Грижа за кожата – Ежедневна грижа за кожата на тялото

чете се за 5 минути
Виж повече

Хигиената на тялото и грижата за тялото са от ключово значение за нашето здравословно състояние и комфорт. Качествените продукти за грижа ще ви помогнат да почиствате и да се грижите за кожата на тялото, да я предпазите от вредни външни влияния като например слънцето, топлия или студен климат. Продуктите за грижа могат също така да се използват за успокояване на кожата и третиране на евентуални проблеми. Правилната ежедневна грижа за кожата помага да се възстанови естественият й баланс, за да изглежда и да се чувства здрава.

ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ТЯЛОТО

Има три основни стъпки в грижата за кожата на тялото: почистване, грижа и защита.

Стъпка 1: Почистване

Цялостното почистване е първата стъпка в ефективната грижа за кожата. Почистването премахва замърсявания, себум, пот и други остатъци, за да усещате кожата си чиста и здрава.

Виж повече

Стъпка 2: Продукт за грижа

Продуктите за грижа хидратират и подхранват кожата. Използвайте крем или лосион, за да хидратирате тялото си след измиване и за третиране на специфични кожни проблеми (като изсушаване). Продуктите за грижа също така могат да се нанасят върху определени области на тялото като ръцете и краката, подмишниците и скалпа.

Виж повече

Стъпка 3: Защита

Слънчевата защита е важна за дните, когато кожата ви ще бъде изложена на вредните ултравиолетови лъчи: основната причина за преждевременното стареене на кожата. Кожата на тялото не е изложена на ултравиолетовите лъчи толкова често, колкото кожата на лицето, така че това не е всекидневна стъпка от основно значение, но трябва да бъде включена в грижата за кожата, когато е уместно.

Виж повече

Разберете повече за грижата за кожата на лицето в ежедневна грижа за кожата на лицето.

ВСИЧКО ЗА ПОЧИСТВАНЕТО НА ТЯЛОТО

Защо е необходимо почистване?

Основната причина за почистването на тялото е да се отстранят замърсяванията и потта, за да се поддържа кожата чиста и здрава и да се предотврати появата на неприятна телесна миризма. Душовете и ваните също играят важна роля за цялостния ни комфорт, като ни помагат да се чувстваме освежени, изпълнени с енергия и релаксирани.

Как да почистваме тялото

Когато подсушавате кожата, правете го с потупване, а не с търкане, така че да се запази част от влагата (продуктите на маслена основа са най-ефективни, когато се нанасят на влажна кожа.

Сериозното внимание към хигиената, съчетано с днешния активен начин на живот, увеличава честотата на миенето и къпането. Прекомерното излагане на вода, както и агресивните почистващи продукти може да изсушат кожата и да отслабят нейната бариерна функция. Следните съвети за почистване ще ви помогнат да поддържате кожата здрава:

  • намалете времето, прекарано във ваната, и температурата на водата: Горещата вода и дългите душове или вани отстраняват естествения липиден слой на кожата, което води до нейното изсушаване.
  • изберете продукт за почистване, който е нежен към кожата.
  • когато се подсушавате, правете го с потупване, а не с търкане, така че да се запази част от влагата (продуктите на маслена основа са най-ефективни, когато се нанасят на влажна кожа).
  • овлажнявайте добре след почистване.

Как да изберете подходящ продукт за почистване

Изберете измиващ продукт, който:

  • ще бъде нежен към кожата ви и няма да я изсушава
  • има стойност на рН, която съответства на здравата кожа
  • съдържа компоненти за възстановяване на липидите. Това не само компенсира отстранените липиди, но и гарантира, че по-малко липиди се губят по време на почистване 
  • е създаден за вашия специфичен тип кожа и евентуални проблеми
  • е обстойно изследван и в идеалния случай е съвместим с чувствителна кожа
Изберете почистващ продукт, подходящ за вашия тип кожа и евентуален проблем.

Когато бариерната функция на кожата е нарушена, нейната чувствителност се увеличава и тя става по-податлива на изсушаване, инфекции и алергични реакции.

Eucerin предлага различни серии нежни и изключително ефективни измиващи продукти за тяло, подходящи за всички типове кожа. Прочетете повече в Eucerin pH5 Душ олио и Eucerin AQUAporin Освежаващ душ-гел за тяло.

ВСИЧКО ЗА ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА НА ВАШЕТО ТЯЛО

Защо да използваме продукти за грижа?

