Екзема при бебета

Атопичен дерматит при бебета и деца – Как да успокоим детската кожа и да се грижим за нея

чете се за 9 минути
Виж повече

Около 60% от всички пациенти с атопичен дерматит развиват заболяването през първата година от живота си, а 90% – през първите пет години.1
Тази статия обяснява как да се грижим за страдащо от атопична кожа бебе. Разглеждаме въпроса как нежната и редовна грижа помага да се поддържа овлажняването на младата кожа. Как да се удължат периодите между пристъпите и да се намали остротата им. Също така разказваме как можем да променим всекидневния режим на бебето така, че да съответства на фазата, в която е кожата му.

Консултация и диагностика на атопичен дерматит при бебета и деца

Грижата за нашите деца е съпътствана с много тревоги и вълнения. Родителите възприемат всяка пъпчица или зачервяване с много притеснения и безсънни нощи. Това е особено валидно в първите седмици или месеци грижа за най-малките. Младите родители много често са неуверени и объркани, а интернет пространството е изпълнено с всевъзможни страховити статии на тема – засегнато от атопичен дерматит бебе. Реално кожата на мъничетата малко след раждането е изключително мека и нежна. Най-малкото докосване, раздразнение или неподходяща дрешка може да доведе до зачервяване. Това съвсем не значи, че имате страдащо от атопичен дерматит бебе.

Преди да се хвърляте в хипотези, предположения и да драматизирате излишно е най-добре да се консултирате с педиатър. Добрият специалист ще ви даде правилните съвети, ще ви успокои и ще ви насърчи в грижата за вашето бебе. Не прибягвайте до силни лекарства и драстични терапии, без да сте получили поне две независими мнения.

И все пак в определени случаи действително, диагнозата или предположението за страдащо от атопична кожа бебе може да се потвърди. Тогава е добре да се концентрирате и да съберете достатъчно информация по въпроса. В следващите редове ще се опитаме да разкажем какво можете да очаквате при засегнато от атопичен дерматит бебе и какво можете да направите, за да облекчите състоянието му.

Как да се грижим за кожата на засегнато от атопичен дерматит дете

Атопичният дерматит (известен още като атопична екзема) се характеризира с две фази:

 • Акутна фаза, когато кожата е възпалена и е най-силно раздразнима
 • По-спокойни периоди между пристъпите

Можете да прочетете повече за тези две фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите.

Кожата на вашето бебе или дете има малко по-различни нужди във всяка от тези фази и ние ви препоръчваме да приспособите дневния му режим към особеностите на фазата и състоянието на кожата му в съответния момент. Най-общо казано, това означава:

 • Всекидневна грижа: Нежното почистване и редовното, ефективно и обилно овлажняване ще поддържа кожата мека и еластична и ще удължи периодите между пристъпите.
 • Грижа в акутната фаза: Употребата на противовъзпалителни мазила и кремове (както и някои методи, прилагани под лекарско наблюдение) в допълнение към нормалното всекидневно овлажняване успокояват кожата по време на пристъп.

Съществува ли всекидневна грижа за кожата, която да облекчи атопичния дерматит на детето ми?

Нежно почистване

Грижа за бебе с екзема
Нежно почистване е първата стъпка в грижата за атопичната кожа на бебето ви

Нежното почистване е първата стъпка в грижата за страдащо от атопична кожа бебе.

Няма известно лечение за атопичен дерматит, затова основната ни цел, когато се грижим всекидневно за засегнато от атопична кожа бебе, е да укрепим защитната ѝ бариера и да удължим периода между пристъпите. Осигуряването на кожата на влагата и липидите, от които се нуждае, за да се предотврати по-нататъшното ѝ изсушаване, ще спомогне за това.

Основната особеност на атопичната кожа е, че тя е прекомерно суха. Оттам идват раздразненията, зачервяването сърбежът и безсъните нощи. Основният принцип при засегнато от атопичен дерматит бебе е да се избягват действия, с които може да се допринесе за допълнителното изсушаване на кожата.

Времето за къпане е важен момент за създаване на връзка между бебето и родителя, но дори и чистата вода може да увеличи загубата на влага2, затова се опитайте да съкратите времето за къпане. Когато детето порасне, насърчавайте го да си взема душ, вместо да се къпе във ваната. Имайте предвид, че по-горещата вода може да задълбочи сухотата на кожата. Използвайте по-скоро топла вода, за да избегнете усложняването на симптомите на атопичен дерматит при деца.

Неправилно подбран сапун, който е твърде агресивен към кожата, може да я лиши от крайно необходимите ѝ липиди. Някои видове детска козметика могат да увредят деликатната защитна бариера и баланса на влагата в детската кожа. Избягвайте вана с балончета, алкални сапуни и агресивни повърхностноактивни вещества като натриев лаурил сулфат. Изберете мек шампоан без сапун като Eucerin AtopiControl Измиващо олио. Той е идеална добавка за бебешката вана и е доказано, че има нежно въздействие при страдащо от атопичен дерматит бебе.

След къпане подсушавайте сухата кожа с потупване вместо с търкане с чиста и мека хавлиена кърпа.

Редовно овлажняване

Важно е да овлажнявате тялото на бебето веднага след измиване, за да избегнете по-нататъшно изпаряване на влагата от кожата му. Но веднъж дневно не е достатъчно, когато говорим за засегнато от атопичен дерматит бебе. Ефективното справяне с атопичната кожа се основава на редовната и продължителна употреба на овлажнители (известни също като емолиенти).2

Препоръчваме ви да овлажнявате тялото на детето си поне два пъти на ден (дори след употреба на масло за вана). Ръцете и лицето на детето е възможно да се нуждаят от по-честа грижа.

Атопичен детматит при бебета
Редовното овлажняване може да помогне да се предотврати изсушаването на бебешката кожа
Серията Eucerin Atopi Control
Продуктите Eucerin AtopiControl помагат в грижата за атопичната кожа на бебето ви

Потърсете продукти, които нямат аромат и съдържат доказани, но нежни активни вещества като:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата
 • Серамиди: които укрепват естествената защитна бариера на кожата
 • Натурални масла, богати на Омега мастни киселини, които успокояват, подхранват и предпазват деликатната и суха кожа

Тези съставки са основни за гамата Eucerin AtopiControl. Както Eucerin AtopiControl Успокояващ крем, така и Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион или балсам са идеални всекидневни овлажнители за бебета и деца.

Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион е наситен лосион, лесен за нанасяне по цялото тяло на детето ви, който осигурява интензивното овлажняване, от което то се нуждае. Eucerin AtopiControl Успокояващ крем е идеален за конкретни проблемни зони като лактите и коленните ямки. Отделете време, за да втриете продуктите в кожата на бебето ви с нежни и успокояващи движения. Не е добра идея да ускорявате процедурата, тъй като това може да влоши симптомите при засегнато от атопичен дерматит бебе.

Пристъп на атопичен дерматит при бебета и деца – какво да правим

Фокусът на грижата за кожата по време на акутната фаза на атопичен дерматит при деца е върху това кожата да се успокои, да се облекчи дразненето и сърбежа и да се намали дискомфортът за детето Ви. За щастие, има редица мерки, които могат да помогнат:

Внимание

Защита от слънцето

Избягвайте да излагате бебето на слънце, особено през първите няколко месеца. Когато то е на три месеца или по-голямо, не забравяйте да ограничавате излагането му на слънце, избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, използвайте дрешки с UV защита, за да предпазите деликатната му кожа. Използвайте слънцезащитни продукти с много висок фактор, подходящи за атопичен дерматит при деца.

Когато детето ви е на три или повече години, опитайте Слънцезащитен спрей за деца Sensitive Protect SPF 50+. Продуктът е клинично и дерматологично доказан като подходящ за деца с атопична кожа.

Можете да прочетете повече за това как да се грижите за детската кожа на слънце в децата и слънцето.

Фармацевтични продукти и процедури

За момента съвременната медицината не е открила универсално за засегнато от атопичен дерматит бебе лечение. И все пак мазила и кремове като кортикостероиди (например 1% хидрокортизон крем) предлагат бързодействащо и ефективно облекчение, но обикновено се предписват само за краткосрочна употреба.

Ако симптомите на детето ви са остри и упорити, вашият лекар може да ви препоръча алтернатива като:

 • антихистамини, за да се намали силният сърбеж
 • терапия с овлажняващи компреси

Внимание

Терапия с овлажняващи компреси

Обогатените с липиди пластири помагат да се заменят основните липиди на кожата и намаляват сърбежа чрез охлаждане кожата на детето ви. Консултирайте се с вашия лекар, преди да опитате терапията с овлажняващи компреси, за да сте сигурни, че това е правилното лечение за вашето бебе:

 1. Нанесете успокояващ овлажнител за атопична кожа
 2. Потопете превръзка в хладка вода, изстискайте я и докато е все още влажна, я поставете върху засегнатия участък
 3. Покрийте влажната превръзка с друга, суха, за да я задържите на място
 4. Оставете превръзката да действа поне един час, а в идеалния случай – от четири до шест часа
 5. Навлажнете я отново след три часа

Тъй като бебетата са изложени на риск от хипотермия, редувайте мястото на компреса, като поставяте превръзката на торса, по ръцете и краката.

Продукти за грижа за кожата с успокояващи съставки

Съществуват редица активни съставки, за които е доказано, че успокояват кожата по време на пристъп на атопичен дерматит при деца:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който намалява възпалението и успокоява дразненето
 • Декандиол: мощен антиоксидант, който действа срещу бактериите, за да предотврати инфекциите
 • Ментоксипропандиол: производен на ментола, който охлажда кожата и намалява сърбежа на сетивно ниво, така че детето Ви да не усеща нуждата да се чеше толкова много, а по този начин се избягва по-нататъшно увреждане на кожата.

Ликохалкон A, деканедиол и ментоксипропандиол са съставки на формулата на Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем, подходящ за употреба при бебета и деца. Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарствен продукт, нито е предназначен да го замести, но може да се използва като съпътстващ продукт за грижа заедно с медицинското лечение, за да се подсилят ползите от лекарствения продукт.

Eucerin Интензивен успокояващ крем ще помогне на кожата да се успокои по време на пристъп на атопичен дерматит при деца.

Екзема при бебета и редовно овлажняване
Eucerin Интензивен успокояващ крем ще помогне на кожата да се успокои по време на пристъп

Нанесете първо медицинския продукт на детето и го изчакайте да попие напълно, преди да нанесете Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем. После нанесете Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион или балсам.
Клиничните и дерматологични изследвания показват, че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем, последван от нанасяне на Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион или балсам, подобрява състоянието на кожата, облекчава сърбежа, поддържа добър нощен сън и подобрява цялостно качеството на живота3. Повече можете да прочетете в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Какво друго мога да направя, за да облекча симптомите?

В допълнение към нежната и ефективна грижа за кожата, откриването на всякакви потенциални отключващи фактори и усилията ви детето да ги избягва, може да помогне да се удължат периодите между пристъпите и да се смекчи остротата на тези пристъпи, когато те се появят.

Източници

1 Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123

2 Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006

3 When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Source: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, May 2017

Свързани статии

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.

За цялостна грижа