Обрив по тялото и атопичен дерматит при възрастни – съвети, диета и лечение

Обрив по тялото и атопичен дерматит при възрастни – съвети, диета и лечение

чете се за 5 минути
Виж повече

Въпреки че често се описва като детско заболяване, един на всеки дванадесет възрастни1 също страда от атопичен дерматит. Става дума за периодична поява на обрив по лицето или тялото. Симптомите на някои може да се проявяват още от детството, докато други може да ги изпитат за пръв път. Тази статия разглежда симптомите, причините и отключващите фактори и дава идеи как най-добре да се грижим за атопичен дерматит при възрастни.

Какво предизвиква появата на атопичен дерматит при възрастни

атопичен дерматит при възрастни снимки
Визуален пример за тежка форма на атопичен дерматит

Обрив по тялото с неуточнен произход е най-характерната проява на атопичен дерматит. Повечето деца превъзмогват атопичния дерматит, докато достигнат до пубертета, но за някои хора симптомите на зачервяване на кожата и сърбеж продължават и в зряла възраст. Последните проучвания показват, че ако сте имали упорита, с късно проявление или тежка форма на атопичен дерматит в детството, има по-голяма вероятност симптомите да продължават и след това2.

Съществуват и редица генетични и екологични фактори, които правят някои хора по-склонни да имат кожни обриви със сърбеж, предизвикани от атопичен дерматит, отколкото други, независимо от възрастта им. Можете да прочетете повече за тези възможни причини в Разбиране на природата на атопичния дерматит и да разберете как болестта засяга бебетата и децата в Атопичен дерматит при бебета и атопичен дерматит при децата.

Атопичен дерматит при възрастни - симптоми

Кожните обриви със сърбеж предизвикват дискомфорт и могат да доведат до ниско самочувствие.
Кожните обриви със сърбеж предизвикват дискомфорт и могат да доведат до ниско самочувствие.
Пристъпите на атопичен дерматит при възрастни причиняват стрес и могат да се отразят на качеството на живота.
Пристъпите на атопичен дерматит при възрастни причиняват стрес и могат да се отразят на качеството на живота.

Сухата, рездразнима и сърбяща кожа са симптоми на атопичен дерматит. За да разберете как изглеждат те, можете да потърсите за атопичен дерматит при възрастни снимки. Имайте предвид, че атопичният дерматит най-често представлява обрив по лицето. При редица пациенти обаче се появява обрив по тялото на точно определено място. Специалистите се затрудняват да обяснят причинно-следствените връзки, които водят до зачервяване на кожата и сърбеж на конкретни части от крайниците или тялото.

Болестта се характеризира с две фази: акутна, фаза на пристъп и период между пристъпите, когато кожата е по-спокойна и реагира по-слабо. Можете да прочетете повече за тези фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите. При хора със светъл тен атопичната кожа обикновено е червеникава на цвят и може да стане кафява. При хората с по-тъмен тен засегнатият участък може да стане по-светъл или по-тъмен, тъй-като атопичният дерматит засяга пигментацията. Световната мрежа изобилства от снимки на атопичен дерматит при възрастни, така че ако не сте уверени можете да ги потърсите.

Засегнатите зони се различават в зависимост от възрастта. При възрастните най-често се появява по лицето (включително деликатната зона около очите), скалпа, лакътните гънки, коленните ямки, ръцете и краката. Можете да научите повече за атопичния дерматит върху всяка от тези зони в Атопичен дерматит по лицето, атопичен дерматит по клепачите, атопичен дерматит по главата/скалпа, атопичен дерматит по ръцете и атопичен дерматит върху различни части на тялото.

Сухата, сърбяща кожа предизвиква дискомфорт и може да окаже значително влияние върху качеството на живот. Постоянното чесане може да доведе до проблеми на работното място и може да предизвика безсъние3. Прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Освен чисто физиологичното влияние на кожни обриви със сърбеж, симптомите на атопичен дерматит влияят и на самочувствието на пациентите. Един видим обрив, може да накара човек да се откаже да общува с приятели и познати, да ходи на събирания и т.н. Обрив по тялото, който се вижда през лятото например, може да откаже хората да ходят на плаж или да носят определени дрехи.