Продуктите за грижа хидратират и подхранват кожата, като я предпазват от изсушаване. Хидратацията не само увеличава съдържанието на вода в кожата, а осигурява защита и подпомага изрядната десквамация (процесът, чрез който кожата се освобождава от мъртви клетки), оставяйки усещане за гладкост, мекота и комфорт.

Продуктите за грижа също така могат да бъдат използвани и за третиране на специфични проблеми на кожата. Много сухата кожа например се дължи на нарушената бариерна функция. Продуктите за грижа могат да помогнат за справяне с този проблем, като възстановят липсващите липиди и така подпомогнат възстановяването на кожата.

Как да използваме продукти за грижа

Продуктите за грижа трябва да се нанасят след почистване, тъй като почистената кожа абсорбира активните съставки по-добре. Редовната хидратация след къпане ще помогне да запазите кожата си хидратирана и здрава.

Кои продукти за грижа са подходящи за тялото ми?

Хидратирайте кожата след почистване, за да я поддържате овлажнена и здрава.
Обърнете специално внимание на особено сухите области и третирайте с богат на липиди хидратиращ продукт.

Изберете хидратиращ продукт за тяло, който:

Eucerin предлага различни серии хидратиращи продукти за тяло, подходящи за всички типове кожа и с доказана поносимост от чувствителна кожа. Прочетете повече в Eucerin AQUAporin ACTIVE, Eucerin Complete RepairEucerin pH5 и Eucerin AtopiControl.

Структурата на нашата кожа леко се различава според това в коя област на тялото се намира. Различните части на тялото ни също така имат различно ниво на излагане на външни фактори. В резултат на това за някои части на тялото като ръцете, краката, подмишниците и скалпа има разработени специални продукти за грижа. Прочетете повече в кожата в различни части на тялото.

Кожата изисква специални грижи, след като е била изложена на слънце. Лосионите след слънце може да ви помогнат да охладите и регенерирате стресираната от слънцето кожа.

ВСИЧКО ЗА ЗАЩИТА НА ТЯЛОТО ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВИТЕ ЛЪЧИ

Защо да използваме слънчева защита?

Малка доза слънчева светлина може да окаже положително влияние върху нашето настроение.
Нанесете слънцезащитен продукт за предпочитане преди да се изложите на слънце: нужно е време, за да може продуктът да се разпространи равномерно по кожата. Нанасяйте отново редовно, особено след къпане и бърсане с хавлия.

Слънчевата светлина има редица положителни ефекти върху тялото:
Тя увеличава нашата жизненост, подпомага кръвообращението и метаболитните процеси и активира производството на витамин D. Но ние се нуждаем само от малка доза слънце.

Тялото е в състояние да произвежда собствени защитни механизми, които да помогнат срещу негативните ефекти на UV радиацията - пигментация, удебеляване на външните слоеве на кожата, произвеждане на антиоксиданти и генериране на UV-филтриращи вещества като урокановата киселина. Въпреки това кожата е способна да се защити сама, ако е изложена на малко количество UV радиация и разполага с достатъчно време, затова има полза от допълнителна защита. Прочетете повече в как се отразява слънцето на кожата.

Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи е една от основните причини за преждевременното стареене на кожата и може да доведе до патологични изменения на кожата - в най-тежките случаи до рак на кожата.  Нанасянето на крем или лосион с добавен слънцезащитен фактор (SPF) е силно препоръчително, за да се предпази тялото, когато то е изложено на ултравиолетовите лъчи.

Как да си осигурим защита

Слънцезащитният продукт трябва да се нанася след или вместо обичайния хидратиращ продукт. При нанасяне предвидете достатъчно време преди излагането на слънце,  за да може кожата ви да усвои добре активните съставки. Нанасяйте продукта редовно или както е посочено върху опаковката. Прочетете повече в правилно използване на слънцезащитни продукти.

Кои слънцезащитни продутки са подходящи за моето тяло?

Нанасяйте слънцезащитен продукт редовно, за да се поддържа нивото на защита и да се избегне слънчево изгаряне.

Изборът на слънцезащитен фактор зависи от пигментацията и чувствителността на кожата ви и от типа кожа. Той също така зависи от сезона и от нивото и продължителността на излагането на слънце, което предстои. Прочетете повече в защита от слънцето.

Eucerin предлага широка гама от слънцезащитни продукти с различен SPF, които са подходящи за всички типове кожа и отговорят на различните предпочитания за текстура. Ако имате някакви съмнения относно това кои продукти ще бъдат най-добри за вас, обърнете се към дерматолог, за да потърсите съвет.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа