Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Какво причинява пристъп на атопичната кожа – И как мога да намаля симптомите?

чете се за 7 минути
Виж повече

Животът с атопична кожа може да бъде труден, особено по време на „пристъп“, когато симптомите са най-обострени. Тази статия разглежда въпроса какво се има предвид под „пристъп“ и обяснява двете различни фази на атопичната кожа. Тя разглежда факторите, които е най-вероятно да отключат пристъп и прави обосновани предложения, които да ви помогнат да се успокоите и да се грижите за кожата, когато е най-раздразнима.

Какво представлява пристъпът?

Обрив може да се появи по която и да е част от тялото ви
По време на пристъп кожата е сърбяща, зачервена и възпалена

Атопичният дерматит протича в две отделни фази. „Пристъп“ е един от термините, използвани за описание на фазата, когато кожата е най-раздразнима.
Пристъпът е известен също като „активна фаза“ или „акутна фаза“ на заболяването и симптомите включват следното:

 • Сърбяща или силно сърбяща кожа. Тя може да е и болезнена, а някои хора изпитват усещане за парене.
 • Обрив, който изглежда сух, зачервен и лющещ се. Тя може да е грапава или подута и леко да кърви.

Пристъпът може да се появи навсякъде по тялото ви, но обривът е най-често по лицето, скалпа, шията, деколтето/гърдите, ръцете, китките, коленните ямки и лакътните гънки. Можете да прочетете повече в Атопичен дерматит по лицето, атопичен дерматит по главата и скалпа, атопичен дерматит по ръцете и атопичен дерматит върху различни части на тялото. Симптомите варират и в зависимост от възрастта и можете да откриете по какъв начин в Атопичен дерматит при бебета и деца и Атопичен дерматит при възрастни.

Пристъпи спрямо неакутни фази

Фазата на пристъп е най-стресиращата от двете фази и може да повлияе на страдащите както физически, така и психологически. Можете да прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Продължителността на пристъпа варира при всеки човек и, за щастие, има стъпки, които можете да предприемете, за да успокоите кожата по време на пристъп, както и да намалите остротата на пристъпите и да удължите периода между тях. Периодът между пристъпите е известен като неакутна фаза и повече за него можете да прочетете в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Екземата протича в две фази

Какво причинява или отключва пристъпа на атопичния дерматит?

Атопичният дерматит е възпалително заболяване на сухата кожа. Бидейки до голяма степен генетично заболяване, той е свързан с нарушена бариера на кожата и имунно разстройство. Дразнители от околната среда и алергени могат да предизвикат реакция у онези, които вече са предразположени към атопичен дерматит. Можете да откриете повече за причините в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

В резултат на нарушената си бариера, атопичната кожа се мъчи да задържи крайно необходимата влага и липиди. Тя изсъхва още повече и дори е по-малко способна да се предпази от външни влияния. Кожата става склонна към дразнене и инфекция и тъй-като хората с атопична кожа вече имат отслабена имунна система, те са по-малко способни да се борят с тези дразнители и са по-податливи на алергични реакции.

Замърсяването може да отключи пристъп на атопичен дерматит
Алергиите могат да отключат пристъп

Има много различни фактори, които могат да отключат пристъп и да влошат симптомите. Те варират при всеки човек, но могат да включват:

Климат и замърсяване: Промените в температурата, горещият и влажен климат и типичното за града замърсяване на въздуха са известни с това, че обострят състоянието.

Пот: Потта може да раздразни повърхността на кожата и да причини сърбеж и дразнене.

Стрес: Страдащите често заявяват, че е по-вероятно кожата им да се възпали и да получат пристъп, когато са подложени на стрес. И, разбира се, колкото по-сърбяща става кожата им, толкова по-вероятно е стресът им да се увеличи.

Алергии: Домашните акари, полените и/или домашният прах могат да отключат пристъп. Можете да откриете повече за връзката между атопичния дерматит, астмата и сенната хрема в Разбиране на природата на атопичния дерматит. Вероятната връзка между диетата и атопичния дерматит е противоречива, но някои хора твърдят, че някои видове храни и напитки влошават състоянието на кожата им. Храните, които са най-големи алергени, са: яйца, мляко, фъстъци, пшеница, соя, ядки, черупчести мекотели и риби.1,2

Цигарен дим: Както пушенето, така и пасивното пушене могат да влошат симптомите

Тъкани: Синтетичните, недишащи тъкани като найлон и ликра могат да раздразнят кожата. Предизвикващата сърбеж вълна – също.

Бижута: Часовниците и бижутата често съдържат никел. Когато се носят непрекъснато, потта може да окисли никела и да предизвика реакция.

Химикали: Съставките в някои гримове и слънцезащитни продукти могат да предизвикат пристъпи. Агресивните почистващи препарати, някои миещи препарати и цигареният дим също са известни с това, че активират атопичната кожа.

Слънце: Някои хора твърдят, че слънцето облекчава симптомите им, докато за други то може да отключи пристъпи и да влоши състоянието на кожата им.

Можете да научите повече за всичко това във фактори, които влияят на кожата.

Възможно ли е алергиите към козината на домашни любимци да предизвикат пристъп?

Симптомите на атопичния дерматит могат също така да предизвикат и/или да обострят пристъпа. Тъй като кожата е суха и сърбяща, страдащите се чешат. Това чесане уврежда защитната бариера на кожата и бактерии, известни като Staphylococcus Aureus, могат да се размножат и да заразят кожата. Тази инфекция причинява възпаление и сърбеж, което влошава състоянието и прави кожата още по-раздразнима и сърбяща: порочен кръг, известен като атопичен цикъл на кожата.

Атопичният цикъл на кожата

Може ли пристъпът да въздейства неблагоприятно не само върху кожата ви?

Пристъпите на атопичен дерматит може да са много стресиращи

Пристъпите на атопичен дерматит могат да окажат значително влияние върху качеството на живот. Като оставим настрана сърбежа и дискомфорта на кожата, страдащите съобщават за липса на сън, дискриминация, стрес и ниско самочувствие.

Въпреки че атопичният дерматит не е заразен, той оказва влияние и върху семейството, и върху хората, които полагат грижи − взаимоотношенията са засегнати от постоянния сърбеж, безсънните нощи и ниското самочувствие на страдащия, а в случая на бебета и деца родителите често се чувстват виновни и безпомощни.

Можете да прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живота и да разберете за конкретното въздействие, което той има върху различните възрастови групи в Атопичен дерматит при бебета и деца и Атопичен дерматит при възрастни.

Как мога да предотвратя или намаля пристъпите?

За съжаление, няма лечение за атопичен дерматит, но има много неща, които можете да направите, за да се грижите за вашата кожа и кожата на вашето дете и да спомогнете за намаляване и успокояване на симптомите:

Ефективно медицинско лечение и добра грижа за кожата

Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ успокоява кожата по време на пристъп

Изследванията показват, че медицинското лечение може да подобри качеството на живота3, така че посъветвайте се с вашия лекар, за да разберете какво лечение е най-подходящо за вашата кожа. Вариантите включват:

 • стероид като хидрокортизон крем 1%
 • по-силен крем или мехлем
 • пластири и овлажняващи компреси
 • фототерапия (лечение с ултравиолетова светлина за намаляване на възпалението)
 • перорални кортикостероиди и понякога антибиотици, за да се предпази кожата от инфектиране
 • антихистамини, за да се намали силният сърбеж

Редовната и подходяща грижа за кожата може да подобри състоянието й, да поддържа съня и да подобри качеството на живота.4 Немедицински продукт като Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем може да се използва заедно с медицински продукт за успокояване на кожата по време на пристъп и е доказано, че той значително подобрява съня и качеството на живота, когато се използва заедно с Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион.4

Можете да научите повече в Как да се грижим за млада атопична кожа и Как да се грижим за атопична кожа при възрастни.

Избягвайте потенциалните отключващи фактори

Консултирайте се с вашия лекар как най-добре да се грижите за кожата си по време на пристъп

Идентифицирането и избягването на потенциални отключващи фактори е друга важна стъпка за забавяне и намаляване на симптомите. Можете да прочетете за потенциалните отключващи фактори на атопичния дерматит и как да ги избягвате в Разбиране на природата на атопичния дерматит. Ако вашето бебе или дете страда от заболяването, Атопичен дерматит при бебета и деца ще ви даде съвети относно отключващите фактори, най-често свързвани с бебета, и как да ги избягвате.

Източници

 1. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 2. Handout on health: atopic dermatitis (a type of eczema). National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases website. https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Atopic_Dermatitis/. Published July 2016. Accessed April 13, 2017
 3. Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73 
 4. Eucerin PiU study. Italy. May 2017

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа