърхот
 • оредяваща коса и косопад

За да научите повече за симптомите на и причините за тези проблеми, прочетете за чувствителен скалп, сух и сърбящ скалппърхот и оредяваща коса и косопад. Eucerin предлага широк набор от терапии за скалп, които доказано третират и предпазват от тези проблеми и водят до здрав скалп и здрава коса. Открийте повече в Eucerin DermoCapillaire.

Мишници

В повечето случаи грижата за кожата на мишниците цели ограничаване на негативните ефекти по потенето. Потенето е напълно естествен процес, който е много важен за регулиране на температурата на тялото. Когато мозъкът отчете, че телесната температура се е увеличила над 98.6°F/37°C, той изпраща сигнали на потните жлези да секретират течност. Тази течност – потта – охлажда повърхността на кожата.

Признаците на потене и миризмата на тялото, които произтичат от този процес обаче могат да са неприятни и притеснителни. Има две основни решения на проблема:

 • дезодоранти
 • продукти против изпотяване
Дезодорантите могат да забавят или абсорбират формиращите миризми вещества
Продуктите против изпотяване намаляват количеството пот с цел по-малко влага и миризма.

Дезодоранти
Дезодорантите не оказват влияние върху количеството на произвежданата пот, но съдържат вещества, които забавят възпроизводството на бактериите, които произвеждат миризма (бактериостаза). Могат също така да включват съставки, които абсорбират вещества, произвеждащи миризма, и намаляват нежелания мирис. Някои съдържат и аромати, за да прикрият неприятната миризма на кожата.

Продукти против изпотяване
Известни още като анти-транспиранти или анти-перспиранти, те съдържат активни вещества, които намаляват количеството на произвежданата пот, което намалява влагата и неприятната миризма.

В изключителни случаи, известни като хиперхидроза, се предлагат медицински дезодоранти, които комбинират антисептични съставки, антри-перспиранти и киселинно рН, за да потиснат развитието на бактерии, като комбинират ефективност със съвместимост с кожата. Eucerin предлага широк набор от продукти против изпотяване и дезодоранти, които са тествани върху и доказано съвместими с чувствителната кожа. Прочетете повече в Дезодоранти и продукти против изпотяване Eucerin, както и интересни факти за историята зад продуктовата линия.

Ръце

Кожата на ръцете ни се нуждае от повече подхранване с липиди от кожата по други части на тялото. Важно е ръцете да са добре хидратирани, тъй като увредената, напукана, суха и чувствителна кожа на ръцете е предразположена към кожни проблеми като контактен дерматит.

Добрата хидратация на ръцете може да намали предразположеността към нежелани състояния.

Агресивните почистващи продукти трябва да се избягват, както и прекалено честото миене. Когато си миете ръцете, използвайте топла вместо гореща вода и така кожата Ви няма да се изсушава толкова много.

Кожата на ръцете Ви понася по-добре продукти за почистване и грижа, които:

 • са нежни, но ефективни и са тествани върху и доказано съвместими с чувствителна кожа
 • възстановяват загубените липиди
 • поддържат естественото рН ниво на кожата
 • стимулират процеса на регенерация
 • защитават от прекалено излагане на вредните UV лъчи, които могат да предизвикат преждевременно стареене

Стъпала

Неподходящите обувки са основната причина за проблеми със стъпалата.

70% от проблемите на ходилата, включително образуването на кокоши тръни и мазоли, се причиняват от неподходящи обувки. Стелките за намаляване на напрежение, омекотяващите кремове и избягването на стегнати обувки помага, както и редовното миене с нежни, но ефективни продукти и използването на медицински продукти за грижа за кожата, които третират проблемите в тази област.

Стъпалата трябва да се проверяват редовно. Цепнатини, сърбеж или влага или белене между пръстите могат да са първите признаци на гъбична инфекция. Консултирайте се с дерматолог при появата на тези симптоми.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.