Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит и деца

Атопичен дерматит и деца – Причини, симптоми и как най-добре да успокоим детската кожа и да се грижим за нея

чете се за 6 минути
Виж повече

Атопичният дерматит е най-разпространеното кожно заболяване при децата, като засяга приблизително 15% до 20% от тях1 2 3 4. Симптомите – суха, зачервена, сърбяща и раздразнена кожа – могат да бъдат изключително неприятни за децата и могат да причинят значителни тревоги на родителите и хората, които се грижат за тях.
Тази статия разглежда темата как атопичният дерматит въздейства върху децата и техните семейства. Тя разглежда симптомите, причините и отключващите фактори и обяснява как грижата за кожата помага за облекчаване на симптомите и удължаване на периода между пристъпите.

Как атопичният дерматит засяга децата?

Децата могат да развият атопичен дерматит на всеки етап от детството. Много от тях се разболяват още като бебета, а повечето страдащи се разболяват, преди да са навършили пет години5. Можете да прочетете повече за екземата при бебетата в Атопичен дерматит при бебетата.

Между двегодишна възраст и пубертета атопичният дерматит обикновено се проявява като сухи, зачервени и сърбящи петна по кожата на шията, китките, глезените, коленните ямки, лакътните гънки, по седалището и по краката. Симптомите често продължават повече от три месеца (медицинското определение за хронично заболяване) и кожата по възпалените участъци може да се удебели и да стане твърда като кора.

Атопичният дерматит протича в две отделни фази:

Акутна фазата е най-стресираща. Вашето дете може да изпитва силен дискомфорт, сърбежът може да стане толкова силен, че то да не може да спи, а болестта може да повлияе сериозно върху качеството на живота6. Болестта може да повлияе и върху качеството на живот на родителите и хората, които се грижат за детето – те могат да се почувстват отчаяни, виновни и депресирани. Можете да прочетете повече в Как атопичният дерматит засяга съня и качеството на живот.

Макар че повечето деца успяват да превъзмогнат атопичния дерматит до достигане на пубертета, заболяването може да продължи и в зряла възраст, а изследванията показват, че онези, които страдат от атопичен дерматит като деца, могат да развият други свързани състояния като астма и алергичен ринит8.

Ако кожата на детето ви го притеснява и вие по някакъв начин сте загрижени за симптомите му, консултирайте се с вашия лекар.

Какво причинява и отключва детския атопичен дерматит?

Екземата при децата може да предизвика безсъние
Пристъпите на атопичен дерматит могат да предизвикат безсъние у децата
Детската екзема има генетични причини
Онези, които имат фамилна история на атопичен дерматит, са по-предразположени да страдат от заболяването

Атопичният дерматит е свързан с нарушена бариера на кожата и имунно разстройство. Дерматолозите са идентифицирали няколко допринасящи фактора:

Генетично предразположение
Съществуват два основни рискови фактора за появата на атопичен дерматит: 1) генетичен дефект в гена на филагрин (FLG)2,9 и 2) фамилна история на атопична болест2,10. Можете да научите повече за филагрина и за това как недостигът му се отразява на кожата в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Децата могат да наследят недостига на филагрин от засегнати родители11 Ако родителят страда от атопичен дерматит, детето има 40% шанс да го наследи. Ако и двамата родители са засегнати, този шанс се увеличава между 60% и 80%12.

Съществува и доказана връзка между атопичния дерматит и алергиите. Фамилната история на сенна хрема и/или астма увеличава вероятността бебето да страда от атопичен дерматит.

Страдащите имат нередовна имунна функция (известна като атопия), което кара тяхната кожа да реагира по-силно на въздействията на околната среда и я прави податлива на възпаление.

Климат/замърсяване
Животът в развита страна, в студен климат или в замърсен град изглежда увеличава риска от атопичен дерматит. Климатичните условия може също да предизвикат симптоми13.

Чувствителност към алергени
Нарушената бариерна функция улеснява потенциални алергени като полени, домашен прах и козина на домашни любимци да раздразнят кожата.
Ролята, която хранителните алергии играят при атопичния дерматит, е спорна2, но някои хора са забелязали, че някои храни могат да направят кожата на детето им по-чувствителна и по-склонна към пристъпи.

Други външни агресори
Дразнещите тъкани, агресивните почистващи препарати и химикалите, използвани в биологичните прахове за пране, могат да влошат състоянието на деликатната детска кожа. Изследванията показват, че пасивното пушене е особено вредно за детските дробове14.

Чесане
Симптомите на атопичния дерматит могат също така да предизвикат и/или да обострят пристъпа. Тъй като кожата е суха и сърбяща, децата се чешат. Това чесане уврежда защитната бариера на кожата и бактерии, известни като Staphylococcus Aureus, могат да се размножат и да заразят кожата. Тази инфекция причинява възпаление и сърбеж, което влошава състоянието и прави кожата още по-раздразнима и сърбяща: порочен кръг, известен като атопичен цикъл на кожата. Научете повече в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Как трябва да се грижа за атопичната кожа на моето дете?

Добрата новина е, че ефективното медицинско лечение и добрата грижа за кожата могат да облекчат до голяма степен дискомфорта по време на пристъп на атопичен дерматит и да помогнат за удължаване на периода между пристъпите.
Детската кожа е по-тънка и има по-малко пигментация от кожата на възрастните. Повече за структурата на детската кожа можете да прочетете в Бебешка и детска кожа. Тя се повлиява благоприятно от нежна грижа, съобразена с конкретната фаза:

Екзема в детството и редовно овлажняване
Редовното овлажняване може да помогне да се предотврати изсушаването на бебешката кожа

  • По време на неакутната фаза тя се нуждае от всекидневно овлажняване за намаляване на сухотата и удължаване на периода между пристъпите
  • По време на акутната фаза, когато настъпи пристъп, освен от обичайното всекидневно овлажняване, кожата се нуждае от медицински и немедицински продукти, които да успокоят симптомите

Подходящите овлажняващи продукти, както и редовната и внимателна грижа за кожата, играят ключова роля в предпазването и успокояването на атопичната кожа на детето ви.

Какво друго мога да направя, за да намаля пристъпите?

Опитайте се да си водите записки кога настъпват пристъпите на детето ви и обсъдете това с вашия лекар. Това ще помогне да идентифицирате вероятните отключващи фактори и да определите най-доброто лечение. Всеки човек е различен, но ето някои от нещата, които можете да направите, за да намалите въздействието на потенциалните отключващи фактори:

Не пушете близо до детето си
Пасивното пушене може да влоши симптомите.

Изберете нежни, приятни за кожата тъкани
Памук и ленът са по-малко дразнещи от синтетичните материи. Избягвайте бодлива вълна. Изпирайте нови дрехи, за да отстраните всички химикали, които може да са били част от производствения процес.

Хранителни алергии
Ако смятате, че храната, която детето ви яде, отключва симптомите му или влошава атопичния дерматит, консултирайте се с вашия лекар, преди да се опитате да отстраните някои от тези възможни отключващи фактори. Важно е детето ви да получава калция, калориите и протеините, от които се нуждае, за да расте и да се развива.

Намалете потенциалните щети, които може да причини чесането
Симптомите на атопичния дерматит могат също така да отключат и да обострят състоянието. Ако кожата на детето ви е суха и сърбяща, има вероятност то да я чеше.

Това чесане я уврежда допълнително, което я прави уязвима за бактерии, които могат да причинят допълнителен сърбеж. Това състояние е познато като атопичен цикъл на кожата и вие можете да научите повече за него в Разбиране на природата на атопичния дерматит.

Чесането може да доведе и до инфектиране на кожата, затова подрязвайте ноктите на детето си. Памучни ръкавици (известни също като ръкавици срещу чесане), носени през нощта, също могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждане.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по -добре всеки ден.

За цялостна грижа