Изпотяването - какво представлява и – Как се отразява на хората

чете се за 5 минути
Виж повече

Изпотяването, известно също като "перспирация", е напълно естествен процес: това е важна физиологична реакция, на тялото при високи температури или физическо натоварване. При хората охлаждането при изпаряване на потта от екринните жлези е от съществено значение за регулиране на температурата при физически натоварвания и/или излагане на температури, по-високи от тази на тялото. Изпотяването може да бъде предизвикано и от емоционален стрес.

Признаци И Симптоми

Какво представлява изпотяването?

Потенето обикновено означава, че тялото изпълнява добре една важна задача: да ви предпазва от прегряване. В повечето случаи човек се изпотява при високи температури, по време на упражнения или в определени емоционални ситуации. Тъй като потта се изпарява от кожата, тя абсорбира топлинната енергия от организма и по този начин ни охлажда.

Потенето е естествен начин за регулиране на телесната топлина.

Влагата се появява основно в подмишниците, по дланите или лицето. Доста е неприятно, когато признаците на изпотяване станат видими. Особено в областта на подмишниците изпотяването може да доведе до поява на мокри петна по дрехите и е възможно да се появи неприятна миризма заради метаболизиращите потта бактерии.

Количеството пот, произвеждана от тялото, варира значително при различните хора. Като цяло отделяната пот е между 0.1 л и 1 л. на ден.
Когато става дума за прекомерно изпотяване (обилно изпотяване при липса на всякаква видима причина), това състояние се нарича хиперхидроза.

Причини И Отключващи Явления

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗПОТЯВАНЕТО

Кожата ни съдържа различни видове жлези, като някои от тях произвеждат пот. Когато тези потни жлези получат сигнали от мозъка, те освобождават пот чрез нашите пори.

Екринните жлези произвеждат голямо количество "мокра пот”.
Избирайте или светли, или много тъмни дрехи, които ще прикрият признаците на изпотяване.

Веднага щом мозъкът ви установи, че телесната температура се е повишила над 37 °C/ 98,6°F, той изпраща сигнали към потните жлези да произведат и да освободят течност: тази течност - потта - охлажда повърхността на кожата чрез изпаряване. Когато ни е горещо, извършваме физическа активност, чувстваме се нервни или сме под стрес, потните жлези са стимулирани да произвеждат повече пот. 


Всеки човек има между 25 000 и 50 000 потни жлези само в областта на подмишниците. 

Това всъщност е само малък процент от общия брой потни жлези (около 1.6-4 милиона потни жлези по цялото тяло). Те са най-гъсто разположени в подмишниците, по дланите на ръцете ни и по стъпалата. Тъй като потта е по-вероятно да се задържи под мишниците - също и заради дрехите - откъдето не може да се изпари, именно там тя най-много се забелязва. Прясната пот сама по себе си няма миризма. Появата ѝ може да доведе до мокри петна и така да направи изпотяването видимо за околните. Неприятната и нежелана миризма на тялото се появява едва когато бактериите започнат да се хранят с протеините и липидите (съдържащи се в потта).

Два вида пот

В телата ни има два вида потни жлези - екринните и апокринните.

Потните жлези отделят пот през нашите пори.

Екринните жлези се намират по цялото тяло и контролират нашата температура. Екринната пот обикновено е без мирис и безцветна. Тя съдържа 99% вода и различни соли и аминокиселини. 

Апокринните жлези са концентрирани само в някои области - например подмишниците, гениталната област или скалпа (зони с космени фоликули) и може да бъдат задействани от стрес.

Апокринните жлези, които се активират по време на пубертета, произвеждат пот, която е с високо съдържание на протеини и липиди. Количеството на апокринната пот е много по-малко от това на екринната. Нейният състав обаче привлича бактерии, които са виновни за образуването на неприятна телесна миризма. Освен това апокринната пот играе роля в образуването на жълти петна.

Следователно има две различни вида пот:

  • По време на топлинно изпотяване, предизвикано от високи температури или физическа активност, са активни само екринните потни жлези.
  • По време на емоционални стресови ситуации са активни както екринните, така и апокринните жлези: Екринните жлези произвеждат голямо количество "мокра пот”. Освен това апокринните жлези произвеждат малки количества пот, която е богата на липиди и протеини и по този начин допринасят за образуването на неприятна миризма на тялото, когато потта бъде метаболизирана от бактерии.

Допринасящи Фактори

Изпотяването - НЕ САМО ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИЕ

Генетичните фактори и предразположения са основното обяснение за количеството пот, което отделяме. Те определят например броя на потните жлези в телата ни и къде се намират те.

Стресът или нервността могат да предизвикат отделяне на пот.

Има обаче някои други фактори, които играят роля при изпотяване:

  • Физическа активност
  • Климат
  • Стрес или нервност
  • Хормонални промени като пубертет, бременност или менопауза
  • Някои метаболитни заболявания (захарен диабет, нарушена функция на щитовидната жлеза)

Други фактори като лекарства, алкохол, никотин и кафе, както и пикантна или много гореща храна, също могат да повлияят на силата на потене.


Решения

СПРАВЯНЕ С ИЗПОТЯВАНЕТО

Въпреки, че няма "лек" срещу изпотяването, което е напълно естествена функция на тялото, изпотяването под мишниците и неговите неприятни последствия като например телесната миризма - могат да бъдат намалени.

Eucerin 48 h Рол-он дезодорант против обилно изпотяване помага за предотвратяване на миризмата на тялото и нейното развитие.

С козметични средства има два начина за справяне с потта под мишниците:

1. Дезодоранти
2. Антиперспиранти

Как действат дезодорантите

Дезодорантите могат ефективно да предотвратят миризмата на тялото и нейното развитие. За постигане на тази цел се използват различни принципи на действие и комбинации от съставки:

Ако имате чувствителна коже, използвайте подходящ за нея дезодорант.

Дезодорантите съдържат вещества, които или абсорбират причиняващите миризмата бактерии (наречени бактериостаза), или забавят тяхното възпроизвеждане: Антисептиците намаляват количеството бактерии и създават киселинно рН на повърхността на кожата, с което се забавя растежа на бактериите. Чрез тези ефективни субстанции дезодорантите намаляват образуването на телесна миризма.

Дезодорантите обаче не оказват значително влияние върху количеството произведена пот. Много от тях допълнително съдържат аромати, за да се прикрие неприятната миризма. В допълнение към други дразнители като алкохол, консерванти или оцветители, ароматите са една от причините за алергия към дезодоранти.

Всички дезодоранти Eucerin са клинично доказани като особено добре приемани от кожата, дори и в случаи на непоносимост към дезодоранти, екзема или атопичен дерматит, и осигуряват 24-часова защита срещу неприятна миризма.

Как действат антиперспирантите

Дезодорантите съдържат вещества, които или абсорбират причиняващите миризмата бактерии (наречени бактериостаза), или забавят тяхното възпроизвеждане.
Бръсненето може да раздразни кожата.

Всички антиперспиранти съдържат алуминиеви соли като алуминиев хлорхидрат (ACH) или алуминиев хлорид (AC). Те действат върху екринните и апокринни потни жлези, като частично и обратимо запушват каналчетата на потните жлези. По този начин се намалява количеството произвеждана пот. Благодарение на намаленото отделяне на пот има по-малко влага и значително по-малко миризма. Алуминиевият хлорид действа най-ефективно: Тъй като комплексите на AC са по-малки и имат по-ниска стойност на рН, отколкото комплексите на ACH, те могат да проникнат още по-дълбоко в потните канали и ги държат затворени за по-дълго. 

Ако дори и високоефективните средства срещу изпотяване не ви защитават достатъчно, възможно и да страдате от хиперхидроза.

Ако имате чувствителна или увредена кожа, алергии или екзема - или страдате от прекомерно изпотяване, е особено важно да използвате дезодорант или антиперспирант, който подхожда на вашия тип кожа.


Attention

Важно е да намерите дезодорант или антиперспирант, който отговаря на вашите потребности и типа кожа.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.