Жена използва Eucerin 72 h Спрей помпа за силно изпотяване

Обилно изпотяване - Причини, симптоми и решения

Потенето е напълно естествена функция на тялото. То обаче може да стане причина за притеснение и дори да повлияе на качеството на живота ви, ако потенето е прекалено обилно и не може да се контролира. Това състояние, наречено хиперхидроза, не трябва да се приема като присъда. Научете повече за различните видове обилно потене.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Обилното изпотяване - често срещано състояние

Потенето е нормална функция на тялото. Всички се потят, когато времето е горещо или по време на физическа активност - например при спорт: солена прозрачна течност (99% вода, 1% сол) се произвежда и освобождава чрез екринните потни жлези, като по този начин изпълнява жизненоважната физическа функция за охлаждане на тялото.

Освен това изпотяването е възможна реакция, когато човек е под стрес или изнервен: в допълнение към екринните потни жлези се задействат т.нар апокринни потни жлези, отделящи сравнително малко количество пот, която има различен състав - тя е с високо съдържание на протеини и липиди. Метаболизираната от бактериите, апокринна пот води до нежелана телесна миризма. 

Повечето хора освен това страдат от прекомерно и непредсказуемо изпотяване след тренировка, в горещо време и т.н. В тези ситуации тялото произвежда и освобождава големи количества влага. Ако това се случва дори и при обстоятелства, които обикновено не биха довели до изпотяване (т.е. в умерени температури или когато тялото е в покой), това е състояние, което се нарича хиперхидроза. Хората с хиперхидроза се потят прекомерно и дори и промяна на външните обстоятелства - например да се избягва излизане на слънце - не помага особено. Техните потните жлези са свръхактивни.

Илюстрация на процеса на изпотяване
Потните жлези отделят пот през нашите пори.

Страдам ли от обилно изпотяване или хиперхидроза?

Възможно е да страдате от обилно изпотяване, ако...

Възможно е да имате хиперхидроза, ако...

Под мишниците ви се появяват големи мокри петна, от лицето ви капе пот и/или чорапите ви стават влажни по време на тренировка или при горещо време.

Нормалните антиперспиранти не ви предпазват достатъчно от изпотяване

Забелязвате подобрение при използване на антиперспиранти, предназначени за обилно изпотяване

Промените в ежедневните навици имат положителен ефект върху изпотяването

Вие се изпотявате значително повече, отколкото мнозинството хора

Наблюдавате прекомерно изпотяване поне веднъж в седмицата

Във вашето семейство има други хора с хиперхидроза

Подозирате, че може да имате свързано с изпотяването медицинско състояние


Прекомерното изпотяване може да варира от умерена до тежка степен, което води до големи мокри петна по дрехите, влажни и миришещи крака и обувки или лепкави или мокри длани.

Около 1% от населението страда от прекомерно изпотяване без очевидна причина.

Двата вида хиперхидроза

Терминът "хиперхидроза" се използва, когато прекомерното изпотяване излиза извън нормалните очаквания. Има два основни вида. 

 • Когато прекомерното изпотяване засяга някои части на тялото като ръцете, краката, части от лицето или подмишниците, това се нарича първична (идиопатична) или фокална хиперхидроза.

 • Въпреки че прекомерното изпотяване не се счита за здравен проблем само по себе си, то може да бъде симптом на заболяване. Понякога дори и сериозно заболяване. В този случай състоянието се нарича вторична хиперхидроза, което означава, че прекомерното изпотяване е страничен ефект от основното медицинско състояние или хормонална причина (като бременност или менопауза). 

Хората, страдащи от първична или вторична хиперхидроза, може да възприемат състоянието си като причиняващо неудобство, притеснение, а понякога дори и инвалидизиращо състояние. Ето защо обилното изпотяване може да има тежки психологически последствия и ефекти като чувство на депресия и тревожност, предизвикани от неудобство в компанията на други хора.
Жена взема хапче
Определени медикаменти могат да предизвикват симптоми на хиперхидроза.
Жена изглежда стресирана
Хиперхидрозата може да причини стрес, а стресът може да предизвиква повторно симптомите - опитайте се да се измъкнете от този затворен кръг и да намерите облекчение от стреса.

Симптоми - въздействието на обилното изпотяване

Няма установен начин за дефиниране на прекомерното изпотяване по отношение на "количеството пот”. И все пак ако обилното потене пречи на ежедневието и обичайните ви дейности, това може да се окаже хиперхидроза.

Следното описание може да помогне да се диагностицира:

Първичната хиперхидроза е вероятна, когато прекомерното изпотяване продължава по-дълго от шест месеца. Тя възниква най-вече в подмишниците, дланите, стъпалата или краниофациалната област. Тя е по-скоро симетрична, не се случва през нощта и в повечето случаи възниква поне веднъж седмично. За нея има генетична предразположеност и тя започва преди 25-годишна възраст.

В случаите на първична или фокална хиперхидроза (когато са засегнати само определени части на тялото), засегнатите области са:

 • мишниците (аксиларна хиперхидроза)
 • гърбът
 • дланите на ръцете (палмарна хиперхидроза)
 • лицето (фациална хиперхидроза)
 • стъпалата на краката
 • гърдите
 • задната част на коленете

Жена, облечена в лилава риза, с потни петна под мишниците
Въпреки че хиперхидрозата може да доведе до неудобство, опитайте се да не се отказвате от социални дейности като спорт.
Мъж с пот на лицето
Хиперхидрозата често е видима.

В тези области има необичайно висока концентрация на екринни жлези, които са отговорни за изпотяването. Проявите на фокална хиперхидроза може обаче да възникнат в няколко части на тялото едновременно.


Честота на хиперхидрозата

Един или повече епизоди на прекомерно изпотяване на седмица са в нормата за повечето хора, които страдат от първична или фокална хиперхидроза (но никога по време на сън).

За онези, които страдат от вторична хиперхидроза (където медицинското състояние е основната причина), честотата на епизодите на изпотяване зависи от здравословното състояние, което ги задейства.

Справяне със симптомите

Справянето с епизодите на обилно потене може да навреди на качеството на всекидневния ви живот:

Честото къпане или смяната на дрехите през деня отнема време, нежеланието да си свалите сакото или чувство на безпокойство, когато се налага да се ръкувате с други хора, например, може да доведат до неудобство в чужда компания, възможно е да поискате да се откажете от спортни дейности. Възможно е този проблем дори да попречи в деловата ви дейност или професията (държането на инструменти или използването на клавиатура може да е затруднено с фокална хиперхидроза на дланите, например). Резултатът може да бъде отказ на страдащите от това състояние изобщо да общуват с други хора.

ПРИЧИНИ И ОТКЛЮЧВАЩИ ЯВЛЕНИЯ

Защо изпотяването може да стане прекомерно

Свръхактивност в производството на потните жлези (наречени екринни жлези) изглежда е основната причина за хиперхидрозата.

Изследванията показват, че в случаите на първична или фокална хиперхидроза частта от мозъка, която регулира процеса на изпотяване, излъчва сигнали към екринните жлези дори когато няма действителна нужда да се охлажда тялото. Тази дисфункция на автономната нервна система предизвиква потоотделяне, което се стимулира без никаква видима причина и оставя страдащите от него с неприятни последици.

Първичната или фокална хиперхидроза се смята за генетична: състоянието се предава по генетичен път (наличието му в семейството е очевидно в 30 до 50% от случаите). Често роднините в момента са или са били засегнати от това състояние. Фокалната хиперхидроза засяга само иначе здрави хора, като се проявява от началото на пубертета и обикновено достига апогей около двадесет- или тридесетгодишна възраст.

Причините за вторичната хиперхидроза са различни.
Те могат да бъдат:
 • бременност
 • менопауза
 • тревожност
 • злоупотреба с наркотици и алкохол
 • сърдечно заболяване
 • диабет
 • дихателна недостатъчност
 • наднормено тегло
 • подагра
 • повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)
 • някои лекарства
 • увреждане на периферен нерв
 • болест на Паркинсон
Жена пие чаша червено вино.
Алкохолът може да предизвика поява на обилно потене.
Бременна жена, обгърнала с ръка корема си
Корените на хиперхидрозата са генетични.

Жизненоважно е всеки случай на вторична хиперхидроза да бъде незабавно консултиран с лекар за поставяне на диагноза.

ДОПРИНАСЯЩИ ФАКТОРИ

Обилното изпотяване може да бъде временно или дългосрочно

Дори ако корените на фокалната хиперхидроза са генетични, има и други фактори, които могат да допринесат за появата на такова потене. Както с всеки пристъп на временно обилно потене, то може да бъде предизвикано от тревожност или нервност, свързани с дадена ситуация, среща или събитие.

Промените в начина на живот, колебанията в общото здравословно състояние или наддаването на тегло, употребата на алкохол, лекарства или наркотици също могат да предизвикат  силно потене, точно както климатът или температурните промени.

Ако хиперхидрозата е причинена от инфекция, заболяване или от хормонални промени, тя е вторична хиперхидроза, като допринасящият фактор е всъщност причината. В тези случаи трябва да се консултира лекар. 

Малки промени в начина на живот могат да помогнат, ако изпотяването е временно

Жена в релаксираща поза
Опитайте се да управлявате своето ежедневие и да избягвате стреса.
РЕШЕНИЯ

Процедури и мерки, които помагат при хиперхидрозата

Не съществува лечение, което да накара някой да спре да се поти. В края на краищата това е естествена функция на тялото. Въпреки това хората, страдащи от хиперхидроза, днес могат да избират между няколко възможности, които ще облекчат смущаващите симптоми на хиперхидрозата. Някои от тях дори могат да решат проблема за постоянно.

Предлага се голям избор от медицински и немедицински възможности, различаващи се по своята цена, странични ефекти и продължителността на тяхната ефикасност. Повечето от тях действат върху нервите, които стимулират потните жлези. 

Ефективното лечение може да доведе до радикално подобрение в живота на тези, които страдат от състоянието, затова диагнозата и лечението трябва да се обмислят внимателно.

Ръка държи спринцовка
Начините за лечение на хиперхидрозата са разнообразни и трябва да се обсъдят с лекар.

Лечението трябва да бъде обсъдено с лекар.

Локално приложение: Anti-transpirant

Антиперспирантите са особено ефективни за намаляване на прекомерното изпотяване в подмишниците благодарение на тяхната основна съставка (базирана на алуминиеви соли), а също така са обикновено първата мярка, която се препоръчва от дерматолога, тъй като тя е по-скоро "козметичен" и неинвазивен начин за поддържане на изпотяването в разумни граници.

Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли като алуминиев хлорхидрат (ACH) или алуминиев хлорид (AC) като активни вещества. Те действат върху екринните и апокринни потни жлези, като частично и обратимо запушват каналчето на потните жлези и по този начин намаляват количеството отделяна пот. Това запушване е безвредно. Тъй като количеството намалява, има по-малко влага и забележимо по-малко миризма. Антиперспирантите се предлагат като спрей-помпа или рол-он, като дори малки количества антиперспирант може да причинят сериозна промяна в отделяното количество пот.
Илюстрация на потни жлези
Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли, които действат чрез частично и обратимо запушване на каналчетата на потните жлези.

В случаи на прекомерно изпотяване ви съветваме да пробвате следния режим:

Използвайте Eucerin 48 h рол-он против силно изпотяване, както през нощта, преди лягане, така и на сутринта. Използването на Eucerin 48 h рол-он против силно изпотяване вечерта позволява активните съставки да изградят блокирането на потните жлези. Те не се отмиват под душа и продължават да действат най-малко две денонощия. Ето защо ефектът на продукта е по-силен при повишена честота на използване.

Ако ефектът все още не е достатъчно силен за вашите индивидуални нужди, ние ви предлагаме да опитате Eucerin спрей-помпа против интензивно  изпотяване, който има максимална ефикасност срещу силно изпотяване и миризма. Не забравяйте да прочетете и следвайте инструкциите за употреба внимателно. Не използвайте ежедневно за по-дълъг период от време, за да се избегнете раздразването на кожата.

Жена използва Eucerin 48 h Anti-Transpirant Roll-on
Eucerin рол-он против силно изпотявяне позволява активните съставки да изградят блокирането на потните жлези.
Жена използва Eucerin 72 h Anti-Transpirant Intensive Pump-Spray
Eucerin спрей-помпа против интензивно изпотяване осигурява максимална ефикасност срещу силно изпотяване и неприятна миризма.

Опциите за дерматологични процедури включват:

 • Ботулинов токсин тип А
  (Широко известен под търговското име ботокс) Особено полезна терапия за хора с аксиларна (на подмишниците) хиперхидроза, като се счита за едно от най-добре изучените лечения в днешно време. Представлява инжектиране на нервотоксичното вещество, което помага за спиране на обилното изпотяване в подмишниците: Нервите не изпращат сигнали до екринните потни жлези да се активират и не възниква изпотяване.

 • Йонофореза (електротерапия)
  Този метод въвежда йони в кожата чрез електрически ток. Електроенергията действа на потните жлези, като временно ги "изключва". Йонофорезата е подходяща за лечение на фокалната хиперхидроза на ръцете и краката. При тежки случаи може да се извърши дори хирургично лечение на щитовидната жлеза. Процедурите (извършвани предимно чрез лазер или хирургия) елиминират сигнала, който "казва" на тялото да се поти прекомерно. Препоръчва се за пациенти, които страдат от тежка форма на фокална хиперхидроза на ръцете, подмишниците или лицето.

 • Медикаментозно лечение с така наречените антихолинергични лекарства
  При това системно лечение невротрансмитерните блокове помагат за предотвратяване на стимулирането на потните жлези. Тези лекарства обаче се използват най-вече за лечение на вторична хиперхидроза и имат тежки странични ефекти.

Други мерки и предпазни средства, които могат да ви помогнат

Симптомите на обилното изпотяване може да се облекчат с някои промени в начина на живот, като например:

 • избягване на пикантни храни, алкохол и кафе
 • избягване на пряко излагане на слънце 
 • носене на дрехи от естествена материя като памук
 • избор или на светли, или на много тъмни дрехи, които прикриват признаците на изпотяване
 • поставянето на предпазители за подмишниците също е опция. Те допълнително абсорбират потта и защитават облеклото

Жена яде зърнена закуска
Някои храни могат да предизвикат симптомите на хиперхидроза.