Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит при възрастни – съвети, диета и лечение

чете се за 5 минути
Виж повече

Въпреки че често се описва като детско заболяване, един на всеки дванадесет възрастни(1) също страда от атопичен дерматит. Симптомите на някои може да се проявяват още от детството, докато други може да ги изпитат за пръв път. Тази статия разглежда симптомите, причините и отключващите фактори и дава идеи как най-добре да се грижим за атопичен дерматит при възрастни.

Какво предизвиква появата на атопичен дерматит при възрастните?

атопичен дерматит при възрастни снимки
Визуален пример за тежка форма на атопичен дерматит

Повечето деца превъзмогват атопичния дерматит, докато достигнат до пубертета, но за някои хора симптомите продължават и в зряла възраст. Последните проучвания показват, че ако сте имали упорита, с късно проявление или тежка форма на атопичен дерматит в детството, има по-голяма вероятност симптомите да продължават и след това(2).

Съществуват и редица генетични и екологични фактори, които правят някои хора по-склонни да имат атопичен дерматит, отколкото други, независимо от възрастта им. Можете да прочетете повече за тези възможни причини в Разбиране на природата на атопичния дерматит и да разберете как болестта засяга бебетата и децата в Атопичен дерматит при бебета и атопичен дерматит при децата.

Атопичен дерматит при възрастни - симптоми

Сърбящата кожа предизвиква дискомфорт
Сърбящата кожа предизвиква дискомфорт
Пристъпите на атопичен дерматит при възрастни причиняват стрес и могат да се отразят на качеството на живота
Атопичният дерматит причинява стрес и може да се отрази на качеството на живота

Сухата, сърбяща и раздразнима кожа са симптоми на атопичен дерматит. За да разберете как изглеждат те, можете да потърсите за атопичен дерматит при възрастни снимки. Болестта се характеризира с две фази: акутна, фаза на пристъп и период между пристъпите, когато кожата е по-спокойна и реагира по-слабо. Можете да прочетете повече за тези фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите. При хора със светъл тен атопичната кожа обикновено е червеникава на цвят и може да стане кафява. При хората с по-тъмен тен засегнатият участък може да стане по-светъл или по-тъмен, тъй-като атопичният дерматит засяга пигментацията. Световната мрежа изобилства от снимки на атопичен дерматит при възрастни, така че ако не сте уверени можете да ги потърсите.

Засегнатите зони се различават в зависимост от възрастта. При възрастните симптомите най-често се появяват по лицето (включително деликатната зона около очите), скалпа, лакътните гънки, коленните ямки, ръцете и краката. Можете да научите повече за атопичния дерматит върху всяка от тези зони в Атопичен дерматит по лицето, атопичен дерматит по клепачите, атопичен дерматит по главата/скалпа, атопичен дерматит по ръцете и атопичен дерматит върху различни части на тялото.

Сухата, сърбяща кожа предизвиква дискомфорт и може да окаже значително влияние върху качеството на живот. Постоянното чесане може да доведе до проблеми на работното място и може да предизвика безсъние(3). Прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Отключващи фактори за атопичен дерматит при възрастни

Има редица външни влияния, които могат да предизвикат пристъп на атопичен дерматит и много неща, които можете да направите, за да се опитате да намалите честотата на пристъпите. Прочетете повече за тях в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Следните потенциални отключващи фактори са по-често асоциирани с възрастните, отколкото с бебетата или децата:

Реакция на химикалите на работното място

Опитайте се да намалите стреса, който може да отключи реакция на атопичната кожа
Опитайте се да намалите стреса, който може да отключи реакция на атопичната кожа

Има по-голяма вероятност възрастните с атопичен дерматит да развият контактен дерматит на работното място. Контактният дерматит се проявява, когато кожата е или раздразнена, или алергична към естествени и синтетични химикали, използвани на работното място. Те могат да включват: агресивни сапуни, парфюми, багрила и разтворители. Можете да научите повече за атопичния дерматит в Атопичен дерматит по ръцете. Опитайте се да ограничите контакта (например, като носите ръкавици) и непременно почиствайте и овлажнявайте кожата редовно и след излагане на дразнители, които отключват симптомите.

Пот

Физическите упражнения са чудесни за ума и тялото, но бързите промени в температурата, съчетани със солите в потта, могат да изсушат кожата и да предизвикат пристъп. Опитайте се да правите редовни почивки за охлаждане, да пиете много вода и да носите нежни на допир, естествени и дишащи тъкани.

Цигарен дим

Откажете се от цигарите или поне намалете количеството, което пушите, за да намалите вероятността димът да предизвиква възпаление на атопичната ви кожа. Ако не вярвате, че тютюнът има ефект върху кожата ви, потърсете за атопичен дерматит при възрастни снимки и вижте какви могат да са последиците.

Атопичен дерматит при възрастни диета

Атопичен дерматит при възрастни диета
Броколите са полезна храна в случаите на атопичен дерматит

Състоянието на засегнатите от атопичен дерматит при възрастни може да се повлияе и от храните, които човек употребява във всекидневието си. Според специалисти, възможно е да се направи разграничение между храни, които предизвикват задълбочаване на симптомите и други, които влияят положително. Всеки организъм обаче е различен и затова не можем да говорим за някаква обща атопичен дерматит при възрастни диета.

Редица лекари дори говорят за така наречената елиминационна диета за атопичен дерматит при възрастни. Става дума за постепенно въвеждане на един или друг вид храни и установяване на това дали те дразнят организма или не. Смята се, че негативното влияние върху кожата може да бъде усетено между  6 и 24 часа след приема на даден хранителен продукт.

И все пак ако търсите за атопичен дерматит при възрастни диета, ето какво можете да включите в менюто си без да се притеснявате:

 • Риба - естествен източник на Омега-3 мастни киселини, които могат да се борят с възпалението в тялото. Примери за риба с високо съдържание на Омега-3 включват сьомга, риба тон, скумрия, сардини и херинга.
 • Храни с високо съдържание на пробиотици - бактерии, които подобряват състоянието на червата. Типичен пример е киселото мляко с живи и активни култури, мисо супа и темпе. Други ферментирали храни и напитки, като кефир, комбуча и кисело зеле, също съдържат пробиотици.
 • Храни с високо съдържание на флавоноиди, борещи се с възпаленията в тялото. В това число влизат цветни плодове и зеленчуци, като ябълки, броколи, череши, спанак.

Успокояване и лечение на атопичен дерматит при възрастни

Съвременната медицина не разполага с еднозначно и ефективно за атопичен дерматит при възрастни лечение. Нежното, но старателно почистване и ефективното овлажняване ще ви помогнат да дадете на кожата ежедневната грижа, от която се нуждае, и да удължите периода между пристъпите:

Подходящо средство за измиване на кожата

Подсушавайте възпалената от екзема възрастна кожа с потупване, след като сте взели душ
Подсушавайте възпалената от екзема възрастна кожа с потупване, след като сте взели душ

Изберете такъв, който е тестван и е доказал ефективността си върху атопична кожа. И се опитайте да избягвате продукти, които съдържат аромати и оцветители. Препоръчваме Eucerin AtopiControl Измиващо олио за тяло.

Избягвайте прекалено гореща вода (тя може да изсуши кожата) и предпочитайте бързите душове пред дългото стоене във ваната. Подсушавайте сухата кожа с потупване вместо с търкане и нанасяйте овлажняващ продукт веднага след това.

Имайте предвид, че различните хора се влияят по различен начин от различни продукти. Потърсете в мрежата за атопичен дерматит при възрастни снимки и ще видите възможни подходящи продукти.

Как да избера всекидневно овлажняващо средство?

Редовното овлажняване помага за намаляване на симптомите на атопичен дерматит при възрастни.
Редовното овлажняване помага за намаляване на симптомите на атопичен дерматит

Потърсете продукти, които включват доказани активни вещества като:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата и намалява зачервяването
 • Серамиди: за укрепване бариерата на кожата
 • Натурални масла, богати на Омега мастни киселини, които успокояват, подхранват и предпазват кожата

Тези съставки са в основата на формулата в гамата Eucerin AtopiControl. Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион се нанася лесно по цялото тяло, Eucerin AtopiControl Успокояващ крем е идеален за конкретни проблемни зони като лактите и коленните ямки. За атопичен дерматит по ръцете препоръчваме Eucerin AtopiControl Крем за ръце.

Успокояване на кожата по време на пристъп

Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея
Продуктите Eucerin AtopiControl успокояват атопичната кожа и се грижат за нея

Ако страдате от атопичен дерматит, консултирайте се с вашия лекар. Те могат да препоръчат:

 • стероид като хидрокортизон крем 1%
 • по-силен крем или мехлем
 • пластири и овлажняващи компреси
 • фототерапия (лечение с ултравиолетова светлина за намаляване на възпалението)
 • перорални кортикостероиди и понякога антибиотици, за да се предпази кожата от инфектиране
 • антихистамини, за да се намали силният сърбеж

Немедицински продукт като Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем може да се използва заедно с медицински продукт, за да успокои кожата по време на пристъп. Освен че съдържа Ликохалкон A, кремът за акутна грижа съдържа охлаждащия ментоксипропандиол и антибактериалния деканедиол. Нанесете първо локалния медицински продукт, изчакайте го да попие и тогава нанесете Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем върху възпалената зона. След това нанесете подходящ продукт за грижа за кожата на Eucerin като Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион за тяло.

Научете повече в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Още по темата

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа