Infant Eczema

Атопичен дерматит и деца Причини, симптоми и как най-добре да успокоим детската кожа и да се грижим за нея

Атопичният дерматит е най-разпространеното кожно заболяване при децата, като засяга приблизително 15% до 20% от тях1 2 3 4. Симптомите – суха, зачервена, сърбяща и раздразнена кожа – могат да бъдат изключително неприятни за децата и могат да причинят значителни тревоги на родителите и хората, които се грижат за тях.
Тази статия разглежда темата как атопичният дерматит въздейства върху децата и техните семейства. Тя разглежда симптомите, причините и отключващите фактори и обяснява как грижата за кожата помага за облекчаване на симптомите и удължаване на периода между пристъпите.

Как атопичният дерматит засяга децата?

Децата могат да развият атопичен дерматит на всеки етап от детството. Много от тях се разболяват още като бебета, а повечето страдащи се разболяват, преди да са навършили пет години5. Можете да прочетете повече за екземата при бебетата в Атопичен дерматит при бебетата.

Между двегодишна възраст и пубертета атопичният дерматит обикновено се проявява като сухи, зачервени и сърбящи петна по кожата на шията, китките, глезените, коленните ямки, лакътните гънки, по седалището и по краката. Симптомите често продължават повече от три месеца (медицинското определение за хронично заболяване) и кожата по възпалените участъци може да се удебели и да стане твърда като кора.

Атопичният дерматит протича в две отделни фази:

Акутна фазата е най-стресираща. Вашето дете може да изпитва силен дискомфорт, сърбежът може да стане толкова силен, че то да не може да спи, а болестта може да повлияе сериозно върху качеството на живота6. Болестта може да повлияе и върху качеството на живот на родителите и хората, които се грижат за детето – те могат да се почувстват отчаяни, виновни и депресирани. Можете да прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Макар че повечето деца успяват да превъзмогнат атопичния дерматит до достигане на пубертета, заболяването може да продължи и в зряла възраст, а изследванията показват, че онези, които страдат от атопичен дерматит като деца, могат да развият други свързани състояния като астма и алергичен ринит8.

Ако кожата на детето ви го притеснява и вие по някакъв начин сте загрижени за симптомите му, консултирайте се с вашия лекар.

Какво причинява и отключва детския атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е свързан с нарушена бариера на кожата и имунно разстройство. Дерматолозите са идентифицирали няколко допринасящи фактора:

Генетично предразположение
Съществуват два основни рискови фактора за появата на атопичен дерматит: 1) генетичен дефект в гена на филагрин (FLG)2,9 и 2) фамилна история на атопична болест2,10. Можете да научите повече за филагрина и за това как недостигът му се отразява на кожата в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Децата могат да наследят недостига на филагрин от засегнати родители11 Ако родителят страда от атопичен дерматит, детето има 40% шанс да го наследи. Ако и двамата родители са засегнати, този шанс се увеличава между 60% и 80%12.

Съществува и доказана връзка между атопичния дерматит и алергиите. Фамилната история на сенна хрема и/или астма увеличава вероятността бебето да страда от атопичен дерматит.

Страдащите имат нередовна имунна функция (известна като атопия), което кара тяхната кожа да реагира по-силно на въздействията на околната среда и я прави податлива на възпаление.

Childhood Eczema can cause sleepless nights
Пристъпите на атопичен дерматит могат да предизвикат безсъние у децата
Infant eczema is caused by genetics
Онези, които имат фамилна история на атопичен дерматит, са по-предразположени да страдат от заболяването

Климат/замърсяване
Животът в развита страна, в студен климат или в замърсен град изглежда увеличава риска от атопичен дерматит. Климатичните условия може също да предизвикат симптоми13.

Чувствителност към алергени
Нарушената бариерна функция улеснява потенциални алергени като полени, домашен прах и козина на домашни любимци да раздразнят кожата.
Ролята, която хранителните алергии играят при атопичния дерматит, е спорна2, но някои хора са забелязали, че някои храни могат да направят кожата на детето им по-чувствителна и по-склонна към пристъпи.

Други външни агресори
Дразнещите тъкани, агресивните почистващи препарати и химикалите, използвани в биологичните прахове за пране, могат да влошат състоянието на деликатната детска кожа. Изследванията показват, че пасивното пушене е особено вредно за детските дробове14.

Чесане
Симптомите на атопичния дерматит могат също така да предизвикат и/или да обострят пристъпа. Тъй като кожата е суха и сърбяща, децата се чешат. Това чесане уврежда защитната бариера на кожата и бактерии, известни като Staphylococcus Aureus, могат да се размножат и да заразят кожата. Тази инфекция причинява възпаление и сърбеж, което влошава състоянието и прави кожата още по-раздразнима и сърбяща: порочен кръг, известен като атопичен цикъл на кожата. Научете повече в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Как трябва да се грижа за атопичната кожа на моето дете?

Добрата новина е, че ефективното медицинско лечение и добрата грижа за кожата могат да облекчат до голяма степен дискомфорта по време на пристъп на атопичен дерматит и да помогнат за удължаване на периода между пристъпите.
Детската кожа е по-тънка и има по-малко пигментация от кожата на възрастните. Повече за структурата на детската кожа можете да прочетете в Бебешка и детска кожа. Тя се повлиява благоприятно от нежна грижа, съобразена с конкретната фаза:

 • По време на неакутната фаза тя се нуждае от всекидневно овлажняване за намаляване на сухотата и удължаване на периода между пристъпите
 • По време на акутната фаза, когато настъпи пристъп, освен от обичайното всекидневно овлажняване, кожата се нуждае от медицински и немедицински продукти, които да успокоят симптомите

Подходящите овлажняващи продукти, както и редовната и внимателна грижа за кожата, играят ключова роля в предпазването и успокояването на атопичната кожа на детето ви.

Childhood eczema and regular moisturisation
Редовното овлажняване може да помогне да се предотврати изсушаването на бебешката кожа

Какво друго мога да направя, за да намаля пристъпите?

Опитайте се да си водите записки кога настъпват пристъпите на детето ви и обсъдете това с вашия лекар. Това ще помогне да идентифицирате вероятните отключващи фактори и да определите най-доброто лечение. Всеки човек е различен, но ето някои от нещата, които можете да направите, за да намалите въздействието на потенциалните отключващи фактори:

Не пушете близо до детето си
Пасивното пушене може да влоши симптомите.

Изберете нежни, приятни за кожата тъкани
Памук и ленът са по-малко дразнещи от синтетичните материи. Избягвайте бодлива вълна. Изпирайте нови дрехи, за да отстраните всички химикали, които може да са били част от производствения процес.

Хранителни алергии
Ако смятате, че храната, която детето ви яде, отключва симптомите му или влошава атопичния дерматит, консултирайте се с вашия лекар, преди да се опитате да отстраните някои от тези възможни отключващи фактори. Важно е детето ви да получава калция, калориите и протеините, от които се нуждае, за да расте и да се развива.

Childhood eczema can be exacerbated by irritating fabrics
Choose gentle, skin-friendly fabrics that don’t irritate skin
Infant eczema: scratch mitts can help
Scratch mitts can help to prevent skin damage

Намалете потенциалните щети, които може да причини чесането
Симптомите на атопичния дерматит могат също така да отключат и да обострят състоянието. Ако кожата на детето ви е суха и сърбяща, има вероятност то да я чеше.

Това чесане я уврежда допълнително, което я прави уязвима за бактерии, които могат да причинят допълнителен сърбеж. Това състояние е познато като атопичен цикъл на кожата и вие можете да научите повече за него в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Чесането може да доведе и до инфектиране на кожата, затова подрязвайте ноктите на детето си. Памучни ръкавици (известни също като ръкавици срещу чесане), носени през нощта, също могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане.

Източници

 1. New insights into the epidemiology of childhood atopic dermatitis. Flohr C, Mann J. Allergy. 2014 Jan; 69(1):3-16. Epub 2013 Nov 21.
 2. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
 3. Nutten S. Atopic dermatitis: global epidemiology and risk factors. Ann Nutr Metab. 2015; 66 (suppl 1):8-16. doi:10.1159/000370220.
 4. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014;70(2):338-351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 5. Research statistics in Atopic Eczema: what disease is this? Kam-Lun Ellis Hon et al, Ital J Pediatr. 2012; 38:26
 6. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. Lewis-Jones S. Int J Clin Pract. 2006 Aug; 60(8):984-92. 
 7. Sleep disturbance in children with moderate/severe atopic dermatitis: A case-control study. Fishbein AB1, Mueller K2, Kruse L3, Boor P3, Sheldon S4, Zee P5, Paller AS2., J Am Acad Dermatol. 2018 Feb; 78(2):336-341. doi: 10.1016/j.jaad.2017.08.043. Epub 2017 Oct 28.
 8. Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010; 105:99–106. doi: 10.1016/j.anai.2009.10.002.
 9. Sicherer SC, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2008. J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(2):319-327. doi: 10.1016/j. jaci.2008.12.025.
 10. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014; 70(2):338-351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
 11. Comprehensive analysis of the gene encoding filaggrin uncovers prevalent and rare mutations in ichthyosis vulgaris and atopic eczema. Sandilands et al. Nat Genet. 2007 May; 39(5):650-4.
 12. Genetics of atopic eczema. An update, Rodríguez1, Weidinger S., Hautarzt. 2015 Feb; 66(2):84-9. doi: 10.1007/s00105-014-3565-x.
 13. Suarez-Varela MM, Garcia-Marcos Alvarez L, Kogan MD, Gonzalez AL, Gimeno AM, Aguinaga Ontoso I et al. Climate and prevalence of atopic eczema in 6- to 7-year-old school children in Spain. ISAAC phase III. Int J Biometeorol 2008; 52:833–840.
 14. Parents' smoking habit and prevalence of atopic eczema in 6-7 and 13-14 year-old schoolchildren in Spain. ISAAC phase III. Morales Suárez-Varela M et al. Allergol Immunerpathol (Madr), 2008 Nov-Dc; 36(6): 336-42