Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит при възрастни – Причини, симптоми и как най-добре да успокоим кожата и да се грижим за нея

чете се за 5 минути
Виж повече

Въпреки че често се описва като детско заболяване, един на всеки дванадесет възрастни1 също страда от атопичен дерматит. Симптомите на някои може да се проявяват още от детството, докато други може да ги изпитат за пръв път. Тази статия разглежда симптомите, причините и отключващите фактори и дава идеи как най-добре да се грижим за атопичната кожа в зряла възраст.

Какво предизвиква появата на атопичен дерматит при възрастните?

Повечето деца превъзмогват атопичния дерматит, докато достигнат до пубертета, но за някои симптомите продължават. Последните проучвания показват, че ако сте имали упорита, с късно проявление или тежка форма на атопичен дерматит в детството, има по-голяма вероятност симптомите да продължават до зряла възраст2.
Съществуват и редица генетични и екологични фактори, които правят някои хора по-склонни да имат атопичен дерматит, отколкото други, независимо от възрастта им. Можете да прочетете повече за тези възможни причини в Разбиране на природата на атопичния дерматит и да разберете как болестта засяга бебетата и децата в Атопичен дерматит при бебета и атопичен дерматит при децата.

Как атопичният дерматит засяга възрастните?

Сърбящата кожа предизвиква дискомфорт
Атопичният дерматит причинява стрес и може да се отрази на качеството на живота

Сухата, сърбяща и раздразнима кожа са симптоми на атопичен дерматит. Болестта се характеризира с две фази: акутна, фаза на пристъп и период между пристъпите, когато кожата е по-спокойна и реагира по-слабо. Можете да прочетете повече за тези фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите. При хора със светъл тен атопичната кожа обикновено е червеникава на цвят и може да стане кафява. При хората с по-тъмен тен засегнатият участък може да стане по-светъл или по-тъмен, тъй-като атопичният дерматит засяга пигментацията.

Засегнатите зони се различават в зависимост от възрастта. При възрастните симптомите най-често се появяват по лицето (включително деликатната зона около очите), скалпа, лакътните гънки, коленните ямки, ръцете и краката. Можете да научите повече за атопичния дерматит върху всяка от тези зони в Атопичен дерматит по лицето, атопичен дерматит по клепачите, атопичен дерматит по главата/скалпа, атопичен дерматит по ръцете и атопичен дерматит върху различни части на тялото.

Сухата, сърбяща кожа предизвиква дискомфорт и може да окаже значително влияние върху качеството на живот. Постоянното чесане може да доведе до проблеми на работното място и може да предизвика безсъние3. Прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Какво отключва пристъпите и как мога да ги избегна?

Има редица външни влияния, които могат да предизвикат пристъп на атопичен дерматит и много неща, които можете да направите, за да се опитате да намалите честотата на пристъпите. Прочетете повече за тях в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Следните потенциални отключващи фактори са по-често асоциирани с възрастните, отколкото с бебетата или децата:

Опитайте се да намалите стреса, който може да отключи реакция на атопичната кожа

Реакция на химикалите на работното място
Има по-голяма вероятност възрастните с атопичен дерматит да развият контактен дерматит на работното място. Контактният дерматит се проявява, когато кожата е или раздразнена, или алергична към естествени и синтетични химикали, използвани на работното място. Те могат да включват: агресивни сапуни, парфюми, багрила и разтворители. Можете да научите повече за атопичния дерматит в Атопичен дерматит по ръцете. Опитайте се да ограничите контакта (например, като носите ръкавици) и непременно почиствайте и овлажнявайте кожата редовно и след излагане на дразнители, които отключват симптомите.

Пот
Физическите упражнения са чудесни за ума и тялото, но бързите промени в температурата, съчетани със солите в потта, могат да изсушат кожата и да предизвикат пристъп. Опитайте се да правите редовни почивки за охлаждане, да пиете много вода и да носите нежни на допир, естествени и дишащи тъкани.

Цигарен дим
Откажете се от цигарите или поне намалете количеството, което пушите, за да намалите вероятността димът да предизвиква възпаление на атопичната ви кожа.

Кои продукти за грижа за кожата ще успокоят атопичната ми кожа?

Нежното, но старателно почистване и ефективното овлажняване ще ви помогнат да дадете на кожата ежедневната грижа, от която се нуждае, и да удължите периода между пристъпите:

Как да избера всекидневно измиващо средство?

Подсушавайте възпалената от екзема възрастна кожа с потупване, след като сте взели душ

Изберете такъв, който е тестван и е доказал ефективността си върху атопична кожа. И се опитайте да избягвате продукти, които съдържат аромати и оцветители. Препоръчваме Eucerin AtopiControl Измиващо олио за тяло.

Избягвайте прекалено гореща вода (тя може да изсуши кожата) и предпочитайте бързите душове пред дългото стоене във ваната. Подсушавайте сухата кожа с потупване вместо с търкане и нанасяйте овлажняващ продукт веднага след това.

Как да избера всекидневно овлажняващо средство?

Редовното овлажняване помага за намаляване на симптомите на атопичен дерматит

Потърсете продукти, които включват доказани активни вещества като:

  • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата и намалява зачервяването
  • Серамиди: за укрепване бариерата на кожата
  • Натурални масла, богати на Омега мастни киселини, които успокояват, подхранват и предпазват кожата

Тези съставки са в основата на формулата в гамата Eucerin AtopiControl. Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион се нанася лесно по цялото тяло, Eucerin AtopiControl Успокояващ крем е идеален за конкретни проблемни зони като лактите и коленните ямки. За атопичен дерматит по ръцете препоръчваме Eucerin AtopiControl Крем за ръце.

Как да успокоя кожата си по време на пристъп?

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

Ако страдате от атопичен дерматит, консултирайте се с вашия лекар. Те могат да препоръчат:

  • стероид като хидрокортизон крем 1%
  • по-силен крем или мехлем
  • пластири и овлажняващи компреси
  • фототерапия (лечение с ултравиолетова светлина за намаляване на възпалението)
  • перорални кортикостероиди и понякога антибиотици, за да се предпази кожата от инфектиране
  • антихистамини, за да се намали силният сърбеж

Немедицински продукт като Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем може да се използва заедно с медицински продукт, за да успокои кожата по време на пристъп. Освен че съдържа Ликохалкон A, кремът за акутна грижа съдържа охлаждащия ментоксипропандиол и антибактериалния деканедиол. Нанесете първо локалния медицински продукт, изчакайте го да попие и тогава нанесете Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем върху възпалената зона. След това нанесете подходящ продукт за грижа за кожата на Eucerin като Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион за тяло.

Научете повече в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа