Екзема при бебета

Атопичен дерматит при бебета и деца Как да успокоим детската кожа и да се грижим за нея

Около 60% от всички пациенти с атопичен дерматит развиват заболяването през първата година от живота си, а 90% – през първите пет години.1
Тази статия обяснява как да се грижим за млада атопична кожа. Ние разглеждаме въпроса как нежната и редовна грижа за кожата помага да се поддържа овлажняването на младата кожа, да се удължат периодите между пристъпите и да се намали остротата им. Също така разглеждаме въпроса как да променим всекидневния режим на бебето така, че да съответства на фазата, в която е кожата му.

Как трябва да се грижа за атопичната кожа на бебето или детето ми?

Атопичният дерматит (известен още като атопична екзема) се характеризира с две фази:

 • Акутна фаза, когато кожата е възпалена и е най-силно раздразнима
 • По-спокойни периоди между пристъпите

Можете да прочетете повече за тези две фази в Разбиране на природата на атопичния дерматит и Идентифициране и справяне с пристъпите.
Кожата на вашето бебе или дете има малко по-различни нужди във всяка от тези фази и ние ви препоръчваме да приспособите дневния му режим към особеностите на фазата и състоянието на кожата му в съответния момент. Най-общо казано, това означава:

 • Всекидневна грижа: Нежното почистване и редовното, ефективно и обилно овлажняване ще поддържа кожата мека и еластична и ще удължи периодите между пристъпите.
 • Грижа в акутната фаза: Употребата на противовъзпалителни мазила и кремове (както и някои методи, прилагани под лекарско наблюдение) в допълнение към нормалното всекидневно овлажняване успокояват кожата по време на пристъп.

Съществува ли всекидневна грижа за кожата, която да облекчи атопичния дерматит на детето ми?

Нежно почистване

Няма известно лечение за атопичен дерматит, затова основната ни цел, когато се грижим всекидневно за кожата, е да укрепим защитната ѝ бариера и да удължим периода между пристъпите. Осигуряването на кожата на влагата и липидите, от които се нуждае, за да се предотврати по-нататъшното ѝ изсушаване, ще спомогне за това.

Времето за къпане е важен момент за създаване на връзка между бебето и родителя, но дори и чистата вода може да увеличи загубата на влага2, затова се опитайте да съкратите времето за къпане, а когато детето израсне достатъчно, насърчавайте го да си взема душ, вместо да се къпе във ваната. И тъй-като горещата вода причинява допълнителна загуба на влага, използвайте топла вода.

Грижа за бебе с екзема
Нежно почистване е първата стъпка в грижата за атопичната кожа на бебето ви

Агресивните почистващи препарати могат да лишат кожата от крайно необходимите ѝ липиди и да увредят деликатната защитна бариера и баланса на влагата в детската кожа. Избягвайте вана с балончета, алкални сапуни и агресивни повърхностноактивни вещества като натриев лаурил сулфат. Изберете мек почистващ препарат без сапун като Eucerin AtopiControl Измиващо олио. Той е идеална добавка за бебешката вана и е доказано, че има нежно въздействие върху детската атопична кожа.
След къпане подсушавайте сухата кожа с потупване вместо с търкане с чиста и мека хавлиена кърпа.

Редовно овлажняване

Важно е да овлажнявате тялото на бебето веднага след измиване, за да избегнете по-нататъшно изпаряване на водата от кожата му. Но веднъж дневно не е достатъчно – ефективното справяне с атопичната кожа се основава на редовната и продължителна употреба на овлажнители (известни също като емолиенти).2 Препоръчваме ви да овлажнявате тялото на детето си поне два пъти на ден (дори след употреба на масло за вана). Ръцете и лицето на детето ви вероятно се нуждаят от по-честа грижа.

Потърсете продукти, които нямат аромат и съдържат доказани, но нежни активни вещества като:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който успокоява кожата
 • Серамиди: които укрепват естествената защитна бариера на кожата
 • Натурални масла, богати на Омега мастни киселини, които успокояват, подхранват и предпазват деликатната и суха кожа

Тези съставки са основни за гамата Eucerin AtopiControl. Както Eucerin AtopiControl Успокояващ крем, така и Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион са идеални всекидневни овлажнители за бебета и деца над три месеца. Ако бебето ви е по-малко от три месеца, посъветвайте се с вашия лекар какви продукти да използвате.

Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион е наситен лосион, лесен за нанасяне по цялото тяло на детето ви, който осигурява интензивното овлажняване, от което то се нуждае. Eucerin AtopiControl Успокояващ крем е идеален за конкретни проблемни зони като лактите и коленните ямки. Отделете време, за да втриете продуктите в кожата на бебето ви с нежни и успокояващи движения. Не е добра идея да ускорявате процедурата, тъй като това може да стресира бебето ви и може да влоши симптомите.

Атопичен детматит при бебета
Редовното овлажняване може да помогне да се предотврати изсушаването на бебешката кожа
Серията Eucerin Atopi Control
Продуктите Eucerin AtopiControl помагат в грижата за атопичната кожа на бебето ви

Как мога да успокоя кожата на бебето по време на пристъп на атопичен дерматит?

Фокусът на грижата за кожата по време на акутната фаза на атопичния дерматит е върху това кожата да се успокои, да се облекчи дразненето и сърбежа и да се намали дискомфортът за детето ви. За щастие, има редица мерки, които могат да помогнат:

Защита от слънцето

Избягвайте да излагате бебето на слънце, особено през първите няколко месеца. Когато то е на три месеца или по-голямо, не забравяйте да ограничавате излагането му на слънце, избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно, използвайте защитно облекло, за да защитите деликатната му кожа и използвайте слънцезащитни продукти с много висок фактор, като Eucerin Слънцезащитен лосион за деца Sensitive Protect SPF 50+. И съответно, ако предпочитате слънцезащитно средство без химикали, опитайте Eucerin Слънцезащитен лосион за деца с микропигменти Sensitive Protect SPF 30. И двата продукта са подходящи за бебета и деца над три месеца.

Когато детето ви е на три или повече години, опитайте Eucerin Слънцезащитен флуид за деца Sensitive Protect SPF 50+ или Eucerin Слънцезащитен спрей за деца Sensitive Protect SPF 50+. И двата продукта са клинично и дерматологично доказани като подходящи за деца с атопична кожа.

Можете да прочетете повече за това как да се грижите за детската кожа на слънце в децата и слънцето.

Фармацевтични продукти и процедури

Мазила и кремове като кортикостероиди (например 1% хидрокортизон крем) предлагат бързодействащо и ефективно облекчение, но обикновено се предписват само за краткосрочна употреба.
Ако симптомите на детето ви са остри и упорити, вашият лекар може да ви препоръча алтернатива като:

 • антихистамини, за да се намали силният сърбеж
 • терапия с овлажняващи компреси

Терапия с овлажняващи компреси

Обогатените с липиди пластири помагат да се заменят основните липиди на кожата и намаляват сърбежа чрез охлаждане кожата на детето ви. Консултирайте се с вашия лекар, преди да опитате терапията с овлажняващи компреси, за да сте сигурни, че това е правилното лечение за вашето бебе:

 1. Нанесете успокояващ овлажнител за атопична кожа
 2. Потопете превръзка в хладка вода, изстискайте я и докато е все още влажна, я поставете върху засегнатия участък
 3. Покрийте влажната превръзка с друга, суха, за да я задържите на място
 4. Оставете превръзката да действа поне един час, а в идеалния случай – от четири до шест часа
 5. Навлажнете я отново след три часа

Тъй като бебетата са изложени на риск от хипотермия, редувайте мястото на компреса, като поставяте превръзката на торса, по ръцете и краката.

Продукти за грижа за кожата с успокояващи съставки

Съществуват редица активни съставки, за които е доказано, че успокояват кожата по време на пристъп:

 • Ликохалкон A: екстракт от корен от женско биле, който намалява възпалението и успокоява дразненето
 • Декандиол: мощен антиоксидант, който действа срещу бактериите, за да предотврати инфекциите
 • Ментоксипропандиол: производен на ментола, който охлажда кожата и намалява сърбежа на сетивно ниво, така че детето ви да не усеща нуждата да се чеше толкова много, а по този начин се избягва по-нататъшно увреждане на кожата.

Ликохалкон A, деканедиол и ментоксипропандиол са съставки на формулата на Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем, подходящ за употреба при бебета и деца над три месеца. Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарствен продукт, нито е предназначен да го замести, но може да се използва като съпътстващ продукт за грижа заедно с медицинското лечение, за да се подсилят ползите от лекарствения продукт.

Нанесете първо медицинския продукт на детето и го изчакайте да попие напълно, преди да нанесете Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем. После нанесете Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион.
Клиничните и дерматологични изследвания показват, че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем, последван от нанасяне на Eucerin AtopiControl Успокояващ лосион, подобрява състоянието на кожата, облекчава сърбежа, поддържа добър нощен сън и подобрява цялостно качеството на живота3. Повече можете да прочетете в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Екзема при бебета и редовно овлажняване
Eucerin Интензивен успокояващ крем ще помогне на кожата да се успокои по време на пристъп

Какво друго мога да направя, за да облекча симптомите?

В допълнение към нежната и ефективна грижа за кожата, откриването на всякакви потенциални отключващи фактори и усилията ви детето да ги избягва, може да помогне да се удължат периодите между пристъпите и да се смекчи остротата на тези пристъпи, когато те се появят.

Източници