Съвети за кожата – Полезни съвети за здравето на вашата кожа

чете се за 5 минути
Виж повече

Eucerin предлага редица полезни съвети, свързани с най-често срещаните състояния на кожата, които изискват третиране. Тук са включени най-важните от тях, които могат да ви помогнат да подобрите състоянието на кожата си и да облекчите някои симптоми. Въпреки това се препоръчва да обсъдите с вашия лекар, терапевт или дерматолог дали тези съвети са подходящи за действителното състояние на кожата ви.

Склонна към акне кожа

Здравословното и добре балансирано хранене е ключът към един холистичен подход.
В някои случаи приемането на лекарства е абсолютно необходимо, но може да има нежелани странични ефекти. Винаги се консултирайте с лекар за рисковете и ползите, преди да предприемете медикаментозно лечение.

Съществуват много митове и съвети за грижа, свързани с причините за възникване на акне и неговото лечение. Ето някои полезни съвети за ефективни мерки, които могат да облекчат въздействието на това състояние върху вашето ежедневие.

 • Оставете пъпките да заздравеят по естествен път (изстискването може да влоши състоянието им и да доведе до образуване на белези).
 • Приемът на големи количества мляко и други млечни продукти може да влоши склонната към акне кожа.
Важно е да следвате ежедневна процедура по грижа за кожата със съответните продукти, които са подходящи за състоянието на вашата кожа.

 • Почиствайте кожата си два пъти дневно, за да я подготвите за последващата ежедневна грижа.
 • Използвайте некомедогенни продукти за грижа за кожата и грим, които не запушват порите. Отстранявайте грима в края на деня.
 • Сериозността на акнето и съответните симптоми могат да са различни, затова може да се наложи да адаптирате своята ежедневна грижа за кожата според тях. Ако не сте сигурни, помолете вашия дерматолог за съвет.

Прочетете повече за предразположена към акне кожа.

Суха кожа

Когато кожата стане суха, тя може да развие няколко симптома. Научете повече за необходимата грижа според вашите специфични нужди и симптоми.

Факторите на околната среда са сред основните причини за симптомите на сухата кожа.
Опитвайте се да използвате перилен препарат без оцветители или парфюми, тъй като те могат да останат върху дрехите при пране и да раздразнят сухата кожа.

 • Избягвайте крайностите на климата. Прекалено горещия, студен или сух въздух може да разстрои баланса на влага в кожата.
 • Използвайте овлажнител за възхух през зимата, за да противодействате на прекалено сухия въздух.
 • Сухата кожа е страничен ефект при  вземането на редица лекарства. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт дали вашето лекарствено средство може да допринесе за суха кожа.
 • Носете дрехи от естествени материи като памук и коприна, които не дразнят кожата. Вълната също е естествен материал, но може да раздразни кожата и трябва да се избягва.
 • Не използвайте силни сапуни, които лишават кожата от естествените ѝ липиди.
 • Слънцезащитните продукти за суха кожа не трябва да съдържат дразнещите парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа е склонна към раздразнение.

Прочетете повече за сухата кожа.

Атопичен дерматит

Атопичната кожа и свързаните с нея обострени състояния не могат да бъдат напълно излекувани. Въпреки това редовното нанасяне на подходящи продукти за грижа може да облекчи симптомите като изсъхване и сърбеж и помага да се удължат периодите без проява на обострени симптоми. Научете повече за това.

Има редица начини, чрез които хората с атопична кожа могат да подпомогнат грижата за своето състояние - един от тях е релаксацията.
Всекидневната хидратираща грижа е от голямо значение - особено веднага след къпане.

 • Ниските температури, особено през нощта, са полезни, защото изпотяването предизвиква дразнене и сърбеж.
 • Ваканционните дестинации в места за климатотерапия като Северно море, Атлантическия океан, Мъртво море, Средиземно море или високопланински райони могат да бъдат полезни.
 • Релаксиращите упражнения като йога и медитация помагат за намаляване на стреса - един от факторите, които могат до предизвикат пристъп при атопичен дерматит.
 • Воденето на дневник за климатичните условия и хранителния режим помага да се идентифицират факторите, отключващи симптомите.
 • Можете да съхранявате продуктите за грижа в хладилника, тъй като охладените кремове допълнително облекчват сърбежа.
 • Потупвайте кожата, вместо да я чешете. Потупването успокоява, без да разранява. Избягвайте механичното дразнене като например използването на козметични четки и груби гъби.
 • Вземайте душ вместо вана, като поддържате температурата под 32°С, и не се къпете твърде често.

Изпирането на новите дрехи, преди да ги носите, може да помогне за отстраняване на дразнещи кожата бои и други средства за обработка.

 • Ако страдате от сърбеж през нощта, би могло да помогне, ако носите памучни ръкавици, за да се предотврати чесането по време на сън.
 • Не пушете около децата - пасивното пушене може да предизвика атопичен дерматит.
 • Поддържайте ноктите къси и гладки, така че детето да не може да се чеше и да разрани кожата.
 • Ограничете времето във ваната от 5 до 10 минути и не си подготвяйте вани с пяна.

Прочетете повече за атопичен дерматит.

Чувствителна кожа

При чувствителната кожа е засегната естествената бариерна функция на кожата. Научете се да разбирате значението на естествените защитни механизми на кожата и потърсете съвети за възстановяване и укрепване на естествената ѝ бариера.

Следването на редовна ежедневна процедура за грижа за кожата може да помогне за намаляване на симптомите на чувствителната кожа.
До 40% от мъжете имат кожни проблеми, свързани с бръсненето. По-младите мъже и тези с по-светла кожа са особено податливи към раздразнения.

 • Следването на редовна ежедневна процедура за грижа за кожата може да помогне за намаляване на симптомите на чувствителната кожа.
 • Променете навиците си за къпане: прекомерното миене може да изсуши кожата и да я направи по-чувствителна.
 • Задължително избирайте продукти за ежедневна грижа, които са без дразнители като например алкохол, парфюм и оцветители.

60% от мъжете твърдят, че бръсненето дразни кожата им. За да се ограничи зачервяването, малките порязвания и обривите, винаги използвайте чисто и остро ножче и го изплаквайте между две преминавания по кожата.

Прочетете повече за чувствителната кожа.

Неравномерна пигментация на кожата

Има различни видове хиперпигментация. Запознайте се с някои превантивни съвети за равен тен.

Търсете продукти с активни съставки, които намаляват производството на меланин и появата на тъмни петна.

 • Използвайте широкоспектърен слънцезащитен продукт всеки ден. Той може да помогне за предотвратяване на хиперпигментацията.
 • Използването на покриващ грим може да помогне за изравняване на пигментацията.

Прочетете повече за неравномерна пигментация на кожата.

Старееща кожа

Научете повече за стареещата кожа и как да приложите цялостен подход, за да забавите признаците на стареене.

Здравословна диета, богата на антиоксиданти, може да има защитен ефект за кожата.
Овлажняващо третиране, като например налагаща маска за очи и хидратиращи маски, може да подобри външния вид на кожата.

 • Здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, осигурява прием на антиоксиданти, които помагат за ограничаване на вредното въздействие на свободните радикали върху кожата.
 • Намалете пушенето и пиенето на алкохол - алкохолът, както и никотинът, засилват вредния ефект на свободните радикали, който ускорява процеса на стареене.
 • Ежедневната защита на кожата от вредния ефект на UV лъчите с подходящ SPF ще забави процеса на стареене, а също така ще помогне да се предотврати образуването на бръчки и загубата на обем.
 • Носете слънчеви очила, за да защитите от слънцето деликатната кожа около очите.

Прочетете повече за стареещата кожа.

Защита от слънцето

Излагането на ултравиолетови лъчи може да увреди естествената бариера на кожата ни и да причини заболявания. Научете как да сведете до минимум опасностите, като следвате някои полезни съвети:

Винаги защитавайте кожата си от вредните ултравиолетови лъчи. Незащитената кожа може да се зачерви, да се образуват мехури и да причини изключително болезнено усещане.
Детската кожа е по-тънка, отколкото тази на възрастните, и изисква специална UV защита.

 

 • Избягвайте интензивното обедно слънце, обикновено в часовете между 11:00 и 15:00, въпреки че мястото, на което се намирате, също е от значение, тъй като дори продуктите с висок слънцезащитен фактор (SPF) не осигуряват 100% защита.
 • Нанасяйте слънцезащитен продукт преди излагане на слънце и не забравяйте да повторите 2 часа след това, а ако е необходимо - дори по-често особено когато се къпете или плувате.
 • Нанасяйте слънцезащитен продукт на чести интервали, за да поддържате адекватно ниво на защита, особено след изпотяване, плуване или избърсване с хавлия.
 • Не излагайте бебета и малки деца на пряка слънчева светлина. Избягвайте слънчевото изгаряне на всяка цена! Дръжте децата добре покрити с дрехи, включително шапка, тениска и слънчеви очила.
 • След химически пилинг, лазерна терапия или в случай на медикаментозно индуцирана фоточувствителност, използвайте много висок слънцезащитен фактор (SPF 50+).

Прочетете повече слънчевата защита.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.