Атопичен дерматит при децата – Как да разпознаем и да се справим със симптомите на атопичен дерматит върху детската кожа

чете се за 7 минути
Виж повече

Атопичният дерматит е незаразно, много често срещано кожно заболяване, което засяга около 10-20% от децата в глобален мащаб и 2-5% от възрастните. Това е хронично заболяване. Бебетата и децата могат да го "надрастнат" с възрастта. Обикновено заболяването протича в две фази - спокойна (без симптоми) и остра (с възпаление). И в двата случая подходящата грижа за кожата може да облекчи дискомфорта.

Признаци И Симптоми

КАКВО Е АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Атопичният дерматит (или атопична екзема) е все по-често срещано кожно заболяване, което засяга възрастни, деца и бебета, независимо от цвета на кожата и местоживеенето. Децата са най-застрашени, като в 90% от случаите развиват атопичния дерматит преди да са навършили 5 години. Някои от тях "надрастват" заболяването с възрастта. То рядко започва в по-напреднала възраст.

1. Нарушената бариерна функция на кожата улеснява проникването на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж
Атопичният дерматит при децата се характеризира с груба и раздразнена кожа.

Симптомите се проявяват по скалпа, лицето и тялото, като засегнатите зони се различават при бебетата, децата и възрастните:

 • Бебетата могат да проявят симптомите, когато са на 2-3 месеца. Обикновено обривът се появява внезапно, като кожата става суха, лющеща се и сърбяща. В острите фази дори може да секретира. Обикновено атопичният дерматит при бебетата се появява върху лицето - по-конкретно върху бузите - скалпа, колената и лактите. Много рядко бебетата имат атопична кожа в областта на памперсите. Въпреки че в тази част може да се появи обрив, кожата там е прекалено влажна, за да се развие атопичен дерматит. 
 • Децата, които развиват болестта по-късно (между 2 години и пубертета), обикновено получават обрив по тялото, който е сух и сърбящ. Обикновено засегнати са сгъвките на лактите и колената, врата, китките, глезените. При децата от Кавказ например симптомите се проявяват върху вътрешната страна на лактите, китките, задната част на колената и глезените. Обратно, децата с по-тъмна кожа и тези от азиатски произход са засегнати на върха на лактите или предната страна на колената.
 • Атопичният дерматит при възрастните се характеризира с много суха, лющеща се кожа и непрекъснат сърбеж по лицето или тялото.
Плюшените играчки (препоръчително е да са от памучни материали) могат да отвлекат вниманието на детето и да го предпазят от разчесване.

Атопичният дерматит обикновено протича в две фази. По време на спокойната (без симптоми) кожата е много суха, раздразнена, напукана и има нужда от ежедневно хидратиране. През острите фази (с възпаление) е необходима допълнителна грижа, като нанасянето на локални медикаменти, които да успокоят възпалението и сърбежа.

Това заболяване може да бъде много стресиращо, като се отрази не само върху децата, но и върху техните родители, на които е трудно да ги предпазят от разчесване. Децата и бебетата понякога отъркват телата си в завивките или други повърхности, за да облекчат сърбежа си, но това може да доведе до инфектиране на кожата. Сърбежът може да затрудни съня, което допълнително да стресира родителите.

Затова ефикасното третиране и подходящата грижа за кожата могат да облекчат до голяма степен дискомфорта от атопичния дерматит.

Как мога да позная, че детето ми е в остра фаза на атопичен дерматит?

Може да познаете, че детето ви преминава през остра фаза, ако...

 • Има умерен до силен сърбеж.
 • Кожата му е възпалена и болезнена.
 • Кожата секретира или дори кърви.

Детето може да не е в остра фаза, ако...

 • Нанасянето на овлажнители успокоява симптомите.
 • Детето може да облекчи симптомите, без да се разчесва.
 • Кожата е само леко напукана.

Attention

Ако не сте сигурни за симптомите на детето ви, потърсете мнението на дерматолог.

Прочетете повече за детската кожа.

Причини И Отключващи Фактори

Възможни причини и фактори, отключващи атопичния дерматит при децата

Дерматолозите са установили редица фактори, които провокират или допринасят за развитието на атопичен дерматит.

Генетичната предпазположеност е ключова - ако един или двамата родители имат атопичен дерматит, рискът детето да развие заболяването се увеличава.
Деца, живеещи в градска среда с по-високи нива на замърсяване, е по-вероятно да развият атопичен дерматити.

 • Има връзка със сенната хрема и астмата. Има доказателства, че атопичният дерматит е свързан и с двете. Така нареченият "атопичен март" обикновено започва при децата с атопичен дерматит, а после през зрелите години - със сенна хрема и развиване на астма.
 • Генетична предразположеност. Ако един или повече роднини имат атопичен дерматит, се увеличава рискът детето да развие и трите изброени заболявания.
 • Околната среда. Децата, които живеят в по-добре развитите страни, в градове с високо замърсяване, както и тези, които живеят на места със студен климат, е по-вероятно да развият атопичен дерматит. Според проведено проучване деца от Ямайка, живеещи в Лондон, са два пъти по-застрашени от развитието на атопичен дерматити от тези, които са в Ямайка.
 • Полът. Жените са малко по-предразположени към атопичен дерматит, отколкото са мъжете.
 • Възрастта на майката при раждането. Има доказателства, че деца, родени от по-възрастни майка, са по-предразположени към атопичен дермати в сравнение с децата на млади майки.

Страдащите от атопичен дерматит имат дефицит на естествени овлажняващи фактори (NMF) и нарушена липидна бариера. Това обяснява защо кожата е суха и с нарушена бариерна функция.

Възпаленията често предизвикват кръга на атопичния дерматит (виж илюстрация). Това е порочен кръг на причина и последствие, който започва, когато детето се разчеше и наруши и без това слабата кожна бариера. Това благоприятства развитието на бактерията Staphylococcus aureus, която инфектира кожата. Инфекцията предизвиква възпаление, а то - сърбеж. Така кръгът се повтаря отново и отново.

Третирането с дерматологични продукти може да помогне за прекъсването на порочния атопичен кръг.

Допринасящи фактори

Допълнителни фактори

Провокиращите фактори са индивидуални, затова е полезно да се води бележник, в който да се записват външните фактори, повлияли състоянието на детето. Тези фактори могат да бъдат:

Някои храни, като ядките, могат да провокират симптомите на атопичния дерматит.

 • Материи, до които кожата на детето има допир, като найлонът (може да предизвика потене) и вълната (дразни кожата).
 • Храни и напитки. Типични примери са млечните продукти, ядките и мидите. Важно е да се консултирате с лекар, преди да ги премахнете от храненето на детето.
 • Алергии към козина, полени или домашни кърлежи. 
 • Стрес.
 • Измиващи препарати, по-конкретно биологичните.
 • Пасивното пушене. 
 • Липсата на сън и стресът (странични ефекти на болестта) могат да влошат симптомите. 

Прочетете повече за факторите, които влияят върху кожата.

Решенията

Как да се справим с дискомфорта от атопичния дерматит върху детската кожа

Ежедневното нанасяне на овлажнители, които облекчават сухотата на кожата, възпалението и сърбежа, може да намали емоционалния стрес за децата и родителите им и да подобри начина им на живот.

Въпреки че няма лечение за атопичния дерматит, всички медицински терапии препоръчват редовното нанасяне на овлажнители, за да се облекчат сухотата на кожата, раздразнението и сърбежът, както и да се намали емоционалният стрес на децата и родителите.

По време на спокойните фази без симптоми е от изключително значение да се прилага ежедневна грижа за кожата, като се нанасят емолиенти.

Емолиенти

Емолиентите (познати още като овлажнители) могат да бъдат кремове, лосиони и др., които могат да се комбинират с душ олия и добавки за вана, за да поддържат кожата гладка и хидратирана. Ако кожата е мека, по-малко вероятно е да се появят сърбеж и възпаление.

Основни съставки на емолиентите:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена бариерна функция на кожата.
 • Ликохалкон А  (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Дерматологично третиране

По време на острите фази с възпаление е важно емолиентите да се комбинират с предписано от лекаря интензивно лечение. То може да включва медикаменти за локално приложение, като кортикостероидите.

Кортикостероидите са ефикасни и бързодействащи съставки, които почти незабавно облекчават сърбежа и възпалението. Въпреки това употребата им трябва да е ограничена според лекарското предписание.

Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази с възпаление.

Клинично доказано е, че Eucerin AtopiControl Интензивен успокояващ крем значително подобрява състоянието на кожата по време на острите фази. Той помага да се намали употребата на хидрокортизон при възпаленията. Клинично проучване показва, че  AtopiControl Интензивен успокояващ крем има ефект върху атопичната кожа, който е сравним с действието на 1% хидрокортизон крем. AtopiControl Интензивен успокояващ крем не е лекарство и не може да се използва като негов заместител.

Допълнителни съвети за родителите на деца с атопичен дерматит по тялото

Къпете детето си с топла, но никога с гореща вода.
Препоръчително е да поддържате ноктите на детето къси, за да го предпазите от разчесване.

 • Къпете детето си в топла, но не гореща вода.
 • Ограничете времето за къпане от 5 до 10 минути.
 • Не използвайте пяна за вана.
 • При децата на възраст от три месеца използвайте Eucerin AtopiControl Измиващо олио като добавка за вана.
 • Подсушете кожата чрез потупвания и веднага след това нанесете емолиент.
 • Нанасяйте емолиент поне два пъти дневно. 
 • Поддържайте ноките на детето къси и гладки, за да не наранява кожата при чесане.
 • Слагайте памучни ръкавици на детето през нощта, за да го предпазите от разчесване по време на сън.
 • Поддържайте по-ниски температури и ниска влажност в стаята.
 • Пробвайте да дадете на детето си кукла, която да чеше, тъй като това може да намали собствената му потребност да се почеше.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.