Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит по ръцете – Причини, симптоми и как най-добре да успокоим кожата и да се грижим за нея

чете се за 5 минути
Виж повече

Атопичният дерматит върху ръцете (известен също като ръчен дерматит или екзема по ръцете) е често срещано заболяване и засяга един на всеки 20 души1. Тази статия обяснява какво да търсите, възможните причини и отключващи фактори и дава идеи как да се грижите за атопичната кожа.

(1) British Association of Dermatology, published March 2016

Как да разбера дали имам атопичен дерматит по ръцете?

Симптомите варират от лека сухота, зачервяване и сърбеж до лющещи се, напукани и силно сърбящи ръце. В по-лошите случаи по кожата могат да избият мехури, да се напука, да започне да сълзи или да кърви. Всяка част от ръката може да бъде засегната, а симптомите при всеки човек са различни.

Симптомите екзема по ръцете варират от сухота до мехури и напуквания

Ако вие или вашето дете вече страдате от атопичен дерматит в други зони на тялото, тогава е вероятно двете състояния да са свързани. Можете да научите повече за това как да разпознавате симптомите на атопичния дерматит в Атопичен дерматит при бебетата, Атопичен дерматит при децата и Атопичен дерматит при възрастните.

Екземата по ръцете може да започне в детска възраст, но това състояние се среща по-често при възрастни в трудоспособна възраст. Тя често засяга хора, чиито ръце са в контакт с химикали и други дразнители като част от работата им. Както при всички видове атопичен дерматит, екземата по ръцете не е заразна, но може да създаде трудности във всекидневието и да причини проблеми на работното място. Можете да научите повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.
Леката форма на псориазис по ръцете може да изглежда подобно на екземата по ръцете, така че, ако имате някакви съмнения относно симптомите си, трябва да се консултирате с вашия лекар за уточняване на диагнозата. Научете повече в Псориазис.

Какво причинява или отключва екземата по ръцете?

Някои хора имат генетична предразположеност към атопичен дерматит. Повече за възможните причини за това можете да прочетете в Разбиране на природата на атопичния дерматит. Това съпътстващо заболяване ги прави по-чувствителни към външни дразнители и алергени и по-предразположени да развият екзема на ръцете.

Честото миене и/или агресивните повърхностноактивни вещества могат да предизвикат екзема по ръцете

Но хората без съпътстващо заболяване също могат да развият екзема по ръцете. Структурата на кожата на ръцете ни подсказва, че тя е по-податлива на сухота, отколкото по други части на тялото ни. Можете да разберете защо в Кожата по различните части на тялото. Честото миене (понякога наричано „мокра работа”), студеното време и химикалите на работното място, могат да увредят външните слоеве на кожата, което я изсушава и я прави още по-податлива на дразнене. Това състояние е известно като иритативен контакт дерматит.

Друга форма на контактен дерматит, известна като алергичен контактен дерматит, е много по-рядка и възниква, когато тялото стане алергично към вещество след редовно излагане на въздействието му. Симптомите са подобни, както и лечението. Най-често срещаните алергени са боя за коса, парфюм, никел (използван в бижутерията и при изработката на часовници), латекс при гумените ръкавици и някои видове растения.

След като кожата стане суха и раздразнена, чесането още повече влошава симптомите. Можете да научите повече в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Как трябва да се грижа за атопичен дерматит по ръцете?

Бижутата могат да причинят алергичен контактен дерматит
Редовното овлажняване осигурява на атопичните ръце грижата, от която се нуждаят

Редовната и ефективна грижа за кожата ще ви помогне също да й осигурите необходимата помощ, да удължите периодите между пристъпите и да я успокоите, когато е най-раздразнима и сърбяща.

Измиване на ръцете
Мийте ръцете си с хладка вода (избягвайте прекалено гореща или твърде студена вода) и използвайте меки миещи или почистващи препарати без аромат, специално формулирани за редовна употреба и/или за атопична кожа, като например Eucerin AtopiControl Измиващо олио.
Опитайте се да избегнете безводни, антибактериални почистващи препарати, тъй-като те често съдържат алкохол и разтворители, които могат да влошат симптомите и да обострят пристъпите.
Подсушавайте кожата с потупване вместо с търкане и нанасяйте овлажняващ продукт веднага след измиването на ръцете.

Овлажняване на ръцете
Дръжте овлажнител за ръце до всяка мивка във вашия дом или на работното ви място, за да сте сигурни, че го използвате всеки път, когато си миете ръцете и когато кожата ви се чувства суха. Eucerin AtopiControl Крем за ръце е специално формулиран, за да даде на атопичните ръце всекидневната хидратираща грижа, от която се нуждаят и съдържа Ликохалкон A (за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването) и Серамиди (за укрепване на бариерната функция на кожата).

По време на пристъпи можете да ползвате Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем като съпътстващ продукт за грижа, заедно с медицинското лечение, препоръчано от вашия лекар. Съпътстващата грижа е медицински термин за продукт, който увеличава ползите от друг продукт. Въпреки че не е лекарствен продукт, нито е предназначен да го замести, Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем съдържа Ментоксипропандиол (екстракт от ментол) и Деканедиол (антибактериално активно вещество), които са доказали, че охлаждат и успокояват кожата и осигуряват бързо облекчение. След Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем нанесете Eucerin AtopiControl Крем за ръце за най-силно въздействие.

Можете да прочетете повече по темата в Идентифициране и справяне с пристъпите, а за информация как да се грижите за екзема по ръцете при бебетата прочетете Атопичен дерматит при бебетата и Атопичен дерматит при децата.

Медицинско лечение
Стероидите са най-често срещания избор за медицинско лечение, но леките стероидни кремове и мехлеми (като 1% хидрокортизон крем) не винаги отговарят на симптомите на уплътнената кожа, така че в някои случаи вашият лекар може да препоръча по-силна формула. Понякога за лечение на тежка форма на дерматит на ръцете се използва и терапия с ултравиолетови лъчи (UV).

Какво друго мога да направя, за да се грижа за ръцете ми?

Най-доброто лечение за екземата по ръцете е да се опитате да избягвате факторите, които отключват пристъпи. Ето някои от нещата, които други са открили, че могат да помогнат:

  • Носете защитно облекло (например ръкавици), за да избегнете излагане на вредно въздействие
  • Носете памучни ръкавици под работните винилови или неопренови ръкавици, за да предпазите кожата от триене и да предотвратите задържането на влага вътре в ръкавиците.
  • Подсушавайте гумените ръкавици от вътрешната страна след употреба и поддържайте памучните ръкавици чисти (измивайте ги редовно с почистващ препарат без аромат и сапун или с препарата ви за миене на ръце)
  • Ограничете броя на бижутата, които носите, сваляйте ги през нощта и ги почиствайте редовно.

Ако симптомите продължават, консултирайте се с вашия лекар.

Можете да разберете как да се грижите за атопичната кожа по другите части на тялото си в Атопичен дерматит по различни части на тялото, Атопичен дерматит по лицето, Атопичен дерматит върху клепачите и Атопичен дерматит по скалпа.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа