Модел на Eucerin показва подмишницата си

Непоносимост към дезодоранти - при чувствителна кожа

Като цяло дезодорантите и антиперспирантите се считат за безопасни продукти. Въпреки това при хора с много чувствителна кожа е възможно да възникнат алергични реакции към дезодоранти и антиперспиранти.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ДЕЗОДОРАНТИ: КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ДАЛИ ИМАТЕ ТАКАВА

Най-честият симптом на непоносимост към дезодоранти е появата на зачервен и люспест обрив в зоната, където се прилага продуктът. Паренето и сърбежът в зоната на подмишниците също може да сочи към непоносимост към дезодорантите. При много тежки случаи е възможно да получите червени подутини, които образуват влажни и сълзящи мехури. Такава реакция към дезодоранти или антиперспиранти може да се появи внезапно, при първото нанасяне, или дори след месеци употреба на същия продукт.

Жена разпознава симптомите на непоносимост към дезодоранти.
Разпознаване на симптомите на непоносимост към дезодоранти.
ПРИЧИНИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ЯВЛЕНИЯ

НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ДЕЗОДОРАНТИ: ПРИЧИНИ

Има редица химични вещества, съдържащи се в дезодорантите и могат да предизвикат контактен дерматит. Най-често срещаният алерген е ароматът и свързаните с него съставки като етерични масла или биологични добавки. Ефектът се засилва значително от наличието на подпомагащи проникването добавки (напр. алкохол). Някои от тези реакции водят до обрив в областта на подмишниците, известен също като контактен дерматит*.

Ако кожата ви показва чувствителност, важно е да се консултирате с вашия дерматолог.

ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

НЕПОНОСИМОСТ ПОРАДИ ДРУГИ ЧУВСТВИТЕЛНОСТИ

Хора с екзема или атопичен дерматит може да са по-податливи на реакция на дезодоранти, особено на такива, които съдържат парфюм или алкохол. Използването на дезодоранти или антиперспиранти без аромат, както и такива, които не съдържат алкохол, значително ще намали риска от реакции.

Жена бръсне подмишницата си с ножче за бръснене
Бръсненето може да причини допълнителни кожни раздразнения.
РЕШЕНИЯ

НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ДЕЗОДОРАНТИ: ПРЕВЕНЦИЯ И СЪВЕТИ

Ако знаете, че имате много чувствителна кожа или страдате от атопичен дерматит, използвайте дезодорант, в който не се съдържат най-често срещаните алергени, които могат да предизвикат контактен дерматит* (напр. аромати или алкохол). Преди да използвате нов дезодорант също така е добра идея да го тествате при свивката на лакътя, за да видите дали кожата ви реагира на новия продукт.

Например Eucerin Дезодорант за чувствителна кожа, наличен като рол-он или спрей-помпа, не съдържа дразнители като алкохол, парфюми, оцветители и консерванти, така че се приема добре от кожата.

Жена тества дезодорант върху ръката си.
Винаги тествайте нов дезодорант на ръката си, преди да пристъпите към обичайното му нанасяне.

Ако получите контактен дерматит* от дезодорант или антиперспирант, веднага спрете да използвате този дезодорант, за да се избегне допълнително излагане на дразнители или алергени. Освен това за известно време спрете да се обезкосмявате под мишниците и носете широки дрехи, за да избегнете допълнително дразнене.

*Контактният дерматит е състояние, при което кожата се зачервява и еболезнена или възпалена след пряк контакт с веществото.

Жена използва Eucerin Sensitive Deodorant
Eucerin Дезодорант за чувствителна кожа не съдържа дразнители като алкохол, парфюм, оцветители и консерванти.

Ако не усетите подобрение в състоянието на кожата след няколко дни, трябва  да се обърнете към дерматолог.