Вместо да приема зачервяването на кожата и сърбежа като даденост или присъда, човек трябва да потърси ефективно лечение на атопичен дерматит при възрастни. За тази цел обаче трябва да разберем причината за появата на този тип обриви по тялото.

Отключващи фактори за атопичен дерматит при възрастни

Има редица външни влияния, които могат да предизвикат обрив по тялото. Това на практика е пристъп на атопичен дерматит. От друга страна има много неща, които можете да направите, за да се опитате да намалите честотата на пристъпите на зачервяване на кожата и сърбеж. Прочетете повече за тях в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Следните потенциални отключващи фактори за появата на обрив по тялото са по-често асоциирани с възрастните, отколкото с бебетата или децата:

Опитайте се да намалите стреса, който може да отключи реакция на атопичната кожа.

Реакция на химикалите на работното място

Опитайте се да намалите стреса, който може да отключи реакция на атопичната кожа
Опитайте се да намалите стреса, който може да отключи реакция на атопичната кожа

Има по-голяма вероятност възрастните с атопичен дерматит да развият контактен дерматит и кожни обриви със сърбеж на работното място. Контактният дерматит се проявява, когато кожата е или раздразнена, или алергична към естествени и синтетични химикали, използвани на работното място. Те могат да включват: агресивни сапуни, парфюми, багрила и разтворители. Можете да научите повече за атопичния дерматит в Атопичен дерматит по ръцете. Опитайте се да ограничите контакта (например, като носите ръкавици) и непременно почиствайте и овлажнявайте кожата редовно и след излагане на дразнители, които могат да доведат до обрив по тялото или лицето.

Пот

Физическите упражнения са чудесни за ума и тялото, но бързите промени в температурата, съчетани със солите в потта, могат да изсушат кожата и да предизвикат появата на обрив по тялото. Опитайте се да правите редовни почивки за охлаждане, да пиете много вода и да носите нежни на допир, естествени и дишащи тъкани, които няма да предизвикат кожни обриви със сърбеж.

Дрехи

Допирът с определен тип тъкани може да предизвика зачервяване на кожата и сърбеж. Трудно е да дадем рецепта какви дрехи да избирате. Ако искате да избегнете появата на обрив по тялото никога не слагайте нова дреха, без да сте я изпрали предварително. Вече носени на улицата дрехи изпирайте на максималната възможна температура и с хипоалергенен препарат, за да избегнете появта на кожни обриви със сърбеж.

Цигарен дим

Откажете се от цигарите или поне намалете количеството, което пушите, за да намалите вероятността димът да предизвиква възпаление на атопичната ви кожа. То може да се изразява в обрив по тялото или зачервяване на кожата и сърбеж. Ако не вярвате, че тютюнът има ефект върху кожата ви, потърсете за атопичен дерматит при възрастни снимки и вижте какви могат да са последиците.

Атопичен дерматит при възрастни диета

Атопичен дерматит при възрастни диета
Броколите са полезна храна в случаите на атопичен дерматит

Състоянието на засегнатите от атопичен дерматит при възрастни може да се повлияе и от храните, които човек приема във всекидневието си. Според специалисти, възможно е да се направи разграничение на два типа храни. Едни задълбочават кожните обриви със сърбеж. Други път влияят положително на различни видове обрив по тялото. Всеки организъм обаче е различен и затова не можем да говорим за някаква обща атопичен дерматит при възрастни диета.

Редица лекари дори говорят за така наречената елиминационна диета за атопичен дерматит при възрастни. Става дума за постепенно въвеждане на един или друг вид храни и установяване на това дали помагат против обрив по тялото или не. Смята се, че негативното влияние съпроводено със зачервяване на кожата и сърбеж може да бъде усетено между  6 и 24 часа след приема на даден хранителен продукт.

И все пак ако търсите диета за атопичен дерматит при възрастни, ето какво можете да включите в менюто си без да се притеснявате:

 • Риба - естествен източник на Омега-3 мастни киселини, които могат да се борят с възпалителните процеси в тялото и влияят положително при обрив по тялото. Примери за риба с високо съдържание на Омега-3 включват сьомга, риба тон, скумрия, сардини и херинга.
 • Храни с високо съдържание на пробиотици - бактерии, които подобряват състоянието на червата. Типичен пример е киселото мляко с живи и активни култури, мисо супа и темпе. Други ферментирали храни и напитки, като кефир, комбуча и кисело зеле, също съдържат пробиотици.
 • Храни с високо съдържание на флавоноиди, борещи се с възпаленията в тялото. В това число влизат цветни плодове и зеленчуци, като ябълки, броколи, череши, спанак. Те могат да помогнат, ако страдате от обрив по тялото.

Успокояване и лечение на атопичен дерматит при възрастни

Съвременната медицина не разполага с еднозначно и ефективно за атопичен дерматит при възрастни лечение. Нежното, но старателно почистване и ефективното овлажняване ще ви помогнат да дадете на кожата ежедневната грижа, от която се нуждае, и да удължите периода между пристъпите:

Подходящо средство за измиване на кожата

Подсушавайте възпалената от екзема възрастна кожа с потупване, след като сте взели душ
Подсушавайте възпалената от екзема възрастна кожа с потупване, след като сте взели душ

Изберете такъв, който е тестван и е доказал ефективността си върху атопична кожа. И се опитайте да избягвате продукти, които съдържат аромати и оцветители. Препоръчваме Eucerin AtopiControl Измиващо олио за тяло.

Избягвайте прекалено гореща вода (тя може да изсуши кожата) и предпочитайте бързите душове пред дългото стоене във ваната. Подсушавайте сухата кожа с потупване вместо с търкане и нанасяйте овлажняващ продукт веднага след това.

Имайте предвид, че различните хора се влияят по различен начин от различни продукти. Потърсете в мрежата за атопичен дерматит при възрастни снимки и ще видите възможни подходящи продукти.

Как да избера всекидневно овлажняващо средство?

Редовното овлажняване помага за намаляване на симптомите на атопичен дерматит при възрастни.
Редовното овлажняване помага за намаляване на симптомите на атопичен дерматит

Потърсете продукти, които включват доказани активни вещества като:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата и намалява зачервяването
 • Серамиди: за укрепване бариерата на кожата
 • Натурални масла, богати на Омега мастни киселини, които успокояват, подхранват и предпазват кожата

Тези съставки са в основата на формулата в гамата Eucerin AtopiControl. Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион се нанася лесно по цялото тяло, Eucerin AtopiControl Успокояващ крем е идеален за конкретни проблемни зони като лактите и коленните ямки. За атопичен дерматит по ръцете препоръчваме Eucerin AtopiControl Крем за ръце.

Успокояване на кожата по време на пристъп

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея
Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

Ако страдате от атопичен дерматит, консултирайте се с вашия лекар. Те могат да препоръчат:

 • стероид като хидрокортизон крем 1%
 • по-силен крем или мехлем
 • пластири и овлажняващи компреси
 • фототерапия (лечение с ултравиолетова светлина за намаляване на възпалението)
 • перорални кортикостероиди и понякога антибиотици, за да се предпази кожата от инфектиране
 • антихистамини, за да се намали силният сърбеж

Немедицински продукт като Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем може да се използва заедно с медицински продукт, за да успокои кожата по време на пристъп. Освен че съдържа Ликохалкон A, кремът за акутна грижа съдържа охлаждащия ментоксипропандиол и антибактериалния деканедиол. Нанесете първо локалния медицински продукт, изчакайте го да попие и тогава нанесете Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем върху възпалената зона. След това нанесете подходящ продукт за грижа за кожата на Eucerin като Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион за тяло.

Научете повече в Идентифициране и справяне с пристъпите.

За финал

Атопичен дерматит при възрастни е състояние, което предизвиква дискомфорт, тъй като е съпроводено със сърбяща кожа. То може да доведе до ниско самочувствие или самооценка, особено когато говорим за обрив по тялото, на някоя от видимите му части. Не бива да възприемате тези симптоми като даденост. Консултирайте се с лекар и се опитайте да установите причините за появата на тези кожни обриви със сърбеж. Опитайте и серията Eucerin AtopiControl. Това са дерматологично тествани продукти, които спомагат за облекчаване на симптомите на атопичен дерматит при възрастни. Доверете ни се!

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа