Екземата по скалпа има нужда от специална грижа

Атопичен дерматит по скалпа Причини, симптоми и как най-добре да успокоим кожата и да се грижим за нея

Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване, което може да се появи по скалпа и по линията на косата. Тази статия обяснява как да разпознаете дали вие или вашето дете имате атопичен дерматит вместо друго обичайно състояние на скалпа. Ние изследваме възможните причини и отключващи фактори и правим някои предложения как да се грижите за атопичната кожа по скалпа.

Как да разбера дали имам атопичен дерматит по скалпа?

Ако вие или вашето дете имате зачервена, сърбяща кожа по главата си и вече страдате от атопичен дерматит (известен още като атопична екзема) по други области на тялото, тогава е вероятно симптомите по скалпа да са свързани. Атопичният дерматит е често срещан при бебетата и децата, но много възрастни също страдат от заболяването. Можете да разберете повече в Атопичен дерматит при бебетата, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при възрастните.

Ако вие или вашето дете нямате атопичен дерматит, има няколко други видове дерматит, които също са често срещани в областта на скалпа и имат много подобни симптоми. Те включват:

Себореен дерматит (или себорейна екзема)

Често срещано състояние при бебета, където е известно като бебешки кел. Смятан от много учени за вид гъбична инфекция (въпреки че някои смятат, че това може да е генетично и/или свързано с имунната система състояние), типичните симптоми на бебешкия кел са плътни, подобни на кора, жълтеникави люспи от кожа по скалпа на бебето, въпреки че могат да се появят край очите и по носа. За разлика от атопичния дерматит, той рядко сърби. Повечето деца го превъзмогват с израстването и обикновено до три годишна възраст вече нямат симптоми. Най-важното за себорейния дерматит можете да разберете тук.

Пърхот

Себорейният дерматит се смята за основна причина за пърхота при възрастните. Съществуват два различни вида: мазен пърхот (който се проявява като мазни, жълтеникави люспи върху скалпа, подобно на симптомите на себореен дерматит при бебетата) и сух пърхот (при който люспите са сухи, бели и ронливи и падат лесно от главата и косата).
Както и при атопичния дерматит, кожата често е сърбяща и изглежда зачервена. Сухият пърхот е много по-разпространен при възрастните, отколкото при децата, като до 50% от възрастното население страда от пърхот в даден момент. Прочетете повече по този въпрос в Пърхот.

Eczema scalp makes your head itchy
Атопичният дерматит е едно от състоянията, които водят до сърбящ скалп
Eczema on head: skin in the hairline may flare-up
Зачервената, раздразнена и сърбяща кожа по линията на косата може да се дължи на атопичен дерматит

Какво причинява или отключва атопичния дерматит по главата?

Псориазис

 Подобно на атопичния дерматит, псориазисът е възпалително състояние, което вероятно също е генетично и е свързано с отслабена имунна система. Рядко срещан при бебетата и децата, псориазисът най-често засяга възрастните и се появява по скалпа. Той се отличава с възпалена кожа, покрита със сребристи люспи. В по-тежки случаи може да причини косопад. Научете повече в Псориазис.

Контактен дерматит:

Контактният дерматит (известен още като иритативен или алергичен дерматит или контактна екзема) се причинява от реакцията на кожата към някакъв външен дразнител, с който е или е била в контакт. Контактният дерматит по скалпа се причинява от реакция към химикалите в някои шампоани, бои за коса или други козметични продукти за коса. Възможно е да сте алергични към тези съставки или те просто раздразват кожата ви.

Макар да не са кожно заболяване, друга честа причина за сърбящ скалп при деца на възраст между три и дванадесет години са въшките по главата. Изключително заразни, въшките се лекуват лесно и след откриването им (обикновено е доста лесно да се забележат, но се консултирайте с вашия лекар, ако имате някакви съмнения), вашият фармацевт ще може да препоръча подходящо лечение.

Можете да научите повече за симптомите на атопичния дерматит и за това как те се различават по различните части на тялото в Атопичен дерматит по лицето, Атопичен дерматит върху клепачите, Атопичен дерматит по ръцете и Атопичен дерматит по различни части на тялото.

Ако имате някакво съмнение от кое заболяване страдате, или ако кожата ви или кожата на вашето дете по някакъв начин ви безпокои, консултирайте се с вашия лекар относно диагнозата и за да получите съвет за лечение.

Атопичният дерматит е генетично заболяване, за което се смята, че е свързано с отслабена имунна система. Можете да прочетете всичко за причините и отключващите фактори в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Кожата на главите ни е значително по-плътна от кожата по останалите части от тялото. Освен това тя е покрита на гъсто с космени фоликули, мастни и потни жлези. Главата играе ключова роля в регулирането на телесната ни температура.

Eczema scalp: lots of entry points for bacteria
По скалпа има много фоликули: входни точки за проникване на бактериите, които раздразват атопичната кожа

Потта, която кожата ни произвежда, за да се охлажда, когато се прегрява, създава идеална среда, в която бактериите, които отключват и изострят атопичния дерматит, могат да се развиват. Косата ни задържа бактериите на едно място и фактът, че има много фоликули означава, че бактериите имат много точки за проникване в кожата ни, така че атопичната кожа на главата ни лесно се раздразва и е склонна към възпаления. Повече за пристъпите можете да научите в Идентифициране и справяне с пристъпите.

Редовното измиване и оформяне на косата също може да доведе до изсушаване на кожата, което още повече засилва симптомите на атопичен дерматит
, ако кожата ни по някакъв начин проявява чувствителност към продуктите, които използваме, това може да отключи или обостри възпалението. След като кожата в тази зона стане суха и раздразнена, чесането още повече влошава симптомите.

Как трябва да се грижа за атопичната кожа по скалпа?

При бебета с малко или без коса, грижата за атопичен дерматит по кожата на скалпа е подобна на грижата за кожата по останалите части на тялото. Нежното почистване и редовното овлажняване с продукти, специално формулирани за атопична кожа, като тези от гамата Eucerin AtopiControl, ще помогнат да се осигури на атопичната кожа по скалпа всекидневната основна грижа, от която се нуждае, както и да се удължи периодът между пристъпите и да се успокои кожата по време на остър пристъп. Можете да научите повече в Атопичен дерматит при бебетата.

При децата и възрастните, косата често затруднява грижата за атопичната кожа по скалпа. Кремове и мехлеми, които се нанасят лесно върху други части на тялото, правят косата да изглежда мазна и изтощена, в резултат на което човек се чувства подтиснат заради външния си вид. Прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот. Ето няколко съвета за това как да се грижим за атопичната кожа по скалпа:

Почистване на косата и скалпа

Измивайте косата си и косата на вашето дете с нежен шампоан без аромат и оцветители, който е доказано щадящ към чувствителната кожа. Опитайте Eucerin DermoCapillaire Успокояващ шампоан с Урея.

Избягвайте взимането на душ повече от веднъж на ден, намалете налягането на водната струя и използвайте хладка вода, когато е възможно. Честото взимане на душ и миенето с твърде гореща вода може допълнително да изсуши кожата. Силният вятър и студената вода също могат да причинят ненужно дразнене на скалпа.

Опитайте се да не сменяте много често продуктите. И не забравяйте да изплакнете добре косата си от шампоана. След душ подсушете косата си, като я увиете с хавлиена кърпа, вместо с разтъркване или със сешоар. Разтъркването ще влоши сърбежа по скалпа, а топлината от сешоара (или други уреди за оформяне на косата като преса и маша), може допълнително да изсушат скалпа. Ако искате да изсушите косата си, опитайте се да използвате хладната обстановка и избягвайте продукти за оформяне на косата, като пяна и гел.

Eczema on hair and in hair line: use a gentle shampoo
Нежните шампоани подпомагат предпазването на атопичната кожа на скалпа
Eczema scalp: keep it moisturised
Важно е да осигурите на кожата на скалпа влагата, от която се нуждае

През нощта можете да изберете да ползвате овлажнител от гамата Eucerin AtopiControl за вашия скалп – опитайте Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион или Eucerin AtopiControl Успокояващ крем в зависимост от площта на кожата, която трябва да покриете (лосионът е по-лесен за нанасяне на големи площи, като например по цялата глава, докато кремът е подходящ за целеви области, например зад ушите или по линията на косата). И двата продукта съдържат доказани активни вещества като Ликохалкон A (за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването) и Серамиди (за укрепване на бариерната функция на кожата) и може, разбира се, да се измие на следващата сутрин.

По време на пристъп, когато успокояването на атопичната кожа взима превес пред грижата за външния вид, можете да използвате лекарствен продукт и Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем. Въпреки че не е лекарствен продукт, нито е предназначен да го замести, Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем е идеален като съпътстващ продукт за грижа (съпътстващ е медицински термин, който означава, че нещо увеличава ползите от друг продукт). Той съдържа Ментоксипропандиол (екстракт от ментол) и Деканедиол (антибактериално активно вещество), които са доказали, че охлаждат и успокояват кожата и осигуряват бързо облекчение.

Избягвайте боите за коса
Опитайте се да избягвайте продукти, които могат да изсушат скалпа и да причинят по-нататъшно дразнене на кожата ви.

Какво друго мога да направя, за да облекча симптомите на атопичен дерматит по скалпа?

Тъй като няма известно лечение за атопичен дерматит, опитайте се да идентифицирате и да избягвате потенциалните отключващи фактори, за да намалите вероятността от пристъп. Можете да научите повече за стъпките, които можете да предприемете в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Ако симптомите продължават или ако кожата ви ви притеснява по някакъв начин, не забравяйте да се свържете с вашия лекар.