Специални предложения за мазна кожа, склонна към акне
Разбери повече

Атопичен дерматит върху кожата на лицето – Кои са симптомите и как да се справим с тях

чете се за 7 минути
Виж повече

Атопичният дерматит е често срещано хронично заболяване, което засяга възрастни, деца и бебета. Кожата на лицето и тялото им е много суха и раздразнена. Обикновено атопичният дерматит протича в две фази - остра фаза (при която кожата е възпалена) и спокойна фаза (без симптоми). Много важно е страдащите от атопичен дерматит да полагат специални грижи за кожата си по време на спокойните фази, за да удължат максимално периодите без възпаления.

Признаци И Симптоми

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит (или атопична екзема) е незаразно хронично заболяване, при което кожата на лицето и/или тялото е постоянно суха, зачервена и раздразнена. С други думи това е възпалително заболяване, което става все по-разпространено, особено в страните на Запад. То засяга 10% от общата популация (между 10-20% от децата и 2-5% от възрастните), като за последните 30 години хората, страдащи от атопичен дерматит, са се увеличили с 200-300%.

1. Нарушената бариерна функция на кожата благоприятства навлизането на микроорганизми 2. Активиране на имунните клетки, възпаление 3. Сърбеж

Най-често за засегнати бебетата и малките деца. При 90% от пациентите първите симптоми се появяват преди да навършат 5 години, а в 80% от случаите - преди да станат на 2 години.

При малките деца и бебетата най-често е засегната кожата на лицето, въпреки че с възрастта обривът може да се разпространи по тялото. Атопичният дерматит по лицето може да се прояви във всяка възраст. Обикновено се характеризира със сухи и люспести участъци по скалпа, челото, около очите и зад ушите. Възпалението също така често се появява върху бузите, особено при бебетата.

Симптомите са индивидуални, различни са през различните сезони. Страдащите от атопичен дерматит описват две фази на състояние на атопичната кожа - спокойна (без симптоми) и остра (с възпаление).

Атопичният дерматит може да доведе до сериозни физически, както и психически проблеми. Например дискриминация, стрес и ниско самочувствие.
Някои от симптомите по време на острите фази с възпаление: силен сърбеж, червена до тъмночервена кожа, лющене и дори леко кървене.

През периодите с възпаление страдащите усещат: слаб до силен сърбеж, кожата им е от червена до много зачервена, от грапава до лющеща се, възпалена или дори леко кървяща.
През спокойните фази кожата е от суха до много суха, леко раздразнена (това е състояние на кожата, а не заболяване, по-познато като ксерозис).

Атопичният дерматит може да има и психически последствия - недоспиване, диксриминация, стрес и цялостна липса на увереност - особено при случаите на атопичен дерматит върху лицето. В резултат, страдащите от това заболяване често се ограничават, като променят начина си на обличане, на хранене, избора си на грим и дейностите, в които взимат участие. Атопичният дерматит дори може да се отрази на взаимоотношенията, ако симптомите повлияят на усещането за привлекателност.

Може да имате атопичен дерматит, ако…

 1. Вашата кожа е суха и зачервена, за разлика от сухата и много сухата кожа, тя не може да бъде излекувана, само облекчена.
 2. Кожата ви е склонна към лющене и напукване, сърби ви, лесно се зачервява и възпалява. Това не е предизвикано само от недостатъчна хидратация, но и от нарушаване на метаболизма на мастните киселини, което води до нарушаване на бариерната функция на кожата.

Attention

Ако не сте сигурни за симптомите, потърсете съвета на лекар или дерматолог.

Причини И Отключващи Фактори

Възможни причини и фактори, отключващи атопичния дерматит

Няма една-единствена причина за появата на атопичен дерматит. Нито, за съжаление, има лек. Все пак избягването на отключващите фактори, както и ежедневната грижа могат да удължат спокойните периоди без симптоми.  Интензивната грижа, от друга страна, предлага бързо облекчение на симптомите по време на острите фази.

Има различни обяснения защо дадени хора страдат от атопичен дерматит, а други - не. Някои от тях са:

Ако родител има атопичен дерматит, астма или сенна хрема, вероятността детето му да има атопичен дерматит е по-голяма.
Животът в зони с високи нива на замърсяване увеличава риска от развиване на атопичен дерматит.

 • Генетична предразположеност. Атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема и е тясно свързан с астмата и сенната хрема.
  Ако двамата родители имат атопичен дерматит, шансът тяхното дете също да наследи това заболяване е 60-80%.

 • Климат/Замърсяване. Рискът от атопичен дерматит се увеличава, ако живеете в развита страна или град (особено в тези с високи нива на замърсяване) или в държава със студен климат. Например за деца от Ямайка, живеещи в Лондон, има два пъти по-голям риск да развият атопичен дерматит в сравнение с тези, които живеят в Ямайка..
 • Пол. Жените са малко по-предразположени към атопичен дерматит, отколкото мъжете.
 • Възрастта на майката при раждането. Колкото по-възрастна е майката, толкова е по-голям шансът детето да развие атопичен дерматит.

Има четири патогенни фактора на атопичния дерматит:

1. HНаследствен дефицит на филагрин; недостиг на натурални овлажняващи фактори като амино киселини.
2. Нарушен епидермален липиден метаболизъм (серамиди, холестерол и свободни мастни киселини) и увредена липидна бариера.

Това води до суха кожа с нарушена бариерна функция, което улеснява възпалителните процеси:

3. Бактериален растеж (Staphylococcus aureus) и секрецията на супер антигени.
4. Навлизане в кожата на дразнители, алергени, замърсявания.

Сухата и раздразнена атопична кожа може да се възпали и да се появи сърбеж. Постояният сърбеж може да доведе до непрекъснато чесане, което нарушава бариерната функция на кожата и благоприятства проникването на бактерии. Това от своя страна предизвиква нови възпаления и сърбеж. Така се оформя порочният кръг на атопичния дерматит (виж илюстрацията).


Допринасящи фактори

Допълнителни фактори, които допринасят за възпалението на атопичния дерматит

Има и други фактори, които могат да обострят симптомите на атопичен дерматит. Те са индивидуални. Например:

Има редица фактори, като стресът и липсата на сън, които могат да провокират симптомите на атопичен дерматит.

 • определени храни и напитки (преди всичко млечни продукти, ядки, миди и алкохол)
 • текстилни материи (особено изкуствените и вълната)
 • алергени (къщни кърлежи, полени и/или прах) 
 • формалдехид
 • измиващи детергенти
 • стрес
 • недоспиване
 • потене
 • цигарен дим 

Научете повече за факторите, които влияят върху кожата.

Решенията

Контролиране на симптомите на атопичния дерматит

Въпреки че няма "лечение" за атопичния дерматит, симптомите му могат да бъдат контролирани чрез последователна и ежедневна грижа.

Емолиенти

Препоръчително е да използвате добавки за вана, които овлажняват кожата.
Ежедневно хидратирайте кожата на лицето си.

Емолиентите (наричани още овлажнители) са ключът към грижата за атопичната кожа. Те трябва да се използват всеки ден, независимо дали кожата е възпалена или е в спокойна фаза. Те могат да бъдат лосиони, кремове, душ олио. Функцията им е да овлажняват кожата и да я предпазват от раздразнения. Това също така помага да се избегне сърбежът и може да намали честотата на възпаляване на кожата.
Ролята на емолиентите е да предпазва от възпаляване на атопичната кожа. Тази грижа е позната като поддържаща грижа.

При атопичен дерматит върху лицето е особено важно овлажнителите да са част от ежедневната грижа.

Основни съставки на емолиентите:

 • Омега 6 мастни киселини от масло от вечерна иглика и масло от гроздови семки. Те успокояват и подхранват кожата, като възстановяват естествена бариерна функция на кожата.
 • Ликохалкон А (екстракт от корен на женско биле). Това е естествен противовъзпалителен антиоксидант, който намалява зачервяванията и успокоява възпалението.

Дерматологично третиране

Медицинските лечения, като например кремовете за локално приложение (обикновено съдържат хидрокортизон), облекчават симптомите на възпаление и намаляват сърбежа.

Когато имате нужда от бързо облекчаване, може да използвате хидрокортизон. Не се препоръчва за продължително прилагане.

Кортикостероидите са много ефикасни и бързо действащи, като облекчават сърбежа в случаите на силно възпаление. Въпреки това те не са подходящи за дълготрайна употреба, тъй като имат негативни странични ефекти. Също така те не могат да се нанасят на по-голям участък от кожата и губят ефикасността си при продължителна употреба.

Ежедневна лична грижа при атопичен дерматит върху лицето

Опитайте се да следите храненето си, като си водите записки
От холистична гледна точка: избягвайте стреса и релаксирайте (например използвайте охлаждащи тампони върху очите си) - стресът може да отключи симптомите на атопичен дерматит.

 • Поддържането на по-ниски температури, особено през нощта, помага, тъй като потенето може да предизвика раздразнение и сърбеж.
 • Най-добре продуктите за поддържаща грижа да се държат в хладилника, тъй като нанасянето на охладен крем и лосион допълнително облекчава сърбежа. 
 • Може да се нанася грим, но е най-добре да се използват продукти за чувствителна кожа. 
 • Полезно е да се следи храненето - дали определени храни или напитки провокират симптомите на атопичен дерматит.
 • Почивки в дестинации с благоприятен терапевтичен климат като Северно море, Атлантическия окен, Мъртво море, Средиземно море или високопланински части, също могат да помогнат.
 •  Упражнения за релаксация като йога и медитацията могат да намалят стреса - един от факторите, които могат да провокират атопичен дерматит.
 •  При сърбеж е по-добре да потупате мястото, отколкото да го разчесвате. Потупването облекчава кожата, но не я раздразва. Cлед взимане на душ нежно потупайте кожата, докато изсъхне и веднага след това нанесете крем/лосион. 
 •  Поддържайте ноките на децата къси и гладки, за да предпазите кожата от инфекции.
 •  Избягвайте механични раздразнения, предизвикани примерно от груби гъби за къпане.

Attention

Ако не сте сигурни как да се справите със симптомите на атопичен дерматит, консултирайте се с лекар или дерматолог.

Нашите ценности

Пионери в грижата за кожата

Ние предлагаме холистичен дермо-козметичен подход, за да защитим кожата Ви и да я поддържаме здрава и сияйна.

Препоръчани от дерматолози

Ние работим заедно с дерматолози и фармацевти по целия свят, за да създадем иновативни и ефективни продукти за грижа за кожата, на които те могат да се доверят и препоръчат.

Ангажирани с иновации

Повече от 100 години сме се посветили на изследвания и иновации в областта на науката за кожата. Ние вярваме в създаването на активни съставки и успокояващи формули с висока поносимост, които работят, за да Ви помогнат да живеете живота си по-добре всеки ден